Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Η αυτοφυής χλωρίδα του Παναθηναϊκού Σταδίου και Τα φυτά του Καλλιμάρμαρου

Με το άρθρο μας Τα φυτά της Ακρόπολης // Η αυτοφυής χλωρίδα του ιερού βράχου ξεκινήσαμε μια σειρά άρθρων, όπου παρουσιάζουμε την αυτοφυή χλωρίδα στους αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών. Στο παρόν, δεύτερο άρθρο της σειράς, θα επικεντρωθούμε στην αυτοφυή χλωρίδα του Καλλιμάρμαρου (Παναθηναϊκό Στάδιο). 
Οι αρχαιολογικοί χώροι και η αυτοφυής χλωρίδα τους
γράφει ο Σταύρος Αποστόλου

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Μια πυκνοκατοικημένη πόλη με πλούσια ιστορία πίσω της. Ανάμεσα στα τσιμεντένια κτίρια, ο κάτοικος αλλά και ο επισκέπτης της μπορεί να βρει πολλά σημεία με πράσινομικρούς λόφους, και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που θα τον ηρεμήσουν και θα τον μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Αθήνας βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης και γύρω από το λόφο της Ακροπόλεως. Ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή αγορά, ο Ναός του Ολυμπίου Διός, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ο Κεραμεικός, το Μνημείο του Φιλοπάππου, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, και άλλα. Σε αυτούς τους χώρους με την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, ο επισκέπτης μπορεί να δει και πολλά είδη της αυτοφυούς χλωρίδας να συνυπάρχουν με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Οι χώροι αυτοί, λόγω της προστασίας τους, έγιναν ταυτόχρονα ένα ασφαλές σημείο για να διατηρηθούν ενδημικά και μη είδη, που ίσως να μην υπήρχαν στο κέντρο της πόλης αν δεν έβρισκαν αυτό το καταφύγιο.
Η αυτοφυής χλωρίδα των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνει φυτά από πολλές οικογένειες όπως: Asreaceae, Apiaceae, Brassicaceae, Caryophyllaceae, Convolvulaceae, Crassulaceae, Cucurbitaceae, Euphorbiaceae, Fabaceae, Geraniaceae , Iridaceae, Lamiaceae, Poaceae, Urticaceae κτλ.
Επίσης σε αυτούς τους χώρους συναντάμε και κάποια είδη πτεριδόφυτων όπως τα Asplenium ceterachAllosorus acrosticusAnogramma leptophyllaCosentinia vellea και Ophioglossum lusitanicum.
Η χλωρίδα του Καλλιμάρμαρου (Παναθηναϊκό Στάδιο)
Στο Καλλιμάρμαρο, η αλλιώς γνωστό ως Παναθηναϊκό Στάδιο, μεταξύ άλλων, συναντούμε τα εξής είδη, τα οποία δείχνουμε στην συνέχεια και με φωτογραφίες:
 • Adiantum capillus-veneris
 • Allosorus acrosticus
 • Andrachne telephioides
 • Aurinia saxatilis
 • Campanula
 • Chondrilla juncea
 • Ficus carica
 • Heliotropium europaeum
 • Mercurialis annua
 • Micromeria nervosa
 • Phagnalon rupestre subsp. graecum
 • Reichardia picroides
 • Reseda alba
 • Silene colorata
 • Veronica cymbalaria
Επίλογος Γεωμυθικής – Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε τον Σταύρο προσωπικά, για την άδεια αναδημοσίευσης των κειμένων και των φωτογραφιών του. Η φιλία του και η εμπιστοσύνη του μας τιμά. Το βλέμμα του έχει μια οπτική που χρειάζεται να υιοθετήσουμε όλοι μας. Παράδειγμα ανθρώπου προς μίμηση.
Καλές πράσινες βόλτες με άσπρα, μαρμαρένια φόντα, σε όλους!
________________________________________________________________________
 
Κείμενο* – Έρευνα – Φωτογραφίες
Σταύρος Αποστόλου, ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica
*Το κυρίως κείμενο έχει προκύψει από μικρή επεξεργασία σχετικής ανάρτησης του Σταύρου Αποστόλου στο facebook. Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του Σταύρου Αποστόλου.
Πηγές:
πηγη https://theancientwebgreece.wordpress.com/


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only