Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στην αρχαία Ποσειδωνία στην Μεγάλη Ελλάδα Ανασκαφή της καθημερινής ζωής σε ένα ελληνικό σπίτι

\


Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας, την  Μεγάλη Ελλάδα, στην περιοχή της Καμπανίας. Βρισκόταν 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης στην σημερινή επαρχία του Σαλέρνο, κοντά στις ακτές της Τυρρηνικής θάλασσας. Το λατινικό όνομα της πόλης ήταν Πέστουμ. 
Είναι Χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: 1998

Το Paestum...  Η Ποσειδωνία είναι γνωστή για τους τρεις εξαιρετικά διατηρημένους ελληνικούς ναούς που έχουν συναρπάσει γενιές αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, μελετητών και ταξιδιωτών.
Ωστόσο, οι ναοί κάποτε βρισκόταν στη μέση μιας ακμάζουσας πόλης. Σήμερα, αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου Paestum ανασκάπτουν σε περιοχή κοντά στο ναό του Ποσειδώνα.

Ωστόσο, η αντίθεση μεταξύ του υπέροχου δωρικού ναού και της περιοχής ανασκαφής δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο έντονη: οι αρχαιολόγοι σκάβουν σε πηγάδι  που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Το πηγάδι αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως χωματερή- αποθέτης , μέχρι να εγκαταλειφθεί οριστικά τον τρίτο αιώνα π.Χ.

"Τα απορρίμματα που εναποτίθενται στο πηγάδι-αποθέτη είναι ένα χρυσωρυχείο για εμάς τους αρχαιολόγους" - εξηγεί ο υπεύθυνος της  ανασκαφής Γαβριήλ Ζουττριέγκελ - μας δίνει μια ματιά στην καθημερινή ζωή της τότε εποχής στη σκιά των μεγάλων δωρικών ναών της Ποσειδωνίας.
Μέχρι στιγμής, το πηγάδι που ανήκε σε ελληνικό σπίτι του 5ου αιώνα π.Χ., έφερε κεραμικά ευρήματα, οστά ζώων και ανθρακούχο ξύλο - υλικά που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για την ανακατασκευή των καθημερινών συνηθειών και της διατροφής στο αρχαίο Paestum την ελληνική πόλη  Ποσειδωνία.

  • Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου  έρχονται με  ημερήσιες εκδρομές στις ανασκαφές. Το Αρχαιολογικό Πάρκο έχει επίσης ανοίξει πρόσφατα τις αποθήκες για τους επισκέπτες.
  • Κάθε απόγευμα,  βοηθοί μουσείων συνοδεύουν τους επισκέπτες στις αποθήκες όπου μπορούν να ρίξουν μια ματιά "πίσω από τα παρασκήνια".


Με βάση τις τοιχογραφίες, τα κεραμικά ευρήματα, τα οστά και τις σημειώσεις πεδίων από τις ανασκαφές, η περιήγηση δίνει μια εικόνα για τα πράγματα που συμβαίνουν πριν τελικά αποκαλυφθεί ένα αντικείμενο και τοποθετηθεί σε μια κομψή βιτρίνα σε μία από τις αίθουσες των μουσείων.

Ο διευθυντής του χώρου, ο Γερμανός Gabriel Zuchtriegel, διορίστηκε πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού.


Ενώ αρχικά πολλοί ήταν σκεπτικοί λόγω της νεαρής ηλικίας του αλλά και του μη-ιταλικού υπόβαθρου, σήμερα άλλα μουσεία στην Ιταλία αντιγράφουν μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο Paestum την Ποσειδωνία δηλαδή .  Πηγή: Parco Archeologico Paestum


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only