Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Βρέθηκαν στον Ελλήσποντο 68 βυζαντινά χρυσά νομίσματαΟι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 68 χρυσά νομίσματα, που χρονολογούνται πριν 1.500 χρόνια στην πρώιμη βυζαντινή εποχή, στην περιοχή του Ελλησπόντου 
Ο μικρός θησαυρός βρέθηκε στις 7 Αυγούστου στο βάθος ενός τοίχου βυζαντινού σπιτιού κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Ayvacık.


Ο αρχαιολογικός χώρος Μιλώντας στον Τύπο για να ανακοινώσει το αξιοσημείωτο εύρημα, ο καθηγητής αρχαιολόγος C. Ö. δήλωσε ότι είχε αποφασίσει ότι τα κέρματα ανήκαν στις εποχές του Ιουστινιανού Α και Β' και ήταν από τα έτη 550-575 μ.Χ. Ορισμένα χρυσά νομίσματα περιείχαν μια εικόνα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού που κρατούσα μια σφαίρα με ένα σταυρό πάνω του και μια ασπίδα.

Ο ναός του Απόλλωνος Σμιθίου 


Η ανακάλυψη των νομισμάτων, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ανασκαφών μέσα και γύρω από το ναό του Απόλλωνα Σμιθίου, έδειξαν ότι η περιοχή ήταν ακόμη ενεργή κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή.


Επισημαίνοντας ότι οι ανασκαφές στο χωριό συνεχίζονται από τη δεκαετία του '80, και δήλωσε: «Η σημασία του θησαυρού που βρέθηκε φέτος είναι ότι είναι μιας συγκεκριμένης περιόδου και ανήκει στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα, το οποίο μεταφράζεται σχεδόν σε περίπου 550-575. ""Όπως γνωρίζετε, ο χρυσός δεν είναι ένα υλικό που σκουριάζει όπως ο χαλκός, καλύφθηκε με λάσπη επειδή η περιοχή πλημμύρισε λόγω βροχοπτώσεων." Μετά τον καθαρισμό της περιοχής βρέθηκαν 68 χρυσά νομίσματα μεγάλα και μικρά.
Ο Ö. δήλωσε ότι αν και τα κέρματα κυμαίνονταν σε μεγέθη και είχαν διαφορετικό βάρος σε γραμμάρια, είχαν συνολικά πολύ μικρές διαφορές.
"Έχουμε ονομάσει αυτά τα ευρήματα ώς θησαυρό, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια συσσώρευση, μια εξοικονόμηση κάποιου είδους. Ο ιδιοκτήτης αυτών των νομισμάτων είχε σίγουρα ανησυχίες για το μέλλον του, συνεπώς εξοικονομούσε όλο αυτό το χρυσό", πρόσθεσε.


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only