Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ο Πανάγιος Τάφος, γνωστός και ως Ναός της Αναστάσεως αποτελεί το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού.


Περιηγηθείτε στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο (virtual tour + video)

Ο Πανάγιος Τάφος, γνωστός και ως Ναός της Αναστάσεως αποτελεί το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού.

Βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, χτισμένος στο λόφο του Γολγοθά, εκεί όπου σύμφωνα με τα ιερά κείμενα έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. Ως οικοδόμημα δεν ξεχωρίζει από τα γύρω σπίτια και εξωτερικά δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από τους δυο τεράστιους τρούλους του που τον σκεπάζουν, ο μεν μεγαλύτερος τη Ροτόντα, ο δε μικρότερος το Καθολικό των Ορθοδόξων.

Κλειστός λόγω κορωνοϊού ο Πανάγιος Τάφος

Φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από την πανδημία της μαύρης πανώλης πριν από έξι περίπου αιώνες, ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα είναι κλειστός, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ιερείς και οι μοναχοί του Ναού της Αναστάσεως, αλλά και οι πολίτες της Ιερουσαλήμ, βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτε άλλες χρονιές, αφού για πρώτη φορά εδώ και 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος έχει κλείσει.


Το φετινό Πάσχα στους Αγίους Τόπους είναι χωρίς προσκυνητές ή λιτανείες με την Παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ να μην θυμίζει σε τίποτα τις παραδοσιακές εικόνες με τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κατέκλυζαν τους δρόμους οδεύοντας μέσα από τα στενά σοκάκια στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, έτσι και στο Ισραήλ οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μετακινούνται, εκτός εάν πρόκειται για αγορές βασικών ειδών.


Συνήθως από την Μεγάλη Τετάρτη τα καραβάνια των πιστών έφθαναν στους Αγίους Τόπους που συμμετείχαν στο Θείο Δράμα, με την αγρυπνία για τον Όρθο της Μεγάλης Πέμπτης στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στην ιεροτελεστία του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι την πρώτη Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, όπου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έμπαινε στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου και στη συνέχεια έβγαινε φέροντας το Άγιο Φως.

Χτες, Μεγάλη Παρασκευή, οι καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως ήχησαν πένθιμα, ενώ η τελετή της Αποκαθηλώσεως έλαβε χώρα, κεκλεισμένων των θυρών, στο μοναστηριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και όχι στο Ναό της Αναστάσεως. Επίσης δεν διαβάστηκαν οι Βασιλικές Ώρες στο Πραιτώριο αλλά στον Γολγοθά από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρο και τους μοναχούς του Παναγίου Τάφου, ψάλλοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου. Τέλος, δεν πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της πορείας δια της Οδού του Μαρτυρίου, η μαρτυρική πορεία των πιστών μέχρι τον Γολγοθά κατά μήκος της Via Dolorosa που σηματοδοτεί για τους χριστιανούς τη διαδρομή που έκανε ο Ιησούς πηγαίνοντας στη Σταύρωση Του.


Εδώ και μέρες η Οδός του Μαρτυρίου κατά μήκος της οποίας ο Ιησούς μετέφερε το Σταυρό από το Πραιτώριο προς τον Γολγοθά είναι εντελώς άδεια, ενώ ερμητικά κλειστές παραμένουν και οι πόρτες του Πανάγιου Τάφου που είχαν ξανακλείσει για τους πιστούς και το 1349 κατά την πανδημία της μαύρης πανώλης η οποία είχε σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Ασία.

Το τελετουργικό της Αφής του Αγίου Φωτός Θα γίνει κανονικά το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Το τελετουργικό της Αφής του Αγίου Φωτός


Όπως επιτάσσει η παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων εκκλησιών για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.


Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Πατριάρχη των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο. Στη συνέχεια ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης εισέρχεται στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου, ενώ ο Πατριάρχης των Αρμενίων παραμένει στον προθάλαμο.

Ιερείς σφραγίζουν την είσοδο με μελισσοκέρι και λίγη ώρα αργότερα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέρχεται του Παναγίου Τάφου κρατώντας στα χέρια του δύο αναμμένες δεσμίδες αποτελούμενες από 33 κεριά.

Το Άγιο Φως, αμέσως μετά την αφή του, το μεταδίδει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στους εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και στους πιστούς που παρευρίσκονται στον Ναό του Παναγίου Τάφου.


Περιηγηθείτε παρακάτω στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο, μέσα από τρισδιάστατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Περιηγηθείτε πατώντας τα βέλη προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε ή κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύροντας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή σύροντας με το δάχτυλο σε οθόνες αφής. Κάντε ζουμ με το + και –
Για περιήγηση σε πλήρη οθόνη (full screen) πατήστε το κουμπί με τα 4 βελάκια.

Επισκεφτείτε διαφορετικούς χώρους του Ναού επιλέγοντας τις αντίστοιχες εικόνες στο κάτω μέρος. Με το ▶▶ δείτε περισσότερους χώρους του Ναού (με σειρά: 1. Αγία Αυλή, 2. Αγία Αποκαθήλωσις, 3. Εσωτερικό του Ναού, 4. Εσωτερικό του Ναού, 5. Ιερό Κουβούκλιο, 6. Παρεκκλήσιο του Αδάμ, 7. Παρεκκλήσιο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, 8. Εσωτερικό του Ιερού Κουβουκλίου, 9. Πανάγιος Τάφος).



ΠΗΓΗ https://www.alexpolisonline.com/2014/04/panagios-tafos.html


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only