Ο Λύσιππος, ο γιος του Ξενοφάνη, ο Φιλόνικος, γιος του Πολιάρχου,-Έγχρωμη επιτύμβια στήλη από τη Δημητριάδα στη Θεσσαλία, του 225 π.Χ., που απεικονίζει ένα τελετουργικό κηδείας.
Το όνομα του Φιλόνικου προστέθηκε μετά την αρχική ταφή του Λυσίππου. Επειδή ο Λύσιππος και ο Φιλόνικος πέθαναν μακριά από την πατρίδα τους τας Θήβας, καταγράφονται με το τοπωνύμιο τους «Θηβαίοι». Η συγκεκριμένη Θήβα είναι πιθανό να είναι είτε εκείνη που βρίσκεται κοντά στην Αχαϊκή Φθιώτιδα, στη Θεσσαλία ή στις Θήβες στη Βοιωτία.
Οι ζωγραφισμένες στήλες του Δημητρίου είναι μια γνωστή συλλογή. Οι πίνακες επιβίωσαν λόγω της επαναχρησιμοποίησής τους στις οχυρώσεις της Δημητριάδας.
Μουσείο Βόλου. Ευγενική παραχώρηση της 13ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βόλος.
Πολλις Ασώπιχου - (ΜΕΓΑΡΕΥΣ)
Η επιτύμβια στήλη αυτή, από Παριανό μάρμαρο , η οποία είναι άγνωστης προέλευσης, αποδόθηκε στα Μέγαρα με βάση το αλφάβητο, έναν συνδυασμό Αττικής και Κορίνθου, επιστολών που βρέθηκαν στα Μέγαρα τον 5ο αιώνα π.Χ. Περίπου το 480 π.Χ. Πάνω από την μορφή του νεκρού, ενός στρατιώτη με πανοπλία, ένα ποίημα περιγράφει πώς πέθανε.Υπήρξε κάποια συζήτηση για την ερμηνεία του κειμένου, αλλά το όνομα του νεκρού είναι ξεκάθαρο: Πολλις Ασωπιχου «Ο Πολλις γιος του Ασώπιχου»
Το όνομα Ασώπιχος , μαρτυρείται μόνο στη Βοιωτία. Άλλα ονόματα με βάση το όνομα του ποταμού Ασωπού, όπως Ασωπόδωρος, Ασώπων είναι σπάνια εκτός της Βοιωτίας και της Αττικής. -Μουσείο Πώλ Γκεττύ
Ο Τάφος της Ζωσίμης
Η Ζωσίμη κόρη του Ηρακλέονος, από την Απάμεια στη Συρία, φαίνεται να έχει βρεί ένα βίαιο τέλος. Οι ανάγλυφες παλάμες συμβολίζουν τον όρκο των συγγενών τους για να εκδικηθούν το θάνατό της. Τέλη 1ου αι. Π.Χ. Αθήνα, Επιγραφικό Μουσείο
Μουσις Φιλιαρχου Γομφισσα
Πρωτεσιλαος Πρωτιωνος Μαγνης
Κοινός τάφος της Μούσις και του Προτεσίλαου , πιθανώς της συζύγου και του συζύγου. Ζωγραφισμένη στήλη από τη Δημητριάδα της Θεσσαλίας. 3ος ή 2ος αιώνας π.Χ.
Μουσείο Βόλου. Ευγενική παραχώρηση της 13ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βόλος.
Δημήτριος Ολύνπου
Τάφος της Δημητρίου. Ζωγραφισμένη επιτάφιος στήλη από τη Δημητριάδα της Θεσσαλίας. 3ος ή 2ος αι. π.Χ. Ο Νεκρός κάθεται σε δίρφο (σκαμνί), με το υπηρετικό προσωπικό να είναι παρόν. Διακόσμηση με ένα συμβολικό ρόδι στο αέτωμα. Το όνομα Όλυνπος είναι μια μορφή διαλέκτου του ονόματος Όλυμπος -Μουσείο Βόλου. Ευγενική παραχώρηση της 13ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βόλος.
Μενέλαος Ηγησίδημου Αμφιπολίτης
Τάφος του Μενελάου. Ζωγραφισμένη επιτάφιος στήλη από τη Δημητριάδα της Θεσσαλίας, 3ος αιώνας π.Χ. Ο αποθανών βρίσκεται σε ένα ανάκλιντρο , με έναν υπηρέτη να στέκεται κοντά. Διακόσμηση με ρόδι του Άδη (Ο Πλούτωνας ξεγέλασε την Περσεφόνη να φάει έξι σπόρους ροδιού, πράγμα που σήμαινε πως δεν θα μπορούσε να φύγει από τον κάτω κόσμο ακόμα και με τη βοήθεια του Δία ) στο αέτωμα.Το κείμενο αναφέρει : Μενέλαος Ηγησίδημου Αμφιπολίτης «Μενέλαος, γιος του Ηγησίδημου, από την Αμφίπολη» Το τοπωνύμιο της πόλεως από όπου προέρχεται είναι δεδομένο επειδή ο Μενέλαος πέθανε μακριά από το σπίτι του . Μουσείο Βόλου. Ευγενική παραχώρηση της 13ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βόλος.
Ξενίας Ίωνος
Επιτύμβιος στήλη του Ξενία Εκ της Ακαρνανίας, ακριβής προέλευση άγνωστη. 3ος αιώνας π.Χ. Ανάγλυφα έχει δύο πένθιμες Σειρήνες να τραβούν τα μαλλιά τους με το ένα χέρι και με το άλλο κρατούν μια πλάκα που φέρει το όνομα του αποθανόντος. Το όνομα του πατέρα του , Ίων γράφεται χωρίς διακόσμηση κάτω από την πλάκα. Το κείμενο αναφέρει : Ξενίας Ίωνος « Ξενίας γιος του Ιώνος »Αρχαία Πάλαιρος Η σημαντικότερη θέση στην περιοχή είναι η Αρχαία Πόλη της Παλαίρου, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Κεχροπούλα στα Νοτιοανατολικά της Χερσονήσου. Η Πόλη θεωρείται ότι υπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο. Απόδειξη γι' αυτό είναι τα τείχη της Πόλης που τμήμα της ανήκει στην 2η χιλιετηρίδα π.χ.. Η κατασκευή των τειχών εναλλάσσεται ανάμεσα σε Τραπεζιόσχημα και Πολυγωνικό σύστημα και το σύνολό τους ανήκει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το αρχαιότερο τμήμα του τείχους ανάγεται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων Ανατολικά του χωριού.
Στο Κέντρο περίπου της Χερσονήσου της Πλαγιάς στη θέση Στέρνα υπήρχε φρούριο, που έλεγχε οπτικά την περιοχή προς Βορειοδυτικά και Νοτιανατολικά.
Κριτόλαου
Επιτύμβια στήλη του Κριτόλαου . Από το Τριχώνιον της Αιτωλίας. 2ος αιώνας π.Χ.Πλούσια διακοσμημένη Επιτύμβια στήλη. Πάνω, στο αέτωμα, η Σκύλλα στρέφει ένα πηδάλιο πλόα . Στο δεύτερο επίπεδο, ο Τρίτων επιτίθεται σε ένα θαλάσσιο τέρας. Παρακάτω, κλαδιά με φύλλα δρυός ενώνονται με τον κόμπο του Ηρακλέους και δύο λιοντάρια επιτίθενται σε ταύρο. Το όνομα του αποθανόντος, με πολύ ωραία ανάγλυφα γράμματα, παρουσιάζεται στην γενική: Κριτόλαου : (ο τάφος του Κρυτόλαου'). Αθήνα, Εθνικό Μουσείο.
Επιτύμβια στήλη του Πολεμώνα. Επιμήκους τύπου επιτύμβια στήλη , που βρέθηκαν μόνο στη Βοιωτία, στη Θήβα, στην Τανάγρα και στις Θεσπιές . 2ος αιώνας π.Χ. Μουσείο Τανάγρας .
Επιτύμβια στήλη του Εύβολου Από την Τανάγρα στη Βοιωτία, 3ος αιώνας π.Χ.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα του επιμήκους τύπου, που βρέθηκε μόνο στη Βοιωτία, στη Θήβα, στην Τανάγρα και στις Θεσπιές . Το χαρακτηριστικό Βοιωτικού τύπου κράνος, ασπίδα και διακόσμηση με Γρύπες τον δείχνει να ήταν στρατιωτικός. Τα γράμματα είναι ανάγλυφα σε ένα βυθισμένο φόντο -πεδίο, ένα στυλ χαρακτηριστικό της περιοχής. Το όνομά του Εύβολος είναι μορφή του Βοιωτικού διαλέκτου και εδώ δεν αναφέρει πατρονύμιο -Μουσείο Τανάγρας.
Κείμενο πάνω από τις ρόδακες:
Δερμύλα (ΔΕΡΜΥΛΑ) χαίρε
Διονύσιε χαίρε
[Αποχαιρετισμός Δερμύλα, (ΔΕΡΜΥΛΑ) του Διονύσιου ]
Κείμενο κάτω από τις ρόδακες:
Πραξιτέλης Πραξιτελου[ς] χρηστέ χαίρε "Πραξιτέλης, γιος του Πραξιτέλη, καλός άνθρωπος, (και)αποχαιρετισμός"
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.