Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Στην Αρχαία Ελληνική Πόλη Empuries Στην Καταλονία Ανασκαφές 2019


Οι ανασκαφές της 73ης ανασκαφικής περιόδου στις Empuries ,στην αρχαία ελληνική πόλη Εμπόριο, αποκάλυψαν την κορυφή του βράχου που σημάδεψε το όριο της περιοχής με τον κόλπο του παλιού λιμανιού της ελληνικής πόλης. Το έργο που ολοκληρώνεται φέτος αποτελεί μέρος μιας νέας ερευνητικής πρωτοβουλίας που προωθείται από το Museu d'Arqueologia de Catalunya, με στόχο την μελέτη των παλαιών λιμενικών περιοχών.

►Το έργο αποκάλυψε το άνω μέρος της όψης του βράχου που όριζε το όριο της πόλης με το λιμάνι. Οι περιοχές στις οποίες έγιναν εργασίες επέτρεψαν την τεκμηρίωση των δομών και χώρων που ανήκουν στην πρώτη κατοχή του κέντρου της πόλης από τούς Έλληνες Φωκαείς κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και άλλα κτίρια από τις Ελληνιστικές και Ρωμαϊκές περιόδους.


Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών εβδομάδων, 27 φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια από όλη τη χώρα, καθώς και μερικοί από την Ιταλία και τη Γερμανία, συμμετείχαν στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Empuries International Archaeology Course.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι δραστηριότητες περιστράφηκαν γύρω από το έργο του Museu d'Arqueologia de Catalunya για τις εγκαταστάσεις και τις λιμενικές περιοχές.



Εκτός από τις εργασίες εξερεύνησης που αποσκοπούν στην ανακατασκευή της αρχαίας ακτογραμμής της ελληνικής πόλης, αναμένεται επίσης η έναρξη νέων σειριακών ερευνών, οι οποίες θα αποκαλύψουν την ιστορία των αποθέσεων αυτής της περιοχής.



Οι εργασίες ανασκαφής στις οποίες συμμετείχαν οι φοιτητές επικεντρώθηκαν στο βόρειο άκρο του κέντρου της πόλης προκειμένου να τεκμηριωθούν οι εξελίξεις της αστικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα και η σύνδεσή του με το παλιό λιμάνι.
 

Η έρευνα σε μερικούς από τους τάφους έχει επίσης ρίξει φως στην επαναχρησιμοποίηση αυτού του τομέα ως ταφικού χώρου κατά τους τελευταίους δύο αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετά την εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης.


Εν τω μεταξύ, η μερική απομάκρυνση των ιζημάτων που σήμερα γεμίζει το παράκτιο όριο του παλιού λιμανιού κατέστησε δυνατή την οπτική ανάκτηση του βραχώδους ακρωτηρίου που σε ορισμένες περιπτώσεις σχημάτιζε έναν ανοιχτό μικρό βράχο στη θάλασσα.


Η απομάκρυνση των ιζημάτων θα συνεχιστεί σε μελλοντικές εκστρατείες για να εκθέσει το θαλάσσιο μέτωπο του λιμένα προκειμένου να κατανοήσει τη μορφολογία του αρχαίου παράκτιου τοπίου.

Η ΠΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΒΗΡΙΚΗΣ


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ

Στην Ταρρακωνική υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Εμπόριον (Empúries), την οποία ίδρυσαν οι Έλληνες Φωκαείς στο πρώτο τέταρτο του τον 6ο αιώνα π.Χ. Η πόλη αυτή συνέχισε να προοδεύει και να επεκτείνεται χάρη στο εμπόριο –απ’ όπου και το όνομά της–, των Ελλήνων αποίκων με τους γηγενείς πληθυσμούς.
►Στην αρχή την αποικία απετέλεσε η Παλαιά Πόλις, αλλά αργότερα, λόγω της προόδου και της ευημερίας, προστέθηκε σαν συνέχεια και μια Νέα Πόλις, σύμφωνα με τις ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμα και έχουν φέρει στο φως το 25% της πόλης. 
Το 218 π.Χ., κατά τον Β΄ Καρχηδονιακό πόλεμο, έφτασε στο Εμπόριον με τις ρωμαϊκές λεγεώνες του ο Σκιπίων ο Αφρικανός, κι έτσι άρχισε η ρωμαϊκή διοίκηση της αποικίας. Το 250 μ.Χ., η Παλαιά και η Νέα Πόλη, είχαν ουσιαστικά ενωθεί.

 Στην Ιβηρική , οι Έλληνες επιχείρησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις τους κατά τους τελευταίους Μυκηναϊκούς αιώνες και αργότερα προχώρησαν σε συστηματικό αποικισμό οι Κυμαίοι της Ευβοίας, οι Ρόδιοι, αλλά κυρίως οι Φωκαείς με τις δυνατές πεντηκοντόρους τους. Οι Ρόδιοι ίδρυσαν τον 7ο αιώνα την πόλη Ρόδα στη Βόρειο Ισπανία, κάτω από τα Πυρηναία.






Οι Έλληνες παρέμειναν στα παράλια μόνον της Ιβηρικής και δεν επεχείρησαν εισβολές στο εσωτερικό της χώρας. Τους ενδιέφερε άλλωστε το εμπόριο και όχι οι κατακτήσεις. Παρ' όλα αυτά, οι αυτόχθονες πρόθυμα αναμείχθηκαν μαζί τους και δέχθηκαν τις Ελληνικές επιρροές.
Τολμηρότατοι θαλασσοπόροι οι Φωκαείς, υπήρξαν κατά τη μαρτυρία του Ηροδότου αυτοί που επιχείρησαν μακρινά ταξίδια στην Αδριατική, στο Τυρρηνικό πέλαγος και στο Βαλεαρικό, φθάνοντας ως την Ταρτησσό της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Εκεί έγιναν τόσο πολύ αγαπητοί στο ντόπιο βασιλιά, Αργανθώνιο, ώστε παροτρύνθηκαν από αυτόν να αφήσουν την Ιωνία και να μετοικήσουν στη χώρα του.





ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot 




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only