Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Κατά 6 αιώνες η θρυλική ομηρική πόλη της Τροίας Αρχαιότερη


Η αρχαία πόλη που αποτέλεσε το σκηνικό του Τρωικού Πολέμου, που καταστράφηκε από πολέμους, πυρκαγιές και σεισμούς, αλλά συνεχίζει να δίνει… τροφή στους αρχαιολόγους, η Τροία του Ομήρου στο σημερινό Τσανάκαλε της Τουρκίας (Δαρδανέλια για τους Έλληνες), ίσως να είναι κατά έξι αιώνες πιο παλιά απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα.


Οι ανασκαφές που κάνει η 40μελής ομάδα του καθηγητή Rüstem Aslan έφεραν στο φως ένα νέο οικιστικό επίπεδο, γεγονός που πάει πιο πίσω τη χρονολόγηση της Τροίας!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αρχαιολόγος Rüstem Aslan, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τσανακαλέ Onsekiz Mart University (ÇOMU) αναφέρει πως η θρυλική, αρχαία πόλη της Τροίας καταστράφηκε πολλές φορές από πολέμους, φωτιές και σεισμούς. Μέσα στα σχεδόν 160 χρόνια ανασκαφών, που ξεκίνησαν, το 1870 από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, είχαν ανακαλυφθεί 10 επίπεδα οικισμών.

Φέτος, ανακαλύφθηκε ακόμη ένα επίπεδο, που χρονολογείται τουλάχιστον 600 χρόνια πριν από το πρώτο οικιστικό επίπεδο στην Τροία.

«Ανακαλύψαμε ίχνη φωτιάς, κεραμικά και ξύλινους πασάλους στο επίπεδο «Τροία 0», τόνισε ο καθηγητής Aslan. «Πρόκειται για απομεινάρια μεγάλης σπουδαιότητας για την ιδρυτική ιστορία της Τροίας», ανέφερε ο αρχαιολόγος.

«Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ιστορία του οικισμού πηγαίνει πίσω 5.500 χρόνια από τη σημερινή μας εποχή», τόνισε ο κ. Aslan.


Στα 156 χρόνια ανασκαφών, που ξεκίνησαν το 1870 από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί δέκα οικιστικά επίπεδα. Στο νέο επίπεδο που ανακαλύφθηκε, το Τροία-ο, οι ανασκαφείς βρήκαν ίχνη φωτιάς, κεραμικά και ξύλινους πασσάλους. «Η Τροία, το πιθανότερο, ιδρύθηκε περί το 3500 π.Χ., όπως δείχνει το επίπεδο οικισμού 0 που ανακαλύψαμε», τονίζει ο Rüstem Aslan.

Νωρίτερα, τα ευρήματα έδειχναν ότι η Τροία έχει ιστορία από το 3.000 π.Χ., από την αρχαία Ελλάδα έως τα χρόνια του Βυζαντίου.


Πηγή: ΦιλελεύθεροςPontos NewsΕπισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only