Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Αρχικυνηγός της Βιθυνίας Ο απελεύθεροςΕΠΙΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 

Μια επιτύμβια επιγραφή που βρέθηκε πρόσφατα στην Κλαυδιόπολη της Βυθυνίας (Μικρά Ασία) αποκαλύπτει την ταυτότητα ενός κυνηγού, του Αρχικυνηγού Λούστου, ο οποίος ήταν πολίτης των μητροπόλεων της Σμύρνης, Εφέσου και της Περγάμου, καθώς και των πόλεων της Βιθυνίας, της Νίκαιας και της Προύσας παρά τω Ολύμπω.

Στην επιγραφή αναφέρονται και τα δύο αδέλφια του με τα μικρά τους ονόματα, αλλά χωρίς το όνομα του πατέρα τους, αυτό αφήνει να εννοηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ήταν από οικογένεια δούλων.
Η αναφορά της Νίκαιας στην κορυφή της λίστας των υπηκοοτήτων στην επιτύμβια στήλη, καθώς και η χρήση των λέξεων ‘σκυλεύω’ και ‘ἀνεξοδίαστον’ δείχνουν ότι η πόλη ήταν η πατρίδα του Λούστου.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 

Μια αδημοσίευτη Ελληνική αφιερωματική επιγραφή από την σημερινη περιοχη Beyyayla χρονολογείται στον τρίτο αιώνα μ.Χ. και οκτώ αδημοσίευτες επιτύμβιες ελληνικές επιγραφές από τη Βιθυνία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο . Τέσσερις επιτύμβιες επιγραφές είναι του τύπου «λιθόπορτας»doorstone. Έξι επιτύμβιες επιγραφές είναι από Νίκαια - στην μέση της καμπύλης του Σαγγάριου ποταμού , η μία είναι από την Προύσα και μία είναι από Κλαυδιόπολη.

Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως Κυνηγός, ο Λούστος έγινε απελεύθερος.
Οι διάφορες αναφορές ως πολίτης των πόλεων και ο τίτλος του Αρχικυνηγού δείχνουν ότι συνέχισε την καριέρα του ως μαχητής των άγριων θηρίων, ακόμη και μετά την απόκτηση του
κοινωνικού τίτλου του ‘απελεύθερου’.

Ο Λούστος, κατά τα ελληνιστικά χρόνια στη Μικρά Ασίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι είχε φθάσει στην κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος στην αρένα, δεδομένου ότι οι πιο σημαντικές μητροπόλεις των ακτών του ανατολικού Αιγαίου τον τίμησαν με το δώρο της ιδιότητας του Πολίτη.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 


Η πολιτογράφηση ενός κυνηγού είναι μοναδική.

 Ο Λούστος μπορεί, άνετα, να συγκριθεί με τους αθλητές και τους σοφιστές που απέκτησαν την ιδιότητα του Πολίτη από το έργο τους, σε διάφορες ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 

Με πληροφορίες από www.mikres-ekdoseis.gr
και το πανεπιστήμιο του Ακντενιζ στην Τουρκία
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ--- https://ellinondiktyo.blogspot.com/
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only