Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Η οθωμανική εντολή που να επιτρέπει στον Λόρδο του Έλγιν να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν υπάρχει, λένε οι ειδικοί.


Ακουαρέλα του 19ου αιώνα της Ακρόπολης από τον Edward-Dodwell (1767-1832)  : Μουσείο Μπενάκη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Λόρδος Έλγιν λεηλατούσε το μνημείο της Ακρόπολης χωρίς την άδεια του Σουλτάνου. Αυτό το επιχείρημα αψηφά τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι υπήρχε ένας οθωμανικός σφραγισμένος που του επέτρεψε να πάρει τα γλυπτά.



Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, ο Elgin αφαιρεί τα γλυπτά του Παρθενώνα με άδεια του σουλτάνου, ωστόσο αυτό το έγγραφο δεν σώζεται και αυτό που έχει το μουσείο στα αρχεία του, είναι μια μεταγενέστερη μετάφραση στα ιταλικά, μιας φιλικής επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά, να κάνει εκμαγεία των γλυπτών αλλά δεν τον εξουσιοδότησε να προκαλέσει ζημιές στο μνημείο, λέει ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων Ελένη Κόρκα.
Η κ. Κόρκα τόνισε επίσης ότι το γράμμα δεν ήταν από τον ίδιο τον σουλτάνο, αλλά από τον Καϊμακάμ Πασά, ο οποίος ήταν τότε στην Κωνσταντινούπολη, αντικαθιστώντας τον Μεγάλο Βισέρη και δεν είναι επίσημο οθωμανικό έγγραφο
  • Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι έχουν και άλλα έγγραφα εκτός από αυτό, ωστόσο, ο Ιρανός ερευνητής Sarian Panahi, ένας από τους λίγους ιστορικούς που μπορεί να διαβάσει τους Οθωμανούς Τούρκους και έχει ερευνήσει όλα τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πουθενά άδεια στα στελέχη για τη μεταφορά γλυπτών.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από δύο Τούρκους ερευνητές σε μια συνέντευξη που έδωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ειδικότερα, οι Τούρκοι ερευνητές Zeynep Aygen και Orhan Sakin παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας μακράς μελέτης των επίσημων εγγράφων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία σχετίζονται με τον Λόρδο Έλγιν και τόνισαν το γεγονός ότι: "Όλα τα φιρμάνια  καθώς και το περιεχόμενό τους, αναγράφονταν σε  ειδικό βιβλίο ". (Σαν πρωτόκολλο)

Ο Σάκιν απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ότι τα έγγραφα του σουλτάνου  έδωσαν στον Έλγιν την άδεια να εξάγει τα Μάρμαρα. "Πρώτα απ 'όλα, αυτό δεν ήταν σε κάποιο στέλεχος. Ίσως ήταν μια προσωπική επιστολή, αλλά όχι ένα στέλεχος αναγραφής φιρμανιού . Ένα φιρμάνι  μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον σουλτάνο, όχι από τον πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη », δήλωσε ο Τούρκος ερευνητής.



Greek Parthenon Marbles? Elgin Marbles? British Museum Marbles? Or Will They Become a Brexit Bribe?

ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only