Η φωτογραφία έχει κάνει ιστορία. Είναι το πιο δημοφιλές χόμπι του κόσμου, με σχεδόν το καθένα να κατέχει κάποιες κάμερες. Το χρησιμοποιούμε για να τεκμηριώνουμε στιγμές οικογένειας, να καταγράψουμε φαινόμενα και να αποκαλύπτουμε την ομορφιά και ακόμη και τις διασημότητες των ερευνών. " Πολλοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν ποια θα ήταν η ζωή μας αν ποτέ δεν είχε ευρεθεί η φωτογραφία. Η απάντηση ενδεχόμενος να είναι ότι, δε θα υπήρχαν αιώνιες αναμνήσεις και εποχές περιπέτειας. Η φωτογραφία είναι η ουσία της τέχνης και ο τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε μια εικόνα αναδεικνύει μια ατελείωτη σκέψη. Ο τρόπος που παίρνουμε μια εικόνα από κάτι βασίζεται και στο νόημά που θα δώσουμε.
Η φωτογραφία, από τη στιγμή που εφευρέθηκε, είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Όχι, μόνο έχει καταστήσει δυνατό για τους ανθρώπους να καταγράφουν και να τεκμηριώνουν εικόνες για πάντα, αλλά έχει επίσης αλλάξει την αντίληψή μας για τον κόσμο. Τα πλάσματα εμείς και τα γεγονότα που έρχονται και συμπορεύονται με τη ζωή μας. Η φωτογραφία έχει κάνει ιστορία. Είναι το πιο δημοφιλές χόμπι του κόσμου, με σχεδόν το καθένα να κατέχει κάποιες κάμερες. Το χρησιμοποιούμε για να τεκμηριώνουμε στιγμές οικογένειας, να καταγράψουμε φαινόμενα και να αποκαλύπτουμε την ομορφιά και ακόμη και τις διασημότητες των ερευνών. Έχει μεταμορφώσει εντελώς και δημιούργησε τα μέσα ενημέρωσης όπως το γνωρίζουμε τώρα, επειδή η φωτογραφία εφευρέθηκε τώρα έχουμε τηλεόραση και ταινίες.
Όταν εφευρέθηκε στη δεκαετία του 1830, έκανε τη λήψη της στιγμής. Πριν γίνει αυτό, ο μόνος τρόπος για να δει κάνεις ένα γεγονός μετά από τη στιγμή που συνέβη ήταν να κοιτάξετε μια ζωγραφική ή ένα σχέδιο. Παρόλο που η πρώτη φωτογραφία χρειάστηκε 8 ώρες για να την κάνει λήψη κάνεις, η πρόοδος και οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν πήραν τον κόσμο σαν αστραπή από μια καταιγίδα. Τώρα είναι ασυνήθιστο για οποιονδήποτε να μην κατέχει κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα / ή ψηφιακή κάμερα / σύστημα εγγραφής. Η πιο αισθητή διαφορά, αν η φωτογραφία δεν είχε εφευρεθεί στον κόσμο σήμερα, θα ήταν η έλλειψη αμεσότητας που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Απλά βγάζουμε τις κάμερες ή τα τηλέφωνα μας και μπορούμε να απομακρυνθούμε, πράγμα που σημαίνει ότι οι εικόνες που καταγράψαμε θα μπορούσαν να βρίσκονται στο διαδίκτυο για δευτερόλεπτα. Χωρίς αυτό, πολλά δίκτυα επικοινωνίας δε θα υπήρχαν. Κοιτάξτε το Ιράν, η κυβέρνηση έβαλε περιορισμούς σε όλα τα κινήματα των δημοσιογράφων και έκλεισε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν μπορούσαν να ελέγξουν, αλλά, χάρη στην τεχνολογία που διαθέτουμε, άνθρωποι που μπορούν να φτάσουν εκεί μέσα σε δευτερόλεπτα σε YouTube, Flickr και Photobucket ας μάθουμε ό, τι συμβαίνει. Οι φωτογραφίες κάνουν το απίστευτο αναμφισβήτητο.
Για κάθε σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, οι φωτογραφίες έχουν απεικονίσει και καταγράψει νέα που διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να πιστέψουμε. Όταν ο άνθρωπος περπάτησε
στο φεγγάρι, υπήρχε μια κάμερα. Όταν ο Χίτλερ κέρδισε την εξουσία να διατάξει τη σφαγή εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων, υπήρχε μια κάμερα. Όταν ο Νέλσον Μαντέλα φυλακίστηκε και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, υπήρχε κάμερα. Αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να μιλούν ένα εκατομμύριο λέξεις και να χτυπήσουν στο σπίτι, τόσο συναισθηματικά όσο και φυσικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας. Οι φωτογραφίες μπορούν να σας κόψουν την ανάσα, να αλλάξουν τις πεποιθήσεις σας και ακόμη και να παίξουν κόλπα με τις αισθήσεις σας. Κάποιες φωτογραφίες έχουν αλλάξει την αντίληψή μας για γεγονότα. Μια διάσημη φωτογραφία άλλαξε την άποψη των κόσμων για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η φωτογραφία του γυμνού κοριτσιού που τρέχει για τη ζωή της έκανε τους ανθρώπους να σηκωθούν και να πουν «δεν είναι λάθος, πρέπει να κάνουμε κάτι». Αυτό ήταν κάτι που οι διαμαρτυρίες και οι ομιλίες δεν μπόρεσαν να επιτύχουν. Η φωτογραφία σε αυτή την περίπτωση άλλαξε την πορεία δράσης και αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Άλλαξε τις απόψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν η φωτογραφία δεν είχε εφευρεθεί, τι θα συνέβαινε; Η φωτογραφία επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν πράγματα που είναι απερίγραπτα. Το να περιγράφουμε σε κάποιον ότι ένας πόλεμος είναι καταστροφικός δεν μπορεί ένα άτομο να καταλάβει ακριβώς πώς είναι καταστροφικό. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και των παγκοσμίων πολέμων, οι πολίτες και οι κυβερνήσεις συγκλονίστηκαν από φωτογραφίες φρικιαστικές μάχες και τραγική αιματοχυσία. Έδειξαν την πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε, πριν από αυτό μόνο ιστορίες ακούγαμε. Όταν οι φωτογραφίες απεικόνιζαν πεδία σε πεδία κορμών, το αίμα κάλυπτε τους στρατιώτες και τα όπλα τους, οι ιδέες του πολέμου άλλαζαν δραματικά. Η ακοή του πόνου και του θανάτου και όταν στην πραγματικότητα το βλέπουμε γίνουν δύο τελείως διαφορετικές έννοιες. Όταν η ατομική βόμβα έπεσε στην Ιαπωνία και το σύννεφο των μανιταριών αυξανόταν από τη σκόνη και τα συντρίμμια, μια φωτογραφική μηχανή τον αιχμαλώτισε και ως εκ τούτου, ακόμη και η επόμενη γενιά μπορεί να αναγνωρίσει αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα. Δείξτε σε κάποιον μια εικόνα του σύννεφου και ακόμα και αν δεν μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι συνέβη, θα μπορούν να πουν ότι ήταν η έκρηξη της ατομικής βόμβας.
"Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να βρεθούν", αυτή η φράση δημιουργήθηκε όταν η φωτογραφία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά επειδή οι φωτογραφίες θεωρήθηκαν ως έντιμες αναπαραστάσεις μιας σκηνής, σε αντίθεση με τις ζωγραφιές που ήταν υποκειμενικές στη μνήμη και τη στάση απέναντι σε μια κατάσταση. Οι ζωγράφοι θα μπορούσαν να βρεθούν με μια κάμερα, είπαν, δεν μπορούσαν. Έκαναν λάθος. Οι φωτογραφίες από την αρχή ήταν αλάθητες καταγραφές των γεγονότων που η κάμερα δείχνει. Αυτό γρήγορα άλλαξε, βέβαια. Η φωτογραφία είχε δώσει στους ανθρώπους έναν τρόπο να περάσουν μέσα από εικόνες, κάτι που δεν ήταν ποτέ τόσο ρεαλιστικό και πιστευτό. Το 1917, οι Cottingly Fairies "ανακαλύφθηκαν" μέσα από πέντε φωτογραφίες που ελήφθησαν από δύο νεαρά κορίτσια. Τα κορίτσια ισχυρίστηκαν ότι 4 από τις φωτογραφίες ήταν απλά τεμάχια από χαρτόνι που κρατούσαν με φουρκέτες. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις, όπως πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι οι φωτογραφίες αυτές της δε θα μπορούσαν να έχουν παραποιηθεί. Σήμερα, η εύρεση μιας φωτογραφίας στα μέσα που δεν έχει αλλάξει με λογισμικό όπως το Photoshop είναι σαν να βρεθεί μια βελόνα στα άχυρα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν όταν έρχονται στο φως οι ιρακινές φωτογραφίες των βασανιστηρίων. Αυτά αποδείχθηκαν μιμητικά αλλά για πολλούς μήνες πιστεύεται ότι οι φωτογραφίες ήταν πραγματικές. Σε αυτή την περίπτωση οι θέσεις εργασίας και οι κυβερνήσεις ήταν στη γραμμή.
Με τη φήμη και την τύχη να είναι όπως είναι, η φωτογραφία βοήθησε τους ανθρώπους να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, κρατώντας τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούν. Αλλά, αν η φωτογραφία δεν είχε εφευρεθεί, τα μέσα ενημέρωσης όπως τώρα, τα ψηλά δρομάκια μας και η κοινωνική μας σύνθεση θα ήταν δραστικά διαφορετικά. Στην τηλεόραση έχουμε 20 λεπτά διαφημιστικών διαφημίσεων σε κάθε πρόγραμμα μίας ώρας. Χωρίς τη φωτογραφία, κανένα από αυτά δε θα υπήρχε. Οι εταιρείες δε διαφημίζουν τα προϊόντα τους, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και εικόνες, μας εμπορεύονται έναν τρόπο ζωής. Χωρίς φωτογραφία, οι διασημότητες, τα μοντέλα και τα αθλητικά αστέρια που χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις, δε θα είχαν μια τόσο επιτυχημένη καριέρα. Οι παπαράτσι, η φωτορεπόρτερ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους έχουν κάνει διάσημους. Οι φωτογραφίες δημιουργούν και ενισχύουν τη φήμη και τη γοητεία. Μας επιτρέπουν να γίνουμε στενοί και προσωπικοί με ανθρώπους που διαφορετικά δε θα γνωρίζαμε μόνο από την εικόνα. Αυτή η τεχνική δεν είναι καινούργια. Οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χάρη στη φωτογραφία, για χρόνια, εκμεταλλευόμενοι επίσης τη νέα τεχνολογία. Θα είναι πολύ λίγοι άνθρωποι με πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δε θα μπορούσαν να σας πουν ποιος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Πικάσο, η Μέριλιν Μονρόε ή ακόμα και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.
Είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάποια δραστηριότητα στη ζωή μας που δεν ωφελεί ή ωφελείται με κάποιο τρόπο από τη χρήση της φωτογραφίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις τέχνες. Εάν η φωτογραφία δεν είχε εφευρεθεί σήμερα, θα μας έλειπε μια όμορφη μορφή τέχνης και δημιουργικότητας. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να δημιουργηθεί ένα αριστούργημα. Για πολλούς καλλιτέχνες, η φωτογραφία έχει γίνει κεντρικό σημείο στην τέχνη τους. Επιτρέπει πειραματισμό χωρίς να καταστρέφει την ομορφιά στο δημιούργημα. Μπορούμε να αλλάξουμε μια φωτογραφία διατηρώντας ταυτόχρονα το πρωτότυπο. Αυτή η συνωμοσία είναι εξαιρετική και μπορεί μόνο να βοηθήσει την καλλιτεχνική εξέλιξη. Η φωτογραφία μας επιτρέπει να εκφράζουμε με διαφορετικό τρόπο τις παραδοσιακές σε μορφές τέχνης. Εάν η φωτογραφία δεν είχε εφευρεθεί τότε πολλές από τις τεχνικές που έχουμε αναπτύξει ως αποτέλεσμα δε θα υπήρχαν. Εάν η φωτογραφία δε θα είχε εφευρεθεί, απλά δε θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε τα αριστουργήματα χωρίς ουσιαστική δυσκολία. Η ομορφιά που ανακαλύψαμε μέσα από το μεγεθυντικό υλικό κάτω από ένα μικροσκόπιο δε θα συνέβαινε χωρίς τη βοήθεια της φωτογραφίας. Το Wolffia Angusta είναι το μικρότερο λουλούδι του κόσμου. Παρόμοια με το μέγεθος ενός κέρδους άμμου όταν δεν εμφυσήθηκε, μια δωδεκάδα θα ταιριάζει εύκολα στο κεφάλι μιας καρφίτσας και δύο φυτά σε πλήρη άνθηση θα ταιριάζουν μέσα σε μια μικρή εκτύπωση "o". Ποιος θα το πίστευε πιθανώς; χωρίς μια συνοδευτική φωτογραφία για να το αποδείξει.
Ως ανθρώπινα όντα θυμόμαστε βασικά τις εικόνες, σκεφτόμαστε σε εικόνες και μπορούμε ακόμη και να μαθαίνουμε από τις εικόνες γρηγορότερα από όσο μπορούμε με λόγια. Ενθαρρύνουν το μυαλό και επεκτείνουν τις αισθήσεις πέρα από εκείνη οποιασδήποτε λέξης ιστορίας θα μπορούσε. Είτε είμαστε γονείς που κάνουμε τα εβδομαδιαία ψώνια μας είτε ένας μετρητής καρτών σε ένα καζίνο, ο
καλύτερος τρόπος να θυμηθείτε κάτι είναι να το απεικονίσουμε με μια εικόνα. Η παιδεία έχει εκμεταλλευτεί τη φωτογραφία για το λόγο αυτό, τα βιβλία με μεγάλη προβολή έχουν εικόνες.
Η φωτογραφία δημιουργεί θέσεις εργασίας, εκπέμπει πολιτισμό και εκδηλώσεις και κυρίως μας βοήθα σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας είτε άμεσα είτε έμμεσα. Μπορεί κάνεις να αναφέρει ένα επάγγελμα που δε χρησιμοποιεί τη φωτογραφία; Ένα από τα πιο προφανή επαγγέλματα στα οποία χρησιμοποιείται, πέραν των μέσων ενημέρωσης, είναι η αστυνομική υπηρεσία. Όταν μια σκηνή του εγκλήματος χρειάζεται καταγραφή, οι κούπες που πρέπει να πάρουν ή να επιταχυνθούν τα αυτοκίνητα χρειάζεται μια κάμερα. Εάν η φωτογραφία δεν είχε εφευρεθεί, το σύστημα δικαιοσύνης θα εξακολουθούσε να αγωνίζεται και να καταδικάζει. Πολύ λίγες περιπτώσεις στο δικαστήριο δεν έχουν κάποια μορφή φωτογραφίας ή ταινίας ως απόδειξη. Υπάρχουν σχεδόν 5 εκατομμύρια κάμερες CCTV στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν όσες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι οι κάτοικοι.
Οι φωτογραφίες έχουν τη δύναμη να δημιουργούν, να καταδικάζουν, να γιορτάζουν ή να αποκαλύπτουν και να καταλύουν. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε και καταχράστηκε η εξουσία υποβλήθηκε σε πολλές συζητήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι ο κόσμος θα ήταν σε μια δραματική διαφορετική θέση, εάν η φωτογραφία ποτέ δεν είχε εφευρεθεί. Οι φωτογραφίες δημιουργούν μια κοινόχρηστη τράπεζα μνήμης, δημόσια ή ιδιωτική, είτε είναι προσωπική είτε παγκόσμια, ένα οικογενειακό άλμπουμ ή μια εφημερίδα που έχουν αυτές τις μνήμες δε χάνονται ποτέ. Οι φωτογραφίες βοήθησαν τον εκσυγχρονισμό της χρήσης στην καθημερινή ζωή σε ένα σημείο όπου δεν παρατηρούμε καν. Η φωτογραφία έχει αναπτύξει τον κόσμο μας περισσότερο από ότι μπορούσε κανείς να φανταστεί, είμαστε τώρα σε θέση να καταγράψουμε ένα δευτερόλεπτο και να παράγουμε 3D φωτογραφίες υπερήχων. Από την πρώτη ακτινογραφία σε ένα νοσοκομείο μέχρι την πρώτη άποψη του ανθρώπου στο φεγγάρι, αν ο Daguerre και ο Niépce δεν είχαν πετύχει αυτό το πρώτο βήμα, τίποτα από αυτά δε θα ήταν δυνατά. Ποσό μιλάει μια φωτογραφία
πηγη
Γεωργουλα Παρασκευή
http://bit.ly/2kjlkot Επισκεφτείτε την
ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...:
Facebook...►
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.