Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Στις Αμυκλές λατρεύεται ο Ιερός Γάμος του Χθονίου Διός και της Αλεξάνδρας Ήρας


Στις Αμυκλές λατρεύεται ο Ιερός Γάμος του Χθονίου Διός και της Αλεξάνδρας Ήρας που ταυτίζονταν στην λατρεία με την Κλυταιμνήστρα, την Κασσάνδρα, την Ήρα και την Πασιφάη. Η Αλεξάνδρα λατρεύεται και με χθόνια χαρακτηριστικά στην Λακωνία, στις Αμυκλές και σε άλλα μέρη της περιοχής. Ο Δίας στην Σπάρτη λατρεύεται ως Ουράνιος, ως Χθόνιος, ως Ποσειδών και ως Αγαμέμνων. Ο Χθόνιος Ζευς ονομάζεται Αγαμέμνων στην λατρεία των Λακεδαιμονίων από την έκφραση «άγαν μιμνησκόμενος» που σημαίνει «Εκείνος που δεν ξεχνά κανέναν». Έτσι , το όνομα Αγαμέμνων είναι μια προσωνυμία του Χθόνιου Διός. Με το πέρασμα των ετών και με την επίδραση των Ομηρικών Επών ο Ζευς αυτός ταυτίστηκε με τον βασιλιά των Μυκηνών, η πάρεδρος του η Αλεξάνδρα μετονομάστηκε Κασσάνδρα. Η ταύτιση της Αλεξάνδρας με την Κασσάνδρα προήλθε από την ταύτιση μιας θεότητας , στη λακωνική παμπάλαια τοπική λατρεία του Χθονίου Διός με τον Αγαμέμνονα, που παρατηρείται στις Μυκήνες. Έξω από την Σπάρτη στις Αμυκλές, υπήρχε το ιερό που του Χθονίου Διός, ο τύμβος του Αγαμέμνωνος, το άγαλμα της ΄Κλυταιμνήστρας Ηρας και της Αλεξάνδρας.
. Οι Λάκωνες προσέρχονταν από κοινού στις Αμυκλές και άφηναν αναθήματα «Αγαμέμνονι και Αλεξάνδρα».. Τα ευρήματα της περιοχής έφεραν στο φως παραστάσεις με την τέλεση του Ιερού Γάμου του Διός χθονίου Αγαμέμνωνος, ο οποίος έχει γενειάδα και κρατά κάνθαρο και τον προσφέρει στην σύζυγο του την πάρεδρο του Αλεξάνδρα Ήρα Κλυταιμνήστρα, ανάμεσα τους ο Αγαθός όφις ο Δαίμων που ξεπροβάλλει από την Γαία για να χαρίσει την γονιμότητα στο ζεύγος.
Έτσι ο Αγαμέμνων Ζευς και η Αλεξάνδρα Ήρα είναι το υποχθόνιο θεϊκό ζεύγος.
Η μεγάλη πίστη των Αμυκλέων για τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεύγους και την αλεξίκακη γενικά φύση τους ενισχύεται από το πρώτο συνθετικό της πάρεδρου του Διός , της Αλεξάνδρας που σημαίνει , αποτρέπω, απομακρύνω.
Οι Σπαρτιάτισσες προσέτρεχαν στο άγαλμα της Αλεξάνδρας , ιδίως εκείνες που δεν ήταν όμορφες διότι φοβόντουσαν ότι η ηλικία τους ή η ανύπαρκτη ομορφιά τους θα επηρέαζε αρνητικά τον μέλλοντα σύντροφό τους. Οι νεαρές σπαρτιάτισσες αγκάλιαζαν το άγαλμα της θεότητας και εύχονταν σε αυτήν. Έτσι η Αλεξάνδρα Ήρα ταυτίστηκε και με την Αρεία Αφροδίτη στην Λατρεία του Αγαμέμνονος Διός. Οι ντόπιοι τιμούν το θεϊκό ζεύγος τελώντας την Ιερογαμία κατά τον Γαμήλιο μήνα της Λακωνίας.
Στις Θαλάμες η Αλεξάνδρα ταυτίζονταν και με την Πασιφάη σε ένα ιερό της περιοχής. Η Πασιφάη φέρει τα χαρακτηριστικά της Ήρας,
Η Ήρα Αφροδίτη λατρεύεται στην Σπάρτη κοντά στο Ευρώτα ποταμό. .Εκεί υπάρχει το Ξόανο της θεάς , είναι η προστάτιδα της συζυγικής ζωής και της αγάπης αλλά και του Έρωτος μεταξύ του ζεύγους. Η Ήρα Αφροδίτη προστατεύει τις νέες που παντρεύονται και όσες αγκαλιάζουν το άγαλμα της προσφέρει την γονιμότητα. Η θεά χαρίζει την ομορφιά και την σύνεση Μ ετο ν νόμο του Λυκούργου οι Σπαρτιάτισσες παντρεύονται «τον καιρό της σωματικής ακμής» για να εξασφαλιστεί η Ευγονία. Οι άντρες δηλαδή στα 30 και οι γυναίκες από τα 16 έως τα 24.
Η Εστία αντιπροσωπεύει την παρθενία και την αγνότητα, προσωποποιεί την φωτιά που καίει σε κάθε οίκο και είναι ιερή για τον καθαρμό του, στο πένθος του οίκου η φωτιά σβήνει.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only