Ρυτό σε σχήμα κεφαλής λιονταριού Ακρωτήρι Θήρας 16ος αι. π.Χ.
Τα χαρακτηριστικά του ζώου αποδίδονται αρκετά φυσιοκρατικά και η μικρή οπή εκροής βρίσκεται στο ρύγχος του. Τα ρυτά σε σχήμα ζώου ή κεφαλής ζώου ήταν τελετουργικά σκεύη.
Πηλός
Ύψος: 12 εκ.
Διάμ. βάσης: 12,3-13,1 εκ.
Ύψος: 12 εκ.
Διάμ. βάσης: 12,3-13,1 εκ.
ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ
Η Θήρα είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται σχετικά κοντά στην Κρήτη. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους στον κόσμο για την μελέτη των γεωλογικών φαινόμενων και σχηματισμών. Κατά τον 16ο αι. π.Χ. η έκρηξη του ηφαιστείου είχε ως αποτέλεσμα να καταποντιστεί μεγάλο μέρος του νησιού. Η καταβύθιση αυτή δημιούργησε μία τεράστια κοιλότητα, την καλδέρα, την οποία κάλυψε η θάλασσα.
Υπάρχουν λίγες αποσπασματικές μαρτυρίες για την παρουσία του ανθρώπου στο Ακρωτήρι κατά την 5η χιλιετία π.Χ., στη Νεότερη Nεολιθική Εποχή. Kατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, την 3η χιλιετία π.Χ., η πρώτη αυτή εγκατάσταση εξελίσσεται σε έναν ακμαίο πρωτοκυκλαδικό οικισμό. Το Ακρωτήρι συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά τη Μεσοκυκλαδική εποχή (αρχές 2ης χιλιετίας π.Χ.) και κατά τον 16ο αι. π.Χ. παρουσιάζει αστική οργάνωση όπως φαίνεται από το ανεπτυγμένο πολεοδομικό σχέδιο και την άρτια αρχιτεκτονική των πολυώροφων κτιρίων. Οι σημαντικότεροι χώροι κοσμούνται με τοιχογραφίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, συνήθως με θρησκευτικές σκηνές και τελετές ή με παραστάσεις από τον κόσμο της ξηράς και της θάλασσας. Η κεραμεική του οικισμού διακρίνεται για τον πλούτο και την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών θεμάτων. Καλυμμένα από την ηφαιστειακή τέφρα, τα αγγεία αλλά και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης σώθηκαν σε απροσδόκητα καλή κατάσταση, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την εποχή της μεγάλης ακμής του Ακρωτηρίου πριν από το δραματικό τέλος. Παρέχουν έτσι στοιχεία για τη χρήση τους, πρακτική ή τελετουργική και την οργάνωση της ζωής μέσα στα κτίρια.
H επιρροή του μινωικού πολιτισμού, που τότε βρίσκεται στο απόγειο της ακμής του, σε όλους τους τομείς, από την αρχιτεκτονική και τα σκεύη της καθημερινής ζωής έως την καλλιτεχνική δημιουργία και τις θρησκευτικές δοξασίες, είναι σημαντική. Το Ακρωτήρι διατηρεί ωστόσο στενές σχέσεις και με τους Αχαιούς – Μυκηναίους της κυρίως Ελλάδας, την εποχή μάλιστα των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, που σημαδεύει τη γένεση του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Η τέφρα κάλυψε τα ερείπια του οικισμού διατηρώντας ζωντανές τις εικόνες ενός πολιτισμού που καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη. Η εξαιρετική τους διατήρηση εντυπωσιάζει σήμερα τον επισκέπτη και δικαίως έδωσε στο Ακρωτήρι την ονομασία «Πομπηία του Αιγαίου».
Κύμβη (μακρόστενο ανοικτό αγγείο) με γραπτή πολύχρωμη διακόσμηση δελφινιών. Η θάλασσα αποδίδεται με κυματοειδείς ταινίες.
Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.Κύπελλο με γραπτή διακόσμηση μόνο στη μία όψη Ακρωτήρι Θήρας 16ος αι. π.Χ
Πηλός
Ύψος: 11 εκ.
Μέγ. διάμ. : 12,8 εκ.
Ύψος: 11 εκ.
Μέγ. διάμ. : 12,8 εκ.
Στο κέντρο ένα κρίνος πλαισιώνεται από ομάδες ανθισμένων κρόκων. Τα άνθη αποδίδονται με μαύρο και ερυθρό χρώμα, ενώ ερυθροί είναι και οι στήμονες των κρόκων.
Εισηγμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ηθμοπυξίδα με διακόσμηση λευκών κρίνων σε σκούρο βάθος. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Μεγάλη πρόχους με γραπτή διακόσμηση σταφυλιών Ακρωτήρι Θήρας 16ος αι. π.Χ
Εικονίζονται τέσσερα τσαμπιά σταφύλια, συμμετρικά τοποθετημένα, ένα σε κάθε όψη του αγγείου. Η απεικόνιση σταφυλιών είναι ένα χαρακτηριστικό θέμα της θηραϊκής κεραμικής.
Ραμφόστομη μαστοπρόχους με ανθρωπόμορφα και πτηνόμορφα στοιχεία που αποδίδονται γραπτά ή πλαστικά. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Οι στιγμές στο λαιμό του αγγείου δηλώνουν περιδέραια. Χαρακτηριστικός τύπος της θηραϊκής κεραμικής με σπονδική χρήση.
Υψηλό άβαφο αγγείο με πλαστικές νευρώσεις, τελετουργικής χρήσης, πρωτότυπος τύπος της θηραϊκής κεραμικής. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Μολύβδινα δισκοειδή βάρη (σταθμία), διαφόρων μεγεθών, για το ζύγισμα των προϊόντων. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Στο Ακρωτήρι επικρατεί το μινωικό σύστημα μέτρησης του βάρους και παρόμοια βάρη έχουν βρεθεί στην Κρήτη αλλά και στην κυρίως Ελλάδα.Κωνικό ρυτό (τελετουργικό αγγείο) διακοσμημένο σε ζώνες με σειρές ροδάκων εγγεγραμμένων σε κύκλο. Στο κέντρο ζώνη με σπείρες από λευκό χρώμα. Εισηγμένο από τη μινωική Κρήτη.
Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.Μεγάλη οφθαλμοπρόχους με γραπτή πολύχρωμη διακόσμηση πτηνών. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Οι σχηματικές μορφές των πτηνών είναι γεμάτες κίνηση και ζωντάνια, ενώ εντυπωσιάζει η διακοσμητική αντίληψη στην όλη σύνθεση του θηραίου αγγειογράφου.Κύμβη με γραπτή πολύχρωμη διακόσμηση αιγάγρων σε τοπίο με πλούσια βλάστηση στη μία όψη και δελφινιών σε θαλάσσιο τοπίο στη δεύτερη. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Η κύμβη (μακρόστενο ανοικτό αγγείο) είναι χαρακτηριστικός τύπος της θηραϊκής κεραμικής αν και η ακριβής χρήση του δεν είναι γνωστή. Τα διακοσμητικά θέματα έχουν μινωικά πρότυπα αλλά οι τεχνικές της διακόσμησης, που χρησιμοποιούν την πολυχρωμία ή την αντίθεση ανοικτού-σκοτεινού, είναι εγχώριες.
Τοιχογραφία των Πυγμάχων. Απεικονίζονται δύο έφηβοι, γυμνοί με ζώνη στη μέση και γάντια πυγμαχίας. Δωμάτο Β1, Κτίριο Β. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Τα κεφάλια τους είναι ξυρισμένα με πλοκάμους μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής και στο πίσω μέρος. Η σκουρόχρωμη επιδερμίδα τους είναι δηλωτική του ανδρικού φύλου. Το αριστερό αγόρι ξεχωρίζει με την συγκρατημένη στάση και φορά κοσμήματα, περιδέραιο, περισφύριο και περιβραχιόνιο, ενδεικτικά σημεία της υψηλής κοινωνικής του θέσης. Στο ίδιο δωμάτιο οι τοιχογραφίες των αντιλοπών, έργο του ίδιου καλλιτέχνη.
Τοιχογραφία της Άνοιξης. Πρόκειται για τη μοναδική τοιχογραφία του Ακρωτηρίου Θήρας που βρέθηκε ολόκληρη στη θέση της να κοσμεί τρεις τοίχους του ίδιου δωματίου. Δωμάτιο Δ2, Συγκρότημα Δ. Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.
Εικονίζεται βραχώδες τοπίο της Θήρας πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Οι κορυφές και οι πλαγιές των βράχων καλύπτονται από ερυθρούς, ανθισμένους ή μισανοιγμένους, κρίνους με κίτρινους στήμονες. Οι κρίνοι φύονται ανά τρεις από τα κόκκινα ή γκρίζα ηφαιστειογενή βράχια. Παιχνιδιάρικα, γεμάτα ζωή χελιδόνια μόνα η σε ζεύγη που ερωτοτροπούν στον αέρα, δίνουν κίνηση στο τοπίο και απεικονίζουν συμβολικά την αναγέννηση της φύσης.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.