Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΒΡΟΥ


(έκτακτες καταστάσεις χρήζουν εκτάκτων μέτρων - 22 Μαρτίου 2020)
Επιτακτικός εμφανίζεται πλέον ο σχηματισμός μιας επιτροπής για τα ευρωπαϊκά σύνορα Έβρου, υπό την αιγίδα του φορέα που ήθελε οριστεί εκ μέρους των Βρυξελλών - με βασικότερη στόχευση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, που αναγκαστικά πάει χέρι-χέρι μ’ εκείνη της ανεξέλεγκτα αθρόας εισροής μεταναστών. Οπωσδήποτε ευπρόσδεκτα είναι τα εκατομμύρια των ευρώ που κράτη της ΕΕ διαθέτουν για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων προβλημάτων, αρωγή που εκφράζεται ακόμα και με την παροχή στρατιωτικών μέσων. Κατά συνέπεια λανθασμένα η Τουρκία προωθεί προς την Ευρώπη τους δικούς της μετανάστες - οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι υπεράριθμοι στο έδαφός της - διότι εάν η γηραιά ήπειρος καταρρεύσει θα συμπαρασυρθεί και η Ανατολία. Διαφορετικά υπάρχει ελπίδα η ΕΕ έστω και προκειμένου να προστατευτεί, να χρηματοδοτηθούν υποδομές στη Μικρά Ασία.
Δεν είναι βεβαίως αμελητέα τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν προσφέρει επίσης διάφοροι επιχειρηματίες ή / και πρεσβείες  προβολείς νυκτός, ρουχισμό, τρόφιμα, αντισηπτικά, χιλιάδες ιατρικές κι αντιασφυξιογόνες μάσκες ή ξενοδοχειακές κλίνες).
Στη διαχείριση όμως των εν λόγω αγαθών, το καλύτερο φαίνεται πως είναι η συμμετοχή των πιο άμεσα εμπλεκόμενων (όπως είναι οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων μαζί με κατοίκους της περιοχής). Ειδάλλως, υπάρχει ο κίνδυνος εκμετάλλευσης της όλης κατάστασης εκ μέρους διάφορων επιτήδειων που δυστυχώς παρεισφρέουν σε τέτοιες περιπτώσεις, προκαλώντας όμως όπως είναι φυσικό έντονη δυσπιστία. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να γίνει κάποια εσφαλμένη επιλογή όπως π. χ. ν’ αποκτηθούν τρόφιμα την ώρα που η προμήθειά τους ενδεχομένως να μην είναι πρώτης προτεραιότητας. Όμως μια ανάλογα λανθασμένη απόφαση θα βαρύνει κυρίως αυτούς που την έλαβαν, κι εκείνοι είναι τελικά που θα «πληρώσουν» τις όποιες συνέπειες. Σε μια επόμενη πάντως φάση θα υπάρχει ούτως ή άλλως η δυνατότητα διορθωτικής επαναπροσέγγισης.
Η ψηφοφορία μπορεί ν’ αφορά τους μη βαθμοφόρους (με μια ψήφο) και τους αξιωματικούς τους (με διπλή ψήφο - τιμής ένεκεν), τους συναρμόδιους Υπουργούς (με τριπλή ψήφο), τους αρχηγούς κομμάτων (με τετραπλή ψήφο), τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κομισιόν ή / και τον Έλληνα Πρωθυπουργό (με πενταπλή ψήφο). Προφανώς είναι άκομψο, αυτοί που φυλάνε τα νοτιοανατολικότερα χερσαία σύνορα της ηπείρου, όταν μάλιστα αυτό πρόκειται να συμβαίνει γι’ απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, να μη συμμετέχουν στις αποφάσεις για το τί έχουν ανάγκη οι ίδιοι.
Γι’ αυτό, η διάθεση οιωνδήποτε πόρων κρίνεται πως πρέπει να γίνεται με διαφάνεια: Π. χ. διαδικτυακά, όπου θ’ αναγράφεται πως έως την τάδε του μηνός είχαν συγκεντρωθεί τα εξής προϊόντα ή / και το εξής ποσό, με τα οποία καλύφθηκαν οι κατωτέρω ανάγκες… Συνεπώς, ακόμα και τα προσφερόμενα αντίστοιχα χρήματα μπορούν να είναι από λίγα έως πολλά. Όπως λέει και το ρητό: «πάσα προσφορά δεκτή», επειδή εκτός από το να ατσαλανώνεται η ευρωπαϊκή ομοψυχία, είναι επίσης δυνατόν να καλύπτονται παραπέρα έκτακτες ανάγκες. Ορισμένοι (π. χ. λόγω σεμνότητας ή / και αυτό-προφύλαξης απέναντι σε αντιευρωπαϊκές κακόβουλες ενέργειες) μπορεί να μην επιθυμούν ν’ αποκαλύπτεται η συνδρομή τους. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν να παραμένουν ανώνυμοι, οπότε να κατατίθεται ενδεχομένως ένα ποσό που θα είναι εύκολα ανιχνεύσιμο στον κατάλογο των προσφορών (π. χ.: 1111,1 ευρώ). Όσοι πάλι θέλουν απόδειξη για την Εφορεία, τότε η συνδρομή τους πρέπει αναγκαστικά να είναι επώνυμη.
Κατά τα αρχαιοελληνικά δημοκρατικά πρότυπα η επιτροπή θα μπορούσε να κληρώνεται για ένα χρόνο και ν’ αποτελείται από πέντε π. χ. κατοίκους της περιοχής του Έβρου (στους οποίους να συμπεριλαμβάνονται ιερείς και συνοριοφύλακες), καθώς και άλλα πέντε άτομα που να έχουν ένα κρατικό στρατιωτικά υπόβαθρο, οιασδήποτε φυσικά ευρωπαϊκής εθνικότητας.
ΥΓ: Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος παρά τα τεράστια παράπονα που εδώ και 10ετίες έχει απέναντι σε διάφορες κρατικές δομές, μπροστά στον υπέρτατο κίνδυνο συντονίζεται με τη φωνή των πολιτικών δυνάμεων που επιμένουν: οι πάντες να μένουμε στα σπίτια μας ούτως ώστε ο ιός να μη διασπαρεί παραπέρα.


πηγη 
Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

http://bit.ly/2kjlkot    Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► 




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only