Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ζωντανός θρύλος ο Μυστράς

Ζήστε την ιστορία…
Σήμερα ο Μυστράς είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα.
Το κάστρο βρίσκεται σε απότομο ύψωμα που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης






«Μήλο της έριδος» μεταξύ Ενετών, Βυζαντινών και Οθωμανών. Πρωτεύουσα του δεσποτάτου του Μορέως. Ένας ζωντανός θρύλος στην καρδιά της Πελοποννήσου.







Η βυζαντινή καστροπολιτεία λάμπει από μακριά, κτισμένη στον φυσικά οχυρό λόφο της στους πρόποδες του Ταΰγετου . Ξεχωρίζετε τα τείχη, τους τρούλους, τα καλντερίμια που αυλακώνουν την πλαγιά. Αδύνατον να αντισταθείτε στη μυστηριακή γοητεία που ασκεί ο Μυστράς. Η περιήγηση εκεί είναι ένα ταξίδι στην ιστορία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Το 1989 με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, ο Μυστράς εγγράφηκε ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Φράγκικο κάστρο στην κορυφή δεσπόζει σε όλο το βράχο. Είναι προσβάσιμο από την Άνω Χώρα και απαιτεί πεζοπορική ανάβαση 10-20 λεπτών.





Στα Παλάτια των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων 
Μια συνεχόμενη πορεία στην ιστορία της Ελλάδας. Εκτείνεται από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1953. Θαυμάστε το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα στα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια. Θα ξεκινήσετε από τα ανάκτορα των Παλαιολόγων και την αίθουσα του θρόνου. Σπάνιο δείγμα της κοσμικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται με την παρουσία του στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου. Ξεχωρίστε και εσείς τα σημαντικότερα αξιοθέατα: την πτέρυγα των Καντακουζηνών, κτισμένη από τον Δεσπότη Μανουήλ Καντακουζηνό, και την πτέρυγα των Παλαιολόγων, των αρχών του 15ου αιώνα.





Το κάστρο
Είναι πολύ πιθανό, ο βασικός λόγος για την απόφαση των Φράγκων να χτίσουν κάστρο σε αυτό το σημείο να ήταν η γειτνίαση με την αρχαία Σπάρτη. Για τους Φράγκους , πολύ περισσότερο από ό,τι για τους Βυζαντινούς, η κτήση ενός κάστρου ήταν κάτι περισσότερο από στρατηγική επιλογή. Ήταν κυρίως επίδειξη δύναμης και σύμβολο επιτυχίας. Ιδιαίτερα ένα κάστρο στη Σπάρτη θα πρέπει να είχε πρόσθετη συμβολική αξία για τους Δυτικούς και να προσέδιδε ακόμα μεγαλύτερο κύρος και μάλιστα διεθνώς.

Στην επανάσταση του 1821 η συμμετοχή του Μυστρά είναι σημαντική. Το 1825 λεηλατήθηκε από τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ και από τότε σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε και ιδρύθηκε ο νέος Μυστράς, το σημερινό ομώνυμο χωριό στους πρόποδες του λόφου. Με την ίδρυση του ελεύθερου κράτους, οι Αρχές της επαρχίας Λακωνίας εγκαταστάθηκαν στον ερειπωμένο Μυστρά, λίγο όμως αργότερα, το 1834 ο Βασιλιάς Όθων θεμελίωσε τη νέα πόλη, τη Σπάρτη, επί του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου που εκπονήθηκε στην Ελλάδα, μετά από αίτηση των κατοίκων του Μυστρά να επανασχεδιαστεί η πόλη της Σπάρτης. Ο σχεδιασμός είχε ήδη δρομολογηθεί από τον Ιωάννη Καποδίστρια πριν τη δολοφονία του. Από τότε ο Μυστράς ουσιαστικά ερημώνεται.



Στο Μυστρά υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, με ενδιαφέροντα χειρόγραφα, κοσμήματα, ανάγλυφα και άλλα Βυζαντινά εκθέματα.



Οι τελευταίοι κάτοικοί του θα εγκαταλείψουν την καστροπολιτεία το 1953 μετά την απαλλοτρίωση του χώρου από το ελληνικό κράτος. Είχε προηγηθεί, το 1921, η κήρυξη του χώρου με βασιλικό διάταγμα ως προέχον βυζαντινό μνημείο.




Εκκλησίες που ξεχωρίζουν:
Η Μονή Βροντοχίου που ίδρυσε ο ηγούμενος Παχώμιος. Περιλαμβάνει τους ναούς των Αγίων Θεοδώρων (1290-1295) και την Οδηγήτρια ή «Αφεντικό» (1312-1322) όπου διασώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες.
Η Περίβλεπτος, εκκλησία που έχει προσαρτηθεί σε σπηλαιώδη βράχο.
Η Ευαγγελίστρα, μικρός και κομψός ναός με ταφικά προτειχίσματα.
Η Παντάνασσα, αριστουργηματική κατασκευή του πρωτοστράτορα Ιωάννη Φραγγόπουλου με περίτεχνο διάκοσμο.





Σήμερα ο Μυστράς κατέχει την 4 θέση στην Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα κάστρα της , με την πρώτη θέση να την έχει η Μονεμβασία , όπου κατατάσσει την Λακωνία στην πρώτη πεντάδα στην περιφέρεια Πελοποννήσου με 2 κάστρα.
Τον Μυστρά μπορείτε να επισκεφτείτε και τις 4 εποχές του χρόνου , είναι μοναδικός ακόμα και το Χειμώνα ντυμένος στα λευκά…. την Άνοιξη φορώντας την πολύχρωμη φορεσιά του αλλά και το Καλοκαίρι , όσο για το Φθινόπωρο σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή του Μυστρά υπάρχουν ξενοδοχεία 5 αστέρων αλλά και εστιατόρια , καφέ ,  μπορείτε να μείνετε και στην Σπάρτη που απέχει 5 χλμ από την καστροπολιτεία.




φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδηςπηγές mygreekholiday.gr 
kastra.eu

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only