Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα σαρκοφάγο είδος δεινοσαύρων ξαναρχίζει όλα τα δόντια του κάθε λίγους μήνες

Ένα είδος δεινοσαύρων που έτρωγε το κρέας, που ζούσε στη Μαδαγασκάρη πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, αντικατέστησε όλα τα δόντια του κάθε δύο περίπου μήνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπλήσσει ακόμη και οι ερευνητές.


Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα σαρκοφάγο είδος δεινοσαύρων ξαναρχίζει όλα τα δόντια του κάθε λίγους μήνες
Πίστωση: Sae Bom Ra
Στην πραγματικότητα, ο Majungasaurus αύξησε τα νέα δόντια κατά περίπου δύο έως 13 φορές ταχύτερα από εκείνα άλλων σαρκοφάγων δεινοσαύρων, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Michael D. D'Emic, βοηθός καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi. Ο Majungasaurus θα δημιουργούσε ένα νέο δόντι σε κάθε υποδοχή κάθε δύο μήνες.

"Αυτό σήμαινε ότι έβγαζαν τα δόντια τους γρήγορα, πιθανώς επειδή κοίταζαν στα οστά", λέει ο D'Emic. "Υπάρχουν ανεξάρτητες αποδείξεις για αυτό με τη μορφή γρατζουνιών και gouges που ταιριάζουν με την απόσταση και το μέγεθος των δοντιών τους σε μια ποικιλία οστών - οστά από ζώα που θα ήταν το θήραμά τους.
Ορισμένα ζώα και σήμερα, θα τρέμουν στα οστά, συμπεριλαμβανομένων των τρωκτικών, εξηγεί ο D'Emic. Είναι ένας τρόπος για να καταπιούν ορισμένες θρεπτικές ουσίες. Απαιτεί επίσης εξαιρετικά ισχυρά δόντια - αλλά ο Majungasaurus δεν είχε αυτά.

"Αυτή είναι η δική μας υπόθεση για το γιατί είχαν τόσο υψηλά ποσοστά αντικατάστασης", λέει ο D'Emic. Η ανάπτυξη των δοντιών ταχείας πυρκαγιάς βάζει τον Majungasaurus σε ίδια ένωση με καρχαρίες και μεγάλους, φυτοφάγους δεινόσαυρους, προσθέτει.


Είναι σημαντικό ότι η πρόσφατη μελέτη εξέτασε δύο επιπλέον είδη δεινόσων ουρανού (Allosaurus και Ceratosaurus), παρέχοντας την ευκαιρία να εξεταστούν τα πρότυπα ανάπτυξης των δοντιών σε ευρύτερη κλίμακα.Αν και τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες είδη δεινοσαύρων που τρώνε το κρέας περιθωριοποίησαν τη Γη, οι ερευνητές έχουν αναλύσει τα ποσοστά αντικατάστασης δοντιών μόνο για μισή δωδεκάδα από αυτά, λέει ο D'Emic. 
Έχει επίσης εξετάσει τα πρότυπα αντικατάστασης δοντιών σε φυτοφάγους δεινόσαυρους.


"Ελπίζω ότι αυτό το τελευταίο έργο θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους να μελετήσουν άλλα είδη. Σίγουρα αυτό θα αποκαλύψει και άλλες εκπλήξεις", λέει. "Και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση του πώς οι δεινόσαυροι εξελίχθηκαν για να είναι επιτυχείς για τόσο πολύ καιρό

Σε συνεργασία με τον Patrick O'Connor, καθηγητή ανατομίας στο πανεπιστήμιο του Ohio, και Ph.D. φοιτητής Eric Lund, ο D'Emic χρησιμοποίησε μια συλλογή από απομονωμένα απολιθωμένα δόντια για να εξετάσει τις γραμμές μικροσκοπικής ανάπτυξης στα δόντια. Αυτές οι γραμμές ανάπτυξης είναι παρόμοιες με τα δαχτυλίδια των δέντρων, αλλά αντί να κατατίθενται μία φορά το χρόνο, κατατέθηκαν καθημερινά. Παράλληλα, η ομάδα χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένη τομογραφία (CT) σε άθικτες γνάθες για να απεικονίσει τα ακανόνιστα δόντια που αναπτύσσονται βαθιά μέσα στα οστά. Αυτό τους επέτρεψε να εκτιμήσουν τα ποσοστά αντικατάστασης δοντιών σε μεγάλο αριθμό ατομικών σαγονιών, ώστε να μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματά τους.

Το κρανίο Majungasaurus σε τρισδιάστατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των ακανόνιστων δοντιών [Πίστωση: Eric Lund / Joseph Groenke (Πανεπιστήμιο του Οχάιο). 
Tom Pascucci και Sae Bom Ra (Πανεπιστήμιο Adelphi)]

Η χρονοβόρα διαδικασία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Adelphi: Οι πρώην προπτυχιακοί φοιτητές Elizabeth Mardakhayava και Joanna Gavras και ο σημερινός μεταπτυχιακός φοιτητής Thomas Pascucci είναι συν-συγγραφείς στο έγγραφο.

"Η μελλοντική έρευνα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μελέτη για να εκτιμήσει το ποσοστό αντικατάστασης των δοντιών σε δεινοσαύρους χωρίς καταστροφικά δειγματοληπτικά δόντια", εξηγεί ο Pascucci.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE .

Πηγή: Πανεπιστήμιο Adelphi [



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only