Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ο Σύλλας ήρθε, είδε, ενίκησε,κατέστρεψε και έστησε τρόπαιο ...


«ΤΡΟΠΑΙΟΝΛΕΥΚΙΟΣΚΟΡΝΗΛΙΟΣ̣Σ̣Υ̣Λ̣Λ̣Α̣ΣΑΥ̣ΤΟΚΡΑΤΩΡΚΑΤΑΒΑΣΙΛΕΩΣΜΙΘΡΑΔΑΤΟΥΚΑΙΤΩΝΣΥΜΜΑΧΩΝΑΥΤΟΥ»
Δηλαδή: Τρόπαιον Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας Αυτοκράτωρ Κατά βασιλέως Μιθριδάτου και των συμμάχων αυτού,


Γράφει η επιγραφή του μνημείου που ανήγειρε ο Ρωμαίος ανθύπατος όταν νίκησε τον Μιθριδάτη ΣΤ τον Ευπάτορα στον Ορχομενό. Κι έτσι, όταν η αρχαιολόγος Ελενα Κουντούρη την είδε, ανάμεσα 
στα κομμάτια από το σπασμένο τρόπαιο, ήταν σίγουρη περί τίνος επρόκειτο. Το ανέσκαψε, το μελέτησε, (τώρα είναι στην τελική ευθεία για την πλήρη δημοσίευση) και συνεργάστηκε στην αναστήλωσή του, που συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Το τρόπαιο εντοπίστηκε το 2004 σε αγρό ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου και Μαρίας Γκιζίμη στον Ορχομενό. Κατά τη σωστική ανασκαφή που ακολούθησε, εντοπίστηκε το σύνολο των αρχιτεκτονικών στοιχείων που το αποτελούσαν. Η Ελενα Κουντούρη, διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, έχει στην ομάδα της τον Νίκο Πετρόχειλο αρχαιολόγο στην ΕΦΑ Φωκίδας, τη Σοφία Ζουμπάκη ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και τους αρχιτέκτονες Θέμη Μπιλή και Μαρία Μαγνήσαλη. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Τροπαίου του Σύλλα, θα γίνει στη θέση Κυδωνιές του δήμου Ορχομενού, όπου βρέθηκε, ενώ θα αναδειχθεί και ο περιβάλλων χώρος του.

Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας (138- 78 π.Χ.) ανέλαβε πόλεμο κατά του Μιθριδάτη ΣΤ του Ευπάτορος την άνοιξη του 87 π.Χ. και στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας. Για τα μέτρα των αρχαίων η σύγκρουση υπήρξε ιδιαίτερα ανίερη: οι δυνάμεις του Μιθριδάτη είχαν λεηλατήσει το ιερό νησί της Δήλου για χρήματα. Ο Σύλλας απέσπασε τα πολυτιμότερα των αναθημάτων από την Επίδαυρο και την Ολυμπία, όπως και από αθηναϊκούς ναούς. Οι μάχες της Χαιρώνειας και του Ορχομενού που ακολούθησαν, σήμαναν την οριστική και συντριπτική υπεροχή του ρωμαϊκού στρατού και απέδειξαν τις στρατιωτικές ικανότητες του Σύλλα ο οποίος κατόπιν επέστρεψε στη Ρώμη και ανακηρύχτηκε ισόβιος δικτάτορας.
Στον Ορχομενό έλαβε χώρα μία από τις δύο καθοριστικές μάχες κατά τις οποίες ο Ρωμαίος 
στρατηγός Σύλλας επιβλήθηκε επί των στρατευμάτων του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Στ’ Ευπάτορος, οι επεκτατικές επιδιώξεις του οποίου στη Μικρά Ασία τον είχαν φέρει σε σύγκρουση με τη Ρώμη. Έτσι, όταν η ευθύνη της αντιμετώπισης του Μιθριδάτη, το 87 π.Χ., ανετέθη στον ύπατο Λεύκιο Κορνήλιο Σύλλα, αυτός με την ιδιότητα του ανθυπάτου αποβιβάστηκε στην Ήπειρο και κινήθηκε προς τα νότια.

Η αποφασιστική σύγκρουσή του με τις δυνάμεις του Μιθριδάτη, επικεφαλής των οποίων είχε τεθεί ο Αρχέλαος, πραγματοποιήθηκε το 86 π.Χ. στη Βοιωτία, σε δύο μάχες που έλαβαν χώρα στη Χαιρώνεια και τον Ορχομενό, πληροφορίες για τις οποίες αντλούνται από τον Πλούταρχο. Στη μάχη της Χαιρώνειας ανεκτίμητη υπήρξε η συμβολή δύο Χαιρωνέων, του Ομολωίχου και του Αναξιδάμου, οι οποίοι συνέβαλαν στον αιφνιδιασμό του εχθρού που είχε στρατοπεδεύσει στο λόφο του Θουρίου, οδηγώντας ένα μικρό ρωμαϊκό στρατιωτικό απόσπασμα από ένα μυστικό μονοπάτι. Τμήμα μνημείου το οποίο πιθανότατα έστησαν οι ίδιοι οι δύο Χαιρωνείς βρέθηκε το 1989 στον κοντινό λόφο Θούριον.

ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only