Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Στην αρχαία Επίδαυρο βρέθηκε Η υπόγεια έδρα του Ασκληπιού στην γη Η λατρεία του Ασκληπιού ήταν αρχαιότερη απ’ όσο έλεγαν έως σήμερα…


Το Ασκληπιείον της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία αξιοθέατα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν ιατρικό ιερό και θεραπεύονταν σοβαρές ασθένειες εκεί.

Άνθρωποι από όλην την Μεσόγειο συνέρρεαν στην Επίδαυρο στην αρχαιότητα για να βρουν θεραπείες για τις διάφορες ασθένειές τους. Ο χώρος περιελάμβανε ιερά, ξενώνες, γυμναστήριο, στάδιο, και διάσημο θέατρο, το οποίο χρησίμευε για την «ανύψωση της ψυχής» (> ψυχαγωγία), την οποία οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ως στόχο. Σε ένα όμορφο, γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, με πλούσια βλάστηση και εκπληκτική θέα στις γύρω βουνοκορφές.

Σύμφωνα με τον ποιητή Ησίοδο (750-650 π.Χ.), ο Ασκληπιός, ήταν υιός του Απόλλωνος, και θεωρήθηκε αρχαίος θεός της Ιατρικής.
Εγεννήθη στην Τρίκκη  Θεσσαλίας ή στην Επίδαυρο.

Αλλά τώρα ευρέθη ένα νέο κτήριο, στην περιοχή του Ασκληπιείου Επιδαύρου, αφιερωμένο σε αυτόν τον θεό, που δίνει μια νέα εικόνα για το περίφημο ιερό, κυρίως για τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του.
Κάτοψις του νεοανακαλυφθέντος υπόγειου σπιτιού του Ασκληπιού.

Το νέο κτήριο είναι μια δομή από την αρχαϊκή εποχή, η λειτουργία της οποίας είναι επί του παρόντος άγνωστη. Δίπλα του εκτίσθη η Θόλος.
Είναι ορθογώνιο, είχε ένα υπόγειο χώρο-ισόγειο, με μωσαϊκά τοποθετημένα σε περιστύλιο μορφή. Χρονολογείται γύρω στο 600 π.Χ.
«Αυτό σημαίνει ότι η λατρεία του Ασκληπιού φαίνεται να έχει αρχίσει ενωρίτερα στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Μέχρι σήμερα, πιστευόταν ότι ξεκίνησε γύρω στο 550 π.Χ. Τώρα είναι προφανές ότι οι δομές είναι αρχαιότερες και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του ιερού και για την ιστορία του ίδιου του Ασκληπιού», σημειώνει ο αρχαιολόγος-καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, επί κεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Επίδαυρο. «Το κτήριο ίσως αποτελεί πρόδρομο του “μυστηριώδους” κτηρίου της Θόλου», εδήλωσε ο κ. Λαμπρινουδάκης.
«Όταν αποφασίσθηκε η κατασκευή της Θόλου, το κτήριο αυτό κατεδαφίσθηκε. Ο κενός χώρος ήταν γεμάτος με λείψανα από το παλαιό κτήριο, αλλά και από άλλα μέρη του ιερού. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ξεκίνησε η μεγάλη ανακαίνιση του χώρου, τον 4ο αιώνα π.Χ., θάφτηκε με σεβασμό», πρόσθεσε.
Το όνομα «Θόλος» δόθηκε από τον αρχαίο ταξιδευτή Παυσανία τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το αρχικό του όνομα, όπως γνωρίζουμε από τις επιγραφές του 4ου αιώνα π.Χ., ήταν «Θυμέλη» (= είδος θυσιαστήριου αναίμακτων προσφορών)». Η Θόλος ήταν ένα είδος υπόγειου σπιτιού του Ασκληπιού. Ο ασθενής που κοιμόταν σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος, ονειρευόταν τον θεό Ασκληπιό να του αποκαλύψει την θεραπεία του. Tο νεοανακαλυφθέν κτήριο είχε μια λειτουργία παρόμοια με εκείνην της Θόλου, δηλαδή υπόγεια έδρα του Ασκληπιού στην γη», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Δίνει επίσης σημαντικές ενδείξεις για την τοπογραφία του ιερού. Εξηγεί τον προσανατολισμό κάποιων άλλων κατασκευών», κατέληξε ο κ. Λαμπρινουδάκης.

Η αρχαιολογική ανασκαφή στο ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2016, συνεχίζεται σήμερα. Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αργολίδας, χρηματοδοτήθηκαν από την οργάνωση "Ασκληπιάδες" το 2016-2017 και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά τα έτη 2018-2019.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ. ενώ προηγείτο η λατρεία του Μαλεάτα Απόλλωνος, επίσης θεός-θεραπευτής
                                           (> malato, malmalade, κλπ.)
λατρευόμενος σε όλην την ανατολική Πελοπόννησο - εξ ου και το ιερό του Μαλεάτη Απόλλωνος (στον Κοσμά Κυνουρίας) και ο Μαλέας Λακωνίας...
Έτσι, ο πατέρας Μαλέας / Μαλεάτας (αργότερα Απόλλων) έδωσε την... έδρα του στον υιό του, Ασκληπιό...
Το σίγουρο, λοιπόν, είναι, πως εάν σκάψουν περισσότερο, και ακόμη βαθύτερα, θα βρουν και αρχαιότερα τεκμήρια της λατρείας του ισόθεου Ασκληπιού...

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only