Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Οι επιστήμονες βρίσκουν ότι ο αιώνιος Νείλος είναι πιο αρχαίος από ότι προηγουμένως


Ο ποταμός του Νείλου, ο μακρύτερος ποταμός στη Γη, που διασχίζει το Κάιρο της Αιγύπτου. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας
στο Ώστιν έχουν ανακαλύψει την πηγή του μυστηριώδους βορειοανατολικού ποταμού στο βάθος του
μανδύα της Γης και ταυτόχρονα αποκάλυψαν την εποχή του ποταμού [Credit: Nina R]


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεώρησαν τον ποταμό Νείλο ως πηγή της ζωής. Η σταθερή βόρεια πορεία του ποταμού έχει θρέψει τις εύφορες κοιλάδες της βορειοανατολικής Αφρικής εδώ και εκατομμύρια χρόνια και με αυτόν τον τρόπο διαμόρφωσε την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το αμετάβλητο μονοπάτι του Νείλου, ωστόσο, ήταν ένα γεωλογικό μυστήριο, διότι τα ποτάμια μακράς διαρκείας συνήθως μετακινούνται με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν έχουν σπάσει την υπόθεση συνδέοντας τη ροή του ποταμού με την κίνηση του βράχου στο βαθύ μανδύα της Γης. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, βρήκαν ότι ο αιώνιος ποταμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι συνειδητοποίησε κάποιος, με τους επιστήμονες να εκτιμούν την ηλικία του Νείλου να είναι 30 εκατομμύρια χρόνια - περίπου έξι φορές όσο προηγουμένως πίστευαν.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience , διαπίστωσε ότι αν δεν ήταν το κίνημα του μανδύα που κρατούσε τον ποταμό σε πορεία, ο Νείλος θα είχε στραφεί δυτικά εδώ και πολύ καιρό, πιθανόν να αλλάξει την πορεία της ιστορίας μαζί με αυτό.

"Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα για τον Νείλο είναι πότε ξεκίνησε και γιατί συνεχίστηκε για τόσο πολύ καιρό", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Claudio Faccenna, καθηγητής στο UT Jackson School of Geosciences. "Η λύση μας είναι πραγματικά συναρπαστική


Τα αποτελέσματα θα πρέπει να διευθετήσουν μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με την ηλικία του ποταμού και να αποδείξουν ότι η αργή κίνηση του βαθύ μανδύα είναι μία από τις βασικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το τοπίο και τις γεωλογικές διεργασίες της γης μας. Ο μανδύας της Γης αποτελείται από στερεό βράχο που ρέει σαν υγρό για μεγάλες περιόδους. Όπως τα ρεύματα σε έναν ωκεανό, διαφορετικές περιοχές του μανδύα έχουν διαφορετικά μοτίβα κυκλοφορίας.

Η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε τους επιστήμονες της σχολής του Jackson School Πέταρ Γκλίζοβιτς, ο οποίος είναι πλέον ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ. και ο Thorsten Becker, καθηγητής στο σχολείο Jackson και ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπου ο Faccenna είναι επίσης επιστήμονας έρευνας. Άλλοι συνεργάτες περιλαμβάνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Μπικότσα, τη Γεωλογική Έρευνα του Ισραήλ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Στο έγγραφο, οι ερευνητές συνέδεσαν την επικλινή φύση της τοπογραφίας του Νείλου σε μεταφορικό ιμάντα με πέτρωμα από μανδύα που ωθείται προς τα πάνω στα νότια του Αιθιοπίας και τραβάει την επιφάνεια προς τα βόρεια. Από την αρχή μέχρι το τέλος, η απαλή κλίση κρατάει το Νείλο σε σταθερή βόρεια κατεύθυνση.


Οι επιστήμονες βρίσκουν ότι ο αιώνιος Νείλος είναι πιο αρχαίος από ότι προηγουμένως
Ο επικεφαλής συγγραφέας Claudio Faccenna (απεικόνιση), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin Jackson
 School of Geosciences, και η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσαν έναν τεράστιο κατάλογο γεωλογικών
στοιχείων για να ξεδιαλύνουν την εξέλιξη του αιθιοπικού οροπεδίου. Η ανακάλυψή τους ότι το επικλινές
τοπίο είχε επιμείνει για 30 εκατομμύρια χρόνια σημαίνει ότι ο αιώνιος ποταμός είναι περίπου
 έξι φορές παλαιότερος από όσο πίστευαν προηγουμένως [Credit: Claudio Faccenna]
Η έρευνα αφορούσε την ανίχνευση της γεωλογικής ιστορίας του Νείλου, μελετώντας το αρχαίο ηφαιστειακό βράχο στα Αιθιοπικά Υψίπεδα και συσχετίζοντάς το με τεράστιες κατακρημνίσσεις ιζημάτων ποταμού που είχαν ταφεί κάτω από το Δέλτα του Νείλου. Αυτό έλεγε στους ερευνητές ότι μετά από δραματική αύξηση, τα Αιθιοπικά Υψίπεδα παρέμειναν σε παρόμοιο ύψος για εκατομμύρια χρόνια, τα οποία οι ερευνητές αποδίδουν στην υποστήριξη του βράχου από κάτω.

"Γνωρίζουμε ότι η υψηλή τοπογραφία του αιθιοπικού οροπεδίου σχηματίστηκε πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια", δήλωσε ο Becker.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς διατηρήθηκε αυτή η τοπογραφία για τόσο πολύ καιρό.

Η ομάδα επαλήθευσε τα ευρήματά τους χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών που επαναδημιουργούσαν 40 εκατομμύρια χρόνια της τεκτονικής δραστηριότητας της πλάκας της Γης


Το μοντέλο έδειξε την άφιξη ενός καυτού μανδύα που πιθανόν οδήγησε στην έκχυση της λάβας που σχημάτιζε τα Αιθιοπικά Υψίπεδα, ενώ ενεργοποιούσε μια μεταφορική ταινία στον μανδύα που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η προσομοίωση αναπαριστά τις αλλαγές στο τοπίο σχεδόν όπως ακριβώς περίμεναν οι επιστήμονες - συμπεριλαμβανομένων των μικρών λεπτομερειών στο τοπίο, όπως οι βρύσες του λευκού νερού που βρέθηκαν κατά μήκος του Νείλου.

Η ικανότητα του μοντέλου να βελτιώσει τόσο μικρές λεπτομέρειες ήταν μια μεγάλη έκπληξη και ένα σημαντικό ερευνητικό εύρημα, δήλωσε ο Γλύσιοβιτς.

«Νομίζω ότι αυτή η τεχνική μας δίνει κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν», είπε.

Ο Eric Kirby, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και ειδικός στην ανάδειξη τοπίων, δήλωσε ότι ο συνδυασμός ποικίλων γεωλογικών δεδομένων με σύγχρονα γεωφυσικά μοντέλα ήταν καθοριστικής σημασίας για την έρευνα.

"Χωρίς κανένα κομμάτι, δεν θα είχατε ένα τόσο συναρπαστικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Kirby, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η ομάδα ελπίζει τώρα να εφαρμόσει την τεχνική σε άλλα ποτάμια όπως το Γιανγκτσέ και το Κονγκό. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από τη NASA και μια επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημίου και Έρευνας της ιταλικής κυβέρνησης.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/scientists-find-eternal-nile-to-be-more.html#3Ar41FGpdmWi9Bh3.99Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    
Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only