Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Προσπαθούν να διαβάσουν τους παπύρους 2.000 ετών της Ηράκλειας (Herculaneum) .Είναι γραμμένοι στα ελληνικά

Ένας από τους δύο κυλίνδρους από το  Herculaneum- Ηράκλεια  από το L'Institut de France που σαρώθηκε στο Diamond Light Source από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, την ομάδα της πρωτοβουλίας Digital Restoration Initiative [Φωτ : Digital Restoration Initiative / Πανεπιστήμιο του Κεντάκι]

Στην οικία του πατέρα του Ιουλίου Καίσαρα υπάρχει βιβλιοθήκη με χιλιάδες παπύρους γραμμένους στα Ελληνικά.

Οι  κύλινδροι των 2.000 ετών της Ηράκλειας (Ρωμαϊκά Herculaneum) μελετούνται χρησιμοποιώντας το ειδικό μηχάνημα  Synchrotron του Ηνωμένου Βασιλείου, το Diamond Light Source . Οι ερευνητές με  τον επικεφαλής των εργασιών των αποκρυπτογραφημένων αρχαίων αντικειμένων,  καθηγητή Brent Seales, θα χρησιμοποιήσουν το Diamond, στην εθνική μονάδα επιστήμης σύγχρονης τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου στην καρδιά του Oxfordshire, για να εξετάσουν μια συλλογή των παγκοσμίως διάσημων αυτών αρχαίων αντικειμένων που ανήκουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο ( Institut de France).
Η Οικία της οικογένειας του Ιουλία Καίσαρα -Οικία παπύρων όπου βρέθηκαν οι χιλιάδες πάπυροι 



Χρησιμοποιώντας μια ισχυρή πηγή φωτός και τις ειδικές τεχνικές που έχει αναπτύξει η ομάδα, οι ερευνητές εργάζονται για την ουσιαστική αναδίπλωση δύο ολόκληρων κυλίνδρων και τεσσάρων θραυσμάτων από τους κατεστραμμένους κυλίνδρους της Ηράκλειας ( Herculaneum). Μετά από δεκαετίες προσπάθειας, ο καθ. Seales σκέφτεται ότι οι σαρώσεις από το Diamond αντιπροσωπεύουν  τις καλύτερες πιθανότητες ακόμα να αποκαλύψουν το αόριστο περιεχόμενο αυτών των παπύρων ηλικίας  2.000 ετών.
Πάπυρος από την «Οικία Παπύρων» διαβασμένος σε παλαιότερη προσπάθεια 

Ο καθ. Seales είναι διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ψηφιακής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι (ΗΠΑ), ένα ερευνητικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού που επιτρέπουν την ανάκτηση εύθραυστων κειμένων που δεν διαβάζονται. Σύμφωνα με τον Seales, η "Diamond Light Source" είναι ένα απολύτως κρίσιμο στοιχείο στο μακροπρόθεσμο σχέδιο μας για να αποκαλύψουμε τη γραφή από κατεστραμμένα υλικά, καθώς προσφέρει απαράμιλλη φωτεινότητα και έλεγχο για τις εικόνες που μπορούμε να δημιουργήσουμε, καθώς και πρόσβαση σε εγκεφαλική εμπιστοσύνη επιστημόνων που να κατανοήσουμε τις προκλήσεις μας και είμαστε πρόθυμοι να μας βοηθήσουν να πετύχουμε ».
Τα κείμενα από τον αρχαίο κόσμο είναι σπάνια και πολύτιμα και απλά δεν μπορούν να αποκαλυφθούν με οποιαδήποτε άλλη γνωστή διαδικασία. Χάρη στην ευκαιρία να μελετηθούν οι κύλινδροι στο Diamond Light Source, το οποίο έγινε εφικτό από το National Endowment για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και το Ίδρυμα Andrew Mellon, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ικανότητά μας να διαβάζουμε και να απεικονίζουμε αυτό το υλικό. Αυτή η  περίοδος σάρωσης των αντικειμένων φαίνεται σαν να υποσχέθηκε να είναι μια σημαντική στιγμή στην προσπάθειά μας για μια αξιόπιστη πορεία προς την ανάγνωση της αόρατης βιβλιοθήκης ".
Ένας πάπυρος από κύλινδρο από την Ηράκλεια (Herculaneum Scroll) από το Institut de France που σαρώθηκε στο Diamond Light Source [Φωτ: Diamond Light Source Ltd].  Βέβαια έχουν διαπιστώσει ο΄τι είναι γραμμένος στα ελληνικά 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο καθ.  Seales και η ομάδα του εργάστηκαν για να αποκαταστήσουν και να διαβάσουν ψηφιακά το τεράστιο ποσό υλικού στην "αόρατη βιβλιοθήκη" των χειρόγραφων που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι αυτή η τεχνολογία που η ομάδα του σχεδιάζει να αναπτύξει στα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Diamond.
Ένας μακροπρόθεσμος στόχος του καθ.Seales ήταν να αποκαλύψει το περιεχόμενο των πιο εικονικών αντικειμένων στην αόρατη βιβλιοθήκη, των κυλίνδρων της Ηράκλειας (Herculaneum scrolls). Οι κύλινδροι είναι απανθρακωμένοι  από τη θανατηφόρα έκρηξη του Όρους Βεζούβιου το 79 μ.Χ., είναι πολύ εύθραυστοι για να ανοίξουν και αντιπροσωπεύουν την « τέλεια ποσότητα  σημαντικού περιεχομένου, που υπέστη μαζική βλάβη» και έχουν  ακραία ευθραυστότητα και δυσκολία στην ανίχνευση μελάνης.
Πάπυρος από την «Οικία Παπύρων» διαβασμένος σε παλαιότερη προσπάθεια Δείχνει τον τρόπο που προσπαθούν να διαβαστεί 

Αυτοί οι περίφημοι πάπυροι   ανακαλύφθηκαν το 1752 σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα κοντά στον κόλπο της Νάπολης που πιστεύεται ότι ανήκει στην οικογένεια του Julius Caesar. Μάλιστα θεωρείται ο΄τι ανήκε στον πατέρα του Ιουλίου Καίσαρα. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν τη μοναδική επιζούσα βιβλιοθήκη από την αρχαιότητα.
  • ¨Ότι δε έχει βρεθεί μέχρι σήμερα από τα γραπτά κείμενα στην οικία του πατέρα το Ιουλίου Καίσαρα είναι γραμμένα στα ελληνικά και τον ελληνικό τρόπο σκέψης 
 Η πλειοψηφία των 1.800 κυλίνδρων βρίσκεται στη Εθνική Βιβλιοθήκη της  Νάπολης, αν και λίγοι  από αυτούς  προσφέρθηκαν ως δώρο σε αξιωματούχους από τον βασιλιά της Νάπολης και εκκαθαρίστηκαν στη βιβλιοθήκη Bodleian στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και στο Institut de France.

Τον περασμένο Μάιο ο καθηγητής Seales διεύθυνε  μια μικρή ομάδα προπτυχιακών φοιτητών στο Παρίσι για να ερευνήσει τη συλλογή της Ηράκλειας του Institut de France. Εξετάστηκαν δύο άθικτοι κύλινδροι, μαζί με τέσσερα μικρά κομμάτια από κυλίνδρους που ξετυλίχτηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Και τα έξι στοιχεία θα σαρωθούν στο Diamond. Επειδή τα τέσσερα θραύσματα περιέχουν πολλά στρώματα και διαθέτουν ορατή και εκτεταμένη γραφή στην κορυφή, θα παράσχουν τα βασικά δεδομένα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της επόμενης επανάληψης του προγράμματος "εικονικής αναδίπλωσης" της ομάδας, έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που θα επιτρέψει την απεικόνιση του μελανιού στον  άνθρακα .

"Δεν περιμένουμε να δούμε αμέσως το κείμενο από τις επερχόμενες σάρωσεις, αλλά θα παράσχουν τα κρίσιμα δομικά στοιχεία για την ενεργοποίηση αυτής της απεικόνισης. Πρώτον, θα δούμε αμέσως την εσωτερική δομή των κυλίνδρων με περισσότερη ευκρίνεια από ό, τι ήταν ποτέ δυνατόν και χρειαζόμαστε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας για να ξεδιπλώσουμε τα πολύ συμπιεσμένα στρώματα πάνω στα οποία βρίσκεται το κείμενο. Επιπλέον, πιστεύουμε έντονα - και σε αντίθεση με τη συμβατική σκέψη - ότι η τομογραφία συλλαμβάνει πράγματι λεπτές αποδείξεις μελάνης που δεν βασίζονται στην πυκνότητα, ακόμη και όταν είναι αόρατες με γυμνό μάτι στα δεδομένα σάρωσης ".

Η σάρωση αυτών των λεπτών αντικειμένων στην κορυφαία επιστημονική μονάδα, Diamond, θα είναι μια επιχείρηση μαμούθ, για όλους τους εμπλεκόμενους. Λόγω της ακραίας ευθραυστότητας τους, η ομάδα του καθ.Seales κατασκευάζει ειδικές θήκες για τους κυλίνδρους που επιτρέπουν όσο το δυνατόν μικρό χειρισμό. Μόνο εξαιρετικά εκπαιδευμένοι συντηρητές επιτρέπεται να χειρίζονται τα δείγματα. Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γαλλίας, η κ. Francoise Berard θα συσκευάσει προσωπικά τους κυλίνδρους στις ειδικές περιπτώσεις τους για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την άφιξή τους θα εισέλθει στην ακτίνα I-12 στο Diamond.

 Ενώ μια χούφτα από τους κυλίνδρους από την Ηράκλεια έχουν υποστεί δομικές (και σε μεγάλο βαθμό καταστροφικές) βλάβες στις προσπάθειες για να τους ανοίξουν, κανείς δεν κατάφερε ακόμα να αποκαλύψει πλήρη κείμενα από τις εκατοντάδες που παραμένουν κλειστά. Κύριος επιστήμονας  στο Diamond I12 Beamline, όπου θα πραγματοποιηθεί το πείραμα, ο Dr. Thomas Connolley, προσθέτει. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει σαρωθεί ένας άθικτος κύλινδρος με τέτοια λεπτομέρεια στην Diamond Light Source.

Πάπυρος από την «Οικία Παπύρων» διαβασμένος σε παλαιότερη προσπάθεια Δείχνει τον τρόπο που προσπαθούν να διαβαστεί 

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ερευνητική ομάδα, παίζοντας το ρόλο μας σε αυτό που ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να ξεκλειδώσετε τα μυστικά που περιέχουν οι κύλινδροι ". "Είναι ειρωνικό και κάπως ποιητικό", καταλήγει ο καθ.Seales, "ότι οι κύλινδροι που θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εποχής των καταστροφικών φυσικών μεθόδων θα χρησιμεύσουν ως το κλειδί για την ανάκτηση του κειμένου από αυτούς που επιβιώνουν αλλά είναι δυσανάγνωστοι. Και από την ψηφιακή αποκατάσταση και την ανάγνωση αυτών των κειμένων, τα οποία είναι αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο και για το κύρος κάποιου να  αποκρυπτογραφήσει, θα φτιάξουμε ένα μονοπάτι για την αποκάλυψη οποιουδήποτε τύπου μελανιού για κάθε τύπο υποστρώματος σε κάθε είδους βλάβη σε οποιοδήποτε τέχνημα πολιτισμού .

ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only