Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η Στοά του Αττάλου

Η Στοά του Αττάλου

Η Στοά του Αττάλου χτίστηκε αρχικά από τον βασιλιά Αττάλο Β 'του Περγάμου (159-138 π.Χ.), ως δώρο στους Αθηναίους, εκτιμώντας το χρόνο που πέρασε στην Αθήνα, σπουδάζοντας κάτω από τον φιλόσοφο Καρνεάδη. Αυτό που έδωσε στην πόλη ήταν μια περίτεχνη στοά, μια μεγάλη διώροφη διπλή κιονοστοιχία με σειρές καταστημάτων πίσω από τις κιονοστοιχίες. Το κτίριο κατασκευάστηκε από τοπικά υλικά, μάρμαρο για την πρόσοψη και τις κίονες και ασβεστόλιθο για τους τοίχους. έχει μήκος 116 μέτρα και είχε συνολικά 42 καταστήματα. Η Στοά έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό κτίριο ή εμπορικό κέντρο στην Αγορά και χρησιμοποιήθηκε για αιώνες, από την ανέγερσή της γύρω στο 150 π.Χ. μέχρι την καταστροφή της στα χέρια των Ερουλίων το 267 μ.Χ.
Λοξή θέα της Στοάς του Αττάλου με την Ακρόπολη στο βάθος.
2004.01.1947.1.tif
Σεπτέμβριος 1956. Το τελειωμένο νότιο άκρο της στοάς κατά τη στιγμή της αφιέρωσης. Είναι σαφώς ορατοί οι αρχαίοι λίθοι που έχουν ενσωματωθεί στην αποκατάσταση του κτιρίου. Το παραπέτο έχει ζωγραφιστεί όπως ήταν στην αρχαιότητα.
Επιλέχθηκε ως μουσείο επειδή ήταν αρκετά μεγάλο και επειδή αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία διατηρήθηκαν για να επιτρέψουν μια ακριβή ανακατασκευή. Επιπλέον, το βόρειο άκρο ήταν στην αρχική γραμμή στέγης, επιτρέποντας την ακρίβεια στην αναδημιουργία του ύψους του κτιρίου.
Το κτίριο διατηρήθηκε μεταξύ 1953 και 1956. Τα λατομεία στον Πειραιά και στο όρος Η Πεντέλη άνοιξε έτσι ώστε να παρέχει υλικό παρόμοιο με το πρωτότυπο. Χρησιμοποιήθηκαν 150 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων 50 αρχιτεχνών, 20 ξυλουργών και 5 χαλυβουργών. Όπου ήταν δυνατόν, ενσωματώθηκαν τα αρχαία κτίρια: το βόρειο άκρο, τα νοτιότερα καταστήματα, τμήμα του νότιου τοίχου και το νότιο άκρο των εξωτερικών σκαλοπατιών. Αλλού η σύγχρονη ανοικοδόμηση βασίζεται στα αρχικά θεμέλια και αποτελεί σχεδόν ακριβή αντίγραφο του αρχαίου κτιρίου, με αντιπροσωπευτικά κομμάτια του αρχικού περιεχομένου για να επιτρέψει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ελέγξει την εγκυρότητα της αποκατάστασης για τον ίδιο ή τον εαυτό του.
19521101.tif
Η Στοά του Αττάλου το Νοέμβριο του 1952
19561221.tif
Η Στοά του Αττάλου τον Δεκέμβριο του 1956
Η ανακατασκευή οδηγεί τον επισκέπτη να εκτιμήσει γιατί τα στόια ήταν μια τόσο κοινή μορφή δημόσιου κτηρίου μεταξύ των Ελλήνων, που χρησιμοποιήθηκε σε αγόρια, ιερά, κοντά σε θέατρα και όπου πολλοί άνθρωποι αναμενόταν να συγκεντρωθούν. Οι ευρύχωρες κιονοστοιχίες έδωσαν καταφύγιο για κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους, προστατεύοντάς τους από τον ήλιο το καλοκαίρι και άνεμο και βροχή το χειμώνα, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε άφθονο φως και καθαρό αέρα.
2004.01.2181.tif
3 Σεπτεμβρίου 1956. Ο John L. Caskey, διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής, παραδίδοντας τις παρατηρήσεις του στην τελετή αφιέρωσης.
Το ισόγειο έχει δοθεί στη δημόσια προβολή, γλυπτική και μεγάλα μάρμαρα στις κιονοστοιχίες, μικρά αντικείμενα σε μια μεγάλη συλλογή που αποτελείται από δέκα από τα αρχικά καταστήματα. Ο πρώτος όροφος χρησιμοποιείται για τις εκσκαφές, τα εργαστήρια και τα αρχεία καθώς και για επιπλέον αποθήκευση. Περισσότερες αποθήκες δημιουργήθηκαν σε υπόγεια σε επίπεδο ιδρύματος. Αφιερωμένο στις 3 Σεπτεμβρίου 1956, η Στοά γιορτάζει την 50ή επέτειό της ως το Μουσείο Αγοράς το 2006.
2004.01.2187.tif
Η επιγραφή "Νόμος ενάντια στην τυραννία" (I 6524) ανεγέρθηκε επίσης στην κιονοστοιχία πριν από την τελετή αφιέρωσης.


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only