Εικόνα του χώρου του θεάτρου Πάφου |
Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Θεάτρου Πάφου διεξήγαγε πρόσφατα την 19η ανασκαφική του περίοδο στον χώρο της Ελληνικής-Ρωμαϊκής Θάσου της Νέας Πάφου. Η Νέα Πάφος ήταν η πρωτεύουσα της Κύπρου κατά τις Πτολεμαϊκές και Πρώιμες Ρωμαϊκές περιόδους και το θέατρο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία δημόσια κτίρια της πόλης.
Κατασκευάστηκε περί το 300 π.Χ. κατά την ίδρυση της πόλης και χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις για περισσότερο από έξι αιώνες μέχρι την καταστροφή του από σεισμό γύρω στο 365 μ.Χ. Για την σημαντική ύστερη αρχαιότητα, την μεσαιωνική και μετα-μεσαιωνική δραστηριότητα στο χώρο του πρώην θεάτρου γίνονται έρευνες.Το 2019 ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια και εύρος εποχές του προγράμματος: Περισσότεροι από 70 αρχαιολόγοι, ειδικοί, φοιτητές και συνεισφέροντες εθελοντές εργάσθηκαν στην περιοχή, ανοίγοντας διάφορες τάφρους. Και τα αποτελέσματα; ...Λοιπόν, η ανάλυση των ευρημάτων και των τάφρων συνεχίζεται, αλλά ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ομάδας, γνωρίζουμε τώρα πολλά νέα στοιχεία για το αρχαίο θέατρο και τον περιβάλλοντα χώρο του.
Ένας πλακόστρωτος δρόμος του 2ου αιώνα μ.Χ. ήταν ο σημαντικότερος μάρτυρας της ανατολικής-δυτικής διαδρομής της ρωμαϊκής εποχής της πόλης της Νέας Πάφου. Ο δρόμος ήταν πλακόστρωτος, κιονοστοιχισμένος και είχε ένα σημαντικό σύστημα αποστράγγισης κάτω από αυτόν. Ήταν επίσης περισσότερο από 8 και μισό μέτρα πλάτος και τα σημάδια τροχών υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε για κυκλοφορία οχημάτων.
Επίσης, δείχνει ότι υπήρξε σημαντικός δρόμος μεταξύ της ανατολής (όπου είχε πρόσβαση στην πύλη της πόλης) και προς τα δυτικά όπου θα είχε διασταυρωθεί τον Cardo [κεντρικό δρόμο βορρά-νότου]. Η κλίση του δρόμου είναι 1,98 μέτρα σε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων.
Ο δρόμος τελικά καλύφθηκε από τοίχους και δομές και κατόπιν κατέρρευσε ως αποτέλεσμα των διάφορων σεισμών στον χρόνο όπου και αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ήταν γεμάτος με αρχιτεκτονικά στοιχεία που πάρθηκαν από το θέατρο καθώς αυτό ήταν απογυμνωμένο από κάθε πέτρα στην Ύστερη Αρχαιότητα.
Το 2019 ανακτήθηκε ένα άλλο μαρμάρινο κορινθιακό κιονόκρανο και τρία μέτρα μήκους στήλης γρανίτη Τροάδος από τα πάνω οδοστρώματα.
Οι ανασκαφές στα νότια του δρόμου αυτή τη σεζόν επιβεβαίωσαν τις μακροχρόνιες υποψίες για τις διαστάσεις των νησιωτικών όγκων που εξυπηρετούσε αυτό το οδικό δίκτυο. Έρευνες 30 μέτρα νότια του ασφαλτοστρωμένου δρόμου αποκάλυψαν έναν τοίχο και την επιφάνεια ενός άλλου δρόμου, αν και δεν βρέθηκε πουθενά αλλού τέτοιος όπως οι πλακόστρωτοι δρόμοι του Decumanus. Η λειτουργία του κτιρίου ή των κτιρίων μεταξύ των δύο δρόμων παραμένει άγνωστη και θα διερευνηθεί σε μελλοντικές εποχές. Γνωρίζουμε επίσης τώρα ότι το σύστημα αποστράγγισης που σχετίζεται με τον πλακόστρωτο δρόμο είναι πιο περίπλοκο από ό, τι αρχικά θεωρείτο
Υπήρχαν άλλες σημαντικές ενδείξεις σε τάφρους που άνοιξαν το 2019, αλλού στο θέατρο και κοντά σε αυτό . Όπως πάντα με τις ανασκαφές, καθώς απαντάται ένα ερώτημα, το χώμα αποκαλύπτει μια ντουζίνα νέες ερωτήσεις. Αυτή η εποχή αποκάλυψε μερικά συναρπαστικά ευρήματα: Το πρώτο μας παράδειγμα χύτευσης αυγών και βελανιδιών σε ένα ρωμαϊκό αρχιτεκτονικό ασβεστόλιθο, ένα κομμάτι ρωμαϊκής περιόδου επιγραφής γραμμένο στα ελληνικά, θραύσματα από ύστερο ρωμαϊκής περιόδου γύψινο έλασμα από το τείχος ενός κτιρίου , και ένα άθικτο μεσαιωνικό αγγείο που δημιούργησε πολύ ενθουσιασμό ανάμεσα στην ομάδα. Θα επιστρέψουμε στην επόμενη σεζόν μας για να απαντήσουμε σε μερικές από αυτές τις νέες ερωτήσεις!
Το έργο του Αρχαιολογικού Έργου του Θεάτρου Πάφου είναι δυνατό να υπάρχει μόνο λόγω της υποστήριξης του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Μουσείου Nicholson στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Η ομάδα ανασκάπτει υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου.
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ
ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.