Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η ταφική στήλη του «επιβάτη» Δημήτριου

Εδώ είναι μια εικόνα της πλήρους στήλης, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Μόναχο:


Μια πιο προσεκτική ματιά σε μια στήλη από τον 4ο αιώνα π.Χ., που σήμερα βρίσκεται στο Μόναχο, σημάδεψε τον τάφο του Δημήτριου, ο οποίος πιθανότατα πέθανε στη μάχη.

Στην Γλυπτοθήκη του  Μονάχου  έχει μια μεγάλη και θαυμάσια συλλογή αρχαίων αντικειμένων. Ένας από αυτούς είναι μια ελληνική μαρμάρινη στήλη ή ταφόπλακα (αριθμός απογραφής 522) που αποκτήθηκε στην ( Μαύρη;) αγορά της τέχνης στις αρχές του εικοστού αιώνα. Επομένως, μια ακριβής προέλευση για αυτό το εύρημα δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, γνωστή στην αρχαιότητα ως η Προποντίδα (κυριολεκτικά: «Πριν από τη θάλασσα», το ύδωρ που συνέδεε το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα) . Η στήλη έχει χρονολογηθεί περίπου το  370 π.Χ.

Ας δούμε πρώτα την επιγραφή...
Η κορυφαία άνω γραμμή δίνει το όνομα του άνδρα, Δημήτριο. Η δεύτερη γραμμή αποτελείται από δύο λέξεις, ΤΟΥ ΑΛΕΞΕΩ  , που σημαίνει "γιος του Αλέξιου". Ένα πατρώνυμο προορίζεται συνήθως για χρήση μεταξύ των ανώτερων βαθμίδων της αρχαίας κοινωνίας.


Η στήλη έχει, δυστυχώς, καταστραφεί. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιπλέον γραμμές κάτω από την ανάγλυφη εικόνα. Το θραύσμα στο κάτω μέρος έχει προταθεί να ήταν κάποτε μέρος της λέξης ΠΡΟΜΑΧΟΣ

 Αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τους πολεμιστές που εμάχοντο στις πρώτες θέσεις και βρίσκονται συνήθως στην λογοτεχνία , για παράδειγμα, στην Ιλιάδα . Η μάχη στις πρώτες γραμμές θεωρήθηκε ένα σημάδι γενναιότητας. Πιθανώς αυτές οι γραμμές, που χάθηκαν τώρα, ήταν μέρος ενός επιγράμματος που περιγράφει λεπτομερώς τον θάνατο του Δημήτριου και το μέγεθος της γενναιότητας του.
Η εικόνα είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της στήλης. Οι ταφικές στήλες όπως αυτές γενικά απεικονίζουν τον αποθανόντα και αυτό δεν είναι διαφορετικό από την πραγματική εικόνα του . Ο Δημήτριος δείχνει να φοράει κάτι που μοιάζει με τον ελληνικό λινοθώρακα (λόγω των σαφώς εμφανών επομίδων) σε ένα κοντό χιτώνα. Φορεί ένα κράνος που είναι λίγο δύσκολο να διακριθεί, αλλά μάλλον μια αττική περικεφαλαία , που αρμόζει από το συνολικό σχήμα της θωράκησης.
Ο αριστερός του βραχίονας φέρει μια κοίλη ασπίδα (αναφερόμενη από τους Έλληνες ως "όπλον"), με διπλή λαβή.  Στο δεξί του χέρι κρατάει ένα σπαθί τυπικό της κλασικής περιόδου: αρκετά κοντό και με ευθεία λάμα .
Ο Δημήτριος δείχνει να στέκεται στην άκρη ενός πολεμικού πλοίου, πιθανόν μίας τριήρεως ή παρόμοιο πλόα. Αυτά τα πλοία διαθέτουν χαρακτηριστικό "κέρατο" στο μέτωπο. ένας κριός είναι ορατός στην ίσαλο γραμμή που θα είχε κατασκευαστεί από χαλκό. Ίσως να φανταστούμε ότι ο Δημήτριος πρόκειται να επιβιβαστεί σε ένα εχθρικό σκάφος ή ότι πρόκειται να πηδήσει και να βγει στην ξηρά για να πολεμήσει εκεί.



Ο Δημήτριος μοιάζει με οπλίτη , αλλά επειδή συνδέεται τόσο στενά με το πλοίο, είναι πιθανό να θεωρηθεί πιο συγκεκριμένα ως «επιβάτης» . Οι «επιβάται »(πεζοναύτες) ήταν πολεμιστές που αποτελούσαν μέρος ενός συμπληρώματος πολεμικού πλοίου, που προορίζονταν να πολεμήσουν εκτός των συνόρων ή να συμμετάσχουν οι ίδιοι στην επιβίβαση σε έδαφος η άλλο πλόα . Τα  «επιβάται » αναφέρονται αρχικά στις αρχαίες πηγές από τον Ηρόδοτο (e.g. 9.32). Ο ακριβής αριθμός των πεζοναυτών σε ένα πλοίο είναι άγνωστος, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να ήταν μικρός, ειδικά σε σύγκριση με τους 170 κωπηλάτες και 30 μέλη καταστρώματος, αξιωματικούς και άλλο πλήρωμα.
Ο Δημήτριος, γιος του Αλέξιου, σχεδόν σίγουρα πέθανε στη μάχη και η σκηνή σε αυτή τη στήλη υποδηλώνει ότι πέθανε ενώ αγωνιζόταν ως «επιβάτης» . Δυστυχώς, το ελλιπές επίγραμμα μας αποκλείει από το να μάθουμε περισσότερα για τις λεπτομέρειες που περιβάλλουν το θάνατό του.
 Όμως όπως και τόσες αποδείξεις από τον αρχαίο κόσμο, προσφέρει μια καταπληκτική ματιά στο μακρινό παρελθόν , κατακερματισμένο μεν για το κομμάτι που λείπει ,αλλά ικανό να μας δώσει πληροφορίες του παρελθόντος  -www.ancientworldmagazine.com  ARIANNA SACCO



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only