Κωδικός Πόρου: 00285-111810-1383
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/10/11 20:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αρχαία Ελλάδα, 00285-111810-1383
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας απ’ τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα!
Περιγραφή: s:141334:"
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας απ’ τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα!
Ένα Χρονολόγιο χρήσιμο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που μπορεί με μία ματιά να δει το «διάγραμμα» της Ελληνικής Ιστορίας, από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές!..
Α' Αρχαϊκοί-ιστορικοί-ελληνιστικοί χρόνοι
10000-6000 π.Χ. Τα πρώτα πελασγικά ταξίδια (οψιδιανός λίθος κλπ).
6000-3000 π.Χ. Η ηπειρωτική Ελλάδα κατοικείται από τους Πελασγούς. Νεολιθικός πολιτισμός. Σπουδαιότερα κέντρα η Θεσσαλία (συνοικισμοί Σέσκλου-Διμηνιού), η Αττική, η Κρήτη, η Πελοπόννησος κ.ά.
3000-2000 π.Χ. Εγκατάσταση στην Ελλάδα φυλής ανατολικής προέλευσης. Εποχή του χαλκού. Πολιτισμός των Αιγαίων. Κέντρο οι Κυκλάδες (Μήλος). Πρωτομινωικός, πρωτοελλαδικός πολιτισμός.
2000-1580 π.Χ. • Ακμή του κρητικού-μινωικού πολιτισμού. Χτίζονται η Φαιστός και η Κνωσός. Οι Κρήτες κυριαρχούν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
• Κάθοδος των πρώτων ελληνικών, ινδοευρωπαϊκών φύλων (Αχαιοί). Ανάπτυξη του μεσοελλαδικού πολιτισμού. Ίδρυση των Μυκηνών ακμή της πόλης• μυκηναϊκός στρατός συμμετέχει στους πολέμους των Αιγυπτίων κατά των Υξώς.
1580-1500 π.Χ. Καταστροφή Κρήτης από αλλεπάλληλους σεισμούς. Οι Αχαιοί κυριεύουν την Κρήτη.
1500-1100 π.Χ. Οι Μυκήνες επικρατούν στον ελλαδικό χρόνο. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή του. Εκστρατεία κατά της Τροίας (1200 π.Χ. περίπου) και άλωση της (1184 π.Χ.).
1100 π.Χ. Κάθοδος των Δωριέων, ινδοευρωπαϊκού φύλου, που γνωρίζει την κατεργασία του σιδήρου. Αρχίζει η εποχή του σιδήρου. Οι Δωριείς καταλαμβάνουν την Πελοπόννησο (εκτός της Αρκαδίας). Ιδρύεται η Σπάρτη.
1000-900 π.Χ. Πρώτος ελληνικός αποικισμός. Αχαιοί της Βοιωτίας και της Θεσσαλίας (Αιολείς) ιδρύουν την Αιολική δωδεκάπολη (Λέσβος, Τένεδος, Σμύρνη, Μύρινα κ.ά. πόλεις) με κέντρο τη Μυτιλήνη. Αχαιοί της Αττικής, της Εύβοιας και της ΒΑ. Πελοποννήσου ιδρύουν την Ιωνική δωδεκάπολη (Μίλητος, Φώκαια, Έφεσος, Χίος κ.ά.). Δωριείς ιδρύουν τη Δωρική εξάπολη (Κνίδος, Αλικαρνασσός, Ρόδος κ.ά.).
900-700 π.Χ. Ομηρικοί χρόνοι. Βαθμιαία ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων-κρατών. Οι κοινωνίες της εποχής είναι διαιρεμένες στους ευγενείς ή αρίστους και το λαό. Κυβερνά ο βασιλιάς (Πατριαρχική βασιλεία). Οι παραγωγικές εργασίες γίνονται από δούλους.
800-600 π.Χ.Δεύτερος ελληνικός αποικισμός. Αχαιοί ιδρύουν τις πρώτες ελληνικές πόλεις της Κάτω Ιταλίας (Κρότωνας, Σύβαρις, Κατάνη, Λεοντίνοι, Παρθενόπη, Συρακούσες κ.ά. πόλεις). Αποικίζονται τα παράλια της Μακεδονίας (Ολυνθος, Ποτίδαια), τα παράλια του Εύξεινου Πόντου (Σηστός, Άβυδος, Κύζικος, Βυζάντιο κ.ά.). Δωριείς αποικούν και τα βόρεια παράλια της Αφρικής (Ναύκρατις, Κυρήνη).
• Το πολίτευμα εξελίσσεται σε αριστοκρατικό σε σειρά πόλεων και στη συνέχεια σε ολιγαρχικό. Σε πολλές πόλεις λαϊκές στάσεις επιβάλλουν τη όημοκρατία ή τυράννους (άρχοντες) λαοπρόβλητους. Αρχίζει η συστηματοποίηση και καταγραφή των νόμων από τους νομοθέτες (Ζάλευκος στους Λοκρούς της Κάτω Ιταλίας, Χαρώνδας στην Κατάνη, Πιττακός στη Μυτιλήνη, Δράκων στην Αθήνα κ.ά.).
• Ακμή του Άργους (7ος αι. π.Χ.). Ο τύραννος του, Φείδων, κόβει τα πρώτα ελληνικά νομίσματα. Ανταγωνισμός Αργείων- Σπαρτιατών για την κυριαρχία στην Πελοπόννησο.
• Ακμή της Κορίνθου (Κύψελος, Περίανδρος), της Σικυώνας, της Αίγινας, των Μεγάρων.
Ίδρυση της ομοσπονδίας των Βοιωτών (Θήβα, Ορχομενός, Πλαταιές, Τανάγρα κ.ά.).
• Ισχυροποίηση Σπάρτης. Δημιουργία κράτους των Λακεδαιμονίων. Μεσσηνιακοί πόλεμοι (Α' 743-724 π.Χ., Β' 645-622 π.Χ.).Ίδρυση της Πελοποννησιακής Συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σπάρτης (δεν συμμετείχε μόνο το Άργος).
• Πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες (776 π.Χ.).
• Συγκρότηση και ανάπτυξη του Αθηναϊκού κράτους.
621 π.Χ.Νομοθεσία του Δράκοντα στην Αθήνα.
594 π.Χ.Εκλογή του Σόλωνα ως άρχοντα με απεριόριστη εξουσία-Νομοθεσία Σόλωνα- Νομοθετική ρύθμιση του δημοκρατικού πολιτεύματος (Βουλή 400, Εκκλησία του δήμου, Ηλιαία).
560 π.Χ. Κατάληψη της εξουσίας στην Αθήνα από τους Διάκριους -Ανοδος του Πεισίστρατου (εξορίστηκε μετά από λίγα χρόνια).
546 π.Χ. Επιστροφή Πεισίστρατου στην Αθήνα και κατάληψη της αρχής με τη βοήθεια μισθοφόρων (Ερετριείς κ.ά.). Πολιτισμική ανάπτυξη Αθήνας (υδραγωγεία, ναός Ολύμπιου Διός κ.ά.).
527 π.Χ. Θάνατος Πεισίστρατου. Ανοδος του Ιππία. Τυραννία Πεισιστρατιδών.
510 π.Χ. Εκδίωξη Πεισιστρατιδών από την Αθήνα.
508 π.Χ. Ανοδος του Κλεισθένη. Διεύρυνση της δημοκρατίας στην Αθήνα.
499-494 π.Χ. Ιωνική επανάσταση. Καταστροφή ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας από τους Πέρσες.
492 π.Χ.Πρώτη εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδας• αποτυγχάνει εξαιτίας της καταστροφής του περσικού στόλου από τρικυμία στον Αθω.
490 π.Χ. Δεύτερη εκστρατεία των Περσών (επικεφαλής Δάτις και Αρταφέρνης) κατά της Ελλάδας. Καταστροφή της Ερέτριας. Μάχη του Μαραθώνα. 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς υπό την ηγεσία του Μιλτιάδη νικούν τους Πέρσες. (Απώλειες: 192 Αθηναίοι και Πλαταιείς, 6.400 Πέρσες). Στον τύμβο που στήθηκε στο πεδίο της μάχης χαράχτηκε ειδικό περίγραμμα του ποιητή Σιμωνίδη του Κείου: Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρησαν δύναμιν.
480 π.Χ.• Τρίτη εκστρατεία των Περσών, υπό την ηγεσία του βασιλιά Ξέρξη, κατά της Ελλάδας. Την προηγούμενη χρονιά (481 π.Χ.) οι Έλληνες σε συνέδριο τους στον Ισθμό έχουν αποφασίσει την από κοινού αντιμετώπιση της περσικής επίθεσης.
• Μάχη των Θερμοπυλών. 7.000 Έλληνες, υπό την ηγεσία του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, αποκρούουν στα στενά των Θερμοπυλών τις περσικές επιθέσεις. Μετά από προδοσία (Εφιάλτης), τα ελληνικά στρατεύματα κυκλώνονται. Σε θέση μάχης παραμένουν 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες, που πέφτουν μέχρις ενός. Στον τόπο της θυσίας αργότερα υψώθηκε μνημείο με επίγραμμα του ποιητή Σιμωνίδη: Ω ξείν' αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.
• Καταστροφή της Αθήνας από τον Ξέρξη.
• Ναυμαχία της Σαλαμίνας. 300 ελληνικά πλοία με ναύαρχους τον Αθηναίο Θεμιστοκλή και το Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη καταναυμαχούν τον υπεράριθμο περσικό στόλο.
479 π.Χ. Μάχη των Πλαταιών. Ο ενωμένος ελληνικός στρατός (70.000 άνδρες με επικεφαλής το Σπαρτιάτη Παυσανία) νικά τις υπεράριθμες περσικές δυνάμεις (αρχιστράτηγος Μαρδόνιος), Οριστική απόκρουση του περσικού κινδύνου. Οι Πλαταιές ανακηρύσσονται ιερή και απαραβίαστη πόλη.
• Μάχη της Μυκάλης. Οι άνδρες του ελληνικού στόλου υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη Λεωτυχίδη και του Αθηναίου Ξάνθιππου νικούν σε μάχη στην ξηρά τις περσικές δυνάμεις και καίουν τον περσικό στόλο. Με τη βοήθεια τους οι ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας αποτινάζουν τον περσικό ζυγό.
• Μάχη της Ιμέρας. Οι ενωμένες δυνάμεις των Συρακουσίων και των Ακραγαντίνων νικούν τους Καρχηδόνιους και καταστρέφουν το στόλο τους.
478 π.Χ. Α' Αθηναϊκή συμμαχία της Δήλου: Οι Σπαρτιάτες αποσύρονται από τη συμμαχία κατά των Περσών. Ο αντιπερσικός αγώνας συνεχίζεται υπό την ηγεσία των Αθηναίων (Κίμωνας, Αριστείδης).
467 π.Χ. Καταστροφή περσικού στόλου στις εκβολές του Ευρυμέδοντα ποταμού (παράλια Μ. Ασίας) από ελληνικό στόλο (αρχηγός Κίμωνας).
464 π.Χ. Έναρξη Γ' Μεσσηνιακού πολέμου.
457 π.Χ. Μάχη της Τανάγρας: Οι Σπαρτιάτες νικούν τους Αθηναίους.
455 π.Χ. Ο αθηναϊκός στόλος καίει τα λιμάνια των Σπαρτιατών (Γύθειο, Μεθώνη).
451 π.Χ. Πενταετής Ειρήνη Αθήνας-Σπάρτης.
449 π.Χ. Ο Περικλής αναδεικνύεται
άρχοντας των Αθηνών.
447 π.Χ. Οι Αθηναίοι ηττούνται στην Κορώνεια από τους επαναστατημένους Βοιωτείς, Φωκείς, Λοκρούς και Μεγαρείς.
445 π.Χ. Εισβολή σπαρτιατικού στρατού στην Αττική. Ο Περικλής επιτυγχάνει να συνομολογηθεί 30χρονη ειρήνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης (τριακοντοντεις απονδαί).
445-431 π.Χ. Αθηναϊκή ηγεμονία. Με τη διακυβέρνηση του Περικλή η Αθήνα φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή της. Αρχίζουν να χτίζονται τα μνημεία της Ακρόπολης. Σχέδιο του Περικλή για πανελλήνια ένωση αποτυγχάνει.
431 π.Χ. Έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Οι Πελοποννήσιοι, υπό την ηγεμονία των Σπαρτιατών (αρχιστράτηγος ο βασιλιάς Αρχίδαμος), εισβάλλουν στην Αττική.
429 π.Χ. Τυφοειδής λοιμός στην Αθήνα. Πεθαίνει ο Περικλής. Η Ποτείδαια υποτάσσεται στη Σπάρτη.
428 π.Χ. Η Λέσβος αποστατεί από την Αθηναϊκή Συμμαχία.
425 π.Χ.Ο αθηναϊκός στόλος καταλαμβάνει την Πύλο και αιχμαλωτίζει τη σπαρτιατική φρουρά της Σφακτηρίας.
422 π.Χ. Σύγκρουση Αθηναίων και Σπαρτιατών στην Αμφίπολη. Φονεύονται οι Κλέων και Βρασίδας.
421 π.Χ. Νικίειος ειρήνη. Τέλος εχθροπραξιών Αθήνας-Σπάρτης (τέλος Α' περιόδου Πελοποννησιακού πολέμου).
415-413 π.Χ. Β' περίοδος Πελοποννησιακού πολέμου. Εκστρατεία Αθηναίων υπό τον Αλκιβιάδη στη Σικελία (αρχηγοί Αλκιβιάδης, Νικίας, Λάμαχος). Πολιορκία Συρακουσών. Οι Σπαρτιάτες σπεύδουν σε βοήθεια των πολίορκουμένων (4.000 άνδρες υπό τον Γύλιππο). Καταστροφή του αθηναϊκού στρατού (413 π.Χ.).
413-404 π.Χ. Γ περίοδος Πελοποννησιακού πολέμου. Οι Σπαρτιάτες συμμαχούν με τους Πέρσες. Ο βασιλιάς Αγις εισβάλλει στην Αττική, οχυρώνει τη Δεκέλεια και αποκλείει από ξηράς την Αθήνα. Οι Αθηναίοι καταστρέφουν το στόλο των Σπαρτιατών στις Αργινούσες (406 π.Χ.). Καταστροφή αθηναϊκού στόλου στους Αιγός ποταμούς (4ος π.Χ.). Η Αθήνα παραδίνεται στη Σπάρτη (404 π.Χ.). Γκρεμίζονται τα Μακρά τείχη, διαλύεται ο αθηναϊκός στόλος. Στην Αθήνα επιβάλλεται από τους Σπαρτιάτες ολιγαρχικό καθεστώς (Τριάκοντα τύραννοι). 403 π.Χ. Ο δημοκρατικός Θρασύβουλος καταλύει την ολιγαρχία στην Αθήνα.
401 π.Χ. 13.000 Έλληνες μισθοφόροι συμμετέχουν στην εκστρατεία του σατράπη της Λυδίας Κύρου κατά του βασιλιά της Περσίας Δαρείου Β'.
396 π.Χ. Εκστρατεία των Λακεδαιμονίων στη Μ. Ασία υπό τον Αγησίλαο. Νίκες κατά των Περσών.
395 π.Χ. Θηβαίοι, Κορίνθιοι, Αργείοι και Αθηναίοι χρηματοδοτούνται από τους Πέρσες και επαναστατούν κατά των Σπαρτιατών. Νέος εμφύλιος (Βοιωτικός) πόλεμος.
394 π.Χ.Οι Θηβαίοι νικούν στην Αλίαρτο τους Σπαρτιάτες. Στην Κορώνεια, οι Σπαρτιάτες υπό τον Αγησίλαο νικούν τους ενωμένους συμμάχους. Ο Αθηναίος ναύαρχος Κόνων καταστρέφει τις ναυτικές δυνάμεις της Σπάρτης στην Κνίδο της Μ. Ασίας.
393 π.Χ. Αθηναϊκός και περσικός στόλος (Κόνων, Φαρναβάζος) λεηλατούν τα παράλια της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.
387 π.Χ. Προσέγγιση Περσών-Σπαρτιατών. Ανταλκίδειος ειρήνη. Ο Πέρσης βασιλιάς αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά των Ελλήνων.
382 π.Χ. Η Σπάρτη επιβάλλει απολυταρχικό καθεστώς στη Θήβα (Λεοντιάδης).
379 π.Χ. Ο Πελοπίδας επικεφαλής των εξόριστων Θηβαίων δημοκρατικών καταλύει την ολιγαρχία.
378 π.Χ. Β' Αθηναϊκή Σνμμαχία (Αθήνα, Βυζάντιο, Τένεδος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Εύβοια).
371 π.Χ.Μάχη των Λεύκτρων. Οι Θηβαίοι με νέα στρατιωτική διάταξη (λοξή φάλαγγα-έμπνευση του Επαμεινώνδα) νικούν τους Σπαρτιάτες. Αρχή της ηγεμονίας των Θηβών.
370 π.Χ. Οι Θηβαίοι, υπό τον Επαμεινώνδα, εκστρατεύουν στην Πελοπόννησο, φτάνουν μέχρι το Γύθειο, καταστρέφουν το ναύσταθμο των Σπαρτιατών. Η Μεσσηνία αποκτά την ανεξαρτησία της. Ηλείοι, Αργείοι, Αρκάδες εγκαταλείπουν τη Σπάρτη που περιορίζεται στη Λακωνία.
369 π.Χ. Ο Πελοπίδας υποτάσσει τη Θεσσαλία και εξασφαλίζει τη συμμαχία των Μακεδόνων.
367 π.Χ. Ο Πελοπίδας επισκέπτεται τα Σούσα. Ο Πέρσης βασιλιάς αναγνωρίζει τη Θηβαϊκή ηγεμονία στην Ελλάδα. Αθήνα και Σπάρτη συμμαχούν κατά της Θήβας.
364 π.Χ.Ο τύραννος των Φερών Αλέξανδρος επαναστατεί κατά των Θηβών. Ο θηβαϊκός στρατός καταστέλλει τη στάση, αλλά σκοτώνεται ο Πελοπίδας.
362 π.Χ. Μάχη της Μαντινείας: Οι Θηβαίοι επικεφαλής των Μεσσηνίων, των Αργείων και των Νότιων Αρκάδων κατά των Σπαρτιατών, των Αθηναίων, των Ηλείων, των Βόρειων Αρκάδων κ.ά. Φονεύεται ο Επαμεινώνδας. Η Θηβαϊκή ηγεμονία καταλύεται.
359 π.Χ. Ο Φίλιππος Β' ανέρχεται στο μακεδονικό θρόνο.
359 π.Χ. Ο Φίλιππος Β' ανέρχεται στο μακεδονικό θρόνο.
357 π.Χ. Ο Φίλιππος καταλαμβάνει την Αμφίπολη και την Πύδνα.
356 π.Χ. Οι Μακεδόνες κυριεύουν την Ποτείδαια και την παραχωρούν στην Ολυνθο.
358-355 π.Χ. Συμμαχικός πόλεμος. Καταλύεται η δεύτερη ναυτική ηγεμονία της Αθήνας από τα πλήγματα των Χίων, των Κώων, των Ροδίων και των Βυζαντίων.
355 π.Χ. Το αμφικτιονικό συνέδριο κηρύσσει ιερό πόλεμο κατά των Φωκέων. Ο Φίλιππος καλείται από τους Θεσσαλούς να τους συνδράμει κατά των Φωκέων, καταλαμβάνει τις Παγασές, τη χερσόνησο της Μαγνησίας, αλλά αναγκάζεται να σταματήσει στις Θερμοπύλες, όπου οι Αθηναίοι έχουν παρατάξει το στρατό τους.
349 π.Χ.Ο Φίλιππος καταλαμβάνει όλη τη Θεσσαλία. Κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ολύνθου.
348 π.Χ.Η Ολυνθος υποτάσσεται στους Μακεδόνες. Η Χαλκιδική προσαρτάται στο μακεδονικό κράτος.
346 π.Χ. Οι Θηβαίοι ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου κατά των Φωκέων. Ειρήνη μεταξύ Μακεδόνων και Αθηναίων. Ο Φίλιππος καταλαμβάνει τη Φωκίδα και αποσπά απόφαση του αμφικτιονικού συνεδρίου για καταστροφή των πόλεων της.
338 π.Χ. • Νέος ιερός πόλεμος δίνει τη δυνατότητα στον Φίλιππο να καταστρέψει την Αμφισσα και να καταλάβει την Ελάτεια, σημαντικό κόμβο της οδού προς τη Βοιωτία και την Αττική.
• Μάχη της Χαιρώνειας: Ο συμμαχικός στρατός Αθήνας και Θήβας νικιέται από τους Μακεδόνες. Στη Θήβα εγκαθίσταται μακεδονική φρουρά.
• Οι Μακεδόνες καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και την Κόρινθο και κλείνουν ειρήνη με τις άλλες πόλεις.
337 π.Χ. Συγκαλείται πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο, κηρύσσεται πανελλήνια ειρήνη και ανατίθεται στον Φίλιππο η αρχηγία πανελλήνιας εκστρατείας κατά των Περσών.
336 π.Χ. • Δολοφονείται ο Φίλιππος. Ανέρχεται στο μακεδονικό θρόνο ο γιος του Αλέξανδρος (Αλέξανδρος ο Α' ή Μέγας Αλέξανδρος).
• Επανάσταση Θηβαίων. Ο Αλέξανδρος καταστέλλει τη στάση και καταστρέφει τη Θήβα. Συγκαλεί πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο όπου επιβάλλει και τυπικά την αναγνώριση της μακεδονικής ηγεμονίας.
334 π.Χ. Ο Αλέξανδρος, επικεφαλής 30.000 πεζών και 5.000 ιππέων (αντιπροσωπεύονταν με σημαντικά τμήματα πεζικού οι μεγαλύτερες πόλεις εκτός της Σπάρτης), εκστρατεύει κατά της Περσίας. Η πρώτη μάχη, στην ανατολική όχθη του Γρανικού ποταμού, καταλήγει σε ήττα των Περσών. Ο Αλέξανδρος κυριεύει τη Μ. Ασία (Φρυγία, Λυδία, Ιωνικές πόλεις), την Παμφυλία, την Πισιδία, τη Λυκία, «λύει» με το σπαθί του το Γόρδιο Δεσμό, και συνεχίζοντας το κατακτητικό του έργο κυριεύει την Παφλαγονία και την Καππαδοκία.
333 π.Χ. Μάχη στην πεδιάδα της Ισσού. Τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου νικούν τα περσικά (400.000 πεζοί, 10.000 ιππείς) και συλλαμβάνουν αιχμάλωτη τη βασιλική οικογένεια. Στη συνέχεια, καταλαμβάνονται η Συρία και η Φοινίκη. Τα φοινικικά, κυπριακά και ροδιακά πλοία προσχωρούν στο στόλο του Αλεξάνδρου -εκμηδένιση του περσικού στόλου. Ύστερα από πολιορκία 7 μηνών καταστρέφεται και κυριεύεται η Τύρος.
332 π.Χ. Ο Αλέξανδρος υποτάσσει την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο όπου ιδρύει την πρώτη Αλεξάνδρεια.
331 π.Χ. • Μάχη των Γαυγαμήλων. 40.000 πεζοί και 7.000 ιππείς του Αλεξάνδρου νικούν το στρατό του Δαρείου (1.000.000 πεζοί, 40.000 ιππείς, 200 δρεπανηφόρα άρματα). Η νίκη είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης εφαρμογής της μακεδόνικης φάλαγγας και των περίτεχνων επιθέσεων του ιππικού υπό την καθοδήγηση του Αλεξάνδρου.
•Η Βαβυλώνα, τα Σούσα, η Περσέπολη και οι Πασαργάδες παραδίδονται ειρηνικά. Ο Αλέξανδρος πυρπολεί το ανάκτορο της Περσέπολης για να εκδικηθεί την καταστροφή της Αθήνας από τον Ξέρξη.
330 π.Χ. Ο Αλέξανδρος καταδιώκει τον Δαρείο στα Εκβάτανα (Μηδία), ο οποίος αιχμαλωτίζεται και φονεύεται από τον Βήσσο, σατράπη της Βακτριανής. Διάδοχος των Αχαιμενιδών στον περσικό θρόνο αυτοανακηρύσσεται ο Αλέξανδρος. Στη συνέχεια, κατακτά την Υρκανία, την Παρθία, τη χώρα των Μάρδων, την Αρεία και την Αραχωσία.
329 π.Χ. Κατάληψη της Βακτριανής και της Σογδιανής -ολοκληρωτική κατάλυση του περσικού κράτους από τον Αλέξανδρο.
327 π.Χ. Εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Ινδία. Νίκη κατά του βασιλιά Πώρου στις όχθες του παραπόταμου του Ινδού, Υδάσπη. Υποταγή της χώρας των Μαλλών.
324 π.Χ. Επιστροφή του Αλεξάνδρου στα Σούσα.
323 π.Χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου.
322 π.Χ. Λαμιακός πόλεμος: Πολλές ελληνικές πόλεις υπό την ηγεσία των Αθηναίων επαναστατούν κατά της μακεδόνικης κυριαρχίας. Ο Αντίπατρος νικιέται στις Θερμοπύλες από τους συμμάχους και πολιορκείται στη Λαμία. Ναυμαχία της Αμοργού -καταστρέφεται ο αθηναϊκός στόλος. Μάχη της Κραννώνας (Θεσσαλία) -οι Μακεδόνες νικούν τους επαναστατημένους συμμάχους. Οι Αθηναίοι υποχρεώνονται να δεχτούν την εγκατάσταση μακεδονικής φρουράς στην πόλη τους.
321 π.Χ. • Αρχίζουν οι πόλεμοι των διαδόχων και Επιγόνων για το μοίρασμα της μακεδονικής αυτοκρατορίας. Αποτυγχάνει απόπειρα του Περδίκκα, στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, να κυριαρχήσει στις Μακεδονικές κτήσεις. Φονεύεται σε εκστρατεία κατά του Πτολεμαίου της Αιγύπτου.
• Συνέλευση των στρατηγών του Μ. Αλεξάνδρου στον Τριπαράδεισο της Συρίας. Ο Αντίπατρος ορίζεται επιμελητής του μακεδονικού θρόνου. Ο Σέλευκος σατράπης της Βαβυλώνας. Στον Αντίγονο ανατίθεται η τιμωρία του Ευμένη, που παρέμεινε πιστός στην οικογένεια του Αλεξάνδρου.
320-316 π.Χ. Πόλεμος Αντίγονου-Ευμένη καταλήγει στην ήττα του δευτέρου. Ο Αντίγονος κυριαρχεί στην Ασία και θέτει υπό την κατοχή του τους περσικούς θησαυρούς.
314 π.Χ. Ίδρυση από Αιτωλούς, Λοκρούς, Δωριείς, Δόλοπες και Αινιάνες της Αιτωλικής Συμπολιτείας.
314-311 π.Χ. Πτολεμαίος, Σέλευκος, Λυσίμαχος και Κάσσανδρος συνασπίζονται κατά του Αντίγονου. Στον τετραετή πόλεμο που ακολουθεί ο Πτολεμαίος κατακτά τη μεσημβρινή Συρία.
308 π.Χ. Ο στόλος του Πτολεμαίου καταλαμβάνει την Κόρινθο και τα Μέγαρα. Ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου, επιβάλλει στην Αθήνα ως τύραννο τον Δημήτριο Φαληρέα.
307 π.Χ. Ο γιος του Αντίγονου, Δημήτριος (επονομάστηκε αργότερα Πολιορκητής), απελευθερώνει την Αθήνα και επαναφέρει το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο Φαληρέας καταφεύγει στην Αυλή του Πτολεμαίου.
306 π.Χ. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής νικά στην ξηρά και στη θάλασσα (Σαλαμίνα Κύπρου) τις δυνάμεις του Πτολεμαίου.
305-302 π.Χ. Αποτυχημένη εκστρατεία του Αντίγονου στην Αίγυπτο. Πολιορκία της Ρόδου από τον Δημήτριο.
301 π.Χ. • Μάχη της Ιψούς: Οι ενωμένοι στρατοί του Σέλευκου, του Λυσίμαχου και του Κάσσανδρου νικούν το στρατό του Αντίγονου (ο οποίος σκοτώνεται). Ο Δημήτριος καταφεύγει στην Ελλάδα.
• Δημιουργούνται τα ανεξάρτητα βασίλεια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου: της Αιγύπτου με βασιλιά τον Πτολεμαίο, της Συρίας με βασιλιά τον Σέλευκο, της Μακεδονίας με προσωρινό άρχοντα τον Κάσσανδρο, της Θράκης με βασιλιά τον Λυσίμαχο και το βασίλειο της Περγάμου, μετά το θάνατο του Λυσίμαχου, από τον Φιλέταιρο. Ιδρύονται ακόμα και τα μικρά (εθνικά) βασίλεια της Βακτριανής, των Πάρθων, της Αρμενίας, του Πόντου, της Βιθυνίας, της Καππαδοκίας και της Γαλατίας, τα οποία διοικούνται από εγχώριους ηγεμόνες.
300 π.Χ. Χτίζεται από τον Σέλευκο, σε ανάμνηση της μάχης της Ιψούς, η «επί του Ορόντου» Αντιόχεια.
297 π.Χ. Θάνατος του Κάσσανδρου. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής συμμαχεί με το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο και στέφεται βασιλιάς της Μακεδονίας.
287 π.Χ. Ο Πύρρος εκδιώκει τον Δημήτριο από το μακεδονικό θρόνο.
283 π.Χ. Ο Σέλευκος συλλαμβάνει τον Δημήτριο στη Μ. Ασία και τον φυλακίζει στο φρούριο της Απάμειας, όπου και πεθαίνει.
281 π.Χ. Σύγκρουση Λυσίμαχου-Σέλευκου. Ήττα και θάνατος του Λυσίμαχου, διάλυση του βασιλείου της Θράκης.
280 π.Χ. • Εκστρατεία του Πύρρου στην Ιταλία κατά της Ρώμης και των Καρχηδονίων. Νίκη κατά των Ρωμαίων στην Ηράκλεια (πύρρειος νίκη).
•Ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας από τις πόλεις της Πελοποννήσου.
279 π.Χ. • Επιδρομή των Γαλατών στην Ελλάδα.
• Νέα νίκη του Πύρρου κατά των Ρωμαίων στο Ασκλο.
277 π.Χ.Ο γιος του Δημήτριου του Πολιορκητή, Αντίγονος Γονατάς, ανεβαίνει στο μακεδονικό θρόνο.
275 π.Χ. Ο Πύρρος νικιέται στο Βενεβέντο από τους Ρωμαίους και επιστρέφει στην Ελλάδα.
274 π.Χ. Έναρξη Α' Συριακού πολέμου: Σύγκρουση Πτολεμαίων και Σελευκιδών για την κατοχή της Συρίας.
272 π.Χ. Θάνατος του Πύρρου σε εκστρατεία κατά του Άργους.
266-263 π.Χ. Χρεμωνίδειος πόλεμος: Αθήνα και Σπάρτη συμμαχούν κατά των Μακεδόνων υπό την υποκίνηση των Πτολεμαίων. Ο Αντίγονος Γονατάς νικά τους Σπαρτιάτες στον Ισθμό και καταλαμβάνει την Αθήνα.
245 π.Χ. Ο Αρατος εκλέγεται στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Υπό την ηγεσία του η Συμπολιτεία ισχυροποιείται και αποτινάζει το μακεδονικό ζυγό.
243 π.Χ. Δημοκρατική μεταρρύθμιση και κατάργηση των χρεών στη Σπάρτη από το βασιλιά Αγη.
246-241 π.Χ. Β' Συριακός πόλεμος.
241 π.Χ. Οι συντηρητικοί δολοφονούν τον Άγη στη Σπάρτη.
235 π.Χ. Ο νέος βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης προωθεί τις μεταρρυθμίσεις του Αγη.
227 π.Χ.Πόλεμος Σπάρτης-Αχαϊκής Συμπολιτείας. Νίκη του Κλεομένη. Μετά την επιστροφή του στη Σπάρτη προωθεί βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση (αναδιανομή της γης, πολιτογράφηση των περιοίκων, επαναφορά της νομοθεσίας του Λυκούργου, κατάργηση των εφόρων κ.ά.).
222 π.Χ. Συμμαχία Αχαϊκής Συμπολιτείας (Αρατος) και Μακεδόνων (Αντίγονος ο Δώσωνας) κατά του Κλεομένη. Μάχη της Σελασίας -ήττα του Κλεομένη. Κατάληψη Σπάρτης από Μακεδόνες. Ο Κλεομένης καταφεύγει στην Αίγυπτο.
220 π.Χ. Ο Κλεομένης υποκινεί επανάσταση κατά του Πτολεμαίου στην Αλεξάνδρεια, συλλαμβάνεται και δολοφονείται.
215 π.Χ. Α' Μακεδονικός πόλεμος: Ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας, ο Αννίβας της Καρχηδόνας και η Αιτωλική Συμπολιτεία συμμαχούν κατά των Ρωμαίων.
213 π.Χ.Ο Φιλοποίμην στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας.
212 π.Χ. Οι Ρωμαίοι εκπορθούν τις Συρακούσες.
211 π.Χ. Πόλεμος μεταξύ Αχαϊκής και Αιτωλικής Συμπολιτείας.
54-68. Νέα λεηλασία αρχαίων ελληνικών μνημείων (Ολυμπία, Δελφοί π.α.) με διαταγή του Νέρωνα.
121-134 μ.Χ.. Ο Αδριανός χρηματοδοτεί την κατασκευή μνημείων στην Αθήνα.
249 μ.Χ.. Εισβολή των Γότθων στην Ελλάδα.
253 μ.Χ. Οι Γότθοι πολιορκούν τη Θεσσαλονίκη. 267. Οι Γότθοι καταλαμβάνουν την Αθήνα.
Β' Βυζαντινή ιστορία
313 μ.Χ. Διάταγμα των Μεδιολάνων: Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Κωνσταντίνος ο Μέγας αναγνωρίζει το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Οι διωγμοί των χριστιανών σταματούν.
323 μ.Χ. Ο Κωνσταντίνος μένει μοναδικός κυρίαρχος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
325 μ.Χ. Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καταδικάζεται ο αρειανισμός.
326 μ.Χ. Αποφασίζεται η μεταφορά της πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους στην Ανατολή.
Ο Κωνσταντίνος επιλέγει τη θέση της παλαιάς αποικίας των Μεγαρέων, του Βυζαντίου, για την οικοδόμηση της νέας πόλης.
330 μ.Χ.Ολοκληρώνεται η κτίση και γίνονται τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας, η οποία ονομάζεται Κωνσταντινούπολη, προς τιμήν του ιδρυτή της.
337 μ.Χ. Ο Κωνσταντίνος βαφτίζεται χριστιανός -θάνατος του Κωνσταντίνου. Ο γιος του Κωνστάντιος εξοντώνει τους αδερφούς του και επικρατεί ως μοναδικός αυτοκράτορας.
337-361 μ.Χ. Επιτυχείς εκστρατείες του Κωνστάντιου κατά των Περσών και των Σαρματών. Θρησκευτικές διαμάχες στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας -ο Κωνστάντιος υποστηρίζει τον αρειανισμό.
361 μ.Χ. • Ο στρατός ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Ιουλιανό. Προσπάθεια του νέου αυτοκράτορα να επαναφέρει την αρχαία ελληνική θρησκεία και να αναθερμάνει την καλλιέργεια των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων και τεχνών.
• Πόλεμος κατά των Περσών. Φονεύεται ο Ιουλιανός.
379 μ.Χ. • Πεθαίνει ο Μέγας Βασίλειος.
• Στο θρόνο ανεβαίνει ο Θεοδόσιος. Οργάνωση ισχυρού βυζαντινού στρατού. Ο νέος αυτοκράτορας βοηθά στην επικράτηση του χριστιανισμού.
381μ.Χ..• Β' Οικουμενική Σύνοδος στην Κων/πολη. Νέα καταδίκη του αρειανισμού.
• Εγκατάσταση Γότθων σε Ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας.
390 μ.Χ.. Επανάσταση κατά του Θεοδόσιου στη Θεσσαλονίκη πνίγεται στο αίμα (7.000 νεκροί). Ο επίσκοπος Μεδιολάνων Αμβρόσιος υποχρεώνει τον αυτοκράτορα σε δημόσια μετάνοια, απειλώντας τον με αφορισμό για το ανοσιούργημά του.
393 μ.Χ.Με διάταγμα του Θεοδόσιου καταργούνται οριστικά οι Ολυμπιακοί αγώνες.
395 μ.Χ. Με το θάνατο του Θεοδόσιου η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαχωρίζεται οριστικά σε Ανατολικό (Αρκάδιος) και Δυτικό (Ονώριος) τμήμα.
396 μ.Χ. Ο Στηλίχωνας νικά τους Γότθους στην Αρκαδία.
402 μ.Χ. Νέα νίκη του Στηλίχωνα επί των Γότθων.
425 μ.Χ.Ίδρυση του Πανδιδακτηρίου στην Κωνσταντινούπολη.
431 μ.Χ. Συγκαλείται στην Έφεσο η Γ' Οικουμενική Σύνοδος.
441 μ.Χ. Επιθέσεις των Ούννων κατά του Ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας της Κων/πολης υποχρεώνεται σε πληρωμή τακτικού φόρου στον Αττίλα.
450 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Μαρκιανός αρνείται την καταβολή φόρου στους Ούννους.
451 μ.Χ. • Μάχη στα Καταλαυνικά πεδία (Μάχη των Εθνών). Οι Ούννοι ηττούνται από το στρατηγό του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας Αέτιο.
• Δ' Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα.
461 μ.Χ. Πυρκαγιά της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Κων/πολης.
476 μ.Χ. Κατάλυση Δυτικού ρωμαϊκού κράτους από τους Γότθους.
484 μ.Χ. Πρώτο σχίσμα μεταξύ της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Δυτικής παπικής Εκκλησίας.
519 μ.Χ.Αρση του πρώτου σχίσματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών ύστερα από ενέργειες του αυτοκράτορα Ιουστίνου Α'.
527 μ.Χ. Ανέρχεται στο βυζαντινό θρόνο ο Ιουστινιανός.
529 μ.Χ. Εκδίδεται ο Ιουστινιάνειος κώδικας, έργο επιτροπής, με επικεφαλής τον Τριβωνιανό.
532 μ.Χ. • Στάση τον Νίκα: Σύγκρουση του Ιουστινιανού με τους «δήμους» του Ιπποδρόμου (Πράσινους, Βένετους κ.ά.) καταλήγει σε εξέγερση. Οι επαναστάτες καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της Κων/πολης, πολλά δημόσια κτίρια καίγονται. Ο στρατηγός Βελισάριος πνίγει την εξέγερση στο αίμα (περίπου 30.000 νεκροί). Η εξουσία της Συγκλήτου και οι παρεμβάσεις των πολιτών στην πολιτική περιορίζονται. Επιβάλλεται η απόλυτη μοναρχία.
• Πρώτος πόλεμος κατά των Περσών -σύναψη απέραντης ειρήνης.
533 μ.Χ.• Ο Βελισάριος, επικεφαλής 500 πλοίων και 10.000 πεζών, εκστρατεύει στη Β. Αφρική κατά των Βανδάλων. Η αποφασιστική σύγκρουση γίνεται στο Τρικάμαρο και ο βυζαντινός στρατός επικρατεί. Ο βασιλιάς των Βανδάλων συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στην Κων/πολη. Το βανδαλικό κράτος της Β. Αφρικής διαλύεται.
• Εκδίδονται οι Εισηγήσεις και ο Πανδέκτης, έργο επιτροπής νομομαθών (Παπινιανός, Ουλπιανός κ.ά.).
534 μ.Χ. Εκδίδονται οι Νεαρές. Ολοκληρώνεται η συστηματοποίηση και η έκδοση του Ρωμαϊκού Αστικού Δικαίου.
535 μ.Χ. Εκστρατεία του Βελισάριου και του Ναρσή στην Ιταλία κατά των Οστρογότθων. Ο βασιλιάς τους Ουίτιγις συλλαμβάνεται αιχμάλωτος.
537 μ.Χ. Εγκαινιάζεται από τον Ιουστινιανό στην Κωνσταντινούπολη ο ναός της Αγίας τον θεού Σοφίας, έργο των αρχιτεκτόνων Ισίδωρου και Ανθέμιου.
540-545 μ.Χ. Ο Πέρσης βασιλιάς Χοσρόης Α' παραβιάζει την απέραντη ειρήνη και εσβάλλει στη Συρία. Πολλές βυζαντινές πόλεις (και η Αντιόχεια) λεηλατούνται.
553 μ.Χ. Συγκαλείται στην Κων/πολη η Ε'
Οικουμενική Σύνοδος.
554 μ.Χ. Λήξη της εκστρατείας στην Ιταλία. Προσωρινή διεύρυνση των Δυτικών κτήσεων. Ο εικοσαετής πόλεμος (534-554) αποφέρει μικρά οφέλη στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
559 μ.Χ. Ούννοι, Αβαροι και Σλάβοι απειλούν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βελισάριος, αν και σε προχωρημένη ηλικία, κατορθώνει να τους νικήσει και να τους απωθήσει μακριά από τη Βασιλεύουσα.
562 μ.Χ.Λήγει ο τρίτος πόλεμος κατά των Περσών. Παρά τις προσπάθειες του Βελισάριου στο τεράστιο (από τη Συρία ως την Κολχίδα) πολεμικό μέτωπο, οι Πέρσες κυριεύουν μεγάλο μέρος των Ανατολικών κτήσεων του Βυζαντίου. Στην ειρήνη που συνάπτεται ο Ιουστινιανός υποχρεώνεται στην καταβολή μεγάλου φόρου στον Χοσρόη, ενώ οι Πέρσες υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από τη Λαζική.
568 μ.Χ.Οι Λομβαρδοί εισβάλλουν στην Ιταλία και αφαιρούν τις δυτικές κτήσεις της αυτοκρατορίας.
572 μ.Χ.Ο Ιουστίνος Β' κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Περσών.
578-582 μ.Χ.Ο στρατηγός του αυτοκράτορα Τιβέριου, Μαυρίκιος, πραγματοποιεί περιφανείς νίκες κατά των Περσών και απελευθερώνει σημαντικό μέρος των ανατολικών περιοχών της αυτοκρατορίας.
592 μ.Χ. Λήξη του πολέμου κατά των Περσών με σημαντικά οφέλη για το Βυζάντιο. Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος ορίζει ως βασιλιά των Περσών τον Χοσρόη Β'.
597 μ.Χ.Οι Αβαροι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη.
600 μ.Χ. Ο Βυζαντινός στρατηγός Πρίσκος, επικεφαλής ειδικού στόλου στον Δούναβη, πραγματοποιεί εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των Αβάρων κα τους υποχρεώνει να αποσυρθούν πέρα από τον ποταμό.
608 μ.Χ. Ο Χοσρόης Β' προφασιζόμενος το φόνο του ευεργέτη του Μαυρίκιου, κηρύσσει τον πόλεμο κατά του Βυζαντίου. Οι Πέρσες καταλαμβάνουν τη Μεσοποταμία, μέρος της Μ. Ασίας κ.ά. ανατολικές περιοχές.
610 μ.Χ. Ο Ηράκλειος στέφεται αυτοκράτορας.
614 μ.Χ. Οι Πέρσες καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ και μεταφέρουν τον Τίμιο Σταυρό στην Περσία.
616 μ.Χ. Οι Πέρσες καταλαμβάνουν την Αίγυπτο.
617 μ.Χ. Επιδρομή των Αβάρων κατά της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης.
617-622 μ.Χ.Οι Πέρσες καταλαμβάνουν τη Μ. Ασία και όλες τις προ της Κωνσταντινούπολης πόλεις.
622-623 μ.Χ. Πρώτη εκστρατεία του Ηράκλειου κατά των Περσών. Νίκη κατά των Περσών στην Αρμενία. Απελευθερώνεται η Μ. Ασία.
624 μ.Χ. Αρχή της δεύτερης εκστρατείας του Ηράκλειου κατά των Περσών. Οι Πέρσες νικούνται επανειλημμένα και υποχωρούν στην Περσία.
626 μ.Χ.Συνδυασμένη επίθεση Αβάρων και Περσών κατά της Κων/πολης ενώ ο Ηράκλειος και το μεγαλύτερο μέρος του στρατού λείπει σε εκστρατεία στην Περσία.
Οι λίγοι υπερασπιστές της «Βασιλεύουσας», εμψυχωμένοι από τον Πατριάρχη Σέργιο και το μάγιστρο Βώνο, αποκρούουν τους επιδρομείς, ενώ ο βυζαντινός στόλος καταστρέφει το στόλο των Αβάρων. Προς τιμήν της πολιούχου Θεοτόκου, στην οποία αποδίδεται η νίκη, συνθέτεται ο Ακάθιστος Ύμνος.
627 μ.Χ.• Νίκη κατά των Περσών στη Νινευή κρίνει τύχη του πολέμου.
• Καθιερώνεται η ελληνική ως επίσημη γλώσσα του Βυζαντινού κράτους.
628 μ.Χ. Δολοφονείται ο Χοσρόης Β' ύστερα από επανάσταση στρατού και λαού. Ο νέος Πέρσης βασιλιάς Σιρόης υποχρεώνεται να δεχτεί τους όρους ειρήνης που του προτείνει ο Ηράκλειος -οι Πέρσες αποσύρονται στα παλιά τους σύνορα, απελευθερώνουν τους αιχμαλώτους και επιστρέφουν τον Τίμιο Σταυρό.
629 μ.Χ. Θριαμβευτική υποδοχή του Ηράκλειου από το λαό και τον κλήρο της Κωνσταντινούπολης.
630 μ.Χ.Ύψωση Τιμίου Σταυρού στο Γολγοθά από τον Ηράκλειο.
633 μ.Χ. Οι Αραβες αρχίζουν τις επιδρομές κατά των Βυζαντινών κτήσεων (Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο).
636 μ.Χ.Πρώτη μάχη Βυζαντινών και Αράβων στην Παλαιστίνη. Ήττα των Βυζαντινών.
638 μ.Χ. Η Ιερουσαλήμ καταλαμβάνεται από τους Άραβες.
639-642 μ.Χ. Κατάληψη Συρίας, Αιγύπτου από τους Αραβες. Σοβαρή αντίσταση εναντίον τους προβάλλεται μόνο στην Αλεξάνδρεια (641).
649 μ.Χ. Κατάληψη της Κύπρου από τον Αραβα χαλίφη Μωαβία.
654 μ.Χ.Και η Ρόδος καταλαμβάνεται από τους Άραβες.
673 μ.Χ. Οι Αραβες εισβάλλουν στη Μ. Ασία και φτάνουν μέχρι τη Χαλκηδόνα. Παράλληλα, ο αραβικός στόλος αποκλείει τον Ελλήσποντο. Η πολιορκία συνεχίζεται το 674, 675, 676, 677 και 678.
678 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Δ' ο Πωγωνάτος, με τη βοήθεια
του μηχανικού Καλλίνικου, που εφευρίσκει το υγρό πνρ, καίει τον αραβικό στόλο. Ο χαλίφης Μωαβία υποχρεώνεται σε ταπεινωτική ειρήνη.
679 μ.Χ. Παραχωρείται στο Βούλγαρο ηγεμόνα Ασπαρούχ η περιοχή μεταξύ Δούναβη και Αίμου. Ιδρύεται το πρώτο βουλγαρικό κράτος με πρωτεύουσα τη Βάρνα.
697-698 μ.Χ. Οι Αραβες αφαιρούν την Καρχηδόνα από το Βυζάντιο.
717 μ.Χ. • Άνοδος των Ισαύρων στον αυτοκρατορικό θρόνο -Λέων ο Γ.
• Επίθεση των Αράβων κατά της Κων/πολης με 80.000 στρατό και 1.800 πλοία.
718 μ.Χ.Το υγρό πυρ καταστρέφει τα πλοία των Αράβων στο Βόσπορο. Οι Βυζαντινοί νικούν και στην ξηρά. Αποκρούεται η αραβική επιδρομή.
726 μ.Χ. Δημοσιεύεται από τον Λέοντα Γ' το πρώτο διάταγμα εναντίον της εικονολατρίας. Ξεσπούνθρησκευτικές διαμάχες.
730 μ.Χ. Δεύτερο διάταγμα του Λέοντα κατά της εικονολατρίας -απαγορεύεται τελείως η προσκύνηση των εικόνων και διατάσσεται η ανάρτηση τους σε ψηλότερα μέρη ή η καταστροφή τους.
740 μ.Χ. Δημοσιεύεται η εκλογή των Νόμων.
754 μ.Χ. • Σύνοδος της Χαλκηδόνας (Ιέρειας) με τη συμμετοχή 338 επισκόπων. Καταδικάζεται η λατρεία των εικόνων.
• Το Βυζάντιο χάνει τις κτήσεις του στην Ιταλία.
756 μ.Χ.Ο Κωνσταντίνος Ε' τερματίζει τον πόλεμο κατά των Αράβων, έχοντας καταλάβει μέρος της Συρίας, την Κύπρο, την Αρμενία και τα εδάφη μέχρι τον Ευφράτη.
• Αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ Βουλγάρων και Βυζαντίου. Οι εχθροπραξίες θα κρατήσουν σχεδόν 20 χρόνια.
759 μ.Χ. Σημαντική νίκη του Κωνσταντίνου Ε' κατά των Βουλγάρων στο φρούριο των Μαρκελλών.
762 μ.Χ. Καταστροφή του βουλγαρικού στρατού από τους Βυζαντινούς στην Αγχίαλο. Ο Κωνσταντίνος Ε' πραγματοποιεί θρίαμβο στην Κωνσταντινούπολη για τη νίκη.
765 μ.Χ.Εξαπολύεται άγριος διωγμός κατά των εικονολατρών. Πολλά μοναστήρια μεταβάλλονται σε νοσοκομεία ή στρατώνες. Πολλοί μοναχοί καταφεύγουν στη Νότια Ιταλία όπου και μεταφέρουν τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη.
782-783 μ.Χ.Νέα επιδρομή των Αράβων κατά του Βυζαντίου. Η αυτοκράτειρα Ειρήνη υποχρεώνεται στην καταβολή ταπεινωτικού φόρου στον Άραβα χαλίφη Χαρούν αλ-Ρασίντ.
787 μ.Χ. Ζ' Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας. Ακύρωση των διαταγμάτων κατά της εικονολατρίας. Θεσπίζεται η προσκύνηση και όχι η λατρεία των εικόνων.
792 μ.Χ. Εκστρατεία του Κωνσταντίνου ΣΤ' κατά των Βουλγάρων. Νίκη των Βυζαντινών στο φρούριο των Μαρκελλών.
807 μ.Χ. Επανάσταση των Σλάβων της Πελοποννήσου.
809 μ.Χ. Αποτυχημένη εκστρατεία του αυτοκράτορα Νικηφόρου Α' κατά των Βουλγάρων.
811 μ.Χ. Δεύτερη εκστρατεία του Νικηφόρου κατά των Βουλγάρων καταλήγει, παρά τις αρχικές επιτυχίες του βυζαντινού στρατού, σε πανωλεθρία -ο αυτοκράτορας φονεύεται στη μάχη.
813 μ.Χ. • Ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Κρούμος νικά επανειλημμένα το βυζαντινό στρατό και φτάνεστις πύλες της Κων/πολης. • Διάταγμα Λέοντα Ε' κατά των εικόνων. Αρχή Β' περιόδου της εικονομαχίας.
815 μ.Χ. Σύνοδος Βλαχερνών. Ακυρώνονται οι αποφάσεις της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου.
Κηρύσσεται πόλεμος κατά των εικονολατρών.
817 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Λέων Ε' ο Αρμένιος ανασυντάσσει το βυζαντινό στρατό. Μάχη της Μεσημβρίας: Νίκη των Βυζαντινών, πληγώνεται και πεθαίνει ο Κρούμος.
818 μ.Χ. Συνάπτεται 30ετής ειρήνη μεταξύ Λέοντα και του διαδόχου του Κρούμου, Ομουρτάγ.
821-823 μ.Χ. Επανάσταση στρατηγού Θωμά Καππαδόκη κατά του Μιχαήλ Β'. Καταστροφή κατά τις εχθροπραξίες του βυζαντινού στόλου.
824 μ.Χ.Οι Άραβες της Ισπανίας (Σαρακηνοί) καταλαμβάνουν την Κρήτη.
825 μ.Χ. Πραγματοποιούνται δύο αποτυχημένες εκστρατείες για την απελευθέρωση της Κρήτης.
829-837 μ.Χ. Νικηφόρες εκστρατείες του αυτοκράτορα Θεόφιλου κατά
των Αράβων.
837-842 μ.Χ. Ιερός πόλεμος Αράβων κατά του Βυζαντίου. Ήττα του Θεόφιλου.
843 μ.. Αναστήλωση των εικόνων -αποκατάσταση της Ορθοδοξίας.
860 μ.Χ. Επίθεση των Ρώσων κατά της Κωνσταντινούπολης.
863 μ.Χ. Νικηφόρα εκστρατεία του στρατηγού Πέτρωνα κατά των Αράβων της Ανατολής. Οι Άραβες περιορίζονται οριστικά στα σύνορα τους και δεν ξαναενοχλούν το Βυζάντιο.
864 μ.Χ. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ξεκινούν την «εκστρατεία» εκχριστιανισμού των Βουλγάρων.
867 μ.Χ. Σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας. Ο πατριάρχης Κων/πόλεως Φώτιος σε επιστολή του προς τον πάπα αναπτύσσει τις διαφορές (δογματικές και εκκλησιαστικής τάξης) των δύο Εκκλησιών.
867-886 μ.Χ. • Οι ναύαρχοι του Βασιλείου Α' του Μακεδόνα, Νικήτας Ωορύφας και Νάσαρ, εκκαθαρίζουν τις θάλασσες της Αν. Μεσογείου από την παρουσία των Αράβων.
• Τα ανατολικά σύνορα του Βυζαντινού κράτους διευρύνονται σε βάρος των αραβικών κτήσεων.
887-893 μ.Χ. Δημοσιεύονται οι Βασιλικές.
893 μ.Χ. Υπό την ηγεσία του Συμεών, οι Βούλγαροι αρχίζουν νέες επιδρομές στα βυζαντινά εδάφη.
904 μ.Χ. Αλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς. Μεγάλο μέρος από τις 20
ΠΗΓΗ elbi.evolution-isa
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...:
Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.