Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Σε εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες. Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών το 1922Ο διάσημος πλέον Φαραώ  Τουταγχαμόν,  γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών, έχοντας ανέβει στο θρόνο ήδη από τα 9 του χρόνια. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ανακάλυψη του τάφου έλαβε σημαντική κάλυψη και ανανέωσε το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αίγυπτο. Στον τάφο του βρέθηκαν επίσης δύο νεογέννητα μωρά, (κορίτσια), το ένα πέθανε στη γέννα ενώ το άλλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο Carter στάθηκε μάλλον τυχερός με την ανακάλυψη του τάφου, καθώς ο βασικός χρηματοδότης του λόρδος Carnavon, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, ήταν έτοιμος να αποσύρει την υποστήριξή του στις έρευνες του Carter.

    Οι μοναδικές αυθεντικές φωτογραφίες από την ανακάλυψη του τάφου έγιναν έγχρωμες      Kαι λίγο πριν γίνει αυτό, ο Βρετανός αρχαιολόγος έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας του. Ο ίδιος έχει πει...«Η 26 Νοεμβρίου έμελλε να είναι η ωραιότερη μέρα της ζωής μου… Αργά, απελπιστικά αργά, τα υπόλοιπα μπάζα που έφραζαν ακόμη το κάτω μέρος της πόρτας απομακρύνθηκαν. Η αποφασιστική στιγμή είχε έρθει… Στην αρχή, δεν είδα τίποτα. Ο ζεστός αέρας που έβγαινε από το δωμάτιο έκανε τη φλόγα του κεριού να τρεμοσβήνει. ‘Ύστερα όμως, όσο τα μάτια μου συνήθιζαν στο σκοτάδι,  είδα σιγά-σιγά κάποια σχήματα να διαγράφονται  : παράξενα ζώα, αγάλματα, και παντού το λαμπύρισμα του χρυσού. Για κάποια δευτερόλεπτα -που για τους συντρόφους μου θα έμοιαζαν μία αιωνιότητα- έμεινα άφωνος από την έκπληξη.
Και όταν ο Λόρδος Carnarvon ρώτησε επιτέλους  : «Βλέπετε κάτι ;» δεν μπόρεσα παρά να απαντήσω : «Ναι, θαύματα !» Και τότε διεύρυνα ακόμη περισσότερο το άνοιγμα για να μπορέσουμε να δούμε μέσα και οι δύο»

Οι μοναδικές αυθεντικές φωτογραφίες από την ανακάλυψη του τάφου έγιναν έγχρωμες από  τη  Dynamichrome για την έκθεση  The Discovery of King Tut, και πραγματικά είναι συγκλονιστικές.    (Φωτογραφίες: Harry Burton  (C) The Griffith Institute, Oxford. Colorized by Dynamichrome  )


Νοέμβριος 1925  Η νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών
Ιανουάριος,  1924- Ο Howard Carter, ο  Arthur Callender και ένας Αιγύπτιος εργάτης ανοίγουν τις πόρτες του εσώτατου χώρου και βλέπουν για πρώτη φορά τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών.


Δεκέμβριος 1922- Ένα τελετουργικό κρεβάτι σε σχήμα της Ουράνιας Αγελάδας, που περιβάλλεται και από άλλα αντικείμενα στον προθάλαμο του τάφου.
Δεκέμβριος 1922- Ένα επιχρυσωμένο κρεβάτι λιοντάρι, ρούχα και άλλα αντικείμενα στον προθάλαμο. Ο χώρος του ταφικού θαλάμου φρουρείται από αγάλματα.
1923. Μια συλλογή από αντίγραφα-μινιατούρες πλοίων.
Δεκέμβριος 1922- Κάτω από το κρεβάτι-λιοντάρι στον προθάλαμο είναι αρκετά αντικείμενα από έβενο και ελεφαντόδοντο, καθώς και η καρέκλα που ο Τουταγχαμών χρησιμοποιούσε ως παιδί.


 1923 - Μπαούλα  μέσα στο θησαυροφυλάκιο.

 Δεκέμβριος 1922-Περίτεχνα σκαλιστά αλαβάστρινα βάζα στον προθάλαμο.

Ιανουάριος 1924- Σε ένα «εργαστήριο» που έχει συσταθεί στον τάφο του Sethos ΙΙ, οι συντηρητές Arthur Mace και Alfred Lucas καθαρίζουν ένα από τα αγάλματα (φρουρός) από τον προθάλαμο.

29 Νοεμβρίου 1923- Οι  Howard Carter, Arthur Callender και ένας Αιγύπτιος εργάτης τυλίγουν ένα από τα αγάλματα για τη ασφαλή μεταφορά του.

Δεκέμβριος 1923- Oι Arthur Mace και Alfred Lucas επεξεργάζονται ένα χρυσό άρμα από τον τάφο του Τουταγχαμών έξω από το «εργαστήριο» στον τάφο του Sethos II. 1923- Ένα άγαλμα του Anubis σε ένα ιερό. 2 Δεκέμβρη, 1923 - Αφαιρώντας το διαχωριστικό τοίχωμα ανάμεσα στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο.

Δεκέμβριος 1923 - Στον ταφικό θάλαμο, ένα τεράστιο βαρύ λινό πέπλο με χρυσούς ρόδακες, που θυμίζουν νυχτερινό ουρανό.

Δεκέμβριος 1923 - Προσεκτική αποσυναρμολόγηση σε μια από τις χρυσές λάρνακες μέσα στο ταφικό θάλαμο.


Οκτώβριος 1925 - Ο Carter εξετάζει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών.


1923- Ο Λόρδος Carnarvon, χρηματοδότης της ανασκαφής, διαβάζει στη βεράντα του σπιτιού του Κάρτερ κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

ΕΡΕΥΝΑ :Νέα χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου – Τοποθετείται στο 1347 πΧ και η γέννηση του Ηρακλή στο 1406 πΧ

.Την άποψη ότι Τρωικός Πόλεμος διεξήχθη περίπου 150 χρόνια πριν από το 1200 πΧ εκφράζει ο μαθηματικός ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας δρ. Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος με τη συνεργασία του αστροφυσικού Ξενοφώντα Μουσά, παρουσιάζει στοιχεία βάσει των οποίων πιθανολογείται ότι το Τρωικός Πόλεμος ξεκίνησε το 1347 πΧ.

«Η προσέγγιση αυτή είναι πιθανό να αμφισβητηθεί από τις γνωστές ιστορικές αντιλήψεις που μαθαίνουμε στο σχολείο και θέλουν τον Τρωικό Πόλεμο περίπου το 1200 πΧ.

Τα συμπεράσματά μας μεταφέρουν χρονολογικά τα γεγονότα 150 χρόνια πίσω από την καθιερωμένη άποψη.
Έτσι πιθανότατα
ο Τρωικός Πόλεμος ξεκινά το 1347 πΧ και η γέννηση του Ηρακλή είναι το 1406 πΧ» επισημαίνει ο κ. Τσικριτσής.

Τα στοιχεία της έρευνάς του, ο κ. Τσικριτσής, θα τα παρουσιάσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μινωικός Πολιτισμός και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο Κρήτης.Θέμα της παρουσίασης του ερευνητή είναι: «Η Αρχαιοαστρονομία στην ερμηνεία αρχαιολογικών ευρημάτων και ιστορικών αναφορών» και σχετίζεται με τρεις ηλιακές εκλείψεις που σε συνδυασμό προσδιορίζουν τη χρονολόγηση της γέννησης του Θηβαίου Ηρακλή και την περίοδο που έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.«Τα στοιχεία αποκτούν μια σταθερή βάση, η οποία συνδυάζει αρχαιοαστρονομικές παρατηρήσεις, με αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία από τον χετιτικό, αιγυπτιακό και μυκηναϊκό πολιτισμό.

Έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια νέα αναζήτηση της σχέσης των γεγονότων του Τρωικού Πολέμου και της περιγραφής του Ομήρου» λέει ο κ. Τσικριτσής και προσθέτει πως τα γεγονότα αυτά συνδέονται με ηλιακές εκλείψεις κατά τη μάχη γύρω από το σώμα του Πατρόκλου και τη Μνηστηροφονία, που συμβαίνουν με διαφορά 10 σεληνιακών ετών όπως περιγράφονται από τον Όμηρο.

«Παράλληλα τα γεγονότα αυτά συσχετίζονται άμεσα με την περίοδο χρονολόγησης της γέννησης του Θηβαίου Ηρακλή που απέχει μια γενεά από τους συντελεστές του Τρωικού Πολέμου» επισημαίνει.Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα για την Τροία δεν εξαντλείται σήμερα στον Όμηρο. Οι κλασικές σπουδές που ασχολούνται με το τρωικό πρόβλημα αξιοποιούν και άλλους τομείς έρευνας και επιστημών. Έτσι τα δεδομένα προσδιορισμού του χρόνου καταστροφής της Τροίας μπορούν να προκύψουν από τις εξής πηγές:

1. Αστρονομικές περιγραφές που διασώζονται στο έπος του Ομήρου και στα ορφικά κείμενα.

2. Αρχαιολογικά ευρήματα πρόσφατα και παλαιά από τις ανασκαφές στην Τροία.

3. Ιστορικά στοιχεία που αντλούμε από επιγραφές σε γραμμική Β στον ελλαδικό χώρο, όσο και σε ορισμένες συμφωνίες σε πινακίδες που βρέθηκαν στην περιοχή της Χατούσας που συνδέουν το Ίλιον–Τροία, με τους Αχαιούς και Αιγυπτίους.

4. Ειδικά το αρχείο της γραμμικής Β των περίπου 400 κατεστραμμένων αρμάτων της Κνωσού, δείχνει τη συσχέτιση με την επιστροφή του Ιδομενέα από την Τροία και είναι η πρώτη καταγραφή σε αρχείο που σχετίζεται με λάφυρα του Τρωικού Πολέμου.
Η χρονολογική προσέγγιση της δράσης των ηρώων και μυθικών προσώπων όπως: Ορφέα, Ηρακλή, Κάδμου, Δαναού, Αχιλλέα, Οδυσσέα και πολλών άλλων θα συμβάλει στην ιστορικοποίησή τους, υποστηρίζει ο κ. Τσικριτσής με αποτέλεσμα να συνδεθεί και να αποσυμβολοποιηθεί η δράση τους μέσα σε ιστορικό πλαίσιο.


«Σύμφωνα με την ανάλυση των εκλείψεων που πραγματοποιήσαμε σε συνδυασμό με τα στοιχεία που αντλούνται από τα κείμενα του χετιτικού, αιγυπτιακού και μυκηναϊκού πολιτισμού θεωρούμε ότι οι παράμετροι συγκλίνουν με τα αστρονομικά φαινόμενα που καταδεικνύουν ως ημερομηνία της επιστροφής του Οδυσσέα, την 16η Οκτωβρίου 1327 πΧ και την άλωση της Τροίας τον Απρίλιο του 1337πΧ» υποστηρίζει ο κ. Τσικριτσής


ΜΕ ΠΗΓΗ fractalart.gr  Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα   


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΕπισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only