Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ DNA ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ 75% ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ.





Από τις μέρες του Ομήρου, οι Έλληνες έχουν εξιδανικεύσει από καιρό τους μυκηναϊκούς "προγόνους" τους σε επικά ποιήματα και κλασικές τραγωδίες που δοξάζουν τα κατορθώματα του Οδυσσέα, του βασιλιά Αγαμέμνονα και άλλων ήρωων που εισέβαλαν και ξεχώρισαν από τους Έλληνες θεούς. Παρόλο που αυτοί οι Μυκηναίοι ήταν πλασματικοί, οι μελετητές συζήτησαν αν οι σημερινοί Έλληνες κατεβαίνουν από τους σημερινούς Μυκηναίους, που δημιούργησαν έναν διάσημο πολιτισμό που κυριαρχούσε στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο από το 1600 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. ή αν οι αρχαίοι Μυκηναίοι απλώς εξαφανίστηκαν από την περιοχή.
 
Τώρα, το αρχαίο DNA υποδηλώνει ότι οι Έλληνες είναι όντως οι απόγονοι των Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Και οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους προηγούμενους Μινωίτες, σύμφωνα με μελέτη, έναν άλλο μεγάλο πολιτισμό που άνθισε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ. (το όνομα του μυθικού βασιλιά Μίνωα).
Η πύλη του Λέοντα ήταν η κύρια είσοδος στην ακρόπολη των Μυκηνών της εποχής του Χαλκού, το κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Το αρχαίο ϋΝΑ προέρχεται από τα δόντια 19 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των 10 Μινωιτών από την Κρήτη που χρονολογούνται από το 2900 π.Χ. έως το 1700 π.Χ., τέσσερις Μυκηναίοι από τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες και άλλα νεκροταφεία στην ελληνική επικράτεια που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. από άλλες καλλιέργειες πρώιμης καλλιέργειας ή εποχής του Χαλκού (5400 π.Χ. έως 1340 π.Χ.) στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συγκρίνοντας 1,2 εκατομμύρια γράμματα γενετικού κώδικα σε αυτά τα γονιδιώματα με αυτά των 334 άλλων αρχαίων από όλο τον κόσμο και 30 σύγχρονους Έλληνες, οι ερευνητές μπόρεσαν να σχεδιάσουν πώς τα άτομα συσχετίζονται μεταξύ τους.
 
Οι αρχαίοι Μυκηναίοι και Μινωίτες συνδέονταν πολύ στενά μεταξύ τους , και οι δύο πήραν τα τρία τέταρτα του DNA τους από πρώιμους αγρότες που ζούσαν στην Ελλάδα και τη νοτιοδυτική Ανατολία, η οποία είναι τώρα μέρος της Τουρκίας, αναφέρει η ομάδα σήμερα στη Φύση . Και οι δύο πολιτισμοί κληρονόμησαν το DNA από ανθρώπους από τον ανατολικό Καύκασο, κοντά στο σημερινό Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει την πρώιμη μετανάστευση ανθρώπων από την ανατολή, αφού εγκαταστάθηκαν εκεί οι πρώτοι αγρότες, αλλά πριν οι Μυκηναίοι χωρίσουν από τους Μινωίτες.
 
Οι Μυκηναίοι είχαν μια σημαντική διαφορά: Είχαν κάποιο DNA - 4% έως 16% - από βόρειους προγόνους που ήρθαν από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Σιβηρία. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα δεύτερο κύμα ανθρώπων από τη σταυροφορία της Ευρασίας ήρθε στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Ανατολικής Ευρώπης ή της Αρμενίας, αλλά δεν έφτασε στην Κρήτη, λέει ο Ιωσήφ Λαζαρίδης, γενετιστής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που ηγήθηκε της μελέτης.
Αυτή η μινωική γυναίκα που χορεύει από μια τοιχογραφία στην Κνωσό της Κρήτης (1600-1450 π.Χ.) μοιάζει με τις Μυκηναϊκές γυναίκες
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι έμοιαζαν όμοιοι, αμφότεροι με γονίδια για καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Καλλιτέχνες και στους δύο πολιτισμούς ζωγράφιζαν ανθρώπους με σκοτεινούς και σκοτεινούς ματιές σε τοιχογραφίες και αγγειοπλαστική που μοιάζουν μεταξύ τους, αν και οι δύο πολιτισμοί μίλησαν και έγραψαν διαφορετικές γλώσσες. Οι Μυκηναίοι ήταν πιο στρατιωτικοί, με την τέχνη γεμάτη δόρατες και εικόνες πολέμου, ενώ η μινωική τέχνη έδειξε λίγα σημάδια πολέμου, λέει ο Λαζαρίδης. Επειδή η γραφή Minoans χρησιμοποίησε ιερογλυφικά, ορισμένοι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ήταν εν μέρει αιγυπτιακοί, πράγμα που αποδεικνύεται ψευδές.
 
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το DNA των σύγχρονων Ελλήνων με αυτό των αρχαίων Μυκηναίων, βρήκαν πολύ γενετική αλληλεπικάλυψη. Οι σύγχρονοι Έλληνες μοιράζονται ανάλογες αναλογίες DNA από τις ίδιες προγονικές πηγές όπως οι Μυκηναίοι, αν και έχουν κληρονομήσει λίγο λιγότερο DNA από τους αρχαίους ανατολικούς αγρότες και λίγο περισσότερο DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα.
 
Η συνέχεια μεταξύ των Μυκηναίων και των ζωντανών ανθρώπων είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου ότι το Αιγαίο υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια», λέει ο συν-συγγραφέας Γιώργος Σταματοαννόπουλος από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μεγάλες συνιστώσες της καταγωγής των Ελλήνων ήταν ήδη εγκατεστημένες στην εποχή του Χαλκού, αφού η μετανάστευση των πρώτων αγροτών από την Ανατολία έθεσε το πρότυπο για τη γενετική σύνθεση των Ελλήνων και, στην πραγματικότητα, των περισσότερων Ευρωπαίων. "Η εξάπλωση των αγροτικών πληθυσμών ήταν η αποφασιστική στιγμή που τα κύρια στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού είχαν ήδη παρασχεθεί", λέει ο αρχαιολόγος Colin Renfrew του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία.
 
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι είναι δυνατόν να αποκτήσετε αρχαίο DNA από το ζεστό, ξηρό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, λέει ο Renfrew. Αυτός και άλλοι έχουν τώρα την ελπίδα να αποκτήσουν DNA από ομάδες όπως οι μυστηριώδεις Χίττες που ήρθαν στην αρχαία Ανατολία κάποια στιγμή πριν από το 2000 Π.Κ.Χ. και οι οποίοι ίσως ήταν η πηγή καυκάσιας καταγωγής των Μυκηναίων και των πρώιμων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών στην περιοχή. Ο αρχαιολόγος Kristian Kristiansen του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο, συμφωνεί. "Τα αποτελέσματα έχουν τώρα ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της γενετικής ιστορίας της δυτικής Ευρασίας - της Μεσογειακής Εποχής του Χαλκού".

ΠΗΓΗ   eoniaellhnikhpisti

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only