Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Η ΣΑΜΠΡΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΚΗΣ

Είναι μια από τις τρεις πόλεις της αρχαίας Τρίπολης, που βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη πόλη της Sabratah, δυτικά της Τρίπολης , στη Λιβύη. Κατοικήθηκε από τους Καρχηδονίους ως εμπορικός σταθμός, αλλά πιθανά υπήρχε εκεί ως μικρό χωριό πριν από αυτούς. ήταν τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Σαμπράτα είχε ένα μικρό φυσικό λιμάνι, το οποίο στη συνέχεια βελτιώθηκε από τους Ρωμαίους, και μαζί με την Τρίπολη υπηρέτησεως διέξοδο για τον δρόμο των καραβανιών μέσω Γκανταμές (Γκουντάμις)στην Σαχάρα . Μετά από μια περίοδο ημι-ανεξαρτησίας μετά από την πτώση της Καρχηδόνας το 146 π.Χ. πέρασε στους Ρωμαίους και στη συνέχεια γνώρισε σημαντική ευημερία.

ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΠΡΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΚΗΣ 


Η Σαμπράτα έγινε μέρος του βραχύβιου Νουμιδικού βασιλείου της Massinissa προτού εκρωμαϊστεί και ξαναχτίστηκε στο 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα. Ο αυτοκράτορας Σέπτιμος Σεβήρος γεννήθηκε κοντά , στην πόλη Leptis Magna , και η Σαμπράτα έφτασε στο μνημειώδη αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της διοίκησης των Σεβήρων Η πόλη υπέστη σοβαρότατες ζημιές από σεισμούς κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα, ιδιαίτερα ο σεισμός του 365 μ.Χ. υπήρξε καταστροφικός . Ξαναχτίστηκε σε μικρότερο βαθμό από την βυζαντινή διοίκηση.Ξαναχτίστηκε μετά από μια καταστροφική λεηλασία του Austuriani (365 μ.Χ),και τον σεισμό μειώθηκε δε ραγδαία τον 5ο αιώνα στην υπό των Βανδάλων κακοδιοίκηση. Μια αναβίωση που ακολουθείται στο πλαίσιο των Βυζαντινών ήταν σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, και αμέσως μετά την αραβική κατάκτηση (643) η πόλη έπαψε να υπάρχει.


Αρχαιολογική ανασκαφή έχει αποκαλύψει περισσότερη από τη μισή έκταση της αρχαίας πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής φόρουμ, πολλές από τις εγκαταστάσεις δίπλα στο λιμάνι, και μία μεγάλη του 2ου αιώνα κατοικημένη περιοχή που γειτνιάζει με το θέατρο. Άλλα ρωμαϊκά κτίρια περιλαμβάνουν τα λουτρά, ναούς, και εστίες νερού με σιντριβάνια έχει ναούς αφιερωμένους στον Liber Pater , Σέραπη και η Ίσιδα. Ωστόσο, εκτός από αυτά βρέθηκαν είναι καθαρά και φυλάσσονται τα χρωματιστά μοτίβα των λουτρών θάλασσας (ή φόρουμ), με απευθείας θέα στην ακτή, και τα μαύρα και λευκά δάπεδα των λουτρών του Θεάτρου.


Τα χριστιανικά λείψανα περιλαμβάνουν μια κατακόμβη και τέσσερις εκκλησίες. Υπάρχει μια χριστιανική βασιλική της εποχής του Ιουστινιανού , αλλά και απομεινάρια του μερικά από τα ψηφιδωτά δάπεδα των κατοικιών της ελίτ της ελληνορωμαϊκής και Βυζαντινής της Ελληνικής Χριστιανικής Αυτοκρατορίας δηλαδή της Βόρειας ΑφρικήςΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only