Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

βρέθηκε σε ανασκαφές του Τυρρηνικού Vulci Φτερωτό αιλουροειδές (Σφίγγα ή Γρύπας)
Ένα άλλο εξαιρετικό εύρημα έχει ανακαλυφθεί στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Vulci, μία από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της νότιας Τυρρηνίας (Ετρουρίας ) στην επαρχία Viterbo στην Ιταλική .

Σφίγγες της «ελληνιστικής» περιόδου από την Αμφίπολη 

Η περιοχή των ανασκαφών 

Ένα άγαλμα φτερωτού αιλουροειδούς (Σφίγγα ή Γρύπας ) έχει βρεθεί,στις ανασκαφές , είναι γλυπτό από τοπικό γκρίζο ηφαιστειακό βράχο, στη νεκρόπολη Osteria.


Το τεράστιο νεκροταφείο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της  πεδιάδας όπου ήταν το άστυ και είναι γνωστό για την ύπαρξη πολλών βασικών ταφικών ευρημάτων, όπως ο Τάφος της Σφίγγας και ο Τάφος των Ασημένιων Χεριών.


«Το φτερωτό αιλουροειδές  είναι ένα από τα θεωρούμενα εξελιγμένα στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος ο επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος του  Vulci, Carlo Cast, «για την παράδοση στην περιοχή καλλιτεχνικής παραγωγής της περιοχής του Vulci του 6ου αιώνα π.Χ .


Κατά την περίοδο αυτή, τα εργαστήρια στο Vulci σμιλεύουν σφίγγες, λιοντάρια και γύρω στο 520 π.Χ., η παραγωγή αυτών των αγαλμάτων σταμάτησε, ίσως σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα όριο στην άκρατη μορφή της πολυτέλειας που είχε αρχίσει να θεωρείται ακατάλληλη εκείνη την εποχή ."


Η αναπαράσταση μεγάλων αιλουροειδών περνάει μέσα από την ιστορία της ανθρωπότητας, διατηρώντας το συμβολισμό της δύναμης, της εξουσίας και των αξιωμάτων. Αν και εξαφανίστηκαν εδώ και πολύ καιρό από την ιταλική άγρια ​​φύση, μεγάλες γάτες εμφανίστηκαν στον αρχαίο κόσμο και στους Τυρρηνούς (Ετρούσκους) λόγω της κυκλοφορίας αγαθών και ιδεών τους πρώτους αιώνες της πρώτης χιλιετίας π.Χ.


Μυρσινοχώρι, θέση Ρούτσι θολωτός τάφος 2, Χρονολόγηση : -1400/ -1300. Απεικόνηση Γρύπα


Γρύπας σε νόμισμα από την Ιονική Τέω 

Η αίθουσα του θρόνου στην Κνωσό, με συνοδούς γρύπες. Οι γρύπες φαίνεται να είναι μια εισαγωγή μετά την Μυκηναϊκή κατάκτηση (περ. 1450 π.Χ.). 


Σύμφωνα με τις ανατολικές παραδόσεις, εκτός από την εκπροσώπηση με φυσικό τρόπο, «οι μεγάλες γάτες» τα αιλουροειδή  θα μπορούσαν να πάρουν φανταστικά χαρακτηριστικά, συχνά με φτερά ή με σύνθετα χαρακτηριστικά, όπως το ανθρώπινο κεφάλι, δηλαδή οι Σφίγγες

Μυκηναϊκή εποχή ένας Γρύπας ,πολύ πριν αρχίσουν να υπάρχουν στην Ιταλική 

Φυσικά είναι γνωστό ότι ο Γρύπες αυτοί είναι γνωστοί στον ελληνικό κόσμο από την μυκηναϊκή εποχή .
Μυκηναϊκή εποχή 

Είναι λοιπόν το ποιο πιθανό να  είναι ένα ελληνικό πολιτισμικό στοιχείο όπως και τε περισσότερα που βρέθηκαν εκεί το οποίο λειτουργούσε στην Τυρρηνική κοινωνία ,μιας και οι συνήθεις τα θρησκευτικά στοιχεία και πολλά άλλα είναι ελληνικά .
Ελληνική ζωγραφική -Γρύπας περί την  κλασική εποχή 

Ελληνική Σφίγγα του 5 ου αι. π.Χ. 
Σφίγγα που βρέθηκε στην περιοχή των ανασκαφών του Τυρρηνικού Chiusi 

 Σφίγγες από την Αίγυπτο και δεξιά από την Νεμρούδ- Ιράκ 

Ελληνικές Σφίγγες 

Ίσως άξιο παρατήρησης είναι  ότι οι σφίγγες των ανατολικών λαών είναι εν κινήσει ενώ οι Ελληνικές είναι καθήμενες εφόσον και ο ρόλος τους είναι να στέκονται και να φυλάνε ,συνήθως, τον νεκρό. Τέτοια στοιχεία συναντάμε και στις Σφίγγες στα νεκροταφεία της περιοχής εκεί ,άρα ίδια χρήση και συμβολισμό με τις ελληνικές

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only