Η ανασκαφή του συλλογικού τάφου. Συνολικά, οι ερευνητές έχουν συλλέξει δείγματα DNA
σε 29 τοποθεσίες στη Ρώμη
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science , επικεντρώνεται στο αρχαίο ϋΝΑ ατόμων από τη Ρώμη και τις γειτονικές περιοχές της Ιταλίας, τα τελευταία 12.000 χρόνια. Αυτά τα γενετικά δεδομένα αποκαλύπτουν τουλάχιστον δύο σημαντικές μεταναστεύσεις στη Ρώμη, καθώς και αρκετές μικρότερες αλλά σημαντικές πληθυσμιακές μετατοπίσεις μόνο τα τελευταία χίλια χρόνια.
Ειδικότερα, η ανάλυση DNA έδειξε ότι καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτάθηκε γύρω από τη Μεσόγειο, οι μετανάστες από την Εγγύς Ανατολή, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική μετανάστευσαν στη Ρώμη, αλλάζοντας σημαντικά το πρόσωπο μιας από τις πρώτες μεγάλες πόλεις του αρχαίου κόσμου.
Η γενετική επαφή της
Ρώμης παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει τις ίδιες τεχνικές DNA που η ομάδα χρησιμοποίησε την τελευταία δεκαετία για να συμπληρώσει λεπτομέρειες που είχαν απομείνει από το ιστορικό αρχείο, είπε ο Pritchard. «Τα ιστορικά και αρχαιολογικά αρχεία μας δείχνουν πολλά για την πολιτική ιστορία και τις επαφές διαφόρων ειδών με διαφορετικούς τόπους - το εμπόριο και τη δουλεία, για παράδειγμα - αλλά τα αρχεία αυτά παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες για τη γενετική σύνθεση του πληθυσμού».
Αεροφωτογραφία του Palazzo della Cancelleria. Το νεκροταφείο έχει σκάψει στην κεντρική αυλή [Πίστωση: Michaela Lucci] |
Δημοκρατία, αυτοκρατορία και πέρα
Αλλά για τους συγγραφείς, τα πιο ενδιαφέροντα μέρη ήταν ακόμα να έρθουν. Αν και η Ρώμη άρχισε ως ταπεινή πόλη-κράτος, μέσα σε 800 χρόνια είχε αποκτήσει τον έλεγχο μιας Αυτοκρατορίας που εκτείνεται τόσο μακρύτερα από τη Βρετανία, νότια στη Βόρεια Αφρική και ανατολικά στη Συρία, την Ιορδανία και το Ιράκ.
Οι ερευνητές έχουν συλλέξει 127 δείγματα DNA σε ανασκαφές [Credit: Michaela Lucci] |
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γενετική επιβεβαιώνει αλλά και περιπλέκει το ιστορικό αρχείο. Υπήρξε μια μαζική μετατόπιση στην καταγωγή των Ρωμαίων κατοίκων, αλλά αυτή η καταγωγή προήλθε κυρίως από την Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, πιθανώς λόγω των πυκνότερων πληθυσμών εκεί σε σχέση με τις δυτικές περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη και την Αφρική.
Οι επόμενοι αρκετοί αιώνες ήταν γεμάτοι αναταραχή: η κίνηση της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη και η μετέπειτα διχοτόμηση της αυτοκρατορίας, οι εστίες της ασθένειας που κατέστρεψαν τον πληθυσμό της Ρώμης και μια σειρά εισβολών, συμπεριλαμβανομένης της εκδίωξης της Ρώμης από το Visigoth το 410 μ.Χ., το έβαλε "το φωτεινό φως του κόσμου". Αυτά τα γεγονότα άφησαν το σημάδι τους στην καταγωγή της πόλης, η οποία απομακρύνθηκε από την ανατολική Μεσόγειο και προς τη Δυτική Ευρώπη. Ομοίως, η άνοδος και η βασιλεία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έφεραν μια εισροή κεντρικής και βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.
Η μετανάστευση δεν είναι τίποτα καινούργιο
Η μελέτη δείχνει ότι ο αρχαίος κόσμος ήταν συνεχώς σε ροή, τόσο από την άποψη του πολιτισμού όσο και των προγόνων.
"Είναι εκπληκτικό για μας πόσο γρήγορα μετατοπίστηκε η καταγωγή του πληθυσμού, σε χρονικά διαστήματα μόλις μερικών αιώνων, αντικατοπτρίζοντας τις μεταβαλλόμενες πολιτικές συμμαχίες της Ρώμης με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Pritchard.
Μια άλλη εντυπωσιακή πτυχή ήταν ο τρόπος με τον κοσμοπολίτικο πληθυσμό της Ρώμης, ξεκινώντας από περισσότερα από 2000 χρόνια και συνεχίζοντας με την άνοδο και τη διάλυση της αυτοκρατορίας. Ακόμα και στην αρχαιότητα, η Ρώμη ήταν ένα λιωμένο δοχείο διαφορετικών πολιτισμών.
"Πρέπει τώρα να σκεφτούμε νέες μελέτες που εξετάζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών τάξεων σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των κινήσεων συγκεκριμένων ομάδων από διαφορετικές περιοχές αλλά και της κοινωνικής κινητικότητας και στις δύο βασικές περιοχές και των διαφόρων επαρχίες ", λέει ο Ρον Πίνχασι.
"Εκτός από την καλύτερη ανάλυση των σχέσεων με τους προρωμαϊκούς λαούς της κεντρικής και νότιας Ιταλίας" προσθέτει ο Alfredo Coppa.
Πηγή: Πανεπιστήμιο της Βιέννης [08 Νοεμβρίου 2019]
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/ancient-rome-12000-year-history-of.html#BUGs15WgIkUbYIoi.9
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.