Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Οι δραστηριότητες ανθρώπινης κυνηγιού οδήγησαν μόνο στην εξαφάνιση των μεγάλων auks;

Νέα εικόνα για την ιστορία της εξαφάνισης ενός θαλάσσιου πτηνού χωρίς πτήση που εξαφανίστηκε από τις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έχει δημοσιευθεί στο eLife .


Οι δραστηριότητες ανθρώπινης κυνηγιού οδήγησαν μόνο στην εξαφάνιση των μεγάλων auks;
Ένας μεγάλος δερμάτινος δίσκος, The Brussels Auk (RBINS 5355), από τις συλλογές
του Βασιλικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών του Βελγίου (RBINS)
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το έντονο κυνήγι από τους ανθρώπους θα μπορούσε να προκαλέσει την ταχεία εξαφάνιση του μεγάλου κουάρου, δείχνοντας πως ακόμη και τα είδη που υπάρχουν σε μεγάλους και ευρέως διαδεδομένους πληθυσμούς μπορεί να είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση.

Οι μεγάλοι αύκοι ήταν μεγάλοι, χωρίς πτήση καταδύσεις που θεωρούσαν ότι υπήρχαν στα εκατομμύρια. Διανεμήθηκαν γύρω από τον Βόρειο Ατλαντικό, με αναπαραγωγικές αποικίες κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και ειδικά στα νησιά της Νέας Γης. Θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν σε νησιά στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας και της Σκωτίας, καθώς και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.


Αλλά αυτά τα πουλιά είχαν μακρά ιστορία να θηρεύονται από τον άνθρωπο. Απεικονίστηκαν για το κρέας και τα αυγά τους κατά τη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων και η δραστηριότητα αυτή εντατικοποιήθηκε περαιτέρω το 1500 μ.Χ. από τους Ευρωπαίους ναυτικούς που επισκέπτονταν τα ψαροκάικα του Newfoundland. Τα φτερά τους αργότερα έγιναν ιδιαίτερα περιζήτητα στη δεκαετία του 1700, συμβάλλοντας περαιτέρω στην κατάρρευση τους.

"Παρά την καλά τεκμηριωμένη ιστορία εκμετάλλευσης από τον 16ο αιώνα, δεν είναι σαφές εάν το κυνήγι μόνο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση του είδους ή αν τα πτηνά ήταν ήδη σε παρακμή λόγω φυσικών περιβαλλοντικών αλλαγών", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Jessica Thomas , ο οποίος ολοκλήρωσε τις εργασίες της ως τμήμα των διδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bangor του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης της Δανίας και είναι πλέον μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο.


Οι δραστηριότητες ανθρώπινης κυνηγιού οδήγησαν μόνο στην εξαφάνιση των μεγάλων auks;
Μεγάλη ανθοδέσμη από το νησί Funk. Αυτά τα δείγματα αποτελούν μέρος της μεγάλης συλλογής auk
στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας [Credit: J. Thomas]
Για να διερευνήσει περαιτέρω αυτό, η Thomas και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν συνδυασμένες αναλύσεις των αρχαίων γενετικών δεδομένων, των δεδομένων που βασίζονται στον ωκεανό με βάση το GPS και της βιωσιμότητας του πληθυσμού - μια διαδικασία που εξετάζει την πιθανότητα εξαφάνισης ενός πληθυσμού σε ένα δεδομένο αριθμό ετών. Αναλύουν τα πλήρη μιτοχονδριακά γονιδιώματα 41 ατόμων από όλη τη γεωγραφική περιοχή του είδους και χρησιμοποιούν τις αναλύσεις τους για να ανασυνθέσουν τη δομή και τη δυναμική του πληθυσμού των πτηνών καθόλη την περίοδο Holocene, τα τελευταία 11.700 χρόνια της ιστορίας της Γης.

«Τα δεδομένα μας δεν δείχνουν ότι τα μεγάλα αύξονταν σε κίνδυνο εξαφάνισης πριν από την εντατική συμπεριφορά ανθρώπινων κυνηγών στις αρχές του 16ου αιώνα», εξηγεί ο συνάδελφος Thomas Gilbert, καθηγητής εξελικτικής γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. "Όμως, κριτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε παράσχει στερεά στοιχεία ότι μόνο οι άνθρωποι ήταν η αιτία της μεγάλης εξαφάνισης του auk. Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι η ανθρώπινη πίεση κυνηγιού ήταν πιθανό να είχε προκαλέσει εξαφάνιση ακόμη και αν τα πουλιά δεν ήταν ήδη υπό απειλή από περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο Gilbert προσθέτει ότι τα συμπεράσματά τους περιορίζονται από διάφορους παράγοντες. Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα αντιπροσωπεύει μόνο έναν γενικό γενετικό δείκτη και, λόγω της περιορισμένης διατήρησης και διαθεσιμότητας του δείγματος, το μέγεθος δείγματος μελέτης 41 είναι σχετικά μικρό για γενετικές αναλύσεις πληθυσμού.

"Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα ευρήματα βοηθούν να αποκαλυφθεί πώς η εμπορική εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε βιομηχανική κλίμακα έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει ένα άφθονο, ευρύτατο και γενετικά διαφορετικό είδος στην εξαφάνιση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα", λέει ο συνεργάτης Gary Carvalho, Ζωολογία (Μοριακή Οικολογία) στο Πανεπιστήμιο του Bangor. Αυτό αντανακλά τα συμπεράσματα μιας προηγούμενης μελέτης * για το περιστέρι επιβατών, ένα πουλί που υπήρχε σε σημαντικό αριθμό προτού εξαφανιστεί στις αρχές του 20ου αιώνα.

"Η δουλειά μας υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τα εμπορικά συγκομισθέντα είδη, ιδιαίτερα σε κακά ερευνηθέντα περιβάλλοντα όπως οι ωκεανοί μας", καταλήγει ο συγγραφέας Michael Knapp, Ανώτερος Λέκτορας της Βιολογικής Ανθρωπολογίας και ο ειδικός του Rutherford Discovery στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία . "Αυτό θα βοηθήσει να τεθεί η πλατφόρμα για βιώσιμα οικοσυστήματα και να εξασφαλιστούν πιο αποτελεσματικές προσπάθειες διατήρησης".

Πηγή: eLife



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only