Μεταξύ αυτών που δεν θα δούμε στον Όμηρο, είναι:
τους Ομηρικούς χαρακτήρες να πίνουν έστω και ένα ποτήρι νερό.
Τί… έπιναν λοιπόν οι Ομηρικοί ήρωες:
Δύο αλκολούχα ποτά, που είχαν ως κοινή ονομασία: Μέθυ ( TO μέθυ, ΤΑ… μέθυ=σήμαινε «ποτό») και «ποτής» ( γενική ποτήτος).
Τα ποτά αυτά ήταν:
Ο οίνος και
Ο κυκεώνας (= περίτεχνο κοκτέϊλ, κυρίως ως αναψυκτικό, ξεδιψαστικό)
Ο ΟΙΝΟΣ- Κρασί στον Όμηρο έχει τα περισσότερα προσδιοριστικά:
ηδύς, μελιηδής, μελίφρων, αίθοψ (=φλογάτος), ευάνωρ, μέλας, ερυθρός, ακηράσιος (άκρατος) γερούσιος, θεϊκός, εριστάφυλος (=μεγαλοστάφυλος οίνος, κυρίως στο νησί του Κύκλωπα), ηδύποτος….
Αναφέρεται ξεχωριστά ο
«μελίκρητος» οίνος= κρασί σπονδής στους χθόνιους (!) θεούς,
κατά συνέπεια και το… τελευταίο που θα…. «γευτεί» ο νεκρός πριν
την καύση ή την ταφή του.
Γάλα ή Κρασί; Ως δίλημμα, κάπως περίεργο.
Ωστόσο, το κρασί αποτελούσε βασικό μέρος της….. βρεφικής διατροφής (!)
(Να γιατί δεν… πίνανε νερό).
Ο ΟΙΝΟΣ ρέει άφθονος στον… Όμηρο.
Σχεδόν όλες οι περιοχές της Ελλάδος χαρακτηρίζονται «αμπελόεσσαι»
(αμπελόφυτες) και παράγουν εξαιρετικά κρασιά.
Δύο μόνο κρασιά όμως αναφέρονται με…. «ονομασία προέλευσης»
1) της Θράκης (γενικά της Βόρειας Ελλάδας), όπου και ο επώνυμος ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ, ο Μάρωνας.
2) Ο Πράμνιος οίνος (γενικά ο νησιώτικος), απαραίτητος για την παρασκευή του ΚΥΚΕΩΝΑ
Ο οίνος της Θράκης, είναι και
ο πλέον εμπορεύσιμος οίνος, με τις περισσότερες… εξαγωγές:
«…. τὸν….. νῆες Ἀχαιῶν
ἠμάτιαι Θρῄκηθεν ἐπ᾽ εὐρέα πόντον ἄγουσι» (Ιλιάδα, ραψ. Ι)
Πλοία σε…. καθημερινή βάση (ημάτια),
αναχωρούσαν από τα λιμάνια της Θράκης (Θρήκηθεν), φορτωμένα με
«αμφιφορείς αφύσσαντας»(=αμφορείς γεμάτους μέχρι… πάνω) με τον
«θείον ακηράσιον οίνον» της περιοχής, σε όλα τα μέρη….!
( Είναι προφανές ότι ο Όμηρος είναι υποστηρικτής της άποψης- εκδοχής
ότι η ΛΑΤΡΕΙΑ του ΔΙΟΝΥΣΟΥ διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσω της ΘΡΑΚΗΣ).
(σε επόμενα σημειώματα):
Μια μέρα στο ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ του Μάρωνα
(Η… καθετοποίηση της παραγωγής του Ομηρικού κρασιού)
Τα μυστικά του καλού κρασιού
Πώς και Γιατί η Εκκλησία υιοθέτησε και συμβολοποίησε την… «άμπελον» και τον «οίνον»
το σαβουάρ-βίβρ της σωστής… κρασοκατάνυξης
Σκεύη- μέσα- εργαλεία
σερβίρισμα (φίρμα βέβαια ο… Ποντόνοος, ο οινοχόος των Φαιάκων, αλλά δεν ήταν ο μόνος).
Λίγα λόγια για τον «κυκεώνα» ….!
Χρυσόστομος Τσιρίδης
ΠΗΓΗ
https://olympia.gr/2015/06/15/%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/
Ο οίνος και
Ο κυκεώνας (= περίτεχνο κοκτέϊλ, κυρίως ως αναψυκτικό, ξεδιψαστικό)
«μελίκρητος» οίνος= κρασί σπονδής στους χθόνιους (!) θεούς,
κατά συνέπεια και το… τελευταίο που θα…. «γευτεί» ο νεκρός πριν
την καύση ή την ταφή του.
Ωστόσο, το κρασί αποτελούσε βασικό μέρος της….. βρεφικής διατροφής (!)
(Να γιατί δεν… πίνανε νερό).
Σχεδόν όλες οι περιοχές της Ελλάδος χαρακτηρίζονται «αμπελόεσσαι»
(αμπελόφυτες) και παράγουν εξαιρετικά κρασιά.
2) Ο Πράμνιος οίνος (γενικά ο νησιώτικος), απαραίτητος για την παρασκευή του ΚΥΚΕΩΝΑ
ο πλέον εμπορεύσιμος οίνος, με τις περισσότερες… εξαγωγές:
ἠμάτιαι Θρῄκηθεν ἐπ᾽ εὐρέα πόντον ἄγουσι» (Ιλιάδα, ραψ. Ι)
αναχωρούσαν από τα λιμάνια της Θράκης (Θρήκηθεν), φορτωμένα με
«αμφιφορείς αφύσσαντας»(=αμφορείς γεμάτους μέχρι… πάνω) με τον
«θείον ακηράσιον οίνον» της περιοχής, σε όλα τα μέρη….!
ότι η ΛΑΤΡΕΙΑ του ΔΙΟΝΥΣΟΥ διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσω της ΘΡΑΚΗΣ).
(Η… καθετοποίηση της παραγωγής του Ομηρικού κρασιού)
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.