Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Η παλαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο είναι Αυτό το πηγάδιΑυτό το πηγάδι είναι η παλαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο;

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα πηγάδι ηλικίας 7.000 ετών, από την Νεολιθική Εποχή, στην Τσεχία. 


Μετά από μήνες αναλύσεων, συμπέραναν ότι πρόκειται για την παλαιότερη ξύλινη αρχιτεκτονική κατασκευή στον κόσμο. 

Το πηγάδι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2018 σρην πόλη Οστρόβ, ανάμεσα σε Βοημία και Μοραβία. Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν το ξύλο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατασκευάστηκε από βελανιδιά που κόπηκε το 5255 προ Χριστού. 

Οι εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Pardubice σχεδιάζουν να διατηρήσουν το πηγάδι, το οποίο συντηρείται αυτή τη στιγμή σε ένα κελάρι σχολείου υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες,  ανατολικά της Πράγας.

«Είναι μακράν το παλαιότερο αντικείμενο στο οποίο θα εργαστούμε στην σχολή και δεν θα είναι εύκολο έργο», δήλωσε ο Κάρολ Μπάγερ αντιπρόεδρος του τμήματος στον τομέα της αποκατάστασης. 

Αυτό το πηγάδι είναι η παλαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο;

Ο Μπάγερ είπε ότι το πηγάδι ήταν καλοδιατηρημένο, επειδή παρέμεινε κάτω από το νερό για αιώνες. Η διαδικασία συντήρησης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες μέχει να ολοκληρωθεί και  να διασφαλιστεί ότι τα ξύλινα κομμάτια του δεν θα υποχωρήσουν μετά το στέγνωμά του. «Αν το αφήσουμε να στεγνώσει τώρα, θα καταστραφεί», συμπλήρωσε ο Μπάγιερ. 

Ο σχεδιασμός αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής ήταν ικανοί να ακολουθήσουν πιο προηγμένες αρχιτεκτονικές τεχνικές από ό, τι πιστευόταν μέχρι προηγουμένως. 

Είναι χτισμένο με αυλακωτές γωνιακές ράβδους με εισαγόμενες σανίδες και δείχνει επίσης τις προηγμένες ξυλουργικές ικανότητες των οικοδόμων - άγνωστες σε ολόκληρη την ήπειρο κατά τη νεολιθική εποχή, το τελευταίο τμήμα της εποχής των λίθων. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε με ”την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια”, αν και τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία σην εποχή ήταν η πέτρα, οστά, κέρατα και ξύλο.


Πηγή: The Huffington Post


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only