Ένα από τα σκαλιστά αντικείμενα, κατασκευασμένο από οστά αίγας, που απεικονίζει δύο ψάρια πρόσωπο με πρόσωπο. |
Οι πρόσφατες ανασκαφές των αρχαιολόγων σε περιοχή της σημερινής Τουρκίας αποκάλυψαν σκαλιστά αντικείμενα, κατασκευασμένα από οστά αίγας. Αυτά τα σκαλιστά αντικείμενα μετατράπηκαν σε στολίδια σε μια αρχαία ελληνική αποικία πριν από 2500 χρόνια. Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αντικείμενα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή και πώς επέζησαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Τα ασυνήθιστα ευρήματα βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιγών της Αιολίδας, όπου οι αρχαιολόγοι εργάζονται για 16 συνεχόμενες ανασκαφικές περιόδους. Οι Αιγές είναι μια αρχαία ελληνική πόλη που οι απαρχές της χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην Αιολίδα της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας. Η τοποθεσία βρίσκεται στη βορειοδυτική σύγχρονη τουρκική επαρχία Manisa, όχι μακριά από το Αιγαίο Πέλαγος, σε μια περιοχή μεγάλου υψόμετρου που ονομάζεται Nemrut Kale.
Η πόλη αναφέρεται τόσο από τον Ηρόδοτο, όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της αιολικής Δωδεκάπολης. Είχε επίσης ένα σημαντικό ιερό του Απόλλωνα. Οι Αιγές είχαν την λαμπρότερη περίοδο κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ατταλιδών που κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο στο 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα. Έπεσε σε παρακμή μετά από σεισμό το 17 μ.Χ. πριν ανακάμψει ξανά. Τελικά εγκαταλείφθηκε στις αρχές της μεσαιωνικής περιόδου.
Το αρχαίο θέατρο των Αιγών |
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα σκαλιστά οστέινα αντικείμενα σε μια δεξαμενή, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος απορριμάτων πριν από 2.500 χρόνια. Τα αντικείμενα εξετάστηκαν από ειδικούς από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (ODTÜ) και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Η έρευνα έδειξε ότι τα οστά είχαν αλλάξει και υποστεί επεξεργασία. Οι ειδικοί πιστεύουν, βάσει της εμπεριστατωμένης εξέτασης, ότι τα οστά διαμορφώθηκαν και σκαλίστηκαν χρησιμοποιώντας οικιακά εργαλεία όπως πιρούνια και μαχαίρια, ακόμη και φουρκέτες για τα μαλλιά.
Ένα αντικείμενο που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό απεικονίζει δύο ψάρια. Ο Yusuf Sezgin, επικεφαλής της ανασκαφής, παρατήρησε ότι η λέξη «Αιγαί» σημαίνει "κατσίκα" στα αρχαία ελληνικά και ότι η πόλη ήταν διάσημη για τις αιγές της στο παρελθόν. Η ανεύρεση τέτοιων αντικειμένων δεν προκαλεί έκπληξη στους αρχαιολόγους που έχουν βρει πολλά οστά ζώων στην περιοχή, ειδικά από κατσίκες. Η πόλη βρισκόταν σε ορεινή περιοχή με σκληρό περιβάλλον και εξαρτιόταν από τα συγκεκριμένα ζώα για σίτιση και ένδυση.
Ο Sezgin δηλώνει στην Hurriyet Daily News ότι «ότι το κρέας, το γάλα και το δέρμα της αίγας, ήταν πηγή πλούτου για τις Αιγές». Επιπλέον, με βάση τις ανακαλύψεις στην δεξαμενή, οι κάτοικοι των Αιγών χρησιμοποιούσαν επίσης τα οστά των αιγών, κάθε ένα από αυτά για συγκεκριμένο σκοπό.
Η έρευνα των οστών μπορεί να αποδώσει λίγο δείγμα DNA και πιθανόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις αιγές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο Sezgin δήλωσε: «Εργαζόμαστε για την εξαγωγή δείγματος DNA από τα συγκεκριμένα οστά των αιγών στα πλαίσια του έργου TÜBİTAK». Αυτό μπορεί να πει στους ερευνητές πολλά για τις αρχαίες φυλές των αιγών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αναπαραγωγής τους πριν από 2.500 χρόνια. Ο Sezgin αναφέρει ότι οι ερευνητές θα «εξετάσουν το DNA των οστών που έχουν αποκαλυφθεί και θα το συγκρίνουν με τις σημερινές φυλές αιγών». Αυτό μπορεί να πει στους ερευνητές πολλά για τη σχέση μεταξύ σύγχρονων και αρχαίων αιγών και μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα ζώα που ήταν τόσο σημαντικά για τους ανθρώπους των Αιγών και άλλων ελληνικών κοινοτήτων.
Η ανακάλυψη των μοναδικών οστέινων αντικειμένων είναι το πιο πρόσφατο εύρημα από τις Αιγές. Οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη βρει ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό που διακοσμεί λουτρό με τον θεό Ποσειδώνα και πολλές σημαντικές επιγραφές σε ερείπια στον χώρο. Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά κτιριακά κατάλοιπα τόσο μέσα την πόλη όσο και στην ακρόπολη αυτής. Επίσης, σε κοντινή απόσταση, βρίσκονται τα κατάλοιπα του διάσημου Ιερού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα, το οποίο σήμερα είναι προς το παρόν επισκέψιμο.
Πηγή: E. Whelan, Ancient Origins
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.