Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Η τελευταία κατοικία που στέκεται ακόμα στην όχθη του. Ιλισσόυ ποταμόυ

Εισαγωγή
Εκεί που κάποτε διέσχιζε την πόλη ο Ιλισσός σήμερα βρίσκεται μια κεντρική οδός των Αθηνών. Η οδός Μιχαλακοπούλου. Στην διασταύρωση της Μιχαλακοπούλου με τις οδούς Πόντου και Λαοδικείας, ακριβώς πίσω από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα δημιουργείται ένα τρίγωνο, το οποίο κρύβει (σήμερα πίσω από τσίγκους) ένα καταρρέον σύμπλεγμα κτισμάτων, τα οποία κάποτε βρισκόντουσαν ακριβώς στο πρανές της ανατολικής όχθης του Ιλισσού. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν τους τελευταίους μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής όπου η πόλη είχε ακόμα το ποτάμι της. Ας γνωρίσουμε αυτά τα κτίσματα λοιπόν από κοντά.
Η θέση των κτισμάτων σε ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων του 1939:
Ο Ιλισσός
Ο Ιλισσός ήταν, είναι και θα είναι το ιερό ποτάμι των Αθηνών. Συνδεδεμένο από παλιά με χώρους αναψυχής, λατρείας και μυστηρίων είναι ένα ποτάμι φορτωμένο ιστορίες και κυρίως μύθους. Είναι ίσως το μοναδικό ποτάμι παγκοσμίως που έχει γραφτεί με όλους τους δυνατούς γλωσσικούς τρόπους και δεν μπορούμε να πούμε για κανέναν από αυτούς ότι είναι λάθος. Στις πηγές και στις αρχαίες επιγραφές το συναντάμε με τις εξής παραλλαγές:
– Ιλισό
– Ιλισσό
– Ειλισσό
– Ηιλισό
για την ορθογραφία του έχουμε επιλέξει την γραφή Ιλισσός γιατί είναι η πλέον συνηθέστερη γραφή του από τις πηγές. Σε αυτό το άρθρο ωστόσο δεν θα ασχοληθούμε με το ποτάμι αυτό καθ εαυτό αλλά όπως αναφέραμε με τα κτίσματα στο τρίγωνο της οδού Μιχαλακοπούλου με τις οδούς Πόντου και Λαοδικείας.
Οι σημερινοί κάτοικοι – επισκέπτες.
Τα κτίσματα αυτά σήμερα καταρρέουν. Οι μόνοι κάτοικοι – επισκέπτες τους πλέον εκτός από τα συμπαθέστατα ζώα της πόλης (κατσαρίδες, ποντίκια, ερπετά, έντομα) είναι περιστασιακοί άστεγοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι, καθώς και χρήστες απαγορευμένων ουσιών.
Μάρτυρες μια άλλης εποχής
Ωστόσο ο κάθε επίδοξος ερευνητής, όταν βρεθεί στον χώρο, σήμερα δύσκολο καθώς ο χώρος έχει περιφραχτεί με τσίγκο, θα διαπιστώσει την ομορφιά και την απλότητα των κτισμάτων την εποχή της λειτουργίας τους. Χαμηλά σπίτια, χτισμένα με απλά υλικά, με ύπαρξη αυλής, με καμινάδες για ζεστασιά και πλησίον του Ιλισσού.
«Σύγχρονες» επεμβάσεις
Οι σύγχρονες και μετέπειτα επεμβάσεις είναι εμφανής με την χρήση τσιμέντου, τσιμεντόλιθων, ελενίτ και άλλων πρόχειρων υλικών.
Ο χώρος σήμερα
Δυστυχώς ο χώρος σήμερα ρημάζει, είναι χώρος απόρριψης σκουπιδιών και κάθε είδους απορριμάτων και τα κτίρια όντας πλέον σε τραγική κατάσταση, καταρρέουν σιγά σιγά.
Επίλογος
Ας ελπίσουμε στον χώρο αυτόν να μην δούμε να ξεφυτρώνει ένας ακόμα κτιριακός ογκόλιθος, αλλά η όποια επέμβαση στον χώρο να διατηρήσει αυτή την ατμόσφαιρα που αποπνέει, της παλιάς Αθήνας, της χαμηλής δόμησης, της δόμησης για τον άνθρωπο και όχι για τον βιομηχανικό εργάτη – τύπου πολυώροφης πολυκατοικίας.
_____________________________________________________________________
Φωτογραφίες – έρευνα:
Θεοδοσόπουλος Δημήτριος, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

πηγη  theancientwebgreece.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only