Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ίσως μία εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αιώνιας Πόλης.



ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 6ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ


Ίσως μία  εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αιώνιας Πόλης.

Έναν υπόγειο ναό κι έναν τάφο, που μπορεί να αποτελούσε την τελευταία κατοικία του θρυλικού ιδρυτή της Ρώμης, του Ρωμύλου εντόπισαν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στη ρωμαϊκή αγορά της Αιώνιας Πόλης.

Όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσαίου, Αλφονσίνα Ρούσο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα χώρο αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ρώμης και μια πέτρινη σαρκοφάγο μήκους περίπου 1,4 μ., που πιστεύεται ότι ανάγεται στον 6ο π.Χ. αι.

Η πέτρινη σαρκοφάγος

 «Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη. Το Φόρουμ (η ρωμαϊκή αγορά) ποτέ δεν σταματά να βγάζει εντυπωσιακούς νέους θησαυρούς», δήλωσε στους Times του Λονδίνου.

H είσοδος του ναού και η πέτρινη σαρκοφάγος, όπου ίσως είχε ταφεί ο ιδρυτής της Ρώμης, Ρωμύλος

Ο υπόγειος ναός βρίσκεται θαμμένος κάτω από την κλίμακα εισόδου της Κουρία, κι ήταν το μέρος όπου ψήφιζαν οι γερουσιαστές της Ρώμης.

Το κτήριο της Curia Iulia

 Σύμφωνα με τη δρα Ρούσο μελετητές θεωρούσαν ότι ο βωμός του ναού είχε τοποθετηθεί στο σημείο όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι είχε ταφεί ο Ρωμύλος, αλλά στη σαρκοφάγο δεν βρέθηκαν οστά.

H Ρωμαϊκή Αγορά στη Ρώμη, όπου έγινε η εντυπωσιακή ανακάλυψη

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στο Lapis Niger, έναν αρχαίο ναό στη ρωμαϊκή Αγορά, σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Archeo, Αντρέας Στάινερ. Ο ναός αυτός, που ανακαλύφθηκε το 1899, φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά, (ή χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα ) που αναφέρει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί ο ιερός χώρος.
Lapis Niger,-Η επιγραφή στα  που αναφέρει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί ο ιερός χώρος

Η επιγραφή στο πέτρινο μπλοκ έχει διάφορα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Τα γράμματα είναι πιο κοντά στα ελληνικά γράμματα από οποιαδήποτε γνωστή λατινική γραφή, καθώς είναι χρονολογικά πιο κοντά στο αρχικό δανεισμό του ελληνικού αλφαβήτου από λαούς της Ιταλίας από ιταλικές αποικίες Ελλήνων όπως η Κύμη . Η επιγραφή είναι γραμμένη βουστροφηδόν  .
 Πολλές από τις παλαιότερες λατινικές επιγραφές είναι γραμμένες σε αυτό το ύφος. Η έννοια της επιγραφής είναι δύσκολο να διακριθεί καθώς η αρχή και το τέλος λείπουν και μόνο το ένα τρίτο έως το ένα μισό κάθε γραμμής επιβιώνει. Φαίνεται, ωστόσο, να αφιερώνεται το ιερό σε έναν rex ή βασιλιά .

Η επιγραφή του Lapis Niger - «μαύρου λίθου»

 
Η ελληνική επιγραφή από την «κούπα του Νέστορος»


Ωστόσο ο Αντρέας Στάινερ αναφέρει ότι  ο ναός αυτός, που ανακαλύφθηκε το 1899, φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά.

Μικρογραφία του ναού Lapis Niger

Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία ο Ρωμύλος κι ο δίδυμος αδελφός του Ρώμος εγκαταλείφθηκαν μέσα σ’ ένα καλάθι στον ποταμό Τίβερη, αλλά σώθηκαν και ανακαλύφθηκαν κάτω από μια συκιά, ενώ τους θήλαζε μια λύκαινα.

Μπρούτζινο άγαλμα της λύκαινας που θηλάζει τους δίδυμους Ρωμύλο και Ρώμο, ιδρυτές της Ρώμης
Ο Ρωμύλος σκότωσε αργότερα τον αδελφό του Ρώμο σε μια μάχη στον Παλατίνο Λόφο, τον κεντρικό από τους επτά της Ρώμης το 753 π.Χ. Ο φόνος του Ρώμου από τον αδελφό του έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, ενώ η εικόνα της λύκαινας που θήλαζε τα δύο δίδυμα βρέφη έγινε διαχρονικά το σύμβολο της Ρώμης και του Ρωμαϊκού λαού.-Και με πληροφορίες από το 
iefimerida.gr/

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only