Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Μάσκες Νεκρικά προσωπεία

Το προσωπείο διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, περισσότερο ή λιγότερο «αναπτυγμένους» και όλες τις περιόδους, ήδη, από την Εποχή του Λίθου. Υπάρχουν πέντε είδη μάσκας : τα νεκρικά προσωπεία, τα αποτροπαϊκά, τα θρησκευτικά – τελετουργικά, τα θεατρικά και τα προσωπεία που χρησιμοποιούνται στο καρναβάλι.
Με τα νεκρικά προσωπεία αναπαράγεται η εικόνα του νεκρού. Τα συναντάμε στην Αίγυπτο και από εκεί, έρχονται στην Ευρώπη και στον ελλαδικό χώρο (Μυκήνες, Μακεδονία) και, αργότερα, στη Ρώμη. Επίσης, απαντώνται και σε άλλους πολιτισμούς, όπως στο Μεξικό, στην προκολομβιανή Αμερική(300 π.Χ – 1000 μ.Χ), το Σιάμ, την Καμπότζη και σε πολλές χώρες της Αφρικής. Είναι κατασκευασμένα από χρυσό ή πολύτιμους λίθους και άλλα ευτελή υλικά (π.χ. ξύλο).

Νεκρικό προσωπείο Αγαμέμνονα (1550 – 1500 π.Χ.)
Τα αποτροπαϊκά προσωπεία τοποθετούνταν στις πόρτες των σπιτιών ή των εργαστηρίων, ώστε αυτός που μπαίνει να τρομάζει και να δείχνει σεβασμό, έστω και από φόβο. Ακόμα, μπορούσε κανείς να τα δει στα τείχη των πόλεων, στα νομίσματα ή σε προσόψεις ναών. Στόχος ήταν η προστασία όποιου το έφερε, είτε ήταν θνητός, είτε αθάνατος και απειλούσε κάθε ξένο ή, απλώς, παρείσακτο. Ωστόσο, δεν ήταν απαραίτητα άσχημο, καθώς με την ομορφιά του μπορούσε να μαγνητίσει και να «αποπροσανατολίσει» τον εχθρό.
Μέδουσα – Γοργώ (αρχαϊκός ναός Κέρκυρας, 585 π.Χ.)
Στον ελλαδικό χώρο οι πιστοί του Διονύσου, οργανωμένοι σε θιάσους, ντύνονταν με προβιές ζώων και άλειφαν το πρόσωπό τους με κατακάθι κρασιού. Μέσω της μεταμφίεσης και του θρησκευτικού – τελετουργικού προσωπείου μεταφέρονταν σε έναν άλλο κόσμο. Έτσι, διαχωριζόταν ο μυημένος, από τον μη μυημένο και οριζόταν, ως εκπρόσωπος του υπερφυσικού
.
Τα θεατρικά προσωπεία αποτέλεσαν συνέχεια των θρησκευτικών – τελετουργικών. Χρησιμοποιήθηκαν στο θέατρο από τις απαρχές του για να επιτευχθεί, μέσω αυτών, η εναλλαγή των ηρώων και των καταστάσεων. Βοηθούσαν τους ηθοποιούς να αναπτύξουν όλες τις αισθήσεις τους : με αρκετά  περιορισμένο το οπτικό τους πεδίο, έπρεπε να χρησιμοποιούν περισσότερο το σώμα και τη φωνή τους.

Τέλος, τα προσωπεία που χρησιμοποιούνται στο Καρναβάλι έχουν τις ρίζες τους στον καθολικό κόσμο. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί ξόρκιζαν τη θλίψη φορώντας πολύχρωμες μάσκες και κυκλοφορούσαν στους δρόμους μεταφέροντας έναν ηθοποιό που αναπαριστούσε τον Χριστό δημιουργώντας ένα πανηγύρι χαρμολύπης. Στην Ιταλία, οι μεταμφιεσμένοι εμφανίζονται στους δρόμους την Πρωτοχρονιά, την ημέρα των Θεοφανείων και του Αγίου Αντωνίου (17/1).
Μάσκα Καρναβαλιού
Τι είναι τελικά το προσωπείο; Μοιάζει να είναι τόσο αντιφατικό, καθώς εμπλέκεται με το απόλυτα σοβαρό και το τρομακτικό που είναι ο θάνατος, αλλά και το απόλυτα αστείο και την απόλυτη εκτροπή από το κανονικό, το συνηθισμένο, το κοινωνικά αποδεκτό. Εμπλέκεται με το ψεύδος και την απόκρυψη, αλλά και την αποκάλυψη, μέσα από τη μεταμόρφωση και την αλήθεια και προκαλεί τρόμο, γέλιο, θαυμασμό, περισυλλογή, δέος.



ΠΗΓΗ https://www.arthub.gr/nekrika-prosopeia-art-hub/


http://bit.ly/2kjlkot    Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only