Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η απεικόνιση αποκαλύπτει τα μυστικά των μυστηριωδών ανδρεικέλων ελεφαντόδοντου της ιατρικής

Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση των ανδρεικέλων - μικρά ανατομικά γλυπτά που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους γιατρούς πριν από τέσσερις αιώνες - αλλά τώρα οι προηγμένες τεχνικές απεικόνισης έχουν προσφέρει μια αποκαλυπτική ματιά σε αυτές τις μαγευτικές κούκλες από ελεφαντόδοντο. Οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν μικρο-CT προσδιόρισαν με επιτυχία τη σύνθεση των υλικών και τα συστατικά πολλών αρχαίων γυναικείων ελεφαντόδοντων, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).


Η απεικόνιση αποκαλύπτει τα μυστικά των μυστηριωδών ανδρεικέλων ελεφαντόδοντου της ιατρικής
Πρόκειται για ένα ειδώλιο από ελεφαντόδοντο που ξαπλώνει στο "κρεβάτι" του με όλα τα όργανα που τοποθετούνται μέσα.
[Credit: Fides R. Schwartz, RSNA]
Τα ελεφαντοστάσια ελεφαντόδοντου συνήθως θεωρούνται ότι έχουν σκαλισθεί στη Γερμανία στα τέλη του 17ου αιώνα. Είναι ανακλινόμενα ανθρώπινα ειδώλια, μήκους 4-8 ιντσών, γενικά θηλυκά, τα οποία ανοίγουν για να αποκαλύπτουν αφαιρούμενα όργανα και μερικές φορές έμβρυα που συνδέονται με ένα "ομφάλιο" κορδόνι. Τα ανδρεικέλα έχουν περίτεχνα σκαλισμένα χαρακτηριστικά, ενώ μερικά έχουν και μαξιλάρια κάτω από τα κεφάλια τους. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη της ιατρικής ανατομίας ή ίσως ως διδακτικό βοήθημα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μέχρι τον 18ο αιώνα, αντικαταστάθηκαν από πιο ρεαλιστικά διδακτικά εργαλεία, όπως μοντέλα κεριών και πτώματα. Τα ανδρεικέλες έγιναν αντικείμενα σύμβολα περιέργειας και πολυτέλειας σε ιδιωτικές συλλογές.

Το Πανεπιστήμιο Duke στο Durham, NC, κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή ανδρεικέλων στον κόσμο (22 από τα 180 γνωστά manikins παγκοσμίως). Τα περισσότερα από τα ανδρικά στη συλλογή Duke αγοράστηκαν στη δεκαετία του 1930 και του 1940 από τον θωρακικό χειρουργό Duke Josiah Trent και τη σύζυγό του Mary Duke Biddle Trent πριν από την απαγόρευση του ελεφαντοστού του 1989. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετά την δωρεά τους στο πανεπιστήμιο από τις εγγονές του Τρεντ, τα ανδρικά μαξιλάρια έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κουτιά αποθήκευσης αρχείων ή πίσω από το γυαλί, καθώς είναι πολύ εύθραυστα για κανονικό χειρισμό.

"Συνήθως αποθηκεύονται σε θόλο βιβλιοθήκης και περιστασιακά περιστρέφονται σε ειδική οθόνη στο Duke Medical Library για να εκτιμήσουν οι επισκέπτες", δήλωσε ο Fides R. Schwartz, MD, ερευνητής στο Τμήμα Ακτινολογίας στο Duke.

Η μη καταστρεπτική απεικόνιση με ακτίνες Χ και CT έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να εξετάσει εύθραυστα έργα τέχνης και αρχαία αντικείμενα. Η απεικόνιση των κειμηλίων ήταν εξαιρετικά ευεργετική για τους τομείς της αρχαιολογίας και της παλαιοπαιθολογίας - τη μελέτη των αρχαίων ασθενειών.


Η απεικόνιση αποκαλύπτει τα μυστικά των μυστηριωδών ανδρεικέλων ελεφαντόδοντου της ιατρικής
Αυτό είναι ένα ελεφαντόδοντο μετά την αφαίρεση του κοιλιακού και θωρακικού τοιχώματος, των νευρώσεων και μέρους της μήτρας.
Εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες, τα έντερα, καθώς και ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα είναι ορατά
[Πιστοποίηση: Fides R. Schwartz, RSNA]
Το Micro-CT είναι μια τεχνική απεικόνισης με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, σε σύγκριση με το πρότυπο CT. Δεν επιτρέπει μόνο την απεικόνιση των εσωτερικών χαρακτηριστικών, αλλά παρέχει μη ογκώδεις πληροφορίες σχετικά με τη μικροδομή ενός αντικειμένου.

Ο δρ. Schwartz και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι μέσω της απεικόνισης μικρο-CT θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τον τύπο ελεφαντόδοντου που χρησιμοποιήθηκε στα manikins του Duke, να ανακαλύψουν τυχόν επισκευές ή αλλοιώσεις που δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι και να επιτρέψουν μια ακριβέστερη εκτίμηση της ηλικίας τους.

"Το πλεονέκτημα της μικρο-CT στην αξιολόγηση αυτών των ανδρεικέλων μας δίνει τη δυνατότητα να αναλύσουμε τη μικροδομή του χρησιμοποιούμενου υλικού", ανέφερε. "Συγκεκριμένα, μας επιτρέπει να διακρίνουμε το« αληθινό »ελεφαντόδοντο που προέρχεται από ελέφαντες ή μαμούθ και« απομιμήσεις »ελεφαντόδοντου, όπως το ελαφρύ κέρατο ή το φάλαινο των οστών».

Η ερευνητική ομάδα ανίχνευσε και τα 22 ανδρικά μανικιούρ με μικρο-CT και διαπίστωσε ότι 20 από τα 22 ανδρικά υποδήματα αποτελούνται μόνο από αληθινό ελεφαντόδοντο, αν και τα υλικά όπως το κέρατο ενδέχεται να ήταν λιγότερο δαπανηρά εκείνη την εποχή. Ανακάλυψαν ότι ένα ανδρείκελο ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από κόκκαλο οστών, και ένα ανδρείκελο περιείχε τόσο συστατικά των ελεφαντόδοντων όσο και των οστών των φαλαινών.


Η απεικόνιση αποκαλύπτει τα μυστικά των μυστηριωδών ανδρεικέλων ελεφαντόδοντου της ιατρικής
Δεδομένα αρχικής σάρωσης Micro-CT. Τα εσωτερικά όργανα και το έμβρυο μέσα στη μήτρα
είναι ορατά, παρόμοια με μια φωτογραφία [Credit: Fides R. Schwartz, RSNA]
Τα μεταλλικά στοιχεία βρέθηκαν σε τέσσερα από τα ανδρικά υποδήματα και οι ίνες σε δύο. Δώδεκα ανδρεικέλατα περιείχαν μηχανισμούς αρθρώσεων ή εσωτερικές επισκευές με καρφίτσες ελεφαντόδοντου και ένα ανδρείκελο περιείχε μακρύ αποσπώμενο πείρο που είχε μεταμφιεσθεί ως κομμάτι μαλλιών.

Οι πλέον καθιερωμένες εμπορικές οδοί του 17ου και 18ου αιώνα έφεραν ελεφαντόδοντο από την Αφρική, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστέψουν ότι, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα ανδρεικέλα κατασκευάστηκαν από αληθινό ελεφαντόδοντο, είναι πιθανό ότι το ελεφαντόδοντο που αποκτήθηκε για τη βιοτεχνία των ανδρεικέλων αποκτήθηκε από την αφρικανική περιοχή
"Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της πιο πιθανής περιόδου παραγωγής των ανδρεικέλων", δήλωσε ο Δρ Schwartz. "Από τη στιγμή που οι ιστορικές εμπορικές διαδρομές γίνονται πιο κατανοητές, μπορεί να καταστεί σαφές ότι η γερμανική περιφέρεια προέλευσης είχε πρόσβαση σε ελεφαντόδοντο μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, για παράδειγμα από 1650 έως 1700 μ.Χ."

. - τα εξαρτήματα των ανδρεικέλων μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρονολόγηση άνθρακα, επιτρέποντας στους ερευνητές να εκτιμούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία ορισμένων ανδρεικέλων χωρίς να βλάπτουν τα εύθραυστα κομμάτια.

Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να αποκτήσουν 3D σαρώσεις για να δημιουργήσουν ψηφιακές απεικονίσεις και να ενεργοποιήσουν τα επόμενα 3D τυπωμένα μοντέλα.

"Αυτό είναι πολύτιμο για τις επιστημονικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές κοινότητες, καθώς θα επέτρεπε την προβολή και περαιτέρω μελέτη αυτών των αντικειμένων, προστατεύοντας παράλληλα τα εύθραυστα πρωτότυπα", δήλωσε ο Δρ Schwartz. "Η ψηφιοποίηση και η εκτύπωση 3D θα δώσουν στους επισκέπτες περισσότερη πρόσβαση και ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τα ανδρεικέλανα και μπορεί επίσης να επιτρέψουν στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την ιστορία τους".

Πηγή: Ακτινολογική Εταιρεία Βόρειας Αμερικής [




Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only