Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Στην Άρτα Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα





Η εκσκαφή οικόπεδου επί της οδού Β. Πύρρου έδωσε στοιχεία και ευρήματα που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Τ» αξιολογούνται ως σημαντικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Το εν λόγω οικόπεδο είχε πριν κάποια χρόνια ερευνηθεί και έλαβε άδεια οικοδόμησης, όμως η έναρξη εργασιών και το σκάψιμο σε βάθος για την κατασκευή θεμελίων έφερε στο φως κατάλοιπα κτηρίου.

Αν και δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμα, εντούτοις, θα εξεταστεί ενδελεχώς για το αν προέρχονται από την κλασική ή την αρχαϊκή περίοδο.



Κι αυτό διότι αν τελικά ισχύει το δεύτερο, τότε για τους αρχαιολόγους προστίθεται ένα σπουδαίο στοιχείο αναφορικά με το ότι το κέντρο της Αρχαίας Αμβρακίας χωροθετήθηκε και οικοδομήθηκε από την εγκατάσταση των αποίκων Κορινθίων. Δηλαδή, θα σημαίνει πως παράλληλα με το τείχος πολεοδόμησαν και οικοδόμησαν το κέντρο και τα δημόσια κτήρια.
Επιπροσθέτως, από την ίδια ανασκαφική έρευνα, η οποία συνεχίζεται, έχουν έρθει στο φως καλής ποιότητας κεραμικά και άλλα ευρήματα που επίσης αποτελούν στοιχεία για την έρευνα των ειδικών. Έρευνα που σίγουρα θα γίνει σε συνδυασμό με το τεραστίων διαστάσεων κατώφλι, το οποίο ήρθε στο φως λίγο πιο πέρα στα θεμέλια του νέου τοιχίου που κατασκευάζεται στο πλαίσιο διαμόρφωσης της πλατείας Αγίας Θεοδώρας.



Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που βλέποντας την ανοιχτή ανασκαφική τομή στο χώρο (είναι σε κοινή θέα εξάλλου), μεταφέρουν ερωτήματα για το αν τελικά θα παραμείνουν στο φως τα αρχαιολογικά ευρήματα. Εξάλλου, παράλληλα μ’ αυτά, ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια άμεση οπτική επαφή με το Βυζαντινό μνημείο της Πολιούχου και το ναό της Αγιάς Σωτήρας.



Αυτό όμως- όπως πληροφορούμαστε- είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία ή και με το υπουργείο Πολιτισμού, συνυπολογίζοντας την αρχαιολογική αξία όσο και την σημασία για ανάδειξη των υπολοίπων μνημείων.



ΠΗΓΗ anaskafi.blogspot

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only