Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΕΥΝΑ Οι Κρητομινωίτες ταξίδευαν έως τις Βρετανικές Νήσους

Μερικές από τις ράβδους κασσίτερου με λέξεις Κυπρομινωικης γραφής.από τη θάλασσα στα ανοικτά των Συροπαλαιστινιακών ακτών του σημερινού Ισραήλ (περίπου 1300-1200 π.Χ.) 


Η προέλευση του κασσίτερου που χρησιμοποιείται στην Εποχή του Χαλκού είναι από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην αρχαιολογική έρευνα. Τώρα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το Κέντρο Αρχαιομετρίας Curt Engelhorn στο Mannheim έχουν λύσει μέρος του παζλ.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους των φυσικών επιστημών, εξέτασαν τον κασσίτερο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. που βρέθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους του σημερινού Ισραήλ, στις Συροπαλαιστινιακές ακτές (ενός ναυαγίου μόλις 900 μέτρα βόρεια του Hishuley Carmel και 550 μέτρα νότια της περιοχής Haifa ) της Μ.Ασίας και της Ελλάδας. Ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι αυτό το είδος κασσίτερου σε μορφή πλινθωμάτων δεν προέρχεται από την Κεντρική Ασία, όπως είχε υποτεθεί προηγουμένως, αλλά από τις καταθέσεις κασσίτερου στην Ευρώπη.

Τα πλινθώματα από κασσίτερο του Hishuley Carmel με Κυπρομινωική γραφή που βρέθηκαν στην Παλαιστινιακή ακτή 

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ακόμη και στην εποχή του Χαλκού, πρέπει να υπήρχαν πολυάριθμα εμπορικά δρομολόγια μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Υψηλά εκτιμώμενες πρώτες ύλες όπως κασσίτερος καθώς και κεχριμπάρι, γυαλί και χαλκός ήταν οι κινητήριες δυνάμεις αυτού του πρώιμου διεθνούς εμπορικού δικτύου.
Καταθέσεις κασσιτέρου στην ευρασιατική ήπειρο και διανομή μεταλλείων με ευρήματα στην περιοχή που μελετήθηκε από το 2500-1000 π.Χ. Το βέλος δεν υποδηλώνει την πραγματική εμπορική διαδρομή αλλά απλώς απεικονίζει την υποτιθέμενη προέλευση του κασσίτερου με βάση τα δεδομένα [Φωτ: Berger et al. 2019 )


Το κρατέρωμα , κράμα χαλκού και κασσίτερου, (Ο μπρούτζος που τόσο λάτρευαν οι αρχαίοι είναι ένα κράμα χαλκού 88%, και κασσίτερου 12%.) παράγεται ήδη στη Μέση Ανατολή, την Μ.Ασία και το Αιγαίο στην τέταρτη και τρίτη χιλιετία π.Χ. Οι γνώσεις σχετικά με την παραγωγή της εξαπλώθηκαν γρήγορα σε μακρινές γωνιές του Παλαιού Κόσμου.
►Το κρατέρωμα είναι κράμα χαλκού–κασσιτέρου, αν και ο όρος χρησιμοποιείται και για πολλά άλλα κράματα χαλκού.Συχνά το κρατέρωμα συγχέεται με τον ορείχαλκο, που είναι κατά βάση κράμα χαλκού–ψευδαργύρου. Η σύγχυση στην αδιάκριτη χρήση της λέξης μπρούντζος[1] τόσο για κρατερώματα όσο και για ορείχαλκους δεν γίνεται μόνον στα ελληνικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες όπως π.χ. στα αγγλικά, όπου το κρατέρωμα αποκαλείται bronze και ο ορείχαλκος αποκαλείται brass. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως η διάκριση γίνεται κυρίως με βάση το χρώμα: στην γλώσσα της αγοράς, «μπρούντζοι» ή «κρατερώματα» αποκαλούνται τα πιο καφεκόκκινα κράματα χαλκού, ενώ τα κράματα χαλκού με χρώμα κιτρινόχρυσο αποκαλούνται ορείχαλκοι. Ιστορικά, το κρατέρωμα ανακαλύφθηκε πολύ πριν από τον ορείχαλκο. Το κρατέρωμα ανακαλύφθηκε γύρω στο 4000 π.Χ. ◄
.........
►Ο ορείχαλκος είναι κράμα χαλκού-ψευδαργύρου, που χρησιμοποιείται από την ελληνιστική εποχή μέχρι τις ημέρες μας σε πάρα πολλές εφαρμογές, μεταξύ άλλων και στην κατασκευή των πνευστών μουσικών οργάνων, που είναι γνωστά ως «χάλκινα».Ο ορείχαλκος αναφέρεται σε ορισμένα αρχαία ελληνικά κείμενα, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο ο όρος αυτός ανταποκρίνονταν πράγματι σε κράμα χαλκού-ψευδαργύρου.
Ο Ησίοδος αναφέρει ότι ο Ηρακλής φορούσε κνημίδες από ορείχαλκο: «Ὣς εἰπὼν κνημῖδας ὀρειχάλκοιο φαεινοῦ, / Ἡφαίστου κλυτὰ δῶρα, περὶ κνήμῃσιν ἔθηκεν» (Ησίοδος, Ἀσπὶς Ἡρακλέους, στ. 122–123). Σε έναν Ομηρικό ύμνο, αναφέρεται ότι η Αφροδίτη φορούσε σκουλαρίκια από ορείχαλκο και χρυσό: «ἐν δὲ τρητοῖσι λοβοῖσιν / ἄνθεμ' ὀρειχάλκου χρυσοῖό τε τιμήεντος» (Ὁμηρικοὶ ὕμνοι, 6, Εἲς Ἀφροδίτην, στ. 8–9).
Ο Πλάτων στον Κριτία αναφέρει ότι οι κάτοικοι της μυθικής Ατλαντίδας γνώριζαν τον «ἐκ γῆς ὀρυττόμενον» ορείχαλκο, που έλαμπε σαν φωτιά («πυρώδης») και ήταν το πιο πολύτιμο μέταλλο μετά τον χρυσό. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως τα τείχη της ακρόπολης και το εσωτερικό του ναού του Ποσειδώνα στην Ατλαντίδα ήταν επενδυμένα με ορείχαλκο (Πλάτων, Κριτίας, 114e, 116b-d, 119d). Οι αναφορές στην αξία του μετάλλου, που στην εποχή του Κριτία δεν υπήρχε πλέον, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα πως ο ορείχαλκος του Πλάτωνα ήταν μάλλον κάποιο μυθικό υλικό ή κάποιο κράμα χαλκού–χρυσού. Άλλωστε, στην αρχαία Κόρινθο παρασκεύαζαν κράματα χαλκού με διαφορετικές αποχρώσεις, ένα εκ των οποίων το ονόμαζαν «ἡπατίζον» επειδή το χρώμα του ήταν σκοτεινό ερυθρό σαν συκώτι (αρχ. ελλ.: ἥπαρ) (Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Historia Naturalis, 34.8).
Ο Στράβων, που έζησε στα ελληνιστικά χρόνια, είναι ο πρώτος που αναφέρει τον ψευδάργυρο ως μέταλλο που παρασκευάζονταν με «απόσταξη» μεταλλεύματος στην περιοχή της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας κοντά στην Τροία, καθώς και τον ορείχαλκο ως κράμα χαλκού και ψευδάργυρου που παρασκευάζονταν με σύντηξη των δύο μετάλλων (Στράβων, Γεωγραφία, βιβλίο XIII, 1.56).
Ο ορείχαλκος αναφέρεται επίσης και στο βιβλίο Περὶ θαυμασίων ἀκουσμάτων, που αποδίδεται σε άγνωστο μιμητή του Αριστοτέλη. Στο τελευταίο, αναφέρεται πως ορείχαλκος παρασκευάζονταν στην Μαύρη θάλασσα με την αναγωγή μεταλλευμάτων χαλκού μαζί με καδμεία. Η καδμεία ήταν είτε καλαμίνα, δηλαδή μετάλλευμα σμισθονίτη (ZnCO3) και ημιμορφίτη (Zn4Si2O7(OH)2·H2O) είτε οξείδια του ψευδαργύρου (ZnO με προσμίξεις οξειδίων του σιδήρου) που σχηματίζονταν σε χώρους καμίνευσης μεταλλευμάτων χαλκού, μολύβδου ή κασσίτερου.◄

Μόχλος -Κρήτη 
Τα κασσίτερος, στο αντικείμενο αυτής της εργασίας, είναι μια ειδική ομάδα τεχνουργημάτων. Αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο είδος εμπορικών αγαθών και ένας μικρός αριθμός από αυτά, που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού , ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου . Ένα σπάνιο παράδειγμα, και μέχρι σήμερα το μόνο από ένα χερσαίο περιβάλλον σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, είναι το τεμάχιο κασσίτερου από τον Μόχλο .

Ο Μινωικός οικισμός βρίσκεται σε ένα μικρό νησί πολύ κοντά στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης. Το νησί συνδέθηκε με την ηπειρωτική Κρήτη μέσω γης που εκτέθηκε έτσι μέχρι την «ελληνιστική» εποχή. Η περιοχή ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο σε όλη την εποχή του Χαλκού , αλλά ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Νεοανακτορικής περιόδου (1700-1425 π.Χ.). Είχε πλούσιες μεταλλικές και κεραμικές παραδόσεις, ήταν ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι κατά μήκος των διαδρομών προς και από την Κύπρο και το Λεβάντε και ήταν επίσης ένα θρησκευτικό κέντρο . Καταστράφηκε από τους σεισμούς της Νεοανακτορικής περιόδου, ιδιαίτερα την εποχή της έκρηξης της Σαντορίνης (περίπου το 1530 π.Χ.), όταν χρειαζόταν να ξαναχτιστεί μεγάλος αριθμός κτιρίων και τα μεταλλικά και αγγειοπλαστικά εργαστήρια μεταφέρθηκαν στις ακτές της ηπειρωτικής Κρήτης.

Το 2004, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Μινωικό οικισμό του Μόχλου στην Κρήτη ανακαλύφθηκαν ράβδοι κασσίτερου  σε μια αποθήκη που ανήκει στην δυτική πτέρυγα σε ένα μεγάλο τελετουργικό κτίριο . Αυτό το κτίριο που ονομάστηκε B.2 - είχε πολλά δωμάτια, και δίπλα στην αποθήκη με το μετάλλευμα κασσίτερου ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο , που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για μια τελετή που περιελάμβανε κατανάλωση αλκοόλ(οίνου) .

 Τα κομμάτια κασσίτερου που βρέθηκε στον Μόχλο 

Στην αντίθετη πλευρά, υπήρχε ένας άλλος χώρος  στον οποίο βρέθηκαν έξι μπρούντζινες λεκανίδες. Μέσα από την ίδια αποθήκη τρεις  πιθανά πίθοι θάφτηκαν στο έδαφος, έτσι ώστε τα στόμιά τους ήταν ακριβώς επάνω από το επίπεδο του δαπέδου, μια κοινή πρακτική στα μινωικά σπίτια για την αποθήκευση τροφίμων ή υγρών. Κάτω από τον μεγαλύτερο και εσώτατο πίθο περίπου. 0,4 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η τώρα, πλήρως αποσαθρωμένη ράβδος κασσίτερου βρισκόταν δίπλα σε μια χάλκινη τρίαινα. Είχαν τοποθετηθεί μαζί με την τρίαινα και πριν τοποθετηθούν οι πίθοι και η γη γεμίστηκε μέχρι το αρχικό επίπεδο δαπέδου .


Το κομμάτι κασσίτερου ανήκε σε μια «πολύτιμη» κατάθεση (θαμμένο) θεμελίων όπου προσφέρθηκε στη θεά στην οποία αφιερώθηκε το κτίριο και προστατεύτηκε από την τρίαινα. Ως μέρος μιας τελετουργικής κατάθεσης θεμελίωσης τοποθετήθηκε όταν το κτίριο κατασκευάστηκε στην αρχή της Ύστερης Μινωικής περιόδου περί το 1530 π. Χ.και παρέμεινε κρυμμένο όταν το κτίριο καταστράφηκε εκατό χρόνια αργότερα. Είναι περίπου 200 χρόνια παλαιότερα από τα άλλα πλινθώματα που εξετάσθηκαν σε αυτή την έρευνα το έγγραφο ( Πίνακας 1 ).

Πίνακας 1

"Ο μπρούτζος (και ο χαλκός) χρησιμοποιείται για να κάνει όπλα, κοσμήματα και όλα τα είδη καθημερινών αντικειμένων, δικαιολογημένα κληροδοτεί το όνομά του σε μια ολόκληρη εποχή. Η προέλευση του κασσίτερου είναι από καιρό ένα αίνιγμα στην αρχαιολογική έρευνα", εξηγεί ο καθηγητής Dr Ernst Pernicka, που εργάστηκε τόσο στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης όσο και στο Κέντρο Αρχαιομετρίας Curt Engelhorn.
"Τα αντικείμενα και τα αποθέματα του κασσίτερου είναι σπάνια στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κάποια από τα αντικείμενα που μελετήσαμε, δεν είχε πρακτικά καμία από τις δικές της αποθέσεις η μεταλλείων, επομένως η πρώτη ύλη στην περιοχή αυτή πρέπει να έχει εισαχθεί», εξηγεί ο ερευνητής .

Χάρτης της Ευρασίας που δείχνει τις θέσεις των πλινθωμάτων κασσίτερου που αναφέρονται στο κείμενο (πράσινες κουκκίδες), άλλα αντικείμενα κασσίτερου στην ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή πριν από το 1000 π.Χ. (κίτρινες κουκίδες) και τις μεγάλες και μικρές εναποθέσεις κασσιτέρου. 1: Μοχλού (Κρήτη), Ελλάδα, 2: Uluburun, Μ.Ασία, 3: Gelidonya, Μ.Ασία, 4: Hishuley Carmel, Ισραήλ, 5: Kfar Samir νότος, Ισραήλ, 6: Χάιφα, Ισραήλ, 7: Θέρμη , 8: Αθήνα, Ελλάδα, 9: Φυλακωπή (Μήλος), Ελλάδα, 10: Ρέθυμνο, 11, Κνωσός, Ελλάδα 14: Σαλαμίς (Κύπρος),15: Αλάκα Χουγιούκ, Μ.Ασία, 16: Τουλίντεπε, Μ.Ασία, 17: Μυκήνες, Ελλάδα, 18: Πείτε στο Abraq, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 22: Tepe Yahya, Ιράν, 23: Salcombe, Ηνωμένο Βασίλειο, 24: Erme Estuary, Ηνωμένο Βασίλειο, 25: S'Arcu e είναι Forros, Σαρδηνία, Ιταλία, 26: Κορνουάλη / , 27: Βουνό Morne, Down County, Βόρεια Ιρλανδία (Ηνωμένο Βασίλειο), 28: Βρετάνη, Γαλλία, 29: Massif Central, Γαλλία, 30: Βόρεια Πορτογαλία / Ισπανία, 31: Επαρχία Erzgebirge με το Bohemian-Saxon Erzgebirge, Vogtland, Fichtelgebirge , Kaiserwald (Slavkovský les), 32: Σλοβακικά δάση, Σλοβακία 33, Mt. Cer, Σερβία, 34: Mt. Μπουρκιά, Σερβία, 35: Monte Valerio, Ιταλία, 36: Σαρδηνία, Ιταλία, 37: Kestel, Τουρκία, 38: Hisarcık, Μ.Ασία, 39: Ανατολική έρημος, Αίγυπτος, 40: Deh Hosein, Ιράν, 41: Δυτικό Αφγανιστάν Farah επαρχίες), 42: Κεντρικό / βορειοανατολικό Αφγανιστάν (Hindu Kush), 43: Καρνάμ / Λάπας / Τσανγκάλι (κοιλάδα Zeravšan), Ουζμπεκιστάν, 44: Mušiston / Takfon (Ταύζικα) : Κιργιζιστάν, 47: Tosham, περιοχή Bhiwani, Ινδία, 48: Περιφέρεια Bastar / Περιφέρεια Koraput, Ινδία, 49 (όχι εδώ στον χάρτη): Καζακστάν. Τα μεγέθη των πράσινων και κίτρινων συμβόλων στον ένθετο χάρτη δεν συσχετίζονται με τον αριθμό των αντικειμένων όπως στον κύριο χάρτη (χάρτης: D. Berger, C. Frank χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα Earth Earth και QGIS Geographic Information System). Geospatial Foundation. Http://qgis.org).
  • Τα μέταλλα που διακινούνται σε μορφή ράβδων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την έρευνα, επειδή τα ζητήματα προέλευσης μπορούν να στοχευθούν ειδικά. Χρησιμοποιώντας δεδομένα ισοτόπου μολύβδου και κασσίτερου καθώς και ανάλυση ιχνοστοιχείων, η ερευνητική ομάδα της Heidelberg-Mannheim με επικεφαλής τον καθηγητή Pernicka και τον Δρ. Daniel Berger εξέτασε το υλικό που βρέθηκε στην Μ.Ασία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Αυτό τους επέτρεψε να επαληθεύσουν ότι αυτός ο κασσίτερος προέρχεται από τις αποθέσεις στο έδαφος και μεταλλεία κασσίτερου στην Ευρώπη. Τα τεχνουργήματα από κασσίτερο από το Ισραήλ, για παράδειγμα, ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με κασσίτερο από την Κορνουάλη και το Ντέβον (Μεγάλη Βρετανία).
"Αυτά τα αποτελέσματα προσδιορίζουν ειδικά την προέλευση του μετάλλου του κασσίτερου για πρώτη φορά και συνεπώς δημιουργούν νέες ιδέες και ερωτήσεις για την αρχαιολογική έρευνα", προσθέτει ο Δρ. Berger, ο οποίος διεξάγει έρευνα στο Κέντρο Αρχαιομετρίας του Curt Engelhorn.
  • Οι ράβδοι που βρέθηκαν στο σημερινό Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα αναδυόμενων εμπορικών δικτύων κασσίτερου μεταξύ της βορειοδυτικής Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου - πιθανώς μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας κάτω από τη μυκηναϊκή εμπορική επανάσταση και που θα μπορούσαν να έχουν διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια.

Συμπερασματικά η αρχαιομεταλλουργική εξέταση 27 πλινθωμάτων χρονολογίας από το  1530 έως το 1300 π.Χ. από πέντε τοποθεσίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου καθιστά δυνατή την τοπική εγκατάσταση των δυνητικών προμηθευτών των μεταλλευμάτων με χημικές και ισοτοπικές αναλύσεις για πρώτη φορά. Η σύνθεση ισότοπου μολύβδου του κασσίτερου είναι το πιο σημαντικό δακτυλικό αποτύπωμα από την άποψη αυτή. Προσδιορίζει με σαφήνεια τις ευρωπαϊκές καταθέσεις , μεταλλεία ως πηγές κασσίτερου για τις ράβδους που βρέθηκαν στο σημερινό  Ισραήλ, διότι η ηλικία μοντέλου Pb-Pb του κασσίτερου περίπου 290 Ma συνδέει την οριζόντια ζώνη Variscan (έκταση, χρονοδιάγραμμα και ο σχηματισμός του ευρωπαϊκού φλοιού)  με τα γονικά μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των πλινθωμάτων κασσίτερου. Η σύνθεση ισοτόπου κασσίτερου συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του χώρου της προέλευσης κασσίτερου και σε συνδυασμό με ιχνοστοιχεία δείχνει ως πιθανές πηγές στα μεταλλεύματα της Κορνουάλης (πιθανώς από την περιοχή γρανίτη Carnmenellis). Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές πηγές που προέρχεται ο κασσίτερος που εξετάσθηκε , όπως η επαρχία Erzgebirge ή το γαλλικό Massif Central, δεν μπορούν να αποκλειστούν κατηγορηματικά.

  • Τα συμπεράσματα παραπάνω φαίνεται να είναι σε αντίθεση με την πρώτη ματιά με τη μορφή κειμένου αποδείξεις από το σήμερα ονομαζόμενο «Kultepe» στην Καππαδοκία και στο Μαρί της Κύπρου που χρονολογείται από τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. (περίπου 20 ου -18 ου αιώνα π.Χ.).

Αυτά τα συμπεράσματα που υποδεικνύουν τις πηγές κασσίτερου κάπου στα ανατολικά της Μ.Ασίας και του Λεβάντε και ειδικά εκείνα από το Κυπριακό Μαρί υποδηλώνουν επιστημονικά ότι είναι εφικτό ένα εμπόριο κασσίτερου στην Κρήτη .

Κεφτιού -Κρήτες προσφέρουν δώρα στον Φαραώ
 Επιπλέον, οι συνδέσεις ανάμεσα στην Κρήτη και την Εγγύς Ανατολή είναι καλά τεκμηριωμένες από τον  Muhly και τον Pigott αλλά δεν δίνουν και καμία εναλλακτική λύση παρά σε μια ανατολική καταγωγή του Μινωικού κασσίτερου. Επομένως, αυτό ισχύει και για τα μέσα του 16ου αιώνα, από τον Μόχλο στην Κρήτη , καθώς φαίνεται να προτείνεται με την ερεύνα πλέον  από τη σύνθεση του ισοτόπου του μολύβδου. Περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία προέρχονται από τον ίδιο τον οικισμό στον Μόχλο, ο οποίος απέδωσε αρκετές χάντρες lapis lazuli που ήταν κρυμμένες μέσα σε μια πυξίδα (σκεύος) ελεφαντόδοντου .

Οι χάντρες έχουν σύγχρονη χρονολογία με αυτήν του κασσίτερου και βρέθηκαν στο σπίτι Α.2 ( «το Σπίτι της Κυράς με την Ελεφαντοστέινη  Πυξίδα») δίπλα στο κτίριο Β.2 . Το υλικό που συνδέει σαφώς τον  Μόχλο με την Κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στο σημερινό Αφγανιστάν , και είναι λογικό ότι ο κασσίτερος από την εν λόγω περιοχή έφτασε στην Κρήτη με τον ίδιο τρόπο όπως και νωρίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο της 2 ης χιλιετίας π.Χ..

Αλλά τα κείμενα των Ασσυρίων και των Σουμερίων ισχύουν και για τις μετέπειτα αιώνες της 2 ης χιλιετίας π.Χ.... Κάποιος πρέπει να έχει κατά νου ότι αυτά τα κείμενα γράφτηκαν περίπου πεντακόσια χρόνια πριν από την παραγωγή των πλινθωμάτων του σημερινού Ισραήλ (και των Μικρασιατικών ευρημάτων ). Ως εκ τούτου, δεν είναι πολύ τολμηρό να προτείνει μια αλλαγή στην ανατολικά εμπορικά δίκτυα της Μεσογείου από τη μεταγενέστερη  εποχή δηλαδή το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. και μετά, με βάση βέβαια με τα αποτελέσματα .

Αυτό έχει ήδη προταθεί από τον Κασιανίδου [ Kassianidou V. The trade of tin and the island of copper. In: Giumlia-Mair AR, Lo Schiavo F, editors. The problem of early tin: acts of the XIVth UISPP Congress, University of Liège, Belgium, 2–8 September 2001. BAR International Series 1199. Oxford: Archaeopress; 2003. pp. 109–120.] σε σχέση με τα τάλαντα του Ισραήλ με τις Κυπρομινωικές  γραφές. Υποστήριξε ότι κυριαρχεί η Κύπρος στο εμπόριο χαλκού και κασσίτερου, που ευνοείται πιθανώς από την κατάρρευση των εμπορικών δρόμων προς τα ανατολικά λόγω της μείωσης των κρατών της Λεβαντίνης. Συνέπεια της διακοπής του εμπορίου κασσίτερου ήταν ότι έπρεπε να αναζητηθούν νέοι πόροι κασσίτερου, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και ακόμη και στα Βρετανικά νησιά.

Χαλκός σε τάλαντο που χρονολογείται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, από την Έγκωμη στην Κύπρο. (Φωτογραφία: Ξενοφών Μιχαήλ, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρος)

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετατόπιση του εμπορίου κασσίτερου από την Εγγύς Ανατολή στην Ευρώπη και την Κορνουάλη ειδικότερα, τεκμηριωμένη από τα ισοτοπικά και χημικά στοιχεία, αντιστοιχεί στην κατάρρευση των Μινωιτών και την άνοδο των Μυκηναίων το 1430 π.Χ. Σε αντίθεση (;)  με τους Μινωίτες ,(αν και αυτό μάλλον δεν ευσταθεί γιατί και αυτοί έφτασαν πολύ μακριά-δες τα αφιερώματα στο τέλος της ανάρτησης) οι Μυκηναίοι ταξίδευαν δυτικά και δημιούργησαν αρκετά εμπορικά λιμάνια στη νότια Ιταλία, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και τη νότια Ιβηρία,[  Tusa S. The ancient and long history of east, central and west Mediterranean Sea routes. In: Hesperos: the Aegean seen from the West, Proceedings of the 16th International Aegean Conference, University of Ioannina, Department of History and Archaeology, Unit of Archaeology and Art History, 18–21 May 2016. Aegaeum 41. Leuven: Peeters; 2017. pp. 3–24.   ].


Χάλκινο τάλαντο από το ναυάγιο του Ακρωτηρίου Gelidonya, γύρω στο 1200 π.Χ.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο πως τα φορτία ταλάντων κασσίτερου των καταλοίπων (Uluburun) πλησίον του Καστελόριζου και Καληδονίας (Gelidonya) ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα.
Είναι σοβαρές ενδείξεις  και σήμερα μπορεί να υποστηριχθεί ότι η χημική σύνθεση του κασσίτερου ταν ταλάντων  του «Uluburun» διαφέρει από τις ράβδους του Ισραήλ και του Μόχλου και συγκρίνεται με τα τεχνουργήματα (και τα μεταλλεύματα) κασσίτερου της Σαρδηνίας. Είναι πιθανό ότι το σχήμα ταλάντου  πολλών πλινθωμάτων καθώς και τα εγχάρακτα σημάδια  περιέχουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλά εάν αυτές οι λεπτομέρειες υποδεικνύουν διαφορετική προέλευση του κασσίτερου παραμένει ανοικτό ερώτημα. Ευτυχώς, τα δείγματα μη επεξεργασμένου μετάλλου πρέπει να παρέχουν καλές προοπτικές για μελλοντικές μελέτες.

Χάλκινα τάλαντα  χαλκού σε σχήμα δοράς δέρματος βοδιού από τα Μινωικά ευρήματα της Κάτω Ζάκρου και της Αγίας Τριάδας στην Κρήτη στο μουσείο του Ηρακλείου.

Αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και προκύπτουν νέα, η ολοκληρωμένη προσέγγιση της χρήσης ιχνοστοιχείων, ισοτόπων κασσίτερου και μολύβδου αποδεικνύεται ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για την πρόβλεψη και την αποτύπωση δακτυλικών αποτυπωμάτων αρχαίων αντικειμένων. Θα πρέπει να ακολουθηθεί από μελλοντικές αρχαιομεταλλουργικές έρευνες προκειμένου να ξεπεραστεί το αίνιγμα της ΒΑ κασσιτέρου. Με αυτή τη μορφή, η μελέτη μας θα πρέπει να διεγείρει νέες συζητήσεις σχετικά με την προέλευση του κασσίτερου της Ευρασιατικής ΒΑ, αντί να θεωρεί ότι προέρχεται από συγκεκριμένη κατάθεση εδάφους .

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only