Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Τα μακάβρια ευρήματα της Θάσου-Εκτελέσεις ακριβείας στην αρχαία Ελλάδα



 Αρχαιολογικά ευρήματα στη Θάσο αποκαλύπτουν ένα παρασκήνιο με εκτελέσεις ακριβείας κατά την ελληνιστική εποχή 


Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε δεκάδες ταφικά ευρήματα και ανθρώπινα οστά, σε αρχαίο κοιμητήριο Θάσου, τα οποία χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο (4ος-1ος αιώνας προ Χριστού). 

  • Εκείνο που τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων όμως ήταν το στέρνο ενός άνδρα, που φαίνεται πως εκτελέστηκε με πρωτοφανή, για εκείνη την εποχή, ακρίβεια, καθώς ένα μικρό μαχαίρι διαπέρασε το οστό του στέρνου, καταφέρνοντας ένα «χειρουργικά θανάσιμο χτύπημα».  


  • Από τον 7ο αιώνα π.Χ, η Θάσος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του ελληνικού κόσμου, όπως καταγράφεται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν έρθει στο φως το επιβεβαιώνουν: οι κάτοικοι της αρχαίας Θάσου ήταν πλούσιοι και ισχυροί. Η ανασκαφή σε ένα αρχαίο κοιμητήριο του νησιού αποκαλύπτει τάφους της ελληνιστικής περιόδους και των ρωμαϊκών χρόνων, με σκελετούς ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών καθώς και πολλά παιδιά.
     Ο αρχαιολόγος Αναγνώστης Αγγελαράκης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο μελετώντας το στέρνο του νεκρού και τη λεπτομέρεια στο χτύπημα. Ο σκελετός ανήκει σε άνδρα περίπου 50 ετών. Η φθορά στις αρθρώσεις αποκαλύπτει ότι είχε επωμιστεί σκληρές χειρωνακτικές εργασίες όσο ήταν εν ζωή - πράγμα σύνηθες για εκείνη την εποχή. Γρήγορα, οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιας γενετικής ανωμαλίας, που απαντάται περίπου στο 5% του πληθυσμού. «Αυτό προκλήθηκε με μηχανικό τρόπο», ξεκαθαρίζει ο κ. Αγγελαράκης. Ο άνδρας είχε μαχαιρωθεί. 

Το θύμα της αρχαίας δολοφονίας ανακαλύφθηκε σε έναν μαζικό τάφο. Φ: Anagnostis Agelarakis / Adelphi University)

     Ο Πάτρικ Κουίνι, ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου Central Lancashire αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του ευρήματος. Η έξοδος του τραύματος έχει αιχμηρές άκρες που αποκλείει τη μεταθανάτια φθορά. Τα χτυπήματα από βέλη συνήθως αφήνουν αιχμηρές άκρες και στην είσοδο και στην έξοδο του τραύματος. «Έχει δίκιο για το τραύμα», λέει για τον Αγγελαράκη. Με την βοήθεια των συναδέλφων του, ο κ. Αγγελαράκης δημιούργησε ένα μπρούτζινο ομοίωμα του όπλου με εφτά αιχμές που εκτιμά ότι προκάλεσε τον τραυματισμό ακριβείας.
     Ο αρχαιολόγος εκτιμά πως ο άνδρας ήταν λογικά ακινητοποιημένος και αυτός είναι ο λόγος που υπέστη ένα τόσο «ακριβές και ανατομικά υπολογισμένο χτύπημα» στον θώρακα.
  • Ο άνδρας πέθανε λίγο αργότερα από καρδιακή ανακοπή, έχοντας πρώτα χάσει πολύ αίμα. Ο κ. Αγγελαράκης εκτιμά τώρα ότι επρόκειτο για καλά προετοιμασμένη εκτέλεση. Ακόμα και το σημείο που θάφτηκε, ξεχωριστά από τους γύρω οικογενειακούς τάφους, καταδεικνύει πως η ιδιαιτέρως λιτή ταφή του ήταν διαφορετική από το συνηθισμένο 




   Αποκλείοντας το ενδεχόμενο θανατικής ποινής για προδοσία (αφού θάφτηκε ανάμεσα στους συμπολίτες του), ο αρχαιολόγος πιστεύει ότι ο 50χρονος είναι πιθανό να εκτελέστηκε εν μέσω πολιτικής αναταραχής και αλλαγής προσώπων και ομάδων στην εξουσία.


Αριστερά - Σχεδίαση του επτά κατευθυνόμενου ακροτελεύτιου μέρους   που σκότωσε τον αρχαίο άνθρωπο. Δεξιά - Κοντινό πλάνο του δόρατος. ( Anagnostis Agelarakis / CC BY-SA 4.0 )

  Αν και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ο κ. Αγγελαράκης καταλήγει πως ο άνδρας μπορεί να θεωρήθηκε ακόμα και από τους αντιπάλους του άξιος αντίπαλος, και για αυτό τον έθαψαν, έστω και λιτά, σε αυτό το κοιμητήριο μετά την εκτέλεσή του.  Πηγή: serhiibobyk / Adobe. και /www.ancient-origins.net/και  www.lifo.gr


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only