Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Το «Καθαριστήριο του Στέφανου » Πομπηία


Μέρος του μαγειρείου στο Καθαριστήριο του Στέφανου στην Πομπηία 

Ο πανέξυπνος αυτός Έλληνας ,ο Στέφανος είχε ένα τριώροφο πλυντήριο - καθαριστήριο πολυτελείας το οποίο διέθετε μαγειρείο για τους πελάτες του ...!!!

Ένα αρχαίο μαγειρείο στην Πομπηία ,στην πόλη αυτή που διέμεναν πάρα πολλοί Έλληνες όπως γνωρίζουμε από τις αμέτρητες πινακίδες που βρέθηκαν , για άλλη μια φορά εξοπλίστηκε με χύτρες και τηγάνια, αλλά και διάφορα σκεύη ως μέρος ενός νέου έργου που προσπαθεί να δώσει στους επισκέπτες μια αίσθηση μίας συνηθισμένης ημέρας για την ζωή στην πόλη αυτή .

 Πριν θαφτούν από την ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ., οι κουζίνες παρείχαν τροφή στους πεινασμένους πελάτες στο τριών ορόφων Πλυντήριο, ή μάλλον Καθαριστήριο (Fullonica) του Στέφανου.

Το «Καθαριστήριο του Στέφανου» στην Πομπηία Ήταν ο τόπος όπου πλούσιοι Ρωμαίοι πολίτες με το τίτλο πατρίκιοι έστελναν τις χλαμύδες τους να πλένονται σε κάτι τεράστια πλυντήρια χρησιμοποιώντας πηλό και ούρα. Τα ενδύματα που στη συνέχεια ξεπλένονταν στέγνωναν , και τοποθετούνται σε ειδικές πρέσες για να εξασφαλιστεί ότι επέστρεφαν στους ευγενείς τους ιδιοκτήτες τους ατσαλάκωτα ,
Η διαδικασία του καθαρισμού σε ζωγραφική της Πομπηίας 
Σε μια ανακαίνιση που έγινε στο κτήριο αυτό οι κουζίνες μέσα στο  «Πλυντήριο του Στέφανου » (Fullonica) εμφανίζονται τώρα, όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, πλήρης, με μεταλλικές σχάρες ,χύτρες , τηγάνια και πήλινα σκεύη.
Το πλυντήριο 

Αυτό παρέχει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή για τις πρακτικές μαγειρέματος, την ρωμαϊκή περίοδο . Αντί της χρήσης φυσικού αερίου ή ηλεκτρικών εστιών, οι πολίτες μαγείρευαν το φαγητό τους πάνω σε ειδικά κατασκευασμένες γούρνες, στα οποία είχαν τοποθετηθεί φόρμες με κάρβουνα .

 Κυνήγι κρέας, ψάρι και λαχανικά στη συνέχεια τοποθετούνταν στην σχάρα πάνω στα κάρβουνα, ενώ σούπες και στα βραστά σιγόβραζαν σε μεγάλες χύτρες και τηγάνια που βρισκόταν σε ειδικό τρίποδα για να είναι πάνω από τα καυτά κάρβουνα.

Μαγειρείο στο «Καθαριστήριο του Στέφανου» στην Πομπηία 

Όλος ο εξοπλισμός του μαγειρέματος που μπορεί να δει κάποιος τώρα βρέθηκε μέσα και γύρω από τις κουζίνες όταν πρώτο ανασκάφηκε το 1912 από τον τότε Έφορο της Πομπηίας, Vittorio Spinazzola.
Μαγειρείο στο Πλυντήριο του Στέφανου στην Πομπηία 

Ο Spinazzola άφησε αρχικά όλα τα στοιχεία από την κουζίνα, αλλά και οι επόμενοι ανασκαφείς , τις συσκευασίες αυτές μακριά στις αποθήκες ή τις τοποθέτησαν σε βιτρίνες σε διάφορες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου . "Είμαστε ενθουσιασμένοι τα κομμάτια έχουν τελικά τοποθετηθεί και πάλι στην κατά χώραν θέση τους όπου βρέθηκαν και είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί από τους σύγχρονους επισκέπτες πρόθυμοι να μάθουν πώς οι άνθρωποι ζούσαν στην αρχαιότητα », λέει ο Massimo Osanna,ο σημερινός Έφορος αρχαιολογίας της Πομπηίας.
Απανθρακωμένο καρβέλι ψωμί δύο χιλιάδων ετών 
Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, με περαιτέρω παραδείγματα με τις αρχαίες μαγειρικές πρακτικές έχει δοθεί σε μόνιμη έκθεση στο γυμναστήριο της πόλης, στην Μεγάλη Παλαίστρα , όπου οι επισκέπτες μπορούν τώρα να θαυμάσουν ένα απανθρακωμένο καρβέλι ψωμί δύο χιλιάδων ετών και να θαυμάσετε ένα μεταλλικό δοχείο που περιέχει τα απολιθωμένα απομεινάρια φασολιών φασόλια και σούπας λαχανικών.
Μέρος από το πολυτελές «Καθαριστήριο του Στέφανου »
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot  

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only