Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ποσειδωνία


Αναπαράσταση της αρχαίας Ποσειδωνίας (© Parco Archeologico di Paestum)
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (PAESTUM), ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ)– Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας,  85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νεάπολης (Νάπολης). Το λατινικό όνομα της πόλης είναι Paestum
Η Ποσειδωνία είναι γνωστή για τους τρεις εξαιρετικά διατηρημένους ελληνικούς ναούς, που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, μελετητών και περιηγητών. Ωστόσο, οι ναοί κάποτε βρισκόταν μέσα σε μια ακμάζουσα πόλη. Σήμερα αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ποσειδωνίας (Parco Archeologico di Paestum) ανασκάπτουν περιοχή κοντά στον ναό του Ποσειδώνα.
Η αντίθεση μεταξύ του υπέροχου δωρικού ναού και της περιοχής ανασκαφής δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο έντονη: οι αρχαιολόγοι σκάβουν σε ένα φρέαρ, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Το φρέαρ χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως αποθέτης, έως ότου εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 3ο αι. π.Χ. «Τα απορρίμματα που εναποτίθεντο στο φρέαρ είναι ένα χρυσωρυχείο για εμάς αρχαιολόγους» - εξηγεί ο Γερμανός διευθυντής της ανασκαφής Gabriel Zuchtriegel - «μας δίνουν μια εικόνα της καθημερινής ζωής στη σκιά των μεγάλων δωρικών ναών της Ποσειδωνίας».


(φωτ. Parco Archeologico di Paestum)

Μέχρι στιγμής, το φρέαρ, που ανήκε σε ελληνικό σπίτι του 5ου αι. π.Χ., έφερε κεραμικά ευρήματα, οστά ζώων και απανθρακωμένο ξύλο, υλικά τα οποία μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για την ανασύνθεση των καθημερινών συνηθειών και της διατροφής των κατοίκων στην αρχαία Ποσειδωνία.


(φωτ. Parco Archeologico di Paestum)

Το Αρχαιολογικό Πάρκο έχει επίσης ανοίξει πρόσφατα τις αποθήκες για τους επισκέπτες. Οι βοηθοί μουσείων συνοδεύουν τους επισκέπτες στις αποθήκες όπου μπορούν να ρίξουν μια ματιά «πίσω από τα παρασκήνια». Με βάση τις τοιχογραφίες, τα κεραμικά ευρήματα, τα οστά και τις σημειώσεις πεδίου από τις ανασκαφές, η περιήγηση δίνει μια εικόνα για το τι ακριβώς συντελείται από την ανακάλυψη ενός αντικειμένου έως την τοποθέτησή του σε μια προθήκη στις αίθουσες του μουσείου.


(φωτ. Parco Archeologico di Paestum)Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only