Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

το πρώτο θέατρο και ο πρώτος ηθοποιός του κόσμου Θέατρο του ΔιονύσουΤο θέατρο του Διονύσου, στο νοτιοανατολικό άκρο της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης, θεωρείται το πρώτο θέατρο στον κόσμο και η γενέτειρα του Δράματος. Ήταν μέρος του Ιερού του Διονύσου Ελευθέρεως του οποίου η λατρεία περιελάμβανε χορούς και τραγούδια ύμνων στον θεό του κρασιού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διοργάνωσης της Δημοτικής Διονυσίας που διοργανώθηκε την άνοιξη.
Το ιερό θεωρείται ότι ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα, ίσως κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του τυράννου Πεισιστράτου (546-527 / 8 π.Χ.) ή των γιων του Ιππία και Ιππάρχου. Σύμφωνα με την παράδοση, το λατρευτικό άγαλμα του Διόνυσου ήρθε εδώ από τις Ελευθερές (Ἐλευθεραί) στη βόρεια Αττική και κτίσθηκε ναός γύρω  στο 550-500 π.Χ.
Η επίπεδη περιοχή βόρεια του ναού πρόσφερε χώρο για χορό, μουσική και τραγούδι και η κάτω πλαγιά κάτω από την Ακρόπολη ήταν ιδανική για να καθίσει κάποιος και να παρακολουθήσει.


Κάποια στιγμή, το πάτωμα του χορού έγινε η ορχήστρα (ôρχέστρα, χώρος χορού ) ή η σκηνή και η πλαγιά έγινε το θέατρο . Οι σειρές από ξύλινα καθίσματα τελικά αντικαταστάθηκαν από πέτρα και η ορχήστρα απέκτησε επίσης ένα κυκλικό πέτρινο δάπεδο.


Το θέατρο ξαναχτίστηκε και διευρύνθηκε αρκετές φορές, κυρίως τον 4ο αιώνα π.Χ., και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Νέρωνα (54-68 μ.Χ.). Σε μεγαλύτερο βαθμό, το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει ένα ακροατήριο περίπου 16.000 ατόμων.

Αθηναϊκό χάλκινο νόμισμα που δείχνει την Ακρόπολη, το Θέατρο του Διονύσου και το Χορηγικό Μνημείο του Θρασύλου πάνω από αυτό.
3ος αιώνας μ.Χ. [2] Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο


Ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων τραγουδιστών και μουσικών από τις φυλές της Αττικής εξελίχθηκε σε επίσημους διαγωνισμούς και αυτό το ανταγωνιστικό στοιχείο προκάλεσε υψηλότερα πρότυπα απόδοσης και παραγωγής και πειραματισμό με νέες τεχνικές και μορφές.
 Ορισμένες μορφές ομιλίας, ηθοποιών και παιξίματος μπορεί να έχουν συμπεριληφθεί στις πρώτες μιμήσεις  που εκτελούνται στις εορταστικές εκδηλώσεις και να εξελιχθούν σε αυτό που θα αναγνωρίζαμε σήμερα ως ερμηνεία.

Καταγραμμένη βάση άγαλμα του τραγικού ποιητή Θεσπίστου (Θέσπις, 6ος αιώνας π.Χ.). 2ος αιώνας μ.Χ. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Αριθ. NK 282. Επιγραφή IG II 2 4264.

Παραδοσιακά, ο ποιητής Θέσπις  που πιστεύεται ότι έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ., λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης των τραγικών παραστάσεων  όπου οι ηθοποιοί παίζουν τους ανάλογους ρόλους
Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ο Θέσπις προέρχεται από την Ικαρία (Ἰκάρια, σήμερα Διονύσιος, Δήμος Διονύσου), στη βορειοανατολική Αττική, όπου η οινοποίηση αρχικά εισήχθη στην Αττική από τον Διόνυσο ).
 Λέγεται ότι έχει γράψει πολλά τραγικά έργα και ότι ήταν ο πρώτος ηθοποιός, που είναι ο πρώτος άνθρωπος που εκτελεί ως χαρακτήρας σε ένα δράμα, αντί να λέει απλά μια ιστορία μέσω αφήγησης, τραγουδιού ή χορού. Ταξίδεψε επίσης,  με άλλους ηθοποιούς.

Ο Θεσπίσκος της Ικαρίας γίνεται ο πρώτος ηθοποιός του κόσμου

"Ο Θεσπίσκος λέγεται ότι εφηύρε ένα νέο είδος τραγωδίας και ότι είχε μεταφέρει τα πήλινα κομμάτια από θεατρικές μάσκες  σε καροτσάκια, τα οποία, οι ηθοποιοί με τα πρόσωπά τους καλυμμένα , τραγουδούσαν και ενεργούσαν.
Μετά τον Αισχύλου, ο εφευρέτης της μάσκας φουάρ και η αξιοπρεπής ενδυμασία όπως η ρόμπα, έβαζαν δε το σκηνικό πάνω σε σανίδες ανεκτού μεγέθους και διδάσκονταν να μιλάνε σε υψηλό τόνο και να σκαρφαλώνουν στους κοθόρνους ,(στο ελληνικό θέατρο, οι ηθοποιοί σε τραγικούς ρόλους φορούσαν μια μπότα που λέγεται κόθορνος οι ηθοποιοί φορούσαν κοθόρνους για να φαίνονται ψηλότεροι και επιβλητικότεροι) για τους οποίους διαδέχτηκε την παλιά κωμωδία, όχι χωρίς ιδιαίτερο έπαινο: αλλά η προσωπική του ελευθερία εκφυλίστηκε στην υπέρβαση και τη βία, άξια να ρυθμίζεται από το νόμο · ένας νόμος έγινε αντίστοιχα και η χορωδία, το δικαίωμα να καταχραστεί η απόσυρση, σιωπηλά σιωπά ».Παυσανίας , Περιγραφή της Ελλάδας 

Κολοσσιαία μαρμάρινη μάσκα του Διονύσου [1] από την Ακρόπολη.Πεντελικό μάρμαρο. 1ος αιώνας π.Χ.Τέτοιες μάσκες στήθηκαν σε πέτρινους ή ξύλινους κίονες για τελετουργική χρήση στα ιερά του θεού. Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα. Acr. 6461

Το παλαιότερο επιβλητικό έργο είναι η τραγωδία «Οι Πέρσες  » του Αισχύλου (Αισχύλος, περ. 525-456 π.Χ.), το δεύτερο και μοναδικό επιζών μέρος μιας τριλογίας, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στους θεατρικούς αγώνες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Αθηναϊκής πόλης στα Διονύσια το 472 π.Χ. Τότε ο Περικλής υπηρέτησε ως χορηγός για την παραγωγή.
Η ορχήστρα του θεάτρου Διονύσου.Τα ερείπια του κατώτερου κοίλου  (χώρος καθιστικού ακροατηρίου) και της ορχήστρας (περιοχή απόδοσης) που βλέπουμε από τα βορειοδυτικά.

 • Διαχρονικά έχει αποτελέσει τη γενέτειρα σπουδαίων αρχαίων κωμωδιών και τραγωδιών. Έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους θεατρικούς αγώνες των Μεγάλων Διονυσίων.

Από τους τρεις τύπους θεατρικών έργων, τραγωδίας, κωμωδίας και σάτιρας (σάτιρα), ο πρώτος έγινε ο πιο αγαπητός από εμάς  τους Έλληνες και Ρωμαίους, που πιθανότατα καταγράφηκαν περισσότερες τραγωδίες στην ύστερη αρχαιότητα και έγιναν αγάλματα των τριών μεγαλύτερων τραγωδών, λέμε για τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη . Τα έργα του Αριστοφάνη (Αριστοφάνης, περίπου 446-386 π.Χ.), που θεωρείται 'ότι είναι "ο πατέρας της κωμωδίας" και ο μεγαλύτερος συγγραφέας της Παλαιάς Κωμωδίας, έχουν επίσης επιβιώσει. Παρόλο που τα έργα του Μενάνδρου (Μένανδρος, περ. 342-290 π.Χ.), ο πιο διάσημος θεατρικός συγγραφέας της Νεότερης Κωμωδίας, σώθηκαν μόνο ως θραύσματα, σώζονται πολλά αγάλματα του.Μια βάση από μαρμάρινο άγαλμα με χορηγική επιγραφή, αφιερωμένη στην Αττική φυλή Οινηίδα για να τιμήσει τον άρχοντα Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο και αναφέροντας τους παράγοντες μιας παράστασης που διοργανώθηκε στη Διονύσια. 75/76 - 87/88 μ.Χ. Βρέθηκε στο Θέατρο του Διονύσου στις 20 Ιουλίου 1862. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Αριθ. NK 280. Επιγραφή IG II (2) 3112.
Το θέατρο φαίνεται ότι αργότερα χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους ρήτορες για να ασκήσουν την ρητορική τέχνη. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.), τροποποιήθηκε για τη διοργάνωση μονομαχιών και αγώνων ζώων.

Η ορχήστρα σχηματίστηκε σε μια δεξαμενή νερού για naumachiae (ψεύτικες ναυμαχίες), αν και πρέπει να ήταν σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό, τι σε άλλα θέατρα και αρένες, όπως το Κολοσσιαίο στη Ρώμη. [4]

Κάτοψη θεάτρου Διονύσου την ρωμαϊκή περιοδο 

Τα ερείπια του θεάτρου είναι σχετικά μικρά, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλα θέατρα όπως αυτά της Εφέσου και της Περγάμου . Θεωρείται ότι έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Ερούλων το 267 μ.Χ., και παρόλο που αναστηλώθηκε  ποτέ δεν ανέκτησε πραγματικά την παλιά του αίγλη πριν από την απαγόρευση της παγανιστικής λατρείας από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α 'το 391 μ.Χ. , μετά από την οποία έπεσε σε αχρησία.
Νοτιανατολικά του Θεάτρου του Διονύσου στους πρόποδες της Ακρόπολης και ανάμεσα σε διάσπαρτα αρχαία ερείπια, μια μικρή εκκλησία ξεχωρίζει μέσα στο άσπρο του μαρμάρου. Οι διαστάσεις της είναι πολύ μικρές. Με ύψος που αγγίζει το 1,90 μέτρα και διαστάσεις 4 Χ 2,20 μέτρα μέγιστο. Είναι κατασκευασμένη με λιθοδομή και βυζαντινά κεραμίδια στην στέγη της. Ονομάζεται Άγιος Γεώργιο ο Αλεξανδρινός, γιατί η εικόνα του Αγίου που τον παρίστανε ως άραβα προέρχονταν από την Αλεξάνδρεια.

Στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. χτίστηκε μια χριστιανική βασιλική στην ανατολική πλευρά. Αυτή πιθανότατα καταστράφηκε από τον 11ο ή τον 12ο μ.Χ. αιώνα, όταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Αλεξανδρινού, χτίστηκε περαιτέρω ανατολικά στην περιοχή του Ωδείου του Περικλή.Όπως και με άλλα μνημεία, τμήματα των θεατρικών κτιρίων αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων για να επαναχρησιμοποιηθούν αλλού και το μάρμαρο μετατράπηκε  σε ασβέστη για χρήση ως κονίαμα. Αυτό που παρέμεινε και σώθηκε από τη σταδιακή κάλυψη της γης ανά τους αιώνες , έτσι ώστε οι πρώιμοι επισκέπτες στην Αθήνα, για παράδειγμα ο Spon και ο Wheler τον 17ο αιώνα και ο Stuart και ο Revett τον 18ο αιώνα, δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν. Ο Στουάρτ έψαξε τα ερείπια  για τα Ωδείο του Περικλή και υποτίθεται ότι το Ωδείο του Ηρώδη Αττικού πρέπει να ήταν το θέατρο.

Το κάτω μέρος ενός μαρμάρινου διπλής κεφαλής στοιχείου, το οποίο βρέθηκε το 1914 στην περιοχή του Ωδείου του Περικλή, κατά τις ανασκαφές  του Έλληνα αρχαιολόγου Παναγιώτη Γ. Καστρίτη. Το εμπρόσθιο τμήμα διχοτομείται από μια κάθετη κοπτική γραμμή, στα αριστερά της οποίας Είναι ένα ανάγλυφο μιας υδρίας (ή του στάμνου), και προς τα δεξιά ένα κηρύκειον

Το θαμμένο θέατρο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Δρ Richard Chandler , που επισκέφθηκε την Αθήνα το 1765-1766 και ήταν ο πρώτος που έκανε τη σωστή σύνδεση μεταξύ του μεγάλου κοίλου στην πλαγιά του λόφου και του Χορηγικού Μνημείου του Θρασύλου πάνω από αυτό. Ο συνταγματάρχης William Martin Leake επιβεβαίωσε αργότερα τη θεωρία του και παρείχε τα στοιχεία από την αρχαία λογοτεχνία στην Τοπογραφία της Αθήνας το 1821.

Σχέδιο της επιγραφής στη βάση του Διομήδη από τον Έλληνα αρχαιολόγο Αθανάσιο Ρουσόπουλο (Αθανάσιος Ρουσόπουλος, 1823-1898).-: Αρχαιολογική Εφημερίς 1862 
Ο γλύπτης Δημήτριος Πτελεάσιος μπορεί να είναι ο Δημήτριος Φίλωνος Πτελεάσιος (Δημήτριος Φίλωνος Πτελεάσιος, Δημήτριος Φίλωνος από την Πτελέα) γνωστός από υπογραφές σε άλλες βάσεις ανδριάντων, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται κοντά στο Ελευσίνιο , νότια της Αθηναϊκής Αγοράς. Τίποτα δεν είναι γνωστό για τον Διομήδη, αλλά πιστεύεται ότι ήταν θεατρικός συγγραφέας της Νέας Κωμωδίας και ίσως ήταν ο ίδιος ποιητής που είχε καταγραφεί σε επιγραφή, καθώς συμμετείχε στο φεστιβάλ Ρομαία στη Μαγνησία στο Μαιάνδριο (Μικρά Ασία), όπου αναφέρεται ως Διομήδης Αθηνοδώρου από την Πέργαμο (Διομήδην Αθηνοδόρου Περγαμηνός). Ένας Διομήδης τιμάται επίσης με άλλες επιγραφές: μια βάση άγαλμα από την Επίδαυρο, σε προσανατολίζει στον κωμικό ποιητή Διομήδη Αθηνοδώρου της Αθήνας (Διομήδην Αθηνοδώρου Αθηναίον, ποιητὰν [κ] ωμῳδιῶν)... Ο (Διομήδην Αθηνοδόρο [υ]) εμφανίζεται σε κατάλογο συμμετεχόντων στο φεστιβάλ των Πύθιων στους Δελφούς. [16]Inscription IG II 2 4257 

Καταγραμμένη μαρμάρινη βάση άγαλμα του ποιητή Διομήδη,υπογεγραμμένη από τον γλύπτη Δημήτριο Πτελεάσο. 2ος αιώνας π.Χ. Βρέθηκε στο Θέατρο Διονύσου 1862. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Νο. ΝΚ 273.

Οι πρώτες σοβαρές αρχαιολογικές ανασκαφές στο θέατρο και το ιερό έλαβαν χώρα 1862-1867 από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αθήνας σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και μια διεξοδική εξερεύνηση έγινε από τον Wilhelm Dörpfeld στη δεκαετία του 1880.
Η μεταγενέστερη μελέτη του ελληνικού θεάτρου  έγινε υπό επιρροή, αλλά και αμφιλεγόμενη, καθώς δεν παρείχε πάντα πειστικές αποδείξεις για τις θεωρίες και τα συμπεράσματά του. Από τότε οι διάφορες περιοχές γύρω από το θέατρο, συμπεριλαμβανομένου του Ωδείου του Περικλή , έχουν διερευνηθεί, αναλυθεί και συζητηθεί.

 • «Λίγα μνημεία της ιστορίας της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής έχουν εξεταστεί όπως το θέατρο του Διονύσου».
Παρά την τόσο προσεκτική εξέταση, πολλά ερωτήματα σχετικά με τις πτυχές της κατασκευής του θεάτρου κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων παραμένουν αναπάντητα. Αυτό ισχύει και για τους ναούς και άλλα κτίρια του ιερού, συμπεριλαμβανομένου του Ωδείου του Περικλή. Συζητούν επίσης τις διάφορες δραστηριότητες που έγιναν εδώ, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών εθιμοτυπικών και των Φεστιβάλ και των διαφόρων μορφών θεατρικών και μουσικών παραγωγών και διαγωνισμών.

Το ιερό και ο ναός του Διονύσου Ελευθερέως
Το τέμενος (περιβάλλεται από έναν περίβολο, περιμετρικό τοίχωμα) εισήχθη από ένα πρόπυλο (μνημειώδη πύλη) στην ανατολική πλευρά. Ο δρόμος που οδηγεί από την πόλη στο πρόπυλο έγινε γνωστός ως οδός των τρίποδων. Ακριβώς μπροστά (νότια) του θεάτρου βρισκόταν ο αρχαιότερος ναός του Διονύσου Ελευθερέως, του οποίου αφιερώθηκε το ιερό και το θέατρο.

Στην ανατολική πλευρά του μικρού δωρικού ναού, που χτίστηκε γύρω στο 550-500 π.Χ., υπήρχε μια είσοδος (πρóναος) με δύο κίονες και πλευρικούς τοίχους (distyle in antis) και ένα κελί που στεγάζετε το λατρευτικό άγαλμα (ξόανον) του Διονύσου Ελευθερίου . Μόνο το κιονοκρανο  και μέρος του κίονα αυτού του ναού σώζονται.


Το γεγονός του ονόματος Ελευθερέως μπορεί να προκύψει από την ιστορία ότι οι Αθηναίοι πήραν το άγαλμα από την Ελευθέρα, κοντά στα σύνορα μεταξύ βόρειας Αττικής και Βοιωτίας, σε ένα κάμπο που μοιράζονταν με τις γειτονικές Πλαταιές
"Σε αυτή την πεδιάδα βρίσκεται ένας ναός του Διονύσου, από τον οποίο μεταφέρθηκε η παλιά ξύλινη μορφή στην Αθήνα. Η εικόνα στην Ελευθέρα σήμερα είναι αντίγραφο του παλιού".
Παυσανίας, Περιγραφή της Ελλάδας , Βιβλίο 1 , κεφάλαιο 38, τμήμα 8.

Ο τελευταίος ναός του Διονύσου χτίστηκε γύρω στο 350 π.Χ. στα νότια του παλαιότερου. Αυτός ο μεγαλύτερος τετράστυλος ναός με 6 κίονες στην είσοδο του ανατολικού άκρου φιλοξένησε το χρυσελεφάντινο (χρυσό και ελεφαντόδοντο) άγαλμα του Διονύσου που κατασκευάστηκε από τον Αλκαμένη το 2ο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. ( Παυσανίας , περιγραφή της Ελλάδας , Βιβλίο 1 , κεφάλαιο 20, τμήμα 3).
Ο τελευταίος ναός δεν κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το προηγούμενο, το οποίο παρέμεινε σε χρήση. Τα θεμέλια και η βάση του λατρευτικού αγάλματος έχουν επιβιώσει, αλλά συνήθως καλύπτονται για προστασία.

►Ο Αλκαμένης ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης από τη Λήμνο και την Αθήνα, που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Ήταν σύγχρονος του Φειδία αλλά νεότερος σε ηλικία και αναφέρεται για την λεπτότητα και την τελειότητα των έργων του, από τα οποία ο Ήφαιστος και η Αφροδίτη των Κήπων θεωρούνται τα αριστουργήματά του◄


Βωμός Αφροδίτης 

Περίπου την ίδια χρονική στιγμή ένα νέο πρόπυλο, το οποίο τώρα υπάρχει μόνο το θεμέλιο, κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει την προηγούμενη πύλη. Στα νοτιοανατολικά του τελευταίου ναού βρίσκονται τα θεμέλια ενός μεγάλου βωμού, τα οποία επίσης καλύπτονται .


Το Ωδείο του Περικλή

Στα δεξιά (νοτιοανατολικά) του θεάτρου βρισκόταν η μεγάλη πλατεία Ωδείον του Περικλέους. Το αρχικό κτήριο λέγεται ότι κατασκευάστηκε με τους ιστούς και τις αυλές των περσικών πλοίων που ελήφθησαν ως λεία μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και μοιάζουν με τη σκηνή του Ξέρξη. Λαμβάνοντας υπόψη τις πτυχές του κτιρίου του μνημείου, έχει προταθεί ότι χτίστηκε από τον Θεμιστοκλή γύρω στο 478-477 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο θεατρικών ακροατηρίων κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας και για πρόβες χορωδίας. Πολύ αργότερα, η Στοά του Ευμένη, που χτίστηκε γύρω στο 170 π.Χ., εκπλήρωσε αυτές τις λειτουργίες. Η κατασκευή της σκηνής μετατράπηκε σε ωδείο (ᾠδεῖον, τόπος τραγουδιού) από τον Περικλή γύρω στο 455 π.Χ. ως τόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών μουσικής και τραγουδιού που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Παναθηναίων.

Αριοβαρζάνης Β΄

Το Ωδείον καταστράφηκε το 87-86 π.Χ. κατά την πολιορκία της Αθήνας από τον Ρωμαίο στρατηγό Σίλα κατά τον πρώτο Μιθριδατικό πόλεμο και ένα νέο Ωδείον χρηματοδοτήθηκε γύρω στο 61 π.Χ. από τον Καππαδόκη βασιλιά Αριοβαρζάνη Β΄  και χτίστηκε από τους Gaius και Marcus Stallius και τον Menalippo (Μελάνιππος)
Ένα εγγεγραμμένο τύμπανο με μια αφιέρωση από τον δήμο στον βασιλιά Αριοβαρζάνη της Καππαδοκίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση του Ωδείου του Περικλή [9]. Γνωστή από τα μέσα του 18ου αιώνα και ανακαλύφθηκε εκ νέου από αρχαιολόγους το 1862, χτισμένο σε ένα μεταγενέστερο τείχος της σκηνής του θεάτρου. 63-52 π.Χ. Ελευσίνιο μάρμαρο. Ύψος 163 cm, διάμετρος 74,5 cm (κάτω) - 71,3 cm (άνω). Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Αριθ. NK 284. Επιγραφή IG II 2 3427.

Σήμερα μόνο ίχνη των θεμελίων του κτιρίου παραμένουν. Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι το κτίριο κάλυψε μια έκταση 62,4 x 68,6 μέτρα και είχε μια στέγη υποστηριζόμενη από ενενήντα εσωτερικούς πυλώνες, σε εννέα σειρές (ανατολικά-δυτικά) των δέκα (βορρά-νότου). Αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται λίγο ακατάλληλος για έναν χώρο επιδόσεων, καθώς το δάσος των πυλώνων, με απόσταση μόλις 6 μέτρων, θα παρεμπόδισε κατά πάσα πιθανότητα την όψη του ακροατηρίου για τις παραστάσεις. Σύμφωνα με τις τρέχουσες θεωρίες, το Ωδείον είχε πυραμιδική στέγη και δεν υπήρχαν τοίχοι, όπως φαίνεται στο παραπάνω μοντέλο, και αυτό θα σήμαινε την ανάγκη για τόσους πολλούς πυλώνες στήριξης. Αυτό θα βοήθησε επίσης στην επίλυση προβλημάτων φωτισμού και αερισμού, αλλά και στην ακουστική του κτιρίου, πιθανόν όχι προς το καλύτερο.

Ένα απλοποιημένο μοντέλο της Αθηναϊκής Ακρόπολης στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., που δείχνει το Θέατρο του Διονύσου, μπροστά του είναι ο Προηγούμενος Ναός του Διονύσου. Στα δεξιά είναι το Ωδείο του Περικλή. Πάνω από το θέατρο έτρεξε ο Περίπατος, το μονοπάτι γύρω από τους πρόποδες της Ακρόπολης ( βλ. Γκαλερί σελ. 34 ). Ανασυγκρότηση από τους Μ. Κορρές και Π. Δημητριάδη, Αθήνα, 2001. Ξύλο και φελλό. Μουσείο Altes, Βερολίνο. Inv. Αριθ. Re 2002.4. 


Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, οι σειρές των στηλών και το σχήμα της οροφής (αν και ο Πλούταρχος το χαρακτήρισε κωνικό, βλ. Σημείωση 8 ) σχεδιάστηκαν για να μιμηθούν το περίπτερο  (σκηνή ) του «Μεγάλου Βασιλέως» οι Αθηναίοι μετά τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ.
Ο Ξέρξης έφυγε από την Ελλάδα μετά τη Μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., πριν από αυτή τη μάχη ,των Πλαταιών, η σκηνή μπορεί να ήταν αυτή του στρατηγού του Μαρδόνιου (αν και θα μπορούσε ο Μαρδόνιος να χρησιμοποιήσει την πολυτελή σκηνή που εγκαταλείφθηκε  βιαστικά από το βασιλιά). Οι διαστάσεις του Ωδείου λέγεται ότι είναι παρόμοιες με εκείνες του βασιλικού περιπτέρου που ονομάζεται "Η αίθουσα εκατοντάδων στύλων" στην Περσεπόλη (68,5 x 68,5 μέτρα, 10 x 10 στήλες), η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε από τον Ξέρξη και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του γιου του και διαδόχου του Αρταξέρξη Ι. Το κτίριο αυτό και το Ωδείον, το Θεμισμοκλειο/ Περίκλιο, μπορεί στη συνέχεια τα αρχικά στοιχεία να έχουν αντικατασταθεί από πέτρινες κατασκευές.


Αυτή η θεωρία αμφισβητήθηκε και η έκθεση του Πλούταρχου ονομάστηκε "ένας ελληνιστικός μύθος", εφευρέθηκε για να εξηγήσει το σχέδιο του ανώμαλου κτηρίου. Αλλά αν το Ωδείο δεν είχε σχεδιαστεί ως απομίμηση μιας περσικής σκηνής, γιατί θα μπορούσε κάποιος Έλληνας ή Ρωμαίος αρχιτέκτονας να δημιουργήσει ένα θέατρο τόσο ασυνήθιστο και μη ελληνικό (η διάταξη του είναι μοναδική στην ελληνική αρχιτεκτονική) και τόσο ακατάλληλη για δημόσιες παραστάσεις;

Ο ασυνήθιστος σχεδιασμός και το τετράγωνο σχέδιο του ομώνυμου έχουν συγκριθεί με εκείνο του Τελεστηρίου, του ναού της Δήμητρας και της Περσεφόνης στην Ελευσίνα, που σύμφωνα με τον Βιτρούβιο σχεδιάστηκε από τον Ικτίνο , έναν από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα . Πιθανότατα εγκαταλείφθηκε ως χώρος επιδόσεων υπέρ του Ωδείου του Αγρίππα (χτισμένο γύρω στο 15 π.Χ.) στην Αγορά και το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού που άρχισε λίγο μετά την αποχώρησή του. Θεωρείται ότι καταστράφηκε τελικά κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ερούλων( Herulian) το 267 μ.Χ.

Αθηναϊκό νόμισμα, θεωρείται το λεγόμενο θεωρικόν, το οποίο παρέχει ένα δημόσιο ταμείο ως θεατρικό εισιτήριο, το οποίο παρουσιάζει το Ωδείο του Περικλή. Βρέθηκε στο χώρο του Ωδείου. Πηγή: Παναγιώτης Γ. Καστριώτης, Το Ωδείον του Περικλέους εικ. 2, σελ. 147.- Αρχαιολογικό Εφημερίς 1914 , σελίδες 143-166. Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία 

Η θέση του Ωδείου ανακαλύφθηκε το 1914, κατά τη διάρκεια ανασκαφών του Παναγιώτη Γ. Καστριώτη (Παναγιώτης Γ. Καστριώτης, 1859-1931) της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.Τα τρίποδα της Οδού των Τρίποδων.
 Τα τρίποδα εκ Χαλκού απονεμήθηκαν ως βραβεία για παραστάσεις σε δραματικούς και χορωδιακούς διαγωνισμούς και εμφανίζονται δημόσια σε μνημεία που δημιουργήθηκαν από τον χορηγό , τον υποστηρικτή της νικήτριας ομάδας. Στην Αθήνα, τέτοιου είδους χορηγικά μνημεία ανεγέρθηκαν γύρω από το Θέατρο του Διονύσου ή κοντά στο Θέατρο των Διδύμων ( Οδός Τριπόδων), το οποίο οδήγησε από το Πρυτανείο στο πρόπυλο (μνημειακή πύλη) Ιερό του Διονύσου Ελευθερίου. Η θέση του Πρυτανείου παραμένει αβέβαιη [10] , αλλά ο δρόμος που είναι σήμερα γνωστός ως Οδός Τριπόδων διασχίζει το χώρο της Πλαγιάς και το περίφημο Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους (335/334 π.Χ.) παραμένει εκεί.

"Ο δρόμος που οδηγεί από το πρυτανείο είναι ένας δρόμος που ονομάζεται Τρίποδων.  Παίρνει το όνομά του από τα ιερά, αρκετά μεγάλα ώστε να κρατούν τα χάλκινα τρίποδα, αλλά που περιέχουν πολύ αξιόλογα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός σατύρου, του οποίου την κατασκευή ο Πραξιτέλης δήλωσε για αυτό ότι ήταν πολύ περήφανος. "
Παυσανίας , Περιγραφή της Ελλάδας , Βιβλίο 1, κεφάλαιο 20, τμήμα 1.


Ο «Περίπατος» των επισκεπτών στην Ακρόπολη μπορεί ακόμα κάποιος να περπατήσει κατά μήκος του «Περιπάτου», του αρχαίου μονοπατιού γύρω από τους πρόποδες της Ακρόπολης. Μπορεί να προσεγγιστεί από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Πλαγιάς της Ακρόπολης και στο Θέατρο του Διονύσου στη νοτιοανατολική πλευρά ή από την κεντρική είσοδο της Ακρόπολης προς τη δυτική πλευρά , προς τις Σπηλιές του Απόλλωνα και Πάνα .


Το ιερό του Ασκληπιού
Τα υπολείμματα του ιερού του θεραπευτή θεού Ασκληπιού και της κόρης του Υγείας βρίσκονται κατά μήκος του «Περιπάτου» στα δυτικά της κορυφής του θεάτρου.

Ένα άλλο μοντέλο του Ιερού του Διονύσου Ελευθερέως στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., όπως φαίνεται παραπάνω. Μοντέλο της Ακρόπολης που σχεδίασε ο Μ. Κορρές, δημιουργήθηκε από τους Π. Δημητριάδη και Γ. Αγγελόπουλο, 1998. Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο. Κλίμακα 1: 500.


Το κοίλο επεκτάθηκε περαιτέρω στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης και προστέθηκε ένα επιπλέον ανώτερο επίπεδο, χωρισμένο από το κατώτερο επίπεδο με διάδρομο διαζώματος (βλέπε όρους θεάτρου παρακάτω ), που ήταν μέρος των περιπάτων, το κύκλωμα στο μονοπάτι γύρω από τους πρόποδες της Ακρόπολης .
Ένα μοντέλο του θεάτρου του Διονύσου όπως θα εμφανιζόταν γύρω στο 310 π.Χ.,μετά την κατασκευή του σπηλαίου (χώρος καθιστικού ακροατηρίου) και της ορχήστρας (πέτρινο / χορευτικό δάπεδο) εκ μαρμάρου μεταξύ 360 και 330 π.Χ., θεωρούμενο από πολλούς επιστήμονες ότι ολοκληρώθηκε επί άρχοντος Λυκούργου ( Λυκούργος 338 - 324 π.Χ..) Ανακατασκευή από τους Μ. Κορρέ, Ν. Γερασίμοφ και Π. Δημητριάδη, 2002. Γύψος. Κλίμακα 1: 200. Μουσείο Altes, Βερολίνο. Inv. Αριθ. Re 2002.5.


Το ψευδώνυμο στην ανατολική (δεξιά) πλευρά του κοίλου οφείλεται στον απαιτούμενο χώρο μεταξύ του θεάτρου και του γειτονικού Ωδείου του Περικλή (που δεν φαίνεται στο μοντέλο, βλ. Παραπάνω ).
Μια σκηνή (κτίριο σκηνής) χτίστηκε στα νότια της ορχήστρας, πίσω από την οπτική γωνία του κοινού. Μοιράζονταν στον πίσω τοίχο με μια δωρική στοά (περιπατητική κιονοστοιχία) μήκους 62,3 μέτρων και πλάτους 8,1 μέτρων, η οποία εκτείνεται από ανατολικά προς τα δυτικά μεταξύ του μπροστινού (νότου) του θεάτρου και του παλαιότερου ναού.


 Είχε δωμάτιο μήκους 12 μέτρων στο δυτικό άκρο, με ένα άνοιγμα στην πλευρά που οδηγούσε από την μονόκλιτη κιονοστοιχία 22 στηλών που ήταν ανοιχτή προς τα νότια. Ο αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Ιωάννης Τραυλός πρότεινε ότι η Στοά μπορεί να είχε δύο ορόφους.
 Λίγα απομεινάρια αυτών των κτιρίων, τα οποία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, και έχουν «μπλοκαριστεί» από τους κατασκευαστές μοντέλων.
Οι στήλες μπροστά από το κοίλο και άλλα μνημεία γύρω από το θέατρο στήριζαν τα χάλκινα τρίποδα που δίδονταν ως βραβεία για θεατρικές παραστάσεις. Η  πόρτα-πύλη  με τρεις κίονες πάνω από το κοίλο είναι η είσοδος στο Χορηγικό Μνημείο του Θρασύλου (320/319 π.Χ.).

Σχέδιο του παλαιότερου ναού του Διονύσου Ελευθερέως, που δείχνει τις ζημιές στις πέτρες του ναού και την μεταγενέστερη δωρική στοά (4ος αιώνας π.Χ.).


Σχέδιο του τελευταίου ναού του Διονύσου Ελευθερίου.

Η ανοικοδόμηση δείχνει το θέατρο κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του προσκήνιον (ανυψωμένη σκηνή) με ένα παρασκήνιο που προεξέχει από τις δύο πλευρές ως τμήμα ενός μεγάλου, ευγενικού σκηνικού (σκηνικό κτίριο). Ένα κανάλι αποστράγγισης νερού έτρεχε ανάμεσα στο κοίλο και την ορχήστρα, το οποίο εμφανίζεται ως κυκλικό.
Τα παλιά χρόνια των διαγωνισμών της αφήγησης, της μουσικής, του χορού και του τραγουδιού έχουν πάντα συντελεστεί όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι. Ως μορφές λατρείας ή θρησκευτικής γιορτής, προτιμήθηκαν συγκεκριμένοι τόποι μέσα ή κοντά σε έναν οικισμό, όπου η κοινότητα μπορούσε να συμμετέχει ή να καθίσει και να παρακολουθεί παραστάσεις, δηλαδή τραγούδια και χορούς από άτομα και ομάδες . Οι πλαγιές των λόφων ήταν κατάλληλοι ως χώροι καθισμάτων στους οποίους οι αύξουσες σειρές των θεατών θα μπορούσαν να έχουν μια καλή θέα. Οι Έλληνες αποκαλούσαν την περιοχή της παράστασης ,ορχήστρα ( ορχήστρα < από το αρχαίο ὀρχήστρα( = πλατεία για χορό) < από το ρήμα ὀρχοῦμαι.---ο κυκλικός χώρος ενός αρχαίου θεάτρου, ανάμεσα στο κοίλο και στο προσκήνιο), που σήμαινε τόπος χορού, που στα αρχαία ελληνικά θέατρα ήταν συνήθως κυκλικός.
Ο ελληνικός θεσμός του θεάτρου εξελίχθηκε από μορφές τραγουδιού και χορού κατά τη διάρκεια των εορτών προς τιμήν του θεού Διονύσου, η οποία περιελάμβανε πομπές στο θέατρο ( θέατρο , θέαμα) όπου διεξήχθησαν τα φεστιβάλ. Μια thymele (θυμέλη), ένα θυσιαστήριο για θυσίες στον Διόνυσο, βρισκόταν στο κέντρο της ορχήστρας.

Ένα φανταστικό σχέδιο ανακατασκευής του Θεάτρου του Διονύσου κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Εικονογράφηση από τον Jakob von Falke (1825-1897), Hellas und Rom, eine Culturgeschichte des classischen Alterthums . W. Spemann, Stuttgart, 1878. Δημοσιεύθηκε στην αγγλική ως Ελλάδα και Ρώμη,για τη ζωή και την τέχνη τους , μεταφρασμένο από τον William Hand Browne. Henry Holt and Co., Νέα Υόρκη, 1886.

Τελικά ξύλινες σανίδες καθισμάτων και ορχήστρες χτίστηκαν, στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από πέτρινες κατασκευές, οι οποίες έγιναν πιο περίτεχες και διακοσμήθηκαν από ανάγλυφα, αγάλματα και επιγραφές. Καθώς η επιρροή των δράσεων από τους ηθοποιούς (ένας ηθοποιός ήταν γνωστός στην ελληνική ως υποκριτής, οι υποκριτές, (κυριολεκτικά ο απαντών) έγιναν πιο σημαντικοί, μια σκηνή ( κυριολεκτικά σκηνή ή καλύβα), χτίστηκε πίσω από την ορχήστρα για την αποθήκευση αντικειμένων και κοστουμιών και ως χώρος όπου οι καλλιτέχνες μπορούσαν να αποσυρθούν μεταξύ σκηνών ή να αλλάξουν κοστούμια. Μια ανυψωμένη πλατφόρμα μπροστά από την σκηνή, γνωστή ως προσκήνιον , παρείχε έναν επιπλέον χώρο επιδόσεων και ήταν ο πρόδρομος της σύγχρονης θεατρικής σκηνής.
Το επιζών δυτικό τμήμα του «Φαίδρου Βήμα », το όψιμο ρωμαϊκής εποχής προσκήνιο του θεάτρου του Διονύσου, με ένα υποσκήνιο διακοσμημένο με ανάγλυφα που απεικονίζουν επεισόδια από τη ζωή του Διονύσου και δύο αγάλματα των Σιληνών

Ο χώρος του καθιστικού του ακροατηρίου των ελληνικών θεάτρων, το ίδιο το θέατρο, αναφέρεται συνήθως στη λατινική λέξη cavea (κοίλο, κοιλότητα,), το ισοδύναμο του σύγχρονου αμφιθέατρου. Ήταν συνήθως λίγο πιο φαρδύ από ένα ημικύκλιο και τα καθίσματα χωρίστηκαν σε σφηνοειδή μπλοκ γνωστά ως κερκίδες, ( κερκίς, ), διαιρούμενες με σταθερούς διαδρόμους που ονομάζονται κλίμακες (κλίμακες,  κλίμαξ,  ή σκάλα).
Δυτική γωνιά παρασκηνίου και δυτική πτέρυγα

Όπου υπήρχε περισσότερο από μία σειρά κερκίδες, τα άνω και κάτω επίπεδα διαχωρίστηκαν με μια διάβαση πεζών γνωστό ως διάζωμα (διάζωμα, ζωνάρι). Δείτε το διάζωμα του Ελληνιστικού Θεάτρου Διονύσου στην παραπάνω φωτογραφία . Στο θέατρο εισερχόσουν από τοις παρόδους  σε κάθε πλευρά της ορχήστρας, στα άκρα του κοίλου.
Σχέδιο του θεάτρου του Διονύσου: το κοίλον, η ορχήστρα και η σκηνή σύμφωνα με τον Wilhelm Dörpfeld. Σχεδίασε ο Wilhelm Wilberg.

Κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών περιόδων τα κτίρια της σκηνής έγιναν μεγαλύτερα και πιο μνημειώδη (βλ. Για παράδειγμα το Ωδείο του Ηρώδη Αττικού ), συχνά με επιπλέον πτέρυγες, γνωστά ως παρασκήνια, που προεξέχουν από κάθε άκρο της σκηνής.

Ανακατασκευή τιμητικών καθισμάτων, που προορίζονται για αξιωματούχους και ανώτερους λειτουργούς, στην Προεδρία (πρώτη σειρά), ανατολικά του κέντρου του κοίλου στο θέατρο του Διονύσου.

Ο μαρμάρινος θρόνος του ιερέα του Διόνυσου στο κέντρο της Προεδρίας του Θεάτρου Διονύσου. 4ος αιώνας π.Χ. Πεντελικό μάρμαρο.
Κυριολεκτικά η καλύτερη θέση στο χώρο, στο κέντρο της πρώτης σειράς του θεάτρου.


Η πλάτη και η βάση του καθίσματος είναι διακοσμημένα με ανάγλυφα. Στο κάτω μέρος του στηρίγματος του καθίσματος βρίσκεται η επιγραφή: ιερέως Διονύσου Ἐλευθερέως  - επιγραφή IG II 2 5022.


Το άγαλμα Σειλινού στο αριστερό (ανατολικό) άκρο του 'Φαίδρου Βήμα'. Ύψος 92 cm. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Νο. ΝΚ 5297.

Το ὑποσκήνιον(κάτω από τη σκηνή) ήταν η περιοχή κάτω από το προσκήνιον , η ξύλινη και αργότερα πέτρινη πλατφόρμα μπροστά από το σκηνικό (σκηνή κτηρίου ) ελληνικών και ρωμαϊκών θεάτρων. Η μετόπη του ήταν συχνά διακοσμημένη με κολώνες,  ή τοίχους και διακοσμημένο με ανάγλυφα ή αγάλματα. Μεγαλύτερα σκηνικά είχαν ακόμη πόρτες κάτω από τις εισόδους και τις εξόδους από τους ερμηνευτές.


Τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ήταν η σκηνή, η ορχήστρα και το κοίλον, με τα ακόλουθα επιμέρους μέρη:
Η σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτήριο, που προστέθηκε κατά τον 5ο αι. π.Χ. στην περιφέρεια της ορχήστρας απέναντι από το κοίλον. Στην αρχή ήταν ισόγεια και χρησιμοποιούταν μόνο ως αποδυτήρια, όπως τα σημερινά παρασκήνια.
Το προσκήνιο: μια στοά με κίονες μπροστά από τη σκηνή. Ανάμεσα στα διαστήματα των κιόνων βρίσκονταν θυρώματα και ζωγραφικοί πίνακες (τα σκηνικά). Τα θυρώματα του προσκηνίου απέδιδαν τρεις πύλες, από τις οποίες έβγαιναν οι υποκριτές. Το προσκήνιο ήταν αρχικά πτυσσόμενο, πιθανώς ξύλινο.
Τα παρασκήνια: τα δύο άκρα της σκηνής που προεξέχουν δίνοντάς της σχήμα Π στην κάτοψη.
Οι πάροδοι: οι διάδρομοι δεξιά και αριστερά από τη σκηνή που οδηγούν στην ορχήστρα. Συνήθως σκεπάζονταν με αψίδες.
Το λογείο: ένα υπερυψωμένο δάπεδο, ξύλινο και αργότερα πέτρινο ή μαρμάρινο, όπου έπαιζαν οι ηθοποιοί.
Η ορχήστρα: Η ημικυκλική (ή κυκλική, π.χ. Επίδαυρος) πλατεία στο κέντρο του θεάτρου. Συνήθως πλακόστρωτη. Εκεί δρούσε ο χορός.
Η θυμέλη: ο βωμός του Διονύσου στο κέντρο της ορχήστρας.
Ο εύριπος: αγωγός απορροής των υδάτων στην περιφέρεια της ορχήστρας από το μέρος του κοίλου.
Το κοίλον: όλος ο αμφιθεατρικός χώρος (με τα εδώλια, τις σκάλες και τα διαζώματα) γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές.
Οι αναλημματικοί τοίχοι: οι τοίχοι στήριξης του εδάφους στα άκρα του κοίλου.
Οι αντηρίδες: πυργοειδείς τοίχοι κάθετοι προς τους αναλημματικούς που χρησιμεύουν στην καλύτερη στήριξή τους.
Τα διαζώματα: οριζόντιοι διάδρομοι που χωρίζουν τις θέσεις των θεατών σε οριζόντιες ζώνες.
Οι σκάλες: κλιμακωτοί εγκάρσιοι διάδρομοι για την πρόσβαση των θεατών στις θέσεις τους.
Οι κερκίδες : ομάδες καθισμάτων σε σφηνοειδή τμήματα που δημιουργούνται από τον χωρισμό των ζωνών με τις σκάλες.
Τα εδώλια: τα καθίσματα, οι θέσεις των θεατών.
Η προεδρία : η πρώτη σειρά των καθισμάτων όπου κάθονταν οι επίσημοι.


Το της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου προσκήνιο του Θεάτρου του Διονύσου έτρεχε κατά μήκος της νότιας πλευράς της ορχήστρας, πίσω από την οπτική γωνία του κοινού. Μόνο μέρος της δυτικής πλευράς σώζεται, με τέσσερα μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν από την ορχήστρα σε αυτό που ήταν το κέντρο της σκηνής και ένα υποσκήνιο διακοσμημένο με τέσσερα ανάγλυφα και δύο αγάλματα Σιληνών ή Σειληνών . Η σκηνή είναι γνωστή ως "Φαίδρου Βήμα" , λόγω επιγραφής με μερική αφοσίωση στην κορυφή των σκαλοπατιών, υποστηρίζοντας ότι χτίστηκε από τον αρχιερέα Φαίδρο (Φαϊδρος), γιο του Ζωήλου [ 11] .

σοὶ τόδε καλὸν ἔτευξε, φιλόργιε, βῆμα θεήτρου
Φαῖδρος Ζωίλου βιοδώτορος Ἀτθίδος ἀρχός.
Επιγραφή IG II 2 5021 (ICG 1877, 2015).

Οι ημερομηνίες της επιγραφής και του προσκηνίου είναι ακόμα θέμα συζήτησης, με θεωρίες που κυμαίνονται από τα μέσα του 4ου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. [12]. Έχει προταθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της «καθυστερημένης» περιόδου στην ύπαρξη του θεάτρου η σκηνή χρησιμοποιήθηκε από τους ρήτορες για να εξασκήσουν την «γλυπτική και λιπαρή τέχνη» τους. Η ποιότητα της χειροτεχνίας της σκηνής έχει χαρακτηριστεί ως "κατώτερη", και η ποίηση της επιγραφής "εργαζόταν αρχαϊζοντας" και "αδέξια". Τα ανάγλυφα κάτω από αυτό, ωστόσο, είναι ολοκληρωμένα και πρωτότυπα, και τα δύο αγάλματα των Σειληνών είναι αρκετά γοητευτικά. Τα γλυπτά θεωρούνται ότι έγιναν τον 2ο αιώνα μ.Χ., ίσως κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.), και έχουν ληφθεί από προγενέστερο μνημείο, το οποίο μπορεί να ήταν και στο ιερό.Τα τέσσερα επιζώντα ανάγλυφα, σε ξεχωριστά μαρμάρινα πάνελ, απεικονίζουν επεισόδια από τη ζωή του Διονύσου. Οι κεφαλές των εικόνων που λείπουν τώρα είχαν αποκοπεί και τοποθετήθηκαν στον γείσο κάτω από το πάτωμα της σκηνής, πιθανώς έτσι ώστε τα πάνελ που προσαρμόστηκαν να δώσουν στην πλατφόρμα το απαιτούμενο ύψος. Τα ανάγλυφα, από αριστερά (ανατολικά) προς τα δεξιά στην παραπάνω φωτογραφία, απεικονίζουν:
1. Την γέννηση του Διόνυσου. ύψος 78 cm, πλάτος 188 cm.
2. Η είσοδος του Διόνυσου στην Αττική.  ύψος 78 cm, πλάτος 176 cm.
3. Ο ιερός γάμος του Διονύσου και της Βασιλίνης (σύζυγος του άρχοντα Βασιλείου). ύψος 76-78 cm, πλάτος 178,5 cm.
4. Η ενθρόνιση του Διόνυσου. ύψος 70-80 cm, πλάτος 181 cm. [13]
Όλες οι πλάκες  έχουν πάχος μεταξύ 24,5 και 26 cm.

Στο αριστερό (ανατολικό) άκρο του βήματος , στα αριστερά των σκαλοπατιών που ήταν αρχικά στο κέντρο της σκηνής, και ανάμεσα στα ανάγλυφα 2 και 3 είναι τα δύο αγάλματα (ή τα υψηλά ανάγλυφα) του Σιληνών. Κάθε μια από τις γενειοφόρες μορφές είναι γυμνή εκτός από μια  με  δέρμα ζώου  γύρω από τους ώμους του με τα μπροστινά πόδια του θηρίου δεμένα κάτω από το λαιμό του. Γονατίζουν στο ένα γόνατο και στηρίζουν το βάρος του πάτωμα της σκηνής με τους ώμους τους και ένα ανυψωμένο χέρι, το οποίο καλύπτεται από ένα τμήμα του δέρματος των ζώων για να διευκολύνει την εργασία.
Ο φαλακρός Σιληνός στα αριστερά (φωτογραφία, επάνω δεξιά) χαμογελά προφανώς και φαίνεται ζοφερό το δρώμενο , παρά ή ίσως λόγω του φορτίου του. Ως σύντροφοι του Διονύσου, οι Σιληνοί και οι Σάτυροι εμφανίζονται συχνά παίζοντας κυριολεκτικά έναν «υποστηρικτικό ρόλο» σε απεικονίσεις του θεού του οίνου σε μια τέτοια κατάσταση μεθυσιού  που πρέπει να αποτρέπεται από την πτώση από ένα ή περισσότερα από αυτούς . Ήταν μέρος της δουλειάς τους, ένα ιερό καθήκον και λειτουργία. Η στάση είναι επίσης μια ηχώ των απεικονίσεων του Άτλαντα και του Ηρακλή που υποστηρίζουν τους Ουρανούς ή των αρχιτεκτονικών μορφών του Τελαμώνα (ή Ατλάντων), όπως αυτές του Ναού του.

Ένα σχέδιο του 19ου αιώνα των ανάγλυφων του υποσκήνιου του Ernst Ziller (1837-1923).Πηγή: Adolf Boetticher, Die Akropolis von Athen: nach den Berichtender Alten und den neusten Erforschungen , Εικ. 118, σελ. 255. Julius Springer, Βερολίνο, 1888. Στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Δύο από τα διάφορα επιζώντα αποσπασματικά αγάλματα του Παπποσιληνού από το Θέατρο του Διονύσου, που εμφανίζονται τώρα σε ένα μικρό υπαίθριο χώρο ανάμεσα στην είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Πλαγιάς της Ακρόπολης και στο θέατρο, όπου άλλες αρχαίες επιγραφές, αγάλματα και αρχιτεκτονικά τμήματα.

Ένα μαρμάρινο άγαλμα του Παπποσιληνού που φορούσε ένα τριχωτό ένδυμα από δέρμα προβάτου, από τη σκηνή της Ρωμαϊκής περιόδου του θεάτρου Διονύσου. 1ος ή 2ος αιώνας μ.Χ. Ύψος 150 cm, πλάτος 63 cm. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Νο. ΝΚ 2295

Κολοσσιαίο μαρμάρινο άγαλμα γυμνού Παπποσιληνού πιθανότατα στη στάση του Άτλαντα.Από τη σκηνή της Ρωμαϊκής περιόδου (θεατρικό έργο) του Θεάτρου Διονύσου, Αθήνα. 1ος ή 2ος αιώνας μ.Χ. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Νο. ΝΚ 2302.


Το άγαλμα το πιο πάνω  (NK 2295) βρέθηκε στο αριστερό άκρο του "Φάιδρου Βήμα ", ανάμεσα σε ένα από τα άλλα αγάλματα ( βλ. Παραπάνω )
Ο Σιληνός (Σειληνός),  ήταν ο παλαιότερος από τους Σιληνούς, δάσκαλος του Διόνυσου, στο οποίο αναπτύχθηκε λατρεία για το ελληνικό θέατρο . Ηγήθηκε του θίασος του  θεού (retinue), η οποία περιελάμβανε Pan, Maenads, Satyrs και Silens. Αναφέρεται επίσης ως Παπποσιλένος (Παππόσηληνος, Πατήρ Σιληνός), ιδιαίτερα στο πλαίσιο του θεάτρου.

Ο Παυσανίας παρατήρησε μια πέτρα κοντά στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στα οποία σύμφωνα με το μύθο ο Σιληνός ξεκουραζόταν όταν ήλθε με τον Διονύσιο στην Αττική. Όπως μπερδεύτηκε με τους περισσότερους από εμάς για την προέλευση των Σιληνών  και Σατύρων, ο συγγραφέας του ταξιδιού λοιπόν έκανε κάποιες έρευνες για το θέμα:

"Υπάρχει επίσης μια μικρή πέτρα, αρκετά μεγάλη ώστε να χρησιμεύσει ως κάθισμα σε έναν μικρό άνθρωπο." Ο θρύλος λέει ο Σιληνός όταν ο Διόνυσος ήρθε στη γη, ο παλαιότερος από τους Σάτυρους αποκαλούνταν Σιληνός
Επιθυμώντας να γνωρίζω καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους που είναι οι Σάτυροι, έχω ρωτήσει από πολλούς για αυτό το σημείο. Ο Ευφήμιος ο Καριανός είπε ότι σε ένα ταξίδι στην Ιταλία τον βγήκε από την πορεία του από τους ανέμους και μεταφέρθηκε στην εξωτερική θάλασσα, πέρα ​​από την πορεία των ναυτικών.
Επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πολλά ακατοίκητα νησιά, ενώ σε άλλα ζούσαν άγριοι άντρες. Οι ναυτικοί δεν ήθελαν να αποβιβαστούν σε μέρος με τέτοιους άγριους επειδή, αφού είχαν πάει στο παρελθόν, είχαν κάποια εμπειρία από τους κατοίκους, αλλά με αυτή την ευκαιρία που μπορούσαν να πνιγούν δεν είχαν άλλη επιλογή .
Τα νησιά ονομάζονταν Σατυρίδες από τους ναυτικούς, και οι κάτοικοι είχαν κόκκινα μαλλιά και είχαν στα χείλη τους ουρές όχι μικρότερες από εκείνες των αλόγων. Μόλις έβλεπαν τους επισκέπτες τους, έτρεξαν προς το πλοίο χωρίς να φωνάξουν για  να επιτεθούν στις γυναίκες στο πλοίο. Επιτέλους οι ναυτικοί με φόβο έριξαν μια ξένη γυναίκα στο νησί. Οι Σάτυροι της επιτέθηκαν  όχι μόνο με το συνηθισμένο τρόπο, αλλά και με τον πιο σοκαριστικό τρόπο.''

Παυσανίας, Περιγραφή της Ελλάδος , βιβλίο 1 , κεφάλαιο 23, τμήματα 5-6. Στο Perseus Digital Library.Ένας κυλινδρικός μαρμάρινος βωμός από το Ιερό του Διονύσου Ελευθερέος με τέσσερις ανάγλυφες μάσκες Σιληνών γύρω περιμετρικά . Μια συνεχής γιρλάντα κισσού και φρούτων στηρίζεται σε κάθε μάσκα, και στη συνέχεια κρέμεται κάτω από ροζέτες ανάμεσα στις μάσκες. Τον 2ο αιώνα π.Χ. Ύψος 123 εκ. Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Νο. ΝΚ 292.

Η επιγραφή στο βωμό δηλώνει ότι ήταν αφιερωμένη από τους αδελφούς Πιστοκράτη και Απολλόδωρο, οι οποίοι ως νεαρούς άντρες ήταν πομπόστολοι, αρωγοί της πομπής στον εορτασμό της πόλης για τα Διονύσια και αργότερα διορίστηκαν αρχιερείς.

Πιστοκράτης καὶ Ἀπολλόδωρος
Σατύρου Αὐρίδαι πομποστολήσαντες
καὶ ἄρχοντες γενόμενοι τοῦ γένους
τοῦ Βακχιαδῶν vvv ἀνέθηκαν-
Επιγραφή IG II 2 2949

Η τοποθεσία του μικρού Αττικού Δήμου  Αυρίδαι, που ανήκε στη φυλή Ἱπποθωντὶς , είναι άγνωστη. Για αναζήτηση της επιγραφής, της χρονολόγησις της και της "φυλής" ή "γένους" Βακχιάδων (Βακχιάδαι), δείτε: S. D. Lambert, The Attic "Genos" Bakchiadai and the City Dionysia. Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, Band 47, Heft 4 (4th Quarter, 1998), pages 394-403. At academia.edu.

Κεφαλή του ώριμου γενειοφόρου Διονύσου.Παριανό μάρμαρο. Πρόωρη Αρχαϊκής εποχής εργασία,περίπου 480-470 π.Χ. Βρίσκεται νότια της Ακρόπολης, Αθήνα. - Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,Αθήνα. Inv. Αριθ. 96.

Μαρμάρινο κεφάλι ενός αγάλματος, τραγουδιστή ή ομιλούντος Διονύσου, που φορά ένα κεφαλόδεσμο  Ρωμαϊκή περίοδος, μετά από ελληνικό πρωτότυπο από το 270-250 π.Χ. Ύψος 41 cm, πλάτος 29,8 cm, βάθος 36,2 cm. Μουσείο Altes, Βερολίνο. Inv. Αρ. 610. Αγοράστηκε για το μουσείο από τον Gustav Friedrich Waagen το 1842 από τη συλλογή Riccardi, Φλωρεντία.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά αρχαία αντίγραφα, των οποίων το "Κεφάλι από την Νότια Κλητή" της Ακρόπολης θεωρείται το πιο άριστο. Το μοντέλο μπορεί να ήταν ένα διάσημο ελληνιστικό άγαλμα του Σκόπα στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέος Το σχεδόν πανομοιότυπο "Κεφάλι από το Νότια Κλητή με  μάρμαρο και χρονολογείται από το 325 έως το 300 π.Χ., βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας (Αρ. 182), όπου φέρει την ένδειξη "είτε Αριάδνη είτε Διόνυσος"

Μάρμαρο άγαλμα τύπου "Διονύσου-Σαρδανάπαλου" από το Θέατρο του Διονύσου.Όπως και με άλλα αγάλματα αυτού του τύπου, ο Διονύσιος απεικονίζεται με μακριά κυματιστή γενειάδα και τυλιγμένος σε χιτώνα (χιτώνα) και ιμάτιο (μανδύα). 1ος αιώνας μ.Χ., "μετά από ένα πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλη, περίπου 325-300 π.Χ.". Αποκαταστάθηκε το 1918-1920 από διάφορα κομμάτια που βρέθηκαν χωριστά μεταξύ 1865 και 1891 στο Θέατρο του Διονύσου. Πεντελικό μάρμαρο. Ύψος 123 εκ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. Inv. Αριθ. 1656.

Ο Διονύσιος και μια γυναικεία φιγούρα κάθονται μαζί. Λεπτομέρεια κεραμικής πλάκας αττικό μελανόμορφο σκεύος , που κατασκευάστηκε στην Αθήνα γύρω στο 575-525 π.Χ. Βρίσκεται στον Μαραθώνα της Αττικής. Διάμετρος 19 cm. Ο Διόνυσος, που κρατά ένα ρυτόν (κέρατο πόσης ), κάθεται σε ένα πτυσσόμενο σκαμνί απέναντι από μια γυναικεία μορφή  η οποία  κρατάει ένα λουλούδι, καθήμενη σε ένα  βράχο. Μπορεί να είναι η μητέρα του Σεμέλη , η Αριάδνη ή ένας από τοις άλλες συζύγους του θεού. Antikensammlung SMB, Βερολίνο. Inv. Αριθ. F 1809.


Ο Διόνυσος σε μάσκα ανάμεσα σε δύο μεγάλους οφθαλμούς σε έναν αττικό μελανόμορφο αμφορέα.Κατασκευάστηκε στην Αθήνα γύρω στο 520 π.Χ., Αρχαϊκή περίοδος. Που αποδόθηκε δόθηκε στον Ζωγράφο .Η άλλη πλευρά (πλευρά Β) δείχνει μια παρόμοια μάσκα ενός σατύρου ανάμεσα σε δύο μεγάλα μάτια. Μουσείο Περγάμου, Βερολίνο. Inv. Αριθ. F3997. Απόκτησε το 1884 από τη συλλογή Castellani.

Ο Διονύσιος, που κρατάει ένα ρυτόν και ένα κλαρί κισσού, με δυο εκστασιασμένες σε χορό Μαινάδες  Μια αττική ερυθρόμορφη στάμνος του Ζωγράφου του Συλέα , 480-470 π.Χ. Από την Tarquinia, Etruria, Ιταλία. Ο Διόνυσος, με μακριά γενειάδα φοράει ένα στέμμα από φύλλα κισσού και ένα ιμάτιο με ένα μακρύ χιτώνα. Περπατά προς τα δεξιά, κοιτάζοντας προς τα αριστερά, φέρει ένα κλαδί κισσού στο αριστερό του χέρι και ένα ρυτόν στο δεξί . Και δύο Μαινάδες χορεύουν όπου κρατούν κρόταλα, σε κάθε χέρι. Η άλλη πλευρά (Πλευρά Α) δείχνει την Κρίση του Πάρη, όπου καθισμένη πάνω σε ένα βράχο, με τον Ερμή και την Αφροδίτη με σκήπτρο και πουλί. ένα φίδι, ένα ελάφι και ένα σκαντζόχοιρο σε βράχο. Μουσείο Περγάμου, Βερολίνο. Inv. Αριθ. F2182. Αρχείο Βάσης Αρχείων Beazley, Βάζο Αρ. 202509

Το άγαλμα "Ομφαλλός Απόλλων ", το οποίο βρέθηκε το 1862 στο Θέατρο του Διονύσου. Πεντελικό μάρμαρο. 2ος αιώνας μ.Χ. Ονομάστηκε μετά από μια βάση σχήματος ομφαλού με την οποία συνδέθηκε κάποτε  Ύψος 176 cm. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. Inv. Αριθ. 45.

Αυτή η βάση του αγάλματος εμφανίζεται σε μια μικρή υπαίθρια περιοχή ανάμεσα στην είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Πλαγιάς της Ακρόπολης και στο Θέατρο του Διονύσου, όπου εκτίθενται άλλες αρχαίες επιγραφές, αγάλματα και αρχιτεκτονικά στοιχεία.Καταγραμμένη μαρμάρινη βάση από ένα άγαλμα του μουσικού Νικοκλέους Αριστοκλέους που θεωρείται ο διάσημος παίκτης
κιθάρων Νικοκλέους από το Νικόκλεους Ταραντίνου που ανέφερε ο Παυσανίας . Τα ονόματα των φεστιβάλ στα οποία κέρδισε
μουσικούς αγώνες γράφονται σε στεφάνια από τις τρεις πλευρές της βάσης. Μέσα στο 3ο αιώνα π.Χ.
Θέατρο Διονύσου, Αθήνα. Inv. Νο. ΝΚ 287.

Οι επιγραφές και τα στεφάνια και στις τρεις πλευρές της βάσης είναι πλέον πολύ δισανάγνωστες , αλλά έχουν αποκρυπτογραφηθεί .

Αριστερή πλευρά:

[..] ιεια.
Ἑκατομβοια.
Ἴσθμια
πρῶτος.
Βασίλεια
ΕΝ Μακεδονίαι.
Μπροστά:

Νικοκλῆς | Αριστοκλέους
Πύθια.
Πύθια.
Πύθια.
Παναθήναια
τὰ μεγάλα.
Λήναια
διθυραμβωή.
Πύθια.
Πύθια.
Πύθια.
Δεξιά πλευρά:

Βασιλεία
ΕΝ Ἀλεξανδρείαι.
Ἡλιία.
Βασίλεια.
Αίσθηση.

Επιγραφή IG II 2 3779

....ταύτῃ μὲν τύχην τοιαύτην συμβῆναι λέγουσι: προελθοῦσι δὲ ὀλίγον Λακίου τέμενός ἐστιν ἥρωος καὶ δῆμος ὃν Λακιάδας ὀνομάζουσιν ἀπὸ τούτου, καὶ Νικοκλέους Ταραντίνου ἐστὶ μνῆμα, ὃς ἐπὶ μέγιστον δόξης κιθαρῳδῶν ἁπάντων ἦλθεν. ἔστι δὲ καὶ Ζεφύρου τε βωμὸς καὶ Δήμητρος ἱερὸν καὶ τῆς παιδός: σὺν δέ σφισιν Ἀθηνᾶ καὶ Ποσειδῶν ἔχουσι τιμάς. ἐν τούτῳ τῷ χωρίῳ Φύταλόν φασιν οἴκῳ Δήμητρα δέξασθαι, καὶ τὴν θεὸν ἀντὶ τούτων δοῦναί οἱ τὸ φυτὸν τῆς συκῆς: μαρτυρεῖ δέ μοι τῷ λόγῳ τὸ ἐπίγραμμα τὸ ἐπὶ τῷ Φυτάλου τάφῳ: “ἐνθάδ᾽ ἄναξ ἥρως Φύταλός ποτε δέξατο σεμνὴν Δήμητραν, ὅτε πρῶτον ὀπώρας καρπὸν ἔφηνεν, ἣν ἱερὰν συκῆν θνητῶν γένος ἐξονομάζει: ἐξ οὗ δὴ τιμὰς Φυτάλου γένος ἔσχεν ἀγήρως.

    Παυσανίας 

Μια σκηνή από μια Αττική κωμωδία σε έναν ερυθρόμορφο κρατήρα, που κατασκευάστηκε στην Ποσειδωνία (Paestum, Campania, Ιταλία).Η ζωγραφική του αγγείου απεικονίζει το παιχνίδι φλύαξ phlyax, με τους ηθοποιούς σε κοστούμι αττικής κωμωδίας, που εκτελείται σε ξύλινη σκηνή που στηρίζεται από στήλες. Δύο κλέφτες προσπαθούν να σύρουν Ένα θλιβερό γέροντα από το κιβώτιο του θησαυρού του, ενώ ένας φοβισμένος σκλάβος (δεξιά) κοιτάζει άναυδος. Η άλλη πλευρά του κρατήρα δείχνει τον Διόνυσο και έναν σάτυρο. Αποδίδεται στον ζωγράφο Assteas, γύρω στο 350 π.Χ. Από τον Νόλα της Ιταλίας. Μουσείο Altes, Βερολίνο. Inv. Αριθ. F 3044. Αποκτήθηκε το 1875.


Μαρμάρινη  κεφαλή Μένανδρου από την Κέρκυρα. Ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδος, πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αντίγραφα του χάλκινου αγάλματος από το Θέατρο του Διονύσου. Ύψος 29,5 cm. Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας. Inv. Αρ. 133


Το όνομα του Μένανδρου που είναι εγγεγραμμένο στη βάση του αγάλματος. Οι υπογραφές των καλλιτεχνών κάτω από αυτό είναι θαμπές και σχεδόν αόρατες. Μένανδρος, Κηφισόδοτος (Κηφισόδοτος ο Νεότερος)Τίμαρχος κατάφερε  Ο Μένανδρος Κηφισόδοτος και ο Τίμαρχος  έκανε την επιγραφή IG II (2) 3775.

Ανασχηματισμένο άγαλμα του Μενάνδρου (περ. 342-290 π.Χ.), Αθηναίος Θεατρικός συγγραφέας της Νέας Κωμωδίας, μπροστά από τον τοίχο αντιστήριξης  στην ανατολική πλευρά του θεάτρου Διονύσου


Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό ψυχαγωγικό δρώμενο, ή μάλλον ήταν ψυχαγωγικό στην κυριολεκτική έννοια του όρου. Διαμόρφωνε συνειδήσεις και την ίδια στιγμή διαμορφωνόταν από τη συλλογική συνείδηση. Συνδυάζοντας τη θρησκεία, την κοινωνική και πολιτική κριτική με την εκπαίδευση, έγινε κόμβος, ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τις συνιστώσες που παράγουν συνήθως πολιτισμική δράση. Από αυτή την άποψη θεωρούμενο ενσωμάτωσε τους κανόνες της πόλης και την ίδια στιγμή έγινε ένα μεγάλο λαϊκό δικαστήριο για την κρίση της κοινωνικής της διαχείρισης.
Και όλα αυτά, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Διόνυσου, του επαναστάτη θεού που προτίμησε τη θηλυκή φρενίτιδα για τη λατρεία του, μια μανική φρενίτιδα και αμφισβήτηση της πατριαρχικής εξουσίας εκφρασμένη στις πράξεις των ηρωίδων του αττικού δράματος. Βέβαια, ο τελικός στόχος των τραγικών ποιητών δεν ήταν πιθανώς η ανατροπή αλλά μάλλον ο αποτροπαϊκού χαρακτήρα εξορκισμός των ασυνείδητων καταπιεσμένων θηλυκών ενεργειών μιας έντονα και αδιαμφισβήτητα πατριαρχικής κοινωνίας. Όμως, παραμένει το γεγονός ότι οι θίασοι του Διόνυσου διέθεταν έναν έντονο θηλυκό χαρακτήρα και ενίοτε χρησιμοποιήθηκαν, όπως και η λατρεία του θεού, ως φορείς λαϊκισμού της τυραννικής εξουσίας, τόσο στην κορινθιακή όσο και στην αττική γη.Πηγές,Ενδεικτικά  : 

 • Dörpfeld, Wilhelm ; Reisch, Emil  Das griechische Theater: Beiträge zur Geschichte des Dionysos-Theaters in Athen und anderer griechischer Theater — Athen, 1896
 • Heidelberg historic literature https://digi.ub.uni-heidelberg.de
 • Στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης
 • Ερ. Horatius Flaccus (Οράτιος), Η τέχνη της ποίησης: Στο Πίσω , γραμμή 275 και εξής . Στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Περσέως.
 •  Albert Müller (1831-1916), Lehrbuch der griechischen Bühnenalterthümer ,Σχήμα 8, σελίδα 92. Τόμος 3 του KF Hermann's Lehrbuch der griechischen Antiquitäten .JCB Mohr, Freiburg, 1886. Στο Αρχείο Διαδικτύου.
 • Κατά τον Ernst Ziller, στο Carl von Lützow, Zeitschrift für bildende Kunst , Τόμος XIII, Εικ. 2, σελ. 197. EA Seemann Verlag, Leipzig, 1878.
 • Επίσης δημοσιεύθηκε στο: Adolf Boetticher, Die Akropolis von Athen: nach der
 • Berichten der Alten und den neusten Erforschungen, Σχ. 116, σελίδα 247.
 • Julius Springer, Βερολίνο, 1888. Στη  Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
 •  Adolf Boetticher, Die Akropolis von Athen: Εικόνα 115, σελ. 245. Julius Springer , Βερολίνο, 1888. Στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
 • Κατά τον Ernst Ziller, στο Carl von Lützow, Zeitschrift für bildende Kunst , τόμος XIII, σχήμα 1, σελίδα 196.
 • EA Seemann Verlag, Leipzig, 1878.
 •  Wilhelm Dörpfeld και Emil Reisch, Θέατρο Das griechische : Beitrage zur Geschichte des Dionysos-Θέατρα στο Θέατρο Athen und anderer griechischer ,  Αθήνα, 1896.
 • Rhys F. Townsend, Η σκηνή του τέταρτου αιώνα του Θεάτρου Διονύσου στην Αθήνα . Hesperia , τόμος 55, τεύχος 4 (Οκτ. - Δεκ. 1986), σελίδες 421-438. Στο jstor.org.
Που βρισκόταν το πρώτο θέατρο της αρχαίας Αθήνας. Η επεισοδιακή παράσταση του Αισχύλου στην οποία κατέρρευσαν οι ξύλινες εξέδρες μαζί με τους θεατές.

Άρτεμις Σκουμπουρδή


Στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Αγοράς είχε στηθεί το πρώτο θέατρο της Αθήνας. Στα αρχαϊκά χρόνια, όταν ο χώρος της αγοράς απέκτησε δημόσια χρήση, φτιάχτηκε μια κυκλική ορχήστρα για χορούς σε πάνδημες γιορτές. Ήταν μια μορφή του πανάρχαιου αλωνιού, το οποίο συναντάμε και σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο. Όταν καθιερώθηκε η λατρεία του Διονύσου, στο κέντρο της ορχήστρας στήθηκε ο βωμός του θεού του κρασιού και της βλάστησης.

Στον χώρο του Ωδείου του Αγρίππα, που φαίνεται στη φωτογραφία, υπήρξε τον 6ο αιώνα π.Χ. το πρώτο θέατρο

 Πάνω στα σκαλοπάτια του βωμού ανέβαινε ο πρώτος υποκριτής, ενώ γύρω του δρούσε ο χορός. Και γύρω από τη θεατρική δράση τοποθετούνταν οι θεατές κυκλικά, ώστε να παρακολουθούν όσα διαδραματίζονταν σε  όλες τις πλευρές. Με τον τρόπο αυτό υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ ηθοποιών και θεατών, διότι η διονυσιακή λατρεία και η δραματική ποίηση, που πηγάζει από αυτήν, αποσκοπούσαν στην πλήρη μέθεξη του κοινού.

 Γύρω από την ορχήστρα έστηναν ξύλινους πάγκους, τα “ικρία”, βαθμιδωτά και αμφιθεατρικά, ώστε οι θεατές να παρακολουθούν τα δρώμενα με την άνεσή τους. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, το κοινό του θεάτρου της Αγοράς ήταν πολυπληθές. Τόσο, που όταν γέμιζαν τα ικρία, αρκετοί θεατές ανέβαιναν σε μια μεγάλη γειτονική λεύκα για να απολαύσουν την παράσταση έστω και χωρίς ανέσεις.

 • Στην αρχαιότητα είχε διατηρηθεί ζωντανή η ανάμνηση πως κατά τη διάρκεια της εβδομηκοστής Ολυμπιάδας, το 499 π.Χ. ο τραγικός ποιητής Αισχύλος, ο οποίος μόλις είχε συμπληρώσει τα 25 του χρόνια, ανταγωνίστηκε τους ποιητές Πρατίνα και Χοιρίλο μέσα σε ένα θέατρο με ξύλινους πάγκους που κατέρρευσαν!
 Φαίνεται λοιπόν πως αυτός ο θεατρικός αγώνας των μεγάλων ποιητών, που συνδέθηκε με το πρωτοφανές για τα θεατρικά χρονικά ατύχημα, έλαβε χώρα στο πρωτόγονο θέατρο της Αγοράς. Πολλοί αρχαιολόγοι, κυρίως όμως ο Τραυλός, ταυτίζουν το θέατρο της Αγοράς με το αρχαίο Λήναιο , όπου γιορτάζονταν τα Λήναια προς τιμήν του Ληναίου Διονύσου. Ονομάστηκε έτσι από τους ληνούς, τα πατητήρια των σταφυλιών. Στο θέατρο αυτό πιστεύεται πως οι Λήνες ή Βάκχες, οι θιασώτριες του Διονύσου, χόρευαν τον εκστασιακό χορό προς τιμήν του θεού του κρασιού. Στον ίδιο χώρο γίνονταν οι θεατρικοί αγώνες των Ληναίων.

Ωδείο του Αγρίππα   Αναπαράσταση

 Μετά την κατάρρευση του Αγοραίου Θεάτρου, όλες οι θεατρικές παραστάσεις μεταφέρθηκαν μάλλον στο γνωστό θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως. Στα ρωμαϊκά χρόνια, το ιστορικό θέατρο της Αγοράς χάθηκε κάτω από τον όγκο του Ωδείου του Αγρίππα, έρμαιο στους νόμους της φθοράς και της λήθης.... www.mixanitouxronou.gr με Πηγή: Μοναστηράκι-Πλάκα, οι γειτονιές των Θεών, Άρτεμις Σκουμπουρδή, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ...

πηγη 
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only