Η περιοχή της Αθήνας κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Η αρχαιολογία έφερε στο φως ευρήματα που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. Το κέντρο αυτής της συνεχιζόμενης κατοίκησης ήταν η περιοχή της Αγοράς και φυσικά η Ακρόπολη.
Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τον προελληνικό πληθυσμό της περιοχής. Αλλά με την άφιξη των πρώτων ελληνικών φυλών (1600 π.Χ.) υπάρχει αξιοσημείωτη οικοδομική δραστηριότητα.
Αυτές οι ελληνικές φυλές, οι Μυκηναίοι, έφεραν στην Αθήνα τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία του πολεοδομικού σχεδιασμού τους: την οχυρωμένη ακρόπολη και το ανάκτορο. Έτσι, το λόφο της Ακρόπολης ήταν οχυρωμένο με ένα κυκλώπειο τοίχο (όπως το Μυκήνες) και μέσα στον τοίχο έχτισαν ένα μεγάλο ανάκτορο.
Ο τοίχος αυτός, γνωστός ως Πελασγιανός ή Πελαργικός, εξακολουθεί να είναι μερικώς ορατός κοντά στα Προπύλαια ενώ πολλά από τα μέρη του διατηρούνται κάτω από τις μεταγενέστερες προσθήκες. Ήταν η κύρια αμυντική δομή μέχρι το τέλος των αρχαϊκών χρόνων. Είχε δύο εισόδους: το βόρειο και το δυτικό. Ο τελευταίος, που σήμερα στέκεται στα Προπύλαια, προστατεύτηκε από ένα άλλο τείχος με 9 πύλες, το «εννεαπόλωνα» που σύμφωνα με τον Θουκυδίδη υπήρχε ακόμα και κατά την περσική εισβολή στην Αθήνα το 480 π.Χ.
Από το μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ακρόπολη μόνο λίγα ίχνη έμειναν. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Ερέχθειο. Αυτό το anáktoron πιθανότατα καταστράφηκε από φυσική καταστροφή (πυρκαγιά ή σεισμό) κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα π.Χ., όπως σύμφωνα με το μύθο, οι δωρικοί εισβολείς δεν κατάφεραν ποτέ να κατακτήσουν την Αθήνα όπως και άλλες πόλεις. Τα ερείπια και τα λείψανα που βρήκαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στο χώρο του παλατιού πρέπει να ήταν πλούσιοι και πιθανότατα η ανακάλυψη ενός πλούσιου Μυκηναϊκού τάφου, του θρύλου του πρώτου βασιλιά της Αθήνας, του Κεκρόπ. Από τότε, ο Kekrops λατρευόταν σε αυτό το μέρος κάνοντας αυτό το σημείο το πιο ιερό μέρος στην Αθήνα.
Η ακριβής ανακατασκευή του Μυκηναϊκού παλατιού είναι αδύνατη. Οι ακόλουθες εικόνες δημιουργήθηκαν ακολουθώντας τα εναπομείναντα ίχνη των θεμελίων, που μας επιτρέπουν να αναλάβουμε ορισμένα πράγματα, όπως το μεγάλο τετράγωνο και κάποια άλλα κτίρια.
Σας
προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το
στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως
επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com
τα video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.
Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το
στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.