Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ελληνική ιστορία απαγορευμένη (από το Ιεράτιο των επικυρίαρχων)



Του Νικήτα Παπαδημητρόπουλου*

Πάντα είχα πρόβλημα με τον Μεσαίωνα... και είπα να λύσω  αυτόν τον γρίφο  που τόσα χρόνια εσκεμμένα τον έχουν άλυτο.


-Πότε μπήκαμε στο  Μεσαίωνα (το 395 μ.Χ. με την  πτώση της ρωμαϊκής  Ααυτοκρατορίας) και γιατί; (Γιατί  καταργήθηκε ο ελληνικός πολιτισμός)
- Πότε βγήκαμε (το 1453 με την πτώση της Κωνσταντινούπολις)  και... γιατί; (Διότι επανήλθε ο ελληνικός  πολιτισμός. Πώς; Αυτό θα το δούμε παρακάτω.

1)Η άνοδος της ρωμαϊκής  αυτοκρατορίας  που έγινε το 189 π.Χ. με την ταυτόχρονη πτώση της ελληνικής αυτοκρατορίας    των απογόνων του Μ. Αλέξανδρου (η 1/η και 2/η εικόνα απεικονίζουν την ρ. ααυτοκρατορία σε όλο της το μεγαλείο).


2)Η 2/η εικόνα δείχνει την διαίρεση της αυτοκρατορίας από τον Μ. Κωνσταντίνο που πραγματοποιήθηκε το 395 μ.Χ. (τότε που ήταν στην αρχή της παρακμής της)
χωρίστηκε  λοιπόν σε δυτική και ανατολική  ρωμαϊκή  αυτοκρατορία... με δυο βασικές διαφορές

α) την γλώσσα (η δυτική είχε την  λατινική  και η ανατολική την  ελληνική)

β) την θρησκεία (η δυτική  είχε το 12/θεο στην αρχή και κατόπιν  τον Χριστιανισμό,  η ανατολική τον Χριστιανισμό)

3)Γιατί  λοιπόν ο Μεσαίωνας αρχίζει το 395μ.Χ. και τελειώνει το 1453 με την πτώση της Κωνσταντινούπολης;

Για τον απλούστατο λόγο ότι η ανθρωπότητα ξέφυγε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό... (δεδομένου ότι η ρωμαϊκή  αυτοκρατορία  από το 189 π.Χ. - 395 μ.Χ. ήταν στην ουσία συνέχιση του αρχαίου ελληνικού  πολιτισμού  αφού υιοθέτησε τα πάντα από αυτόν ακόμα και την γλώσσα και το 12/θεο).

4)Πως επανήλθαμε; Με την Αννα Νοταρά... Ποια είναι αυτή;
 Αννα Νοταρά, αρραβωνιαστικιά του Κ. Παλαιολόγου  που  το 1452 την διώχνει από την πόλη με 4 γαλέρες γεμάτες χρυσό, έργα τέχνης, βιβλία (αρχαία ελληνικά  κείμενα)
και εγκαθίσταται στην Βενετία. Τον επόμενο χρόνο, γνωρίστηκε με τους Κρητικούς Νικόλαο Βλαστό και Ζαχαρία Καλλέργη. Τη συντροφιά απασχολούσε η διάσωση της ελληνικής γλώσσας και των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Η Άννα ξόδευε χρήματα για να αγοράσει αρχαία ελληνικά χειρόγραφα. Η  τυπογραφία διαένυε ήδη την τέταρτη δεκαετία της αφ’ ότου την ανακάλυψε ο Γουτεμβέργιος. Έστησαν  λοιπόν τυπογραφείο που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σπουδαία της Ιταλίας, εφάμιλλο του σπουδαίου αντίστοιχου της Φλωρεντίας και της «αλδιανής τυπογραφίας» (του Άλδου  Μανούτιου) της Βενετίας.

Η επιχείρηση είχε καθαρά ελληνικό χρώμα, καθώς μόνον Έλληνες εργάζονταν σ’ αυτήν. Εκδίδανε όλα τα αρχαία ελληνικά κείμενα που είχαν στην διάθεσή τους. Το πιο σπουδαίο επίτευγμά της ήταν η έκδοση (το 1499) του λεξικού «Ετυμολογικόν  Μέγα κατά αλφάβητον το πάν ωφέλιμον» που προετοιμαζόταν επί έξι ολόκληρα χρόνια. Στο τέλος της έκδοσης, αναφέρονται τα εξής:
«Το Μέγα Ετυμολογικόν πέρας είληφεν ήδη συν Θεώ εν Ενετία αναλώμασι μεν του ευγενούς και δοκίμου ανδρός κυρίου Nικολάου Bλαστού του Kρητός, παραινέσει δε της λαμπροτάτης κυρίας Άννης  θυγατρός του πανσεβάστου και ενδοξοτάτου κυρίου Λουκά Nοταρά πότε μεγάλου Δουκός  Kωνσταντινουπόλεως, πόνω δε και δεξιότητι  Zαχαρίου  Kαλλιέργου του Kρητός».
Το τυπογραφείο έκλεισε στα 1501. Όμως τα αρχαία ελληνικά κείμενα είχαν ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη. Η Αναγέννηση ήδη άρχισε.
Η Άννα Νοταρά πέθανε στα 1507. Άφησε την περιουσία και τα υπάρχοντά της στους Έλληνες της Βενετίας (κατά μια άποψη, διότι υπάρχει και άλλη μια που ίσως ασχοληθούμε άλλη φορά). Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούτου, στις 14 Μαρτίου 1514, ο Νικόλαος Βλαστός αποδέχτηκε μέρος της περιουσίας και ανέλαβε πληρεξούσιος του συνόλου της, σε εκτέλεση των επιθυμιών της Άννας, όπως αυτές καταγράφονταν στη διαθήκη της. (Κατά μια άποψη διότι υπάρχει και άλλη μια που ίσως ασχοληθούμε άλλη φορά).

Εκείνο που η Άννα δεν κατάφερε να πετύχει όσο ζούσε, ήταν η ανέγερση ελληνορθόδοξου ναού στη Βενετία. Το πέτυχε η ελληνική κοινότητα μετά τον θάνατό της: Είχαν περάσει μόλις 45 μέρες αφότου ο Βλαστός ανέλαβε τη διαχείριση της περιουσίας της Άννας, όταν (30 Απριλίου 1514) ο δόγης της Βενετίας, Λεονάρντο Λορεντάν, γνωστοποίησε στην ελληνική παροικία ότι το Συμβούλιο των Δέκα ενέκρινε την οικοδόμηση ναού «στο όνομα του Αγίου Γεωργίου» και τη δημιουργία ορθόδοξου κοιμητηρίου. Η ανέγερσή του τελείωσε στα 1573 και στοίχισε 15.000 χρυσά δουκάτα, όλα συνεισφορά Ελλήνων της διασποράς. Αριστερά της Ωραίας Πύλης, υπάρχει η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα του ΙΔ’ αιώνα, που η Άννα Νοταρά έφερε μαζί της από την Κωνσταντινούπολη. Τη θαύμασε ο Γκαίτε, ενώ ο επί δεκαετία υπουργός Πολιτισμού του προέδρου της Γαλλίας, στρατηγού Ντε Γκολ, λογοτέχνης Αντρέ Μαλρό, έγραψε ότι είναι μια από τις ωραιότερες βυζαντινές δημιουργίες που είδε στη ζωή του.
Ετσι, όλη η Ευρώπη άρχισε να ξαναδιαβάζει τα αρχαία ελληνικά κείμενα και το ανθρώπινο είδος άρχισε να παίρνει την ανθρώπινη μορφή του και όχι μόνο διότι το 90% τουλάχιστον των μετέπειτα  ανακαλύψεων  όπως των δήθεν  Κοπέρνικου, Γαλιλαίου, Νεύτωνα ως ακόμη  και του Αϊνστάιν τις  έκλεψαν  από τα αρχαία ελληνικά κείμενα… αλλά   αυτό ίσως αποτελέσει  άλλο άρθρο μου.

Ο νέος μεσαίωνας επαναλαμβάνεται  από 23 Δεκεμβρίου  του 1913 (ημέρα ανάληψης της F.E.D από τους Χαζαρό Εβραίους  - έως σήμερα εν έτει 2015) άρα αναγέννηση =Άννα Νοταρά

* Ο Νικήτας Παπαδημητρόπουλος είναι συνταξιούχος μαθηματικός


ΠΗΓΗ   archive.patris.



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only