Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Στο Μουσείο Μπενάκη Άγνωστες εικόνες της Αθήνας


Το ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Η Αθήνα από την Ανατολή στην Δύση 1821-1896» -διάρκειας 90 λεπτών,  έκανε πρεμιέρα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη και περιμένει να συναντηθεί με το κοινό στο αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου θα προβάλλεται έως τις 26 Απριλίου.

Παράλληλα, λειτουργεί και η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μπενάκη, με σπάνιες γκραβούρες και φωτογραφίες της Αθήνας, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία -70 το σύνολο, τα οποία εντόπισε και αξιοποίησε η Μαρία Ηλιού με τους συνεργάτες της, μετά από έξι χρόνια έρευνας στην Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ένας τσολιάς και ένας αστός συζητούν μπροστά στους στύλους του Ολυμπίου Διός - Τέλη 19ου, αρχές 20ου αιώνα
Η σκηνοθέτις, σεναριογράφος Μαρία Ηλιού και ο επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ, ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη το «Σμύρνη - η καταστροφή μιας κοσμπολίτικης πόλης 1900 - 1922» επιστρέφουν αυτή την φορά με το πρώτο, από τα συνολικά πέντε, ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν για την Αθήνα, με σκοπό να διατρέξουν 200 χρόνια ιστορίας της πρωτεύουσας και των ανθρώπων της, από τις αρχές του 19ου στον 20ό αιώνα έως και τις μέρες μας. Το μεγαλόπνοο πρότζεκτ, ταινίες και εκθέσεις, η σκηνοθέτις αφιερώνει στον Άγγελο Δεληβοριά, αφού ήταν εκείνος που την παρότρυνε να αφοσιωθεί στη μελέτη της ιστορίας της Αθήνας, συνυφασμένης με την Ιστορία όλης της Ελλάδας.
Το μνημείο των Αέρηδων (Ωρολόγιο του Κυρρήστου) -  Δεκαετία 1760/ Χαλκογραφία / Copper engraving, Έργο των / Work of: J. Stuart & Ν. Revett
 

Φουστανελάδες με φέσια, κύριοι ντυμένοι με κοστούμια και ευρωπαϊκά μπομπέ καπέλα περπατούν στην Αθήνα, ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης που δεν ήταν αθλητής αλλά νερουλάς, αστική τάξη και φτωχολογιά, εικόνες αντιφατικές μια πόλης που πριν την Επανάσταση μετρούσε 8000 κατοίκους (το 1/3 μουσουλμάνοι), στη συνέχεια άγρια πολιορκημένη και κατεστραμμένη (οι ξένοι περιηγητές περιγράφουν έναν «σωρό ερείπια») πριν αρχίσει να χτίζεται αδιάκοπα για να μεταμορφωθεί ως τα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια πόλη νεοκλασσική, ιδιότυπα ευρωπαϊκή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Με βάση το σπάνιο οπτικό υλικό της έρευνάς της και με υψηλή αισθητική, η Μαρία Ηλιού δίνει τη δική της εκδοχή για τη μεταμόρφωση της Αθήνας και της κοινωνίας της, στην διάρκεια των 70 χρόνων (1821-1896).
Ο ποταμός Ιλισσός, η γέφυρα και το Πανόραμα του Θων στις αρχές του 20ου αιώνα
Για την ηχητική μπάντα της ταινίας, η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής, προκειμένου να ζωντανέψει η ιστορία της πόλης, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε μουσική και τραγούδια από την Αθήνα και επιτυχίες της εποχής, καθώς και σε δική του μουσική για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.
Ομιλητές είναι ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο αρχαιολόγος Jim Wright, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, καθώς και οι ιστορικοί Λεωνίδας Εμπειρίκος, Χριστίνα Κουλούρη, Sir Michael Llewellyn Smith, Ελένη Μπαστέα.

naftemporiki.gr
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only