Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ξεφυλλίζοντας...




Σ' ένα παλιό τεύχος του περιοδικού Horos 8-9 (1990-1991) σελ. 207-214, ξαναδιάβασα ένα άρθρο του επιγραφολόγου Άγγελου Ματθαίου υπό τον ενδεικτικό τίτλο "Δύο επιγραφές της Κέας και η επιστημονική δεοντολογία" αναφερόμενο σε δημοσίευση της κυρίας Λίνας Μενδώνη, υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από τις τρεις δεκαετίες που πέρασαν από τότε η κυρία Μενδώνη διέπρεψε, όχι στην επιγραφική, αλλά σε άλλο χώρο, αφού έγινε ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, που μάλιστα, ή καλύτερα, επειδή είναι και στο απυρόβλητο. Γιατί πώς μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού η κυρία Μενδώνη υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας δέκα υπουργούς πολιτισμού, δύο εκ των παρατάξεων που κυβέρνησαν την Ελλάδα στη Μεταπολίτευση: το ΠαΣοΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, και τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς και του σχήματος Πασοκ-Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά. Η κυρία Μενδώνη, παρότι το επιδίωξε, δεν μπόρεσε να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Σύριζα, αλλά έκανε υπομονή και κέρδισε την θέση της υπουργού πολιτισμού μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Θα αναρωτηθεί κανείς: είναι ανάγκη ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας να ανήκει πολιτικά σε ένα κόμμα; Χρειάζεται ιδεολογία για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων που, σαν τη μέριμνα για την παιδεία και την υγεία αποτελεί αυτοσκοπό; Όπως είναι αυτονόητο η απάντηση είναι ότι εμείς οι νεοέλληνες, που καλούμεθα, υπηρετώντας τις αρχαιολογικές επιταγές, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία μας, (και όχι να «ωραιοποιήσουμε» την κατάσταση στην οποία βρίσκονται), βεβαίως χρειαζόμαστε μια ιδεολογία η οποία να βασίζεται σε ένα σύστημα αδιαπραγμάτευτων επιστημονικών αξιών.

Μακριά, πολύ μακριά από το «στείλε μας τα γλυπτά του Παρθενώνα, γιατί έρχονται και οι εκλογές» που είπε, χωρίς να ξέρει ότι βιντεοσκοπείται, ο Κώστας Σημίτης στον Τόνι Μπλερ.


Δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επί τιμή προϊστάμενος Τμήματος Μελετών
Μνημείων Προϊστορικών Χρόνων της
Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only