Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Θεϊκά σύμβολα και λατρευτικά κατοικίδια στον Ελληνικό κόσμο κατά την αρχαιότητα


Ένα αγόρι και ο σκύλος του, στα τέλη του 1ου αι. Π.Χ. / αρχές του 1ου αι. μ.Χ.  -Ε.Α.Μ.

Από τις γάτες και τα σκυλιά μέχρι τα έντομα που τραγουδούσαν και τους μεθυσμένους παπαγάλους, οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και αργότερα στους ρωμαϊκούς χρόνους είχαν μια βαθιά και στενή σχέση με το ζωικό βασίλειο.






Κουνέλια, σκυλιά, φίδια και πουλιά ... Παντού όπου κοιτάμε στα αρχαιολογικά και λογοτεχνικά αρχεία του κλασσικού κόσμου, φαίνεται ότι βρίσκουμε ζωντανά σχεδόν κάθε είδους.


 Είναι σαφές ότι τα ζώα στην αρχαιότητα εμφανίζονταν συχνά στις καθημερινές εμπειρίες των ανθρώπων, στη λαϊκή αφήγηση και στις μυθολογικές πεποιθήσεις.

Αθήνα  αναθηματικό αγαλματίδιο Γλάυκας- ΕΑΜ

Οι ομοιότητές τους εμφανίζονται σε ζωγραφιές σε αγγεία, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, πέτρινα γλυπτά και κεραμικά ειδώλια, καθώς και σε χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα από περίτεχνα σκαλιστά σε ελεφαντόδοντο ή σε σφυρήλατο χρυσό.
Αίγαγρος από χρυσό μινωικής εποχής από την Θήρα 

Ζώντας σε μια εποχή πριν από τη (Βιομηχανοποίηση ) μηχανοποίηση, μεγάλο μέρος των αρχαίων ελληνικών και αργότερα ρωμαϊκών πληθυσμών κατοικούσαν σε αγροτικές περιοχές έξω από τις πόλεις, επομένως είχαν πιο τακτική επαφή και γνώση από πρώτο χέρι με τα ζώα από ό, τι οι περισσότεροι από εμάς σήμερα.

Ακόμη και σε αστικές περιοχές, οι άνθρωποι και τα ζώα τους τείνουν να μοιράζονται χώρο και να ζουν πιο στενά από ό,τι μπορούμε να βρούμε στις αστικές περιοχές σήμερα .
Ο ερχομός των χελιδονιών 

Τελετή θυσίας στην Κρήτη την Μινωική εποχή 

Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μόσχων, των προβάτων, των αιγών και των χοίρων, χρησιμοποιήθηκαν για ευσεβείς θυσίες.

Λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες και άλλα άγρια ​​πλάσματα έγιναν το επίκεντρο της λαϊκής και ελίτ ψυχαγωγίας. είτε θηρεύονται στη φύση είτε συλλαμβάνονται και παρουσιάζονται σε εκδηλώσεις και με ανθρώπους να παλεύουν μαζί τους , όπως σε μία αιματηρή αρένα την ρωμαϊκή περιοδο .

Βορεια ζωφόρος του θησαυρού των Σιφνίων στους Δελφούς: Γιγαντομαχία, 530-525 π.Χ. Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο.

Άλογα και άλλα ζώα εργαζόταν σε αγροκτήματα, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου κλήθηκαν για το καθήκον στο πεδίο της μάχης, μερικές φορές υπηρετώντας παράλληλα ακόμα και με ελέφαντες. 

Ειδώλια κριού από την Ριτσώνα .Ιππάρια από το Ακραίφνιο Θήβα 6 ος αι. π.Χ. 

Σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, τα ζώα διαδραμάτισαν βασικούς ρόλους στη δημόσια, θρησκευτική και στρατιωτική ζωή.
Μυκηναϊκή σύνθεση τοιχογραφίας . -  Άλογο, ιπποκόμος και κύνας  - Από το ανάκτορο της Τίρυνθος 

Ωστόσο, είναι σαφές στην αρχαία τέχνη και τη λογοτεχνία ότι ο στενότερος δεσμός έγινε αισθητός στο σπίτι, ανάμεσα στους κυρίους ή τις ερωμένες και τα αγαπημένα κατοικίδια ζώα τους.


Οι περισσότεροι κάτοικοι του αρχαίου ελληνικού  κόσμου αγαπούσαν και εκτίμησαν τους συντρόφους τους, ακόμα και σε ένδειξη πένθους με την ανέγερση αναμνηστικών μνημείων πάνω στους τάφους τους όταν πέθαναν.

-
Ο Αριστοτέλης, ο πρώτος φιλόσοφος που ανέλαβε την επίσημη μελέτη και ταξινόμηση των ζώων, θεωρούσε  ως παράλογα πλάσματα μικρότερης ηθικής τάξης, τοποθετημένα στη Γη αποκλειστικά για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους.
 Άλλοι στοχαστές είχαν μεγαλύτερη εκτίμηση γι 'αυτά, συμπεριλαμβανομένου του Πυθαγόρα, ο οποίος πρότεινε τα ζώα να έχουν τις μετενσαρκωμένες ψυχές των ανθρώπων, αφού φέρεται να είχε δει τον ξυλοδαρμό ενός ταλαιπωρημένου κουταβιού.

Ειδώλια ζώων του 1900 π.Χ. 

Οικιακοί σύντροφοι
Μέσα στο σπίτι και στον κήπο, η ποικιλία των ζώων που διατηρούνται ως κατοικίδια οικόσιτα ήταν σχεδόν απεριόριστη, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, πάπιων, χήνων, , κουνελιών, λαγών, χελωνών, αιγών, ορτυκιών και ποντικών.
Η Μινωική  «θεά των όφεων » -Κρήτη 16 ος αιώνας π.Χ.

Τα φίδια είχαν χθόνιο (υπόκοσμια), πνευματική σημασία, αλλά επίσης χρησιμοποιήθηκαν - μαζί με γάτες, κουνάβια ή νυφίτσες - για να κρατούν τα τρωκτικά μακριά
Τα έντομα αντιμετωπίστηκαν σαν τραγουδιστές, με παιδιά να πλέκουν μικρά κουτιά από καλάμια ή λεπτά κλαδιά για να φιλοξενήσουν τις ακρίδες τους, τους γρύλους και τα τζιτζίκια.
Τοιχογραφίες από την Πομπηία Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.


Ᾱρχαιολογικό Μουσείο Θηβών 

Τα αγόρια που αναζητούν διασκέδαση αναφέρονται από έναν  που γράφει για τις "Σφήκες" του Αριστοφάνη ότι έπιασε μεγάλα χρυσοπά σκαθάρια (Χρυσομηλόλινθιους)και τα έδεσε με ένα νήμα δεμένα σε ένα πόδι - μια πρακτική που παρατηρήθηκε σε ζωγραφική σε ερυθρόμορφα αγγεία όπου ένα μικρό παιδί να κάνει ακριβός αυτό .
Θήρα-Οι Κυανοπίθηκοι είναι τοιχογραφία, η οποία κοσμούσε τον βόρειο και τον δυτικό τοίχο του δωματίου Β6 στο Κτίριο Β του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Ανήκει στην ώριμη Υστεροκυκλαδική Ι περίοδο.

Άλλα ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα συμπεριλάμβαναν πιθήκους και χιμπατζίδες (συχνά διδάσκονταν να κάνουν κόλπα),

Επίσης διάφορα πτηνά αλλά και ενήλικες ελαφίνες, γαζέλες, αλεπούδες και μικρές ορεινές γάτες, αγριόγατες .
Ψηφιδωτό με περιστέρι ,παπαγάλους και μια αγριόγατα- Λύνξ

Γαζέλα από επίτοιχη ζωγραφική της Πομπηίας Τοιχογραφίες από την Πομπηία Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.


Σκηνή από αττικό αγγείο των Αθηνών 510 -500 π.Χ. Κυνογατομαχία 
 Οι οικιακές γάτες έγιναν ευρέως διαδεδομένες κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων, ίσως λόγω της αύξησης του εμπορίου με την Αίγυπτο.
Υδρία από το δεύτερο ήμισυ του 5 ου αιών π.χ. Μία γάτα ακούει έναν μουσικό  

Η θρησκευτική ευλάβεια μπορεί να έχει παίξει ρόλο στην επιλογή των κατοικίδιων ζώων, καθώς ορισμένα ζώα ήταν συμβολικά ενός συγκεκριμένου θεού ή θεάς.

Για παράδειγμα, το ιερό ζώο  του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος ήταν το ορτύκι - πιθανότατα ένα κοινό θέμα στο κεντρικό κυκλαδικό ιερό των δίδυμων θεοτήτων στη Δήλο, αρχικά γνωστό ως Ορτυγία ή «Νησί ορτυκιών », Πίνδαρος (5ος αιώνας π.Χ.)

Αργότερα οι μυθογράφοι αναφέρουν ότι η Αστερία, αδελφή της Λητούς  (που έφερε τα δίδυμα Απόλλωνα και Αρτέμιδα στη Δήλο), δραπέτευσε από τις ερωτικές ορέξεις  του Δία μεταμορφώνοντας τον εαυτό της σε ορτύκι, πέφτοντας στο Αιγαίο και ξανά ζωντάνευοντας ως νησί.
Τοιχογραφίες από την Πομπηία Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών 

Τα ορτύκια διέθεταν έτσι ένα θεϊκό πνεύμα και ήταν περιζήτητα για τις ευχάριστες φωνές τους και το πολύχρωμο φτέρωμα.

Τα άγρια ​​κατοικίδια ζώα είναι γνωστά από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι αυτοκράτορες Δομιτιανός αλλά  και ο Καρακάλλας είχαν λιοντάρια στα παλάτια τους. Ο αγαπημένος σύντροφος του Καρακάλλα , ο λέων Acinaces, έτρωγε μαζί του στο τραπέζι και κοιμόταν στο θάλαμο του κυρίου του.
Πομπή θεού Διονύσου Ρωμαϊκή παράσταση του 2ου αιώνα μ.Χ., με διονυσιακή πομπή που κατευθύνεται στον τόπο τέλεσης των Διονυσιακών Μυστηρίων. Τέτοιες παραστάσεις έγιναν αργότερα πηγές έμπνευσης για το καρναβάλι. Μουσείο Ελ Τζεμ, Τυνησία

Ο Βαλεντινιανός είχε τους υπηρέτες του να παρέχουν  πολύτιμη φροντίδα στις δύο θηλυκές αρκούδες του, την  Mica Aurea (Gold Flake -Χρυσή ασπίδα) και την Innocentia (Αθωότητα), στις οποίες προφανώς παρέδιδε τους εχθρούς του σαν παιγνίδια.


Ως στοιχείο ασφάλειας και συναγερμού
 Ένα ψηφιδωτό κατώφλι στην Πομπηία

Η οικιακή ασφάλεια ήταν πάντα μια ανησυχία των ιδιοκτητών στην αρχαιότητα. Οι κύνες ήταν συνηθισμένοι φύλακες  - καθώς βλέπουμε και στα ψηφιδωτά κατώφλια στην Πομπηία αποκαλύπτουν με τις επιγραφές τους "Cave Cane" (Πρόσεχε τον σκύλο).

Η Πηνελόπη ταίζουσα χήνας 

Οι χήνες, ένα αγαπημένο κατοικίδιο της Πηνελόπης, θα μπορούσαν επίσης να εξυπηρετήσουν προστατευτικό σκοπό, οι χήνες είναι εξαιρετικοί φύλακες .
Επιτύμβια στήλη από τις Συρακούσες αναφέρει εις μνήμη ενός αηδονιού 

Τα κλουβιά με πουλιά μπορούν επίσης να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες σπιτιού για τους επισκέπτες, αλλά συχνότερα κρατούνται για το χαρούμενο κελάηδισμα   τους.

Οι ομιλούντες πράσινοι παπαγάλοι, δημοφιλείς στα εύπορα σπίτια της Ρώμης, περιγράφονται από τον Πλίνιο ως εισαγωγές από την Ινδία και "ιδιαίτερα φευγαλέα υπό την επήρεια του κρασιού".
Τοιχογραφίες από την Πομπηία Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.
  • Ο Κτησίας 100 χρόνια πριν το Μ. Αλέξανδρο για πρώτη φορά αναφέρει τον (μ)πιττακό ένα παράξενο πτηνό από την Ινδία 

Τοιχογραφίες από την Πομπηία Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Ακόμα πιο επιδεικτικό και ακριβό ήταν τα κατοικίδια παγόνια, σατιρισμένα  από τους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς αλλά και τους ρωμαϊκούς ηθικούς συγγραφείς .
Τοιχογραφίες από την Πομπηία --Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Ένας πιστός φίλος

Πάνω απ 'όλα, τα κατοικίδια ζώα υπό την προϋπόθεση παρήγορο συντροφικότητα, το καλύτερο που εμφανίζονται από το πιστό σκυλί.

Το πιο λαμπρό κυνηγόσκυλο της Αρχαίας Ελλάδας ήταν μάλλον ο πιστός Άργος, ο οποίος περίμενε την επιστροφή του Οδυσσέα από την Τροία και έπειτα, μετά την επανένωση, πέθανε ευχαριστημένος .
Ο ΄Αργος του Οδυσσέως θνήσκων 
Μεταξύ των εκλεκτών φυλών σκύλων ήταν για τους κτηνοτρόφους οι Μολοσσοί , οι κύνες της Λακωνίας και της Κρήτης και το πανταχού παρόν σκυλί από τη Μάλτα.

Ο κτηνοτρόφος  Εύμαιος πιθανότατα είχε  τους ελληνικούς κύνες Μολοσσούς .
Ο Εύμαιος ήταν ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, που έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του κυρίου του κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης απουσίας του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο στην Οδύσσεια στο οποίο ο ποιητής της απευθύνεται στο δέυτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».Ο Εύμαιος ήταν γιος του Κτησία του Ορμενίδη, βασιλιά της νήσου Συρίης, που βρισκόταν πάνω από την Ορτυγία, στις Κυκλάδες. Αλλά μια δούλη από τη Φοινίκη έκλεψε τον Εύμαιο όταν αυτός ήταν μικρό παιδί και τον πούλησε σε φοινικικό πλοίο. Από το πλοίο αυτό πουλήθηκε στον Λαέρτη, τον πατέρα του Οδυσσέα, οπότε παρέμεινε πλέον στην Ιθάκη για όλη του τη ζωή. Μόλις ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη μετά το δεκάχρονο ταξίδι του, ύστερα από συμβουλή της θεάς Αθηνάς πήγε και συνάντησε πρώτο τον Εύμαιο στην καλύβα του, και από αυτόν έμαθε λεπτομερώς όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την απουσία του. Τις ίδιες ημέρες επέστρεψε στην Ιθάκη και ο Τηλέμαχος από τη Σπάρτη και την Πύλο. Ο Εύμαιος τον υποδέχθηκε με πατρική στοργή και τον άφησε να πάει να αναγγείλει στην Πηνελόπη το χαρμόσυνο γεγονός.Στην καλύβα του Ευμαίου, με τη θεϊκή επέμβαση της Αθηνάς έγινε η αναγνώριση Τηλεμάχου και Οδυσσέα. Μετά από αυτά, ο Εύμαιος οδήγησε τον Οδυσσέα μεταμφιεσμένο σε φτωχό ζητιάνο στο παλάτι, για να ξεγελάσει τους μνηστήρες, και τον παρουσίασε στην Πηνελόπη.
Στο τέλος ο Εύμαιος απέκτησε την ελευθερία του από τον Τηλέμαχο και έγινε ο γενάρχης του γένους των Κολιαδών στην Ιθάκη.
Μία κεφαλή όφι από το Δελφικό τρίποδο -Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως 

Όπως και ο νεόπλουτος  Trimalchio, του οποίου το τεράστιο θηρίο ο Σκύλαξ  (Scylax) , σύμφωνα με τον Ρωμαίο συγγραφέα Petronius, προκάλεσε έξαλλη σκηνή κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου όταν επιτίθεται σε μικρότερο σκυλί, ανατρέποντας έναν επιτραπέζιο λαμπτήρα, σπάζοντας όλα τα ποτήρια κρασιού και λερώνοντας τους καλεσμένους με καυτό λάδι.

Λιγότερο άγρια ​​ήταν η μικρή Issa του Publius, που εκθειάστηκε από τον το ποιητή Μαρτιάλη: "Πιο καθαρό από το φιλί ενός περιστεριού ... περισσότερο άξιο αγάπης από κάθε κορίτσι ... ακριβότερη από τους πολύτιμους λίθους της Ινδίας ... Βάζει ξαπλωμένη στο λαιμό του και κοιμάται ... σε αυτό το ένα μόνο σημείο ...»

O Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης (Marcus Valerius Martialis, 1 Μαρτίου 40 - 104) ήταν Ρωμαίος ποιητής από την Ισπανία, περισσότερο γνωστός από τα δώδεκα βιβλία επιγραμμάτων, τα οποία εκδόθηκαν στη Ρώμη μεταξύ του 86 και του 103, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αυτοκρατόρων Δομιτιανού, Νέρβα και Τραϊανού. Τα επιγράμματα ήταν σύντομα ποιήματα, που περιείχαν εύστροφα και καυστικά διατυπωμένη μία ιδέα.

Η μικρή μαρμάρινη σαρκοφάγος με την παράσταση σκύλου ... Το μικρόσωμο σκυλάκι της αρχαίας Αθήνας που αγαπήθηκε πολύ . Ο κάτοχος του ζώου τίμησε τον σύντροφό του σαν άνθρωπο.

  • Ο «εξηπλωμένος μικρός κύων» εντοπίστηκε το χειμώνα του 1937 στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.... /Λίγα χρόνια μετά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αδριανού, κατά τον 3ο αι. μ.Χ., σε μια Αθήνα που ήταν ξακουστή για το πνεύμα της, ένας άνθρωπος εξαιρετικά φιλόζωος «έχασε» τον αγαπημένο του σκύλο. Τον πένθησε σαν μέλος της οικογένειάς του, και για να τον τιμήσει, ετοίμασε μια πολυτελή ταφή: παρήγγειλε μια μικρή μαρμάρινη σαρκοφάγο με την ολόγλυφη παράσταση του σκύλου στο κάλυμμά της, ώστε να αποθέσει το νεκρό ζώο. Αυτό το μαρμάρινο γέρικο μικρόσωμο σκυλάκι, που φοράει ένα περιλαίμιο στολισμένο με πέτρες κι ένα κουδουνάκι, ακίνητο πάνω στο ριγωτό στρωσίδι της κλίνης του, κοιτούσε για χρόνια τους διαβάτες να περνούν από μπροστά του....www.mixanitouxronou.gr

Ο σκύλος τις  ρωμαίας  κυρίας, ο σκύλος  της Μάλτας θα ήταν αργότερα παγκοσμίως γνωστός ως Μαλτέζικη ράτσα  . Χρειάστηκε χρόνος, επειδή η φυλή που προέρχεται από τη Μάλτα πάει πίσω  τουλάχιστον μέχρι το 3500 π.Χ., και σε μερικούς κύκλους, θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη από όλες τις ευρωπαϊκές φυλές σκύλων παιχνιδιών .Η "Issa" λοιπόν μπορεί να ήταν το πρώτο «ροκ αστέρι». Άνηκε στον Ρωμαίο κυβερνήτη της Μάλτας, τον Publius, τον πρώτο αιώνα, η Issa έγινε γνωστή με τον ποιητή Μαρτιάλη, που έγραψε ένα ποίημα γι 'αυτήν.


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only