Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος
Ο εντοπισμός της αρχαίας πόλης Ἄντανδρος, έγινε από ένα τυχαίο γεγονός.
Σε ένα οθωμανικό τέμενος- τζαμί- στο χωριό Αβτσιλάρ της βορειοδυτικής Τουρκίας, στα μέσα του 19ου αιώνα, ένας περιηγητής είδε ενσωματωμένη στον τοίχο του τζαμιού, μια λίθινη επιγραφή που έγραφε: «Πόλις Αντανδρίων».
Το τζαμί βρισκόταν στο λόφο «καλε-τάσι» [η ονομασία ‘καλέ’ σημαίνει κάστρο] που βρίσκεται σε υψόμετρο, 215 μέτρα, από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Έλληνας γεωγράφος Στράβων, αναφερόμενος στην πόλη Ἄντανδρος τη θεωρεί ως λιμάνι της λεσβιακής θάλασσας και παλαιά πόλη των Λελέγων.
«τὴν δὲ Ἄντανδρον Ἀλκαῖος μὲν καλεῖ Λελέγων πόλιν πρῶτα μὲν Ἄντανδρος Λελέγων πόλις», γράφει ο Στράβων.
Σημειώνει, μάλιστα ότι βρίσκεται στον «Ἀδραμυττηνὸν καλούμενον κόλπον» (στον κόλπο του Αδραμυττίου στην περιοχή της Τρωάδος).
Μας πληροφορεί, ακόμη, ότι δίπλα στην πόλη υπάρχει το όρος που το αποκαλούσαν Αλεξάνδρεια (ἐντὸς δὲ ἥ τε Ἄντανδρός ἐστιν ὑπερκείμενον ἔχουσα ὄρος ὃ καλοῦσιν Ἀλεξάνδρειαν) και η ιστορία της πόλης ανάγεται στους τρωικούς πολέμους.
Η πόλη μετά τα τρωϊκά κατελήφθη από λαούς που ζούσαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα περί τον 6ο π.Χ. αιώνα από τους Κιμμέριους. Αλλά, το 508 π.Χ. κατελήφθη από τους Πέρσες και μπήκε υπό την διοίκηση του Οτάνη, ενός από τους διοικητές του Πέρση βασιλιά Δαρείου.
Η Ἄντανδρος, στην πραγματικότητα ήταν μια μικρή πόλη στα νότια της Τρωάδος, στους πρόποδες του όρους Ίδη και είχε ως εικόνα την απεραντοσύνη του βόρειου Αιγαίου πελάγους.
Σε αρχαιολογικά βιβλία αναφέρεται ως μία πόλη ήσσονος σημασίας και ποτέ δεν έγιναν συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Αν και ήταν γνωστή ως ο ιερός χώρος της θεάς Αρτέμιδος.
Μάλιστα, ενσωματώνεται στην ελληνική μυθολογία και αναφέρεται ότι στην πόλη αυτή ο Πάρις έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί νομίσματα με την ονομασία ‘ΑΝΤΑΝΔΡΑΙΩΝ’ και νομίσματα ρωμαϊκής εποχής που δηλώνουν την παρουσία της πόλης κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Δίπλα στα ερείπια της πόλης Άντανδρος εντοπίστηκε μια υπέροχη ρωμαϊκή έπαυλη του 4ου αιώνα. Πρόκειται για κτήριο με 14 δωμάτια σε διατεταγμένα σε βαθμίδες, κατά μήκος του λόφου με θέα στη θάλασσα. Η ζωγραφική στο πάτωμα και στους τοίχους δείχνει τον πλούτο που διέθετε ο ιδιοκτήτης της έπαυλης.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.