Οι ερευνητές έχουν τώρα μια σαφέστερη εικόνα του αντίκτυπου της πρώτης πανδημίας της πανώλης, η επονομαζόμενη « Πανώλη του Ιουστινιανού» η οποία διήρκεσε από περίπου το 541 έως το 750 π.Χ. στην Εσπερία.
Η διεθνής ομάδα μελετητών, με επικεφαλής ερευνητές του Maryland's National-Socio Environmental Synthesis Center του Πανεπιστημίου του Maryland (SESYNC), διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα της πανώλης μπορεί να είναι υπερβολικά .
Εξετάστηκαν διαφορετικά σύνολα δεδομένων, αλλά δεν βρήκαν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδώσουν οριστικά στην πανώλη. Η δημοσίευση τους εμφανίζεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών
"Στο άρθρο μας είναι η πρώτη φορά που έχει διερευνηθεί ένα τόσο μεγάλο σύνολο νέων διεπιστημονικών στοιχείων στο πλαίσιο αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lee Mordechai, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του SESYNC και συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ιστορία του Princeton (CCHRI) . Είναι πλέον ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. "Εάν αυτή η πανούκλα ήταν μια βασική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας που σκότωσε το ένα τρίτο και το ήμισυ του πληθυσμού του μεσογειακού κόσμου μέσα σε λίγα χρόνια, όπως συχνά υποστηρίζεται, θα πρέπει να έχουμε στοιχεία για αυτό, αλλά η έρευνά μας για τα σύνολα δεδομένων δεν βρήκε κανένα".
- Η ερευνητική ομάδα, η οποία συνεργάστηκε μέσω του CCHRI, εξέτασε σύγχρονες γραπτές πηγές, επιγραφές, νομίσματα, έγγραφα παπύρου, δείγματα γύρης, γονιδιώματα πανώλης και αρχαιολογικά στοιχεία από νεκροταφεία.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην περίοδο που ήταν γνωστή ως « Ύστερη Αρχαιότητα» (300-800 μ.Χ.), η οποία περιελάμβανε σημαντικά γεγονότα όπως η πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η άνοδος του Ισλάμ - γεγονότα που μερικές φορές αποδίδονταν στην πανούκλα, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών σε σχολικά βιβλία της Ιστορίας.
►Τι επικρατεί μέχρι τώρα :Η Πανώλη του Ιουστινιανού (541-542) ήταν μια πανδημία που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα της την Κωνσταντινούπολη, επίσης την αυτοκρατορία των Σασσανιδών, και της παραθαλάσσιες πόλεις σε όλη την λεκάνη της Μεσόγειου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές στο ιστορία, αυτή η καταστροφική πανδημία προκάλεσε το θάνατο περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων (πρώτο κρούσμα) με 50.000.000 μετά από δύο αιώνες από το πρώτο κρούσμα[ αυτά αναφέρει μια ερευνήτρια δημοσιογράφος η Melissa Snell]◄
"Η δημοσίευση μας ξαναγράφει την ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας από περιβαλλοντική άποψη που δεν υποθέτει ότι η πανούκλα ήταν υπεύθυνη για την αλλαγή του κόσμου", δήλωσε ο Merle Eisenberg, επίσης μεταδιδακτορικός συνεργάτης του SESYNC, μέλος της CCHRI και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης . "Η δημοσίευση είναι αξιοσημείωτη επειδή οι ιστορικοί οδήγησαν αυτή τη δημοσίευση PNAS και ζήτησα απαντήσεις σε ιστορικά ερωτήματα που επικεντρώθηκαν στις πιθανές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανώλης".
►Ο αριθμός των θανάτων είναι αβέβαιος, ενώ οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η πανούκλα σκότωνε πάνω από 5.000 άτομα την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη κατά την κορύφωση της πανδημίας. Η αρχική πανούκλα σκότωσε τελικά ίσως το 40% των κατοίκων της πόλης και προκάλεσε το θάνατο έως και του ενός τέταρτου του ανθρώπινου πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου.[Cyril A. Mango, Byzantium: The Empire of New Rome (1980) emphasizes the demographic effects; Mark Whittow, "Ruling the late Roman and Byzantine city", Past and Present 33 (1990) argues against too great reliance on literary sources.]Τα συχνά μετέπειτα κύματα της πανώλης συνέχισαν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των 6ου, 7ου και 8ου αιώνα, με την ασθένεια να γίνεται πιο περιορισμένη γεωγραφικά και λιγότερο λοιμογόνα. Αυτή η επιδημία φαίνεται να έχει αφήσει ένα ίχνος στο γονιδίωμα του Y. pestis μόνη της.[Bos KI, Stevens P, Nieselt K, Poinar HN, Dewitte SN, Krause J (2012) Yersinia pestis: New evidence for an old infection" PLoS One 2012;7(11) e49803]. Μετά την τελευταία επανεμφάνιση κατά το 750, οι πανδημίες της κλίμακας της πανούκλας του Ιουστινιανού δεν εμφανίστηκαν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τον Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνα.◄
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι προηγούμενοι μελετητές επικεντρώθηκαν στις πιο υπονοούμενες και μη εμπεριστατωμένες γραπτές πηγές, εφαρμόζοντάς τες σε άλλα μέρη του μεσογειακού κόσμου, αγνοώντας εκατοντάδες σύγχρονα (της εποχής εκείνης) κείμενα που δεν αναφέρονται στην πανούκλα.
"Ενώ οι μελέτες για τις πανώλες είναι διεπιστημονικό και απαιτητικό πεδίο μελέτης, οι περισσότεροι επιστήμονες της πανώλης βασίζονται αποκλειστικά στους τύπους στοιχείων που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιήσουν.Αυτή την φορά είμαστε η πρώτη ομάδα που ψάχνουμε για τις επιπτώσεις της πρώτης πανδημίας της πανώλης σε πολύ διαφορετικά σύνολα δεδομένων. όπου δεν βρήκε κανένα λόγο να υποστηρίξει ότι η πανούκλα σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους όπως ισχυρίστηκαν πολλοί ", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Timothy Newfield, ένας άλλος συνδιευθυντής της CCHRI που είναι τώρα βοηθός καθηγητής ιστορίας και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Georgetown. "Η πανούκλα συχνά ερμηνεύεται ως η μετατόπιση της πορείας της ιστορίας, είναι μια εύκολη εξήγηση, είναι πολύ εύκολη.
- Πολλά από αυτά τα σύνολα δεδομένων, όπως η γεωργική παραγωγή, δείχνουν ότι οι τάσεις που άρχισαν πριν από την επιδημία της πανώλης συνεχίστηκαν χωρίς αλλαγή.
"Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από γύρη για να υπολογίσουμε τη γεωργική παραγωγή, η οποία δεν δείχνει μείωση που να συνδυάζεται με την παθολογική θνησιμότητα.Αν υπήρχαν λιγότεροι άνθρωποι που εργάζονταν στη γη, αυτό θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί στη γύρη, αλλά απέτυχε μέχρι στιγμής", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Adam Izdebski, μέλος της CCHRI, η οποία είναι πλέον ηγέτης της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρωπιστικής Ιστορίας και βοηθός καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian.
- Ακόμη και μερικά από τα πιο γνωστά αποτελέσματα μεγάλων επιδημιών, όπως οι μεταβολές στις ταφικές παραδόσεις, ακολουθούν τις υπάρχουσες τάσεις που άρχισαν αιώνες νωρίτερα.
"Διερευνήσαμε ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπινων ταφών από πριν και μετά από την επιδημία της πανώλης και η πανούκλα δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αλλαγή Δηλαδή εάν οι άνθρωποι έθαβαν τους νεκρούς μόνοι τους (άρα υπήρχε πρόβλημα όπως μια επιδημία με πολλούς νεκρούς ) ή με πολλούς άλλους σε τελετή ", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Janet Kay.
Το Συμβούλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών και την Ιστορία και ο Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης του CSLA-Cotsen στην Ύστερη Αρχαιότητα στην Εταιρεία των Φορέων του Πανεπιστημίου Princeton. Αντιπαραθέτει αυτό με τον Μαύρο Θάνατο, μια πληγή που έλαβε χώρα περίπου 800 χρόνια μετά την Πανώλη του Ιουστινιανού. "Ο Μαύρος Θάνατος σκότωσε τεράστιους αριθμούς ανθρώπων και άλλαξε το πώς οι άνθρωποι έριχναν τα πτώματα αντί να τα θάβουν", είπε.
Μαύρος Θάνατος |
- Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα διαθέσιμα γονιδιώματα της πανώλης για να ανιχνεύσουν την προέλευση και την εξέλιξη των στελεχών της πανώλης που ευθύνονται για την εμφάνιση κρουσμάτων.
Ο συν-συγγραφέας Hendrik Poinar, καθηγητής της εξελικτικής βιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Αρχαίου DNA στο Πανεπιστήμιο McMaster, πρόσθεσε: "Αν και ο εντοπισμός της προέλευσης και η ανάπτυξη του βακτηρίου της πανώλης είναι κρίσιμος, η παρουσία του παθογόνου δεν σημαίνει καθαυτή καταστροφή. "
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ
ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.