Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Ινδία Η μάχη στον Υδάσπη

Μέσα σε μια δεκαετία, ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι το Ιράν. Συγκρούστηκε με την πανίσχυρη Περσική Αυτοκρατορία και πολέμησε τον Πέρση βασιλιά Δαρείο στον Γρανικό Ποταμό το 334 π.Χ., στην Ισσό το 333 π.Χ. και, τέλος, στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί στις πολεμικές τακτικές μελετούν τις μάχες που έδωσε.
Ωστόσο, μολονότι τα Γαυγάμηλα συχνά θεωρούνται ως η σημαντικότερη μάχη του Αλεξάνδρου, εκείνος επέμεινε ότι έπρεπε να κυριευθούν όλες οι περσικές επαρχίες. Την περίοδο 329 - 327 π.Χ. κατέλαβε τη Βακτριανή και τη Σογδιανή και στη συνέχεια θέλησε να κυριαρχήσει στο τελευταίο από τα εδάφη του Δαρείου, την Ινδία.
Για τον Αλέξανδρο ήταν μια μυθική χώρα, εκεί που κάποτε είχε περπατήσει ο Διόνυσος. Το 327 π.Χ. ο Αλέξανδρος κινήθηκε νότια προς την οροσειρά του Ινδικού Κους και συνέχισε προς τη Δαίδαλα και το Σουάτ. Διέσχισε με πλωτή γέφυρα τον Ινδό Ποταμό και στα Τάξιλα συμμάχησε με τον Ταξίλα που είχε ζητήσει τη βοήθειά του εναντίον του Πώρου, ενός ανταγωνιστή ηγεμόνα στο σημερινό Πουντζάμπ.1280px-ekstrateies_toy_megaloy_alexandroy.svg_.pngH πορεία προς τον Υδάσπη (copyright Wikipedia)
Όταν ο Αλέξανδρος προσπάθησε να διασχίσει τον πλατύ και βαθύ ποταμό Υδάσπη (τον σημερινό Τζελούμ), ο Πώρος παρέταξε τον στρατό του στην απέναντι όχθη μαζί με εκατοντάδες ελέφαντες. Ο Αλέξανδρος έπρεπε να επιστρατεύσει όλη τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα για να ξεπεράσει το εμπόδιο του ποταμού. Η Μάχη του Υδάσπη διεξήχθη τον Μάιο του 326 π.Χ. και ήταν η πρώτη φορά που οι Μακεδόνες αντίκριζαν ελέφαντες.
Οι Ινδοί ήταν από τους σκληρότερους αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει ποτέ ο Αλέξανδρος και η δυσκολότερη από τις τέσσερις μεγάλες μάχες που είχε δώσει στην καριέρα του. Τελικά, ο Πώρος ηττήθηκε, αλλά ο Αλέξανδρος του επέτρεψε να κρατήσει τον θρόνο γιατί ήταν πολύ ευγενής.bayon_angkor_relief1.jpgCopyright Wikipedia
Η βάση του στρατού των Μακεδόνων όμως θεωρούσε πλέον ότι η ιδέα να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στην Ινδία ήταν πολύ δυσοίωνη. Είχαν πληροφορηθεί ότι πέρα από την επικράτεια του Πώρου υπήρχαν μεγαλύτερα και πιο ισχυρά βασίλεια με πολύ περισσότερους ελέφαντες.
Ο Αλέξανδρος δυσαρεστήθηκε, αλλά οι εξαντλημένοι στρατιώτες είχαν φτάσει πλέον στα όριά τους και το μόνο που έβλεπαν μπροστά τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία. Ο Αλέξανδρος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα όνειρά του για την κατάκτηση της Ινδίας και έτσι πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα μαζί με τον στρατό του.
Του Mard DeSantis
 «Εθνος της Κυριακής»

Εhttp://bit.ly/2kjlkot    πισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► 






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only